Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic Investigation
- Autores
- Santos, Mauricio Ismael; Gerbino, Oscar Esteban; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Gomez Zavaglia, Andrea
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- In this review, we overview the most important contributions of vibrational spectroscopy based techniques in the study of probiotics and lactic acid bacteria. First, we briefly introduce the fundamentals of these techniques, together with the main multivariate analytical tools used for spectral interpretation. Then, four main groups of applications are reported: (a) bacterial taxonomy (Subsection 4.1); (b) bacterial preservation (Subsection 4.2); (c) monitoring processes involving lactic acid bacteria and probiotics (Subsection 4.3); (d) imaging-based applications (Subsection 4.4). A final conclusion, underlying the potentialities of these techniques, is presented.
Fil: Santos, Mauricio Ismael. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
FTIR
NIR
RAMAN SPECTROSCOPY
PROBIOTICS - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/49078
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_3e032ab06472fb873a7618226fcbdc8e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/49078 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic InvestigationSantos, Mauricio IsmaelGerbino, Oscar EstebanTymczyszyn, Emma ElizabethGomez Zavaglia, AndreaFTIRNIRRAMAN SPECTROSCOPYPROBIOTICShttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2In this review, we overview the most important contributions of vibrational spectroscopy based techniques in the study of probiotics and lactic acid bacteria. First, we briefly introduce the fundamentals of these techniques, together with the main multivariate analytical tools used for spectral interpretation. Then, four main groups of applications are reported: (a) bacterial taxonomy (Subsection 4.1); (b) bacterial preservation (Subsection 4.2); (c) monitoring processes involving lactic acid bacteria and probiotics (Subsection 4.3); (d) imaging-based applications (Subsection 4.4). A final conclusion, underlying the potentialities of these techniques, is presented.Fil: Santos, Mauricio Ismael. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaMDPI2015-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/49078Santos, Mauricio Ismael; Gerbino, Oscar Esteban; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Gomez Zavaglia, Andrea; Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic Investigation ; MDPI; Foods; 4; 3; 7-2015; 283-3052304-8158CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3390/foods4030283info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.mdpi.com/2304-8158/4/3/283info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:33:28Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/49078instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:33:28.832CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic Investigation |
title |
Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic Investigation |
spellingShingle |
Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic Investigation Santos, Mauricio Ismael FTIR NIR RAMAN SPECTROSCOPY PROBIOTICS |
title_short |
Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic Investigation |
title_full |
Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic Investigation |
title_fullStr |
Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic Investigation |
title_full_unstemmed |
Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic Investigation |
title_sort |
Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic Investigation |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Santos, Mauricio Ismael Gerbino, Oscar Esteban Tymczyszyn, Emma Elizabeth Gomez Zavaglia, Andrea |
author |
Santos, Mauricio Ismael |
author_facet |
Santos, Mauricio Ismael Gerbino, Oscar Esteban Tymczyszyn, Emma Elizabeth Gomez Zavaglia, Andrea |
author_role |
author |
author2 |
Gerbino, Oscar Esteban Tymczyszyn, Emma Elizabeth Gomez Zavaglia, Andrea |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
FTIR NIR RAMAN SPECTROSCOPY PROBIOTICS |
topic |
FTIR NIR RAMAN SPECTROSCOPY PROBIOTICS |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
In this review, we overview the most important contributions of vibrational spectroscopy based techniques in the study of probiotics and lactic acid bacteria. First, we briefly introduce the fundamentals of these techniques, together with the main multivariate analytical tools used for spectral interpretation. Then, four main groups of applications are reported: (a) bacterial taxonomy (Subsection 4.1); (b) bacterial preservation (Subsection 4.2); (c) monitoring processes involving lactic acid bacteria and probiotics (Subsection 4.3); (d) imaging-based applications (Subsection 4.4). A final conclusion, underlying the potentialities of these techniques, is presented. Fil: Santos, Mauricio Ismael. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
description |
In this review, we overview the most important contributions of vibrational spectroscopy based techniques in the study of probiotics and lactic acid bacteria. First, we briefly introduce the fundamentals of these techniques, together with the main multivariate analytical tools used for spectral interpretation. Then, four main groups of applications are reported: (a) bacterial taxonomy (Subsection 4.1); (b) bacterial preservation (Subsection 4.2); (c) monitoring processes involving lactic acid bacteria and probiotics (Subsection 4.3); (d) imaging-based applications (Subsection 4.4). A final conclusion, underlying the potentialities of these techniques, is presented. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-07 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/49078 Santos, Mauricio Ismael; Gerbino, Oscar Esteban; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Gomez Zavaglia, Andrea; Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic Investigation ; MDPI; Foods; 4; 3; 7-2015; 283-305 2304-8158 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/49078 |
identifier_str_mv |
Santos, Mauricio Ismael; Gerbino, Oscar Esteban; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Gomez Zavaglia, Andrea; Applications of Infrared and Raman Spectroscopies to Probiotic Investigation ; MDPI; Foods; 4; 3; 7-2015; 283-305 2304-8158 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3390/foods4030283 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.mdpi.com/2304-8158/4/3/283 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
MDPI |
publisher.none.fl_str_mv |
MDPI |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844614350296317952 |
score |
13.070432 |