FTIR Interaction between Glycine and DPPC in hydrated state

Autores
Ale, Norma Mercedes; Ben Altabef, Aida; Gomez Zavaglia, Andrea; Díaz, Sonia Beatriz
Año de publicación
2013
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
This glycine`s family (betaine, carnitine, dimethylglycine or glycine) takes part in a variety of biochemical reactions. The main function of a protector is to regulate loss and exchange of water in the biological structures. The protective capacity of these compounds on the membranes has been studied on numerous occasions.The existing information is fundamentally empirical, and do not know the mechanisms of interaction of these compounds with the membrane at molecular level. The aim of this work is analyze the interaction of the main functional groups of dipalmitoylphosphatidyl choline (DPPC) with glycine (gly) by infrared spectroscopy Fourier Transform (FTIR) in hydrated state. Our results revealed intermolecular interactions between the headgroups of DPPC and gly. These interactions would indicate that the phosphate group of the lipid membrane forms hydrogen bonds with gly in replacement of structured water.
Fil: Ale, Norma Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Física; Argentina
Fil: Ben Altabef, Aida. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Díaz, Sonia Beatriz. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Física; Argentina
XLII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Biofísica
Villa Carlos Paz
Argentina
Sociedad Argentina de Biofísica
Universidad Nacional de Córdoba
Materia
FTIR
DPPC
GLYCINE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Fil: Ben Altabef, Aida. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Díaz, Sonia Beatriz. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Física; Argentina
XLII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Biofísica
Villa Carlos Paz
Argentina
Sociedad Argentina de Biofísica
Universidad Nacional de Córdoba
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