Partial and total C-6 oxidation of gelling carrageenans. Modulation of the antiviral activity with the anionic character

Autores
Cosenza, Vanina; Navarro, Diego Alberto; Pujol, Carlos Alberto; Damonte, Elsa Beatriz; Stortz, Carlos Arturo
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The optimal conditions for the full C-6 oxidation of - and -carrageenans using (2,2,6,6- tetramethylpiperidinyl)oxy (TEMPO) in the presence of sodium hypochlorite and sodium bromide were assessed. The fully oxidized products were characterized by NMR spectroscopy. Partially oxidized products were also obtained and analyzed by chemical and spectroscopical methods. The antiviral activity of carrageenans against herpes simplex virus HSV-1 and HSV-2 determined by plaque reduction assay, was not largely affected by full oxidation of the polysaccharides, but an increase in activity was detected by partial oxidation. A specific overoxidation on C-2 of the 3,6-anhydrogalactose moiety of -carrageenan was identified, solved experimentally and rationalized through the application of molecular modeling.
Fil: Cosenza, Vanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
Fil: Navarro, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
Fil: Pujol, Carlos Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Damonte, Elsa Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Stortz, Carlos Arturo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
Materia
Carrageenan
Oxidation
Antiviral
Herpes
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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