Genetic diversity of meat quality related genes in Argentinean pigs

Autores
Rodríguez, Viviana Rita; Maffioly, J. I.; Zdanovicz, L. A.; Fabre, Romina María; Barrandeguy, Maria Eugenia; García, María Victoria; Lagadari, Mariana
Año de publicación
2022
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Genetic influence on pork quality exists between breeds and within a breed. The variation is caused by a large set of genes, and pork quality traits have a multifactorial background. Research into the genetics of meat quality found causative mutations associated with marked effects on pig meat value. This study aimed to investigate the segregation of meat quality-related SNPs and compare their diversity and genetics in commercial and Creole pigs from different farms in the North-West of Argentina. A screen for SNPs in RYR1, PRKAG3, CAST, and SOX6 candidate genes and the differentiation of their genotypes by PCR–RFLP was conducted. All genes were characterized by a high level of polymorphism and heterozygosity, and populations showed no differences in the genetic structure for the analyzed SNPs. These results highlighted the role of pig genotypes as a source of basic variability potentially affecting processed meat products and fresh meat.
Fil: Rodríguez, Viviana Rita. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina
Fil: Maffioly, J. I.. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina
Fil: Zdanovicz, L. A.. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina
Fil: Fabre, Romina María. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina
Fil: Barrandeguy, Maria Eugenia. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Genética; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Biología Subtropical. Instituto de Biología Subtropical - Nodo Posadas | Universidad Nacional de Misiones. Instituto de Biología Subtropical. Instituto de Biología Subtropical - Nodo Posadas; Argentina
Fil: García, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Biología Subtropical. Instituto de Biología Subtropical - Nodo Posadas | Universidad Nacional de Misiones. Instituto de Biología Subtropical. Instituto de Biología Subtropical - Nodo Posadas; Argentina. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Genética; Argentina
Fil: Lagadari, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina
Materia
CALPASTATINE
HALOTANE
PCR–RFLP
PORK QUALITY
RENDEMENT NAPOLE
SNPS
SOX6
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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