Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage species

Autores
Buraschi, Florencia Belén; Mollard, Federico Pedro Otto; Di Bella, Carla Estefania; Grimoldi, Agustin Alberto; Striker, Gustavo Gabriel
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Flooding significantly hampers global forage production. In flood-prone regions, Lotus tenuis and Lotus corniculatus are common forage legumes, yet little is known about their responses to partial or complete submergence. To address this, we evaluated 10 Lotus accessions subjected to 11 days of either partial or complete submergence, analysing growth traits related to tolerance and recovery after de-submergence. Principal component analyses revealed that submergence associated growth parameters were linked to L. corniculatus accessions, whereas recovery was associated with L. tenuis accessions. Notably, in L. tenuis, recovery from complete submergence positively correlated with leaf mass fraction but negatively with root mass fraction, showing an opposite pattern than in L. corniculatus. Encouragingly, no trade-off was found between inherent growth capacity and submergence tolerance (both partial and complete) or recovery ability, suggesting genetic selection for increased tolerance would not compromise growth potential. L. tenuis exhibited accessions with both partial and complete submergence tolerance, making them versatile for flood-prone environ-ments, whereas L. corniculatus accessions were better suited for partial submergence. These findings offer valuable insights to enhance forage production in flood-prone areas and guide the selection of appropriate Lotus accessions for specific flood conditions.
Fil: Buraschi, Florencia Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
Fil: Mollard, Federico Pedro Otto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
Fil: Di Bella, Carla Estefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal. Cátedra de Forrajicultura; Argentina
Fil: Grimoldi, Agustin Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal. Cátedra de Forrajicultura; Argentina
Fil: Striker, Gustavo Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina. University of Western Australia; Australia
Materia
COMPLETE SUBMERGENCE
CORRELATIONS
LOTUS CORNICULATUS
LOTUS TENUIS
PARTIAL SUBMERGENCE
PCA
RECOVERY
SUBMERGENCE TOLERANCE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/228902

id CONICETDig_43dff0baa7728bd0fc9dd9c11d117978
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/228902
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage speciesBuraschi, Florencia BelénMollard, Federico Pedro OttoDi Bella, Carla EstefaniaGrimoldi, Agustin AlbertoStriker, Gustavo GabrielCOMPLETE SUBMERGENCECORRELATIONSLOTUS CORNICULATUSLOTUS TENUISPARTIAL SUBMERGENCEPCARECOVERYSUBMERGENCE TOLERANCEhttps://purl.org/becyt/ford/4.5https://purl.org/becyt/ford/4Flooding significantly hampers global forage production. In flood-prone regions, Lotus tenuis and Lotus corniculatus are common forage legumes, yet little is known about their responses to partial or complete submergence. To address this, we evaluated 10 Lotus accessions subjected to 11 days of either partial or complete submergence, analysing growth traits related to tolerance and recovery after de-submergence. Principal component analyses revealed that submergence associated growth parameters were linked to L. corniculatus accessions, whereas recovery was associated with L. tenuis accessions. Notably, in L. tenuis, recovery from complete submergence positively correlated with leaf mass fraction but negatively with root mass fraction, showing an opposite pattern than in L. corniculatus. Encouragingly, no trade-off was found between inherent growth capacity and submergence tolerance (both partial and complete) or recovery ability, suggesting genetic selection for increased tolerance would not compromise growth potential. L. tenuis exhibited accessions with both partial and complete submergence tolerance, making them versatile for flood-prone environ-ments, whereas L. corniculatus accessions were better suited for partial submergence. These findings offer valuable insights to enhance forage production in flood-prone areas and guide the selection of appropriate Lotus accessions for specific flood conditions.Fil: Buraschi, Florencia Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Fisiología Vegetal; ArgentinaFil: Mollard, Federico Pedro Otto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Fisiología Vegetal; ArgentinaFil: Di Bella, Carla Estefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal. Cátedra de Forrajicultura; ArgentinaFil: Grimoldi, Agustin Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal. Cátedra de Forrajicultura; ArgentinaFil: Striker, Gustavo Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina. University of Western Australia; AustraliaCsiro Publishing2023-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/228902Buraschi, Florencia Belén; Mollard, Federico Pedro Otto; Di Bella, Carla Estefania; Grimoldi, Agustin Alberto; Striker, Gustavo Gabriel; Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage species; Csiro Publishing; Functional Plant Biology; 51; 1; 10-2023; 1-131445-4408CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.publish.csiro.au/FP/FP23172info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1071/FP23172info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-22T11:46:10Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/228902instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-22 11:46:10.443CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage species
title Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage species
spellingShingle Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage species
Buraschi, Florencia Belén
COMPLETE SUBMERGENCE
CORRELATIONS
LOTUS CORNICULATUS
