Curtición de piel de cabra empleando afrecho de trigo en la etapa de purgado: Análisis enzimático, microscópico y físico-mecánico
- Autores
- Martegani, José Eduardo; Mazzilli, German Ariel; Nuñez, Gabriela; Marcos, Escola; Esterelles, Gabriela; Scelsio, Natalia; Bonfranceschi Barros, Alfonsina; Markán, Juan Alejandro; Lopez, Laura Maria Isabel
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- In the leather technology the use of enzymes with proteolytic activity in the process of bating allows an appropriate structural relaxation to make a leather pliable. This paper has tested the wheat bran as enzymatic agent in the process of purging. The results establish that should not be separated from the solid material bran because it retains most of the enzymatic activity and therefore the total bran suspension must be in contact with the skin to be treated. This enzyme preparation was able to degrade proteins and casein dust skin substrate but not to elastin. Through microscopy techniques it was evidenced opening (relaxation) and the division of the fibrous bundles in the central part of "corium" in the skin samples subjected to treatment with bran. The organoleptic characteristics of the leathers were better than those who had no enzyme treatment (white), while the physical-mechanical tests showed no significant differences. The use of wheat bran may have relevance for artisanal tanneries to replace imported commercial enzyme preparations and use as a by-product of wheat flour industry.
Fil: Martegani, José Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina
Fil: Mazzilli, German Ariel. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina
Fil: Nuñez, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina
Fil: Marcos, Escola. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina
Fil: Esterelles, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina
Fil: Scelsio, Natalia. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina
Fil: Bonfranceschi Barros, Alfonsina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina
Fil: Markán, Juan Alejandro. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina
Fil: Lopez, Laura Maria Isabel. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina - Materia
-
Cuero
Proteasas
Curtido
Cabra - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Curtición de piel de cabra empleando afrecho de trigo en la etapa de purgado: Análisis enzimático, microscópico y físico-mecánicoTanning of Goatskin Using Wheat Bran in the Process of PurgingMartegani, José EduardoMazzilli, German ArielNuñez, GabrielaMarcos, EscolaEsterelles, GabrielaScelsio, NataliaBonfranceschi Barros, AlfonsinaMarkán, Juan AlejandroLopez, Laura Maria IsabelCueroProteasasCurtidoCabrahttps://purl.org/becyt/ford/2.9https://purl.org/becyt/ford/2In the leather technology the use of enzymes with proteolytic activity in the process of bating allows an appropriate structural relaxation to make a leather pliable. This paper has tested the wheat bran as enzymatic agent in the process of purging. The results establish that should not be separated from the solid material bran because it retains most of the enzymatic activity and therefore the total bran suspension must be in contact with the skin to be treated. 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