Study of UV-C treatments on postharvest life of blueberries ‘O'Neal’ and correlation between structure and quality parameters
- Autores
- Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel; Contigiani, Eunice Valentina; Coronel, María Bernarda; Alzamora, Stella Maris; Garcia Loredo, Analia Belen; Nieto, Andrea Bibiana
- Año de publicación
- 2021
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The effect of different doses of UV-C light (5.3, 8.3 and 11.4 kJ/m2) on native mycobiota and Botrytis cinerea incidence, micro and ultrastructure, biomechanical properties and weight loss of blueberry fruit cv. O'Neal during 20 days of storage at 8 ± 1 °C was evaluated. Decay incidence was significantly reduced by all UV-C light doses for both, native mycobiota and inoculated B. cinerea. The highest UV-C dose studied (11.4 kJ/m2) was the most effective indelaying the onset of fungal and B. cinerea infection (6 and 4 days, respectively). UV-C irradiation caused some distinctive changes in fruit structure characterized by redistribution, alteration and partial removal of epicuticular waxes, reinforcement of epicarp cell walls, and modifications in the cuticle. Biomechanical parameters were not affected by UV-C treatments excepting at day 15 where irradiated samples showed higher values of rupture force (FR) and deformation (D). Structure changes partially explained the significant increase in weight loss, FR and D values in irradiated fruit after 15 days of storage. UV-C irradiation could be an alternative for delaying and reducing fungal infection. However, postharvest shelf-life of irradiated blueberries could be limited by the negative effect on weight loss.
Fil: Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
Fil: Contigiani, Eunice Valentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
Fil: Coronel, María Bernarda. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
Fil: Alzamora, Stella Maris. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Garcia Loredo, Analia Belen. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingenieria. Departamento de Ingenieria Quimica y En Alimentos. Unidad de Capacitacion En Gestion de Produccion de Alimentos.; Argentina
Fil: Nieto, Andrea Bibiana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina - Materia
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Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingenieria. Departamento de Ingenieria Quimica y En Alimentos. Unidad de Capacitacion En Gestion de Produccion de Alimentos.; ArgentinaFil: Nieto, Andrea Bibiana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. 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