Effect of Microencapsulated 2(3)-Tert-Butyl-4- Hydroxyanisole (BHA) at Sub-Lethal Dose on the Growth of Aspergillus flavus and Production of Aflatoxin in Peanut Food Model System

Autores
García, Daiana; Nesci, Andrea Verónica; Girardi, Natalia Soledad; Passone, Maria Alejandra; Etcheverry, Miriam Graciela
Año de publicación
2019
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The need to ensure the microbiological quality and safety of food products has stimulated interest for new strategies avoiding the use of chemical preservatives in foods and feeds. Microencapsulated food grade antioxidants could be an alternative for control fungal contamination in foods. In this sense, the aim of our study was to examine the effect of a sub-lethal dose of microencapsulated butylated hydroxyanisole (BHA) (0.65mM) on physiological behavior of Aspergillus flavus, an aflatoxin B1 producer fungi. In this sense, we evaluated growth rate, time to growth, biomass and aflatoxin B1 accumulation of an isolate of A. flavus (RCP08108) with two water activities (0.99 and 0.96 aw) and two growth substrate (Peanut meal extract agar and peanut kernels). All fungal physiological features studied in this work (growth rate, time to growth, biomass and AFB1 accumulation), were modified by the application of the sub-lethal dose of BHA formulation, for both growth substrate and water availability. Presence of the encapsulated antioxidant showed significant change in Pearson coefficients respect to the controls for all studied parameters. As conclusion, evaluated sub-lethal dose of BHA formulation, result in a reduction on growth and toxin accumulation. Results of this work indicate the need to consider both fungal primary and secondary metabolism to determine the effect of food grade antioxidant formulation, in order to improve the production of microcapsules for application in a future in the food system.
Fil: García, Daiana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina
Fil: Nesci, Andrea Verónica. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina
Fil: Girardi, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina
Fil: Passone, Maria Alejandra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina
Fil: Etcheverry, Miriam Graciela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina
Materia
Peanut
Aspergillus flavus
Aflatoxin B1
Microcapsules
Butylated hydroxyanisole (BHA)
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
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In this sense, we evaluated growth rate, time to growth, biomass and aflatoxin B1 accumulation of an isolate of A. flavus (RCP08108) with two water activities (0.99 and 0.96 aw) and two growth substrate (Peanut meal extract agar and peanut kernels). All fungal physiological features studied in this work (growth rate, time to growth, biomass and AFB1 accumulation), were modified by the application of the sub-lethal dose of BHA formulation, for both growth substrate and water availability. Presence of the encapsulated antioxidant showed significant change in Pearson coefficients respect to the controls for all studied parameters. As conclusion, evaluated sub-lethal dose of BHA formulation, result in a reduction on growth and toxin accumulation. 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Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; ArgentinaFil: Girardi, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; ArgentinaFil: Passone, Maria Alejandra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; ArgentinaFil: Etcheverry, Miriam Graciela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. 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