LOTUS TENUIS
PARTIAL SUBMERGENCE
PCA
RECOVERY
SUBMERGENCE TOLERANCE
title_short Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage species
title_full Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage species
title_fullStr Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage species
title_full_unstemmed Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage species
title_sort Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage species
dc.creator.none.fl_str_mv Buraschi, Florencia Belén
Mollard, Federico Pedro Otto
Di Bella, Carla Estefania
Grimoldi, Agustin Alberto
Striker, Gustavo Gabriel
author Buraschi, Florencia Belén
author_facet Buraschi, Florencia Belén
Mollard, Federico Pedro Otto
Di Bella, Carla Estefania
Grimoldi, Agustin Alberto
Striker, Gustavo Gabriel
author_role author
author2 Mollard, Federico Pedro Otto
Di Bella, Carla Estefania
Grimoldi, Agustin Alberto
Striker, Gustavo Gabriel
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv COMPLETE SUBMERGENCE
CORRELATIONS
LOTUS CORNICULATUS
LOTUS TENUIS
PARTIAL SUBMERGENCE
PCA
RECOVERY
SUBMERGENCE TOLERANCE
topic COMPLETE SUBMERGENCE
CORRELATIONS
LOTUS CORNICULATUS
LOTUS TENUIS
PARTIAL SUBMERGENCE
PCA
RECOVERY
SUBMERGENCE TOLERANCE
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.5
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv Flooding significantly hampers global forage production. In flood-prone regions, Lotus tenuis and Lotus corniculatus are common forage legumes, yet little is known about their responses to partial or complete submergence. To address this, we evaluated 10 Lotus accessions subjected to 11 days of either partial or complete submergence, analysing growth traits related to tolerance and recovery after de-submergence. Principal component analyses revealed that submergence associated growth parameters were linked to L. corniculatus accessions, whereas recovery was associated with L. tenuis accessions. Notably, in L. tenuis, recovery from complete submergence positively correlated with leaf mass fraction but negatively with root mass fraction, showing an opposite pattern than in L. corniculatus. Encouragingly, no trade-off was found between inherent growth capacity and submergence tolerance (both partial and complete) or recovery ability, suggesting genetic selection for increased tolerance would not compromise growth potential. L. tenuis exhibited accessions with both partial and complete submergence tolerance, making them versatile for flood-prone environ-ments, whereas L. corniculatus accessions were better suited for partial submergence. These findings offer valuable insights to enhance forage production in flood-prone areas and guide the selection of appropriate Lotus accessions for specific flood conditions.
Fil: Buraschi, Florencia Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
Fil: Mollard, Federico Pedro Otto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
Fil: Di Bella, Carla Estefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal. Cátedra de Forrajicultura; Argentina
Fil: Grimoldi, Agustin Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal. Cátedra de Forrajicultura; Argentina
Fil: Striker, Gustavo Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina. University of Western Australia; Australia
description Flooding significantly hampers global forage production. In flood-prone regions, Lotus tenuis and Lotus corniculatus are common forage legumes, yet little is known about their responses to partial or complete submergence. To address this, we evaluated 10 Lotus accessions subjected to 11 days of either partial or complete submergence, analysing growth traits related to tolerance and recovery after de-submergence. Principal component analyses revealed that submergence associated growth parameters were linked to L. corniculatus accessions, whereas recovery was associated with L. tenuis accessions. Notably, in L. tenuis, recovery from complete submergence positively correlated with leaf mass fraction but negatively with root mass fraction, showing an opposite pattern than in L. corniculatus. Encouragingly, no trade-off was found between inherent growth capacity and submergence tolerance (both partial and complete) or recovery ability, suggesting genetic selection for increased tolerance would not compromise growth potential. L. tenuis exhibited accessions with both partial and complete submergence tolerance, making them versatile for flood-prone environ-ments, whereas L. corniculatus accessions were better suited for partial submergence. These findings offer valuable insights to enhance forage production in flood-prone areas and guide the selection of appropriate Lotus accessions for specific flood conditions.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-10
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/228902
Buraschi, Florencia Belén; Mollard, Federico Pedro Otto; Di Bella, Carla Estefania; Grimoldi, Agustin Alberto; Striker, Gustavo Gabriel; Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage species; Csiro Publishing; Functional Plant Biology; 51; 1; 10-2023; 1-13
1445-4408
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/228902
identifier_str_mv Buraschi, Florencia Belén; Mollard, Federico Pedro Otto; Di Bella, Carla Estefania; Grimoldi, Agustin Alberto; Striker, Gustavo Gabriel; Shaking off the blow: Plant adjustments during submergence and post-stress growth in Lotus forage species; Csiro Publishing; Functional Plant Biology; 51; 1; 10-2023; 1-13
1445-4408
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.publish.csiro.au/FP/FP23172
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1071/FP23172
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Csiro Publishing
publisher.none.fl_str_mv Csiro Publishing
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1846782162127290368
score 12.982451