Characterization and changes in polyphenol oxidase from eggplant fruit (Solanum melongena L.) during storage at low temperature

Autores
Concellón, Analía; Añon, Maria Cristina; Chaves, Alicia Raquel
Año de publicación
2004
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Polyphenoloxidase (PPO) from eggplant fruit was characterized, and its catecholase activity studied during storage of fruit at 0 and 10ºC. The high catecholase activity was observed using 4-methylcatechol as substrate at pH 6 and 30ºC and activation with sodium dodecyl sulphate (SDS) was unnecessary. The soluble PPO fraction was the most thermostable, as well as the most active, form of the enzyme. Fruits stored at 10ºC were undamaged, whereas those kept at 0 and 5ºC experienced chilling injury from days 6 and 8, respectively, as indicated by the decrease of lightness (L0) of pulp tissue. During exposure of fruits at 10ºC, the activities of soluble and insoluble PPO fractions increased, whereas, at 0ºC, PPO activity of both fractions decreased and maintained lower levels when browning of pulp tissue was observed. Soluble PPO activity at 0ºC was directly related to the value for L0.
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
EGGPLANT
SOLANUM MELONGENA L.
POLYPHENOL OXIDASE
CHILLING INJURY
STORAGE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
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