The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stress

Autores
Galello, Fiorella Ariadna; Bermudez Moretti, Mariana; Ortolá Martínez, María Clara; Rossi, Silvia Graciela; Portela, Paula
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The yeast Saccharomyces cerevisiae is widely used in food and non-food industries. During industrial fermentation yeast strains are exposed to fluctuations in oxygen concentration, osmotic pressure, pH, ethanol concentration, nutrient availability and temperature. Fermentation performance depends on the ability of the yeast strains to adapt to these changes. Suboptimal conditions trigger responses to the external stimuli to allow homeostasis to be maintained. Stress-specific signalling pathways are activated to coordinate changes in transcription, translation, protein function, and metabolic fluxes while a transient arrest of growth and cell cycle progression occur. cAMP-PKA, HOG-MAPK and CWI signalling pathways are turned on during stress response. Comprehension of the mechanisms involved in the responses and in the adaptation to these stresses during fermentation is key to improving this industrial process. The scope of this review is to outline the advancement of knowledge about the cAMP-PKA signalling and the crosstalk of this pathway with the CWI and HOG-MAPK cascades in response to the environmental challenges heat and hyperosmotic stress.
Fil: Galello, Fiorella Ariadna. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Bermudez Moretti, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Ortolá Martínez, María Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Rossi, Silvia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Portela, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Materia
SACCHAROMYCES CEREVISIAE
STRESS
CAMP PKA
CWI
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/266980

id CONICETDig_3b3e4eb7d7187df24a06c0445f07da0c
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/266980
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stressGalello, Fiorella AriadnaBermudez Moretti, MarianaOrtolá Martínez, María ClaraRossi, Silvia GracielaPortela, PaulaSACCHAROMYCES CEREVISIAESTRESSCAMP PKACWIhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1The yeast Saccharomyces cerevisiae is widely used in food and non-food industries. During industrial fermentation yeast strains are exposed to fluctuations in oxygen concentration, osmotic pressure, pH, ethanol concentration, nutrient availability and temperature. Fermentation performance depends on the ability of the yeast strains to adapt to these changes. Suboptimal conditions trigger responses to the external stimuli to allow homeostasis to be maintained. Stress-specific signalling pathways are activated to coordinate changes in transcription, translation, protein function, and metabolic fluxes while a transient arrest of growth and cell cycle progression occur. cAMP-PKA, HOG-MAPK and CWI signalling pathways are turned on during stress response. Comprehension of the mechanisms involved in the responses and in the adaptation to these stresses during fermentation is key to improving this industrial process. The scope of this review is to outline the advancement of knowledge about the cAMP-PKA signalling and the crosstalk of this pathway with the CWI and HOG-MAPK cascades in response to the environmental challenges heat and hyperosmotic stress.Fil: Galello, Fiorella Ariadna. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Bermudez Moretti, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Ortolá Martínez, María Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Rossi, Silvia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Portela, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaShared Science Publishers OG2024-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/266980Galello, Fiorella Ariadna; Bermudez Moretti, Mariana; Ortolá Martínez, María Clara; Rossi, Silvia Graciela; Portela, Paula; The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stress; Shared Science Publishers OG; Microbial Cell; 11; 3-2024; 90-1052311-2638CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://microbialcell.com/researcharticles/2024a-galello-microbial-cell/info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.15698/mic2024.03.818info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:52:51Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/266980instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:52:51.532CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stress
title The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stress
spellingShingle The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stress
Galello, Fiorella Ariadna
SACCHAROMYCES CEREVISIAE
STRESS
CAMP PKA
CWI
title_short The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stress
title_full The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stress
title_fullStr The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stress
title_full_unstemmed The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stress
title_sort The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stress
dc.creator.none.fl_str_mv Galello, Fiorella Ariadna
Bermudez Moretti, Mariana
Ortolá Martínez, María Clara
Rossi, Silvia Graciela
Portela, Paula
author Galello, Fiorella Ariadna
author_facet Galello, Fiorella Ariadna
Bermudez Moretti, Mariana
Ortolá Martínez, María Clara
Rossi, Silvia Graciela
Portela, Paula
author_role author
author2 Bermudez Moretti, Mariana
Ortolá Martínez, María Clara
Rossi, Silvia Graciela
Portela, Paula
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv SACCHAROMYCES CEREVISIAE
STRESS
CAMP PKA
CWI
topic SACCHAROMYCES CEREVISIAE
STRESS
CAMP PKA
CWI
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv The yeast Saccharomyces cerevisiae is widely used in food and non-food industries. During industrial fermentation yeast strains are exposed to fluctuations in oxygen concentration, osmotic pressure, pH, ethanol concentration, nutrient availability and temperature. Fermentation performance depends on the ability of the yeast strains to adapt to these changes. Suboptimal conditions trigger responses to the external stimuli to allow homeostasis to be maintained. Stress-specific signalling pathways are activated to coordinate changes in transcription, translation, protein function, and metabolic fluxes while a transient arrest of growth and cell cycle progression occur. cAMP-PKA, HOG-MAPK and CWI signalling pathways are turned on during stress response. Comprehension of the mechanisms involved in the responses and in the adaptation to these stresses during fermentation is key to improving this industrial process. The scope of this review is to outline the advancement of knowledge about the cAMP-PKA signalling and the crosstalk of this pathway with the CWI and HOG-MAPK cascades in response to the environmental challenges heat and hyperosmotic stress.
Fil: Galello, Fiorella Ariadna. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Bermudez Moretti, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Ortolá Martínez, María Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Rossi, Silvia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Portela, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
description The yeast Saccharomyces cerevisiae is widely used in food and non-food industries. During industrial fermentation yeast strains are exposed to fluctuations in oxygen concentration, osmotic pressure, pH, ethanol concentration, nutrient availability and temperature. Fermentation performance depends on the ability of the yeast strains to adapt to these changes. Suboptimal conditions trigger responses to the external stimuli to allow homeostasis to be maintained. Stress-specific signalling pathways are activated to coordinate changes in transcription, translation, protein function, and metabolic fluxes while a transient arrest of growth and cell cycle progression occur. cAMP-PKA, HOG-MAPK and CWI signalling pathways are turned on during stress response. Comprehension of the mechanisms involved in the responses and in the adaptation to these stresses during fermentation is key to improving this industrial process. The scope of this review is to outline the advancement of knowledge about the cAMP-PKA signalling and the crosstalk of this pathway with the CWI and HOG-MAPK cascades in response to the environmental challenges heat and hyperosmotic stress.
publishDate 2024
dc.date.none.fl_str_mv 2024-03
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/266980
Galello, Fiorella Ariadna; Bermudez Moretti, Mariana; Ortolá Martínez, María Clara; Rossi, Silvia Graciela; Portela, Paula; The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stress; Shared Science Publishers OG; Microbial Cell; 11; 3-2024; 90-105
2311-2638
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/266980
identifier_str_mv Galello, Fiorella Ariadna; Bermudez Moretti, Mariana; Ortolá Martínez, María Clara; Rossi, Silvia Graciela; Portela, Paula; The cAMP-PKA signalling crosstalks with CWI and HOG-MAPK pathways in yeast cell response to osmotic and thermal stress; Shared Science Publishers OG; Microbial Cell; 11; 3-2024; 90-105
2311-2638
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://microbialcell.com/researcharticles/2024a-galello-microbial-cell/
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.15698/mic2024.03.818
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Shared Science Publishers OG
publisher.none.fl_str_mv Shared Science Publishers OG
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613619836256256
score 13.070432