Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysis
- Autores
- Leite da Silva, Ana C. Santos Leite; Woitovich Valetti, Nadia; Brassesco, Maria Emilia; Teixeira, José A.; Picó, Guillermo Alfredo
- Año de publicación
- 2016
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- This work explores the kinetics, equilibrium and thermodynamics of peroxidase adsorption onto spherical guar gum-alginate matrices. The effect of contact time, solution pH, initial protein concentration and temperature was studied in batch experiments. The results show that peroxidase adsorption increased with rising contact time and initial enzyme concentration, and was higher at pH 4.0. The kinetic processes can be predicted by both the pseudo-first-order rate kinetics and the pseudo-second-order rate kinetics. Equilibrium adsorption data were analyzed with different isotherm models. The experimental data fitted to the Freundlich model in agreement with the low energy activation, demonstrating the presence of a high physical and unspecific interaction between the enzyme and the matrix.
Fil: Leite da Silva, Ana C. Santos Leite. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
Fil: Woitovich Valetti, Nadia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
Fil: Brassesco, Maria Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
Fil: Teixeira, José A.. Universidade do Minho; Portugal
Fil: Picó, Guillermo Alfredo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina - Materia
-
Adsorption
Alginate
Guar Gum
Isotherms
Peroxidase
Polyelectrolytes - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/52758
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_2e62f44a9b6c39929843444352f2339b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/52758 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysisLeite da Silva, Ana C. Santos LeiteWoitovich Valetti, NadiaBrassesco, Maria EmiliaTeixeira, José A.Picó, Guillermo AlfredoAdsorptionAlginateGuar GumIsothermsPeroxidasePolyelectrolyteshttps://purl.org/becyt/ford/2.9https://purl.org/becyt/ford/2This work explores the kinetics, equilibrium and thermodynamics of peroxidase adsorption onto spherical guar gum-alginate matrices. The effect of contact time, solution pH, initial protein concentration and temperature was studied in batch experiments. The results show that peroxidase adsorption increased with rising contact time and initial enzyme concentration, and was higher at pH 4.0. The kinetic processes can be predicted by both the pseudo-first-order rate kinetics and the pseudo-second-order rate kinetics. Equilibrium adsorption data were analyzed with different isotherm models. The experimental data fitted to the Freundlich model in agreement with the low energy activation, demonstrating the presence of a high physical and unspecific interaction between the enzyme and the matrix.Fil: Leite da Silva, Ana C. Santos Leite. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; ArgentinaFil: Woitovich Valetti, Nadia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; ArgentinaFil: Brassesco, Maria Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; ArgentinaFil: Teixeira, José A.. Universidade do Minho; PortugalFil: Picó, Guillermo Alfredo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; ArgentinaMulti-Science Publishing2016-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/52758Leite da Silva, Ana C. Santos Leite; Woitovich Valetti, Nadia; Brassesco, Maria Emilia; Teixeira, José A.; Picó, Guillermo Alfredo; Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysis; Multi-Science Publishing; Adsorption Science & Technology; 34; 6; 7-2016; 388-4020263-6174CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0263617416659287info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1177/0263617416659287info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:50:20Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/52758instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:50:21.007CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysis |
title |
Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysis |
spellingShingle |
Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysis Leite da Silva, Ana C. Santos Leite Adsorption Alginate Guar Gum Isotherms Peroxidase Polyelectrolytes |
title_short |
Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysis |
title_full |
Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysis |
title_fullStr |
Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysis |
title_full_unstemmed |
Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysis |
title_sort |
Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysis |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Leite da Silva, Ana C. Santos Leite Woitovich Valetti, Nadia Brassesco, Maria Emilia Teixeira, José A. Picó, Guillermo Alfredo |
author |
Leite da Silva, Ana C. Santos Leite |
author_facet |
Leite da Silva, Ana C. Santos Leite Woitovich Valetti, Nadia Brassesco, Maria Emilia Teixeira, José A. Picó, Guillermo Alfredo |
author_role |
author |
author2 |
Woitovich Valetti, Nadia Brassesco, Maria Emilia Teixeira, José A. Picó, Guillermo Alfredo |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Adsorption Alginate Guar Gum Isotherms Peroxidase Polyelectrolytes |
topic |
Adsorption Alginate Guar Gum Isotherms Peroxidase Polyelectrolytes |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.9 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
This work explores the kinetics, equilibrium and thermodynamics of peroxidase adsorption onto spherical guar gum-alginate matrices. The effect of contact time, solution pH, initial protein concentration and temperature was studied in batch experiments. The results show that peroxidase adsorption increased with rising contact time and initial enzyme concentration, and was higher at pH 4.0. The kinetic processes can be predicted by both the pseudo-first-order rate kinetics and the pseudo-second-order rate kinetics. Equilibrium adsorption data were analyzed with different isotherm models. The experimental data fitted to the Freundlich model in agreement with the low energy activation, demonstrating the presence of a high physical and unspecific interaction between the enzyme and the matrix. Fil: Leite da Silva, Ana C. Santos Leite. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina Fil: Woitovich Valetti, Nadia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina Fil: Brassesco, Maria Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina Fil: Teixeira, José A.. Universidade do Minho; Portugal Fil: Picó, Guillermo Alfredo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina |
description |
This work explores the kinetics, equilibrium and thermodynamics of peroxidase adsorption onto spherical guar gum-alginate matrices. The effect of contact time, solution pH, initial protein concentration and temperature was studied in batch experiments. The results show that peroxidase adsorption increased with rising contact time and initial enzyme concentration, and was higher at pH 4.0. The kinetic processes can be predicted by both the pseudo-first-order rate kinetics and the pseudo-second-order rate kinetics. Equilibrium adsorption data were analyzed with different isotherm models. The experimental data fitted to the Freundlich model in agreement with the low energy activation, demonstrating the presence of a high physical and unspecific interaction between the enzyme and the matrix. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-07 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/52758 Leite da Silva, Ana C. Santos Leite; Woitovich Valetti, Nadia; Brassesco, Maria Emilia; Teixeira, José A.; Picó, Guillermo Alfredo; Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysis; Multi-Science Publishing; Adsorption Science & Technology; 34; 6; 7-2016; 388-402 0263-6174 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/52758 |
identifier_str_mv |
Leite da Silva, Ana C. Santos Leite; Woitovich Valetti, Nadia; Brassesco, Maria Emilia; Teixeira, José A.; Picó, Guillermo Alfredo; Adsorption of peroxidase from Raphanus sativus L onto alginate-guar gum matrix: Kinetic, equilibrium and thermodynamic analysis; Multi-Science Publishing; Adsorption Science & Technology; 34; 6; 7-2016; 388-402 0263-6174 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0263617416659287 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1177/0263617416659287 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Multi-Science Publishing |
publisher.none.fl_str_mv |
Multi-Science Publishing |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269025660305408 |
score |
13.13397 |