Effect of microwave treatment on metal-alginate beads

Autores
Campañone, Laura Analia; Bruno, Dominga Estela; Martino, Miriam Nora
Año de publicación
2014
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Encapsulation is defined as a technique to protect solid, liquid or gaseous active compounds from interacting with the environment. Encapsulated minerals may be incorporated into food products submitted to microwave heating, thus it is interesting to study their interaction with microwaves due to the relevant dielectric properties of the ions during heating. In the present work, zinc sulphate heptahydrate, ferrous sulphate heptahydrate, calcium chloride and sodium alginate were used to test metal ion-alginate beads under microwave heating. The objective was to compare the behavior of free ions in solution with those trapped within the alginate matrix while being submitted to electromagnetic radiation. The beads were characterized before and after heating by texture profiles, differential scanning calorimetry and infrared spectroscopy (FTIR). During microwave heating, the presence of zinc and iron increased the inner temperature of the system; however calcium did not show the same behavior. These differences were attributed to the microstructure of the beads.
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Bruno, Dominga Estela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Encapsulation
Metal Ion- Alginate
Microwaves
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/32394

id CONICETDig_26c5f0c1ce731e3c584dd764135beca5
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/32394
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Effect of microwave treatment on metal-alginate beadsCampañone, Laura AnaliaBruno, Dominga EstelaMartino, Miriam NoraEncapsulationMetal Ion- AlginateMicrowaveshttps://purl.org/becyt/ford/2.4https://purl.org/becyt/ford/2Encapsulation is defined as a technique to protect solid, liquid or gaseous active compounds from interacting with the environment. Encapsulated minerals may be incorporated into food products submitted to microwave heating, thus it is interesting to study their interaction with microwaves due to the relevant dielectric properties of the ions during heating. In the present work, zinc sulphate heptahydrate, ferrous sulphate heptahydrate, calcium chloride and sodium alginate were used to test metal ion-alginate beads under microwave heating. The objective was to compare the behavior of free ions in solution with those trapped within the alginate matrix while being submitted to electromagnetic radiation. The beads were characterized before and after heating by texture profiles, differential scanning calorimetry and infrared spectroscopy (FTIR). During microwave heating, the presence of zinc and iron increased the inner temperature of the system; however calcium did not show the same behavior. These differences were attributed to the microstructure of the beads.Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; ArgentinaFil: Bruno, Dominga Estela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; ArgentinaFil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaElsevier2014-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/32394Martino, Miriam Nora; Campañone, Laura Analia; Bruno, Dominga Estela; Effect of microwave treatment on metal-alginate beads; Elsevier; Journal of Food Engineering; 135; 3-2014; 26-300260-8774CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jfoodeng.2014.03.004info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877414001010info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:07:55Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/32394instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:07:55.447CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Effect of microwave treatment on metal-alginate beads
title Effect of microwave treatment on metal-alginate beads
spellingShingle Effect of microwave treatment on metal-alginate beads
Campañone, Laura Analia
Encapsulation
Metal Ion- Alginate
Microwaves
title_short Effect of microwave treatment on metal-alginate beads
title_full Effect of microwave treatment on metal-alginate beads
title_fullStr Effect of microwave treatment on metal-alginate beads
title_full_unstemmed Effect of microwave treatment on metal-alginate beads
title_sort Effect of microwave treatment on metal-alginate beads
dc.creator.none.fl_str_mv Campañone, Laura Analia
Bruno, Dominga Estela
Martino, Miriam Nora
author Campañone, Laura Analia
author_facet Campañone, Laura Analia
Bruno, Dominga Estela
Martino, Miriam Nora
author_role author
author2 Bruno, Dominga Estela
Martino, Miriam Nora
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Encapsulation
Metal Ion- Alginate
Microwaves
topic Encapsulation
Metal Ion- Alginate
Microwaves
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.4
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv Encapsulation is defined as a technique to protect solid, liquid or gaseous active compounds from interacting with the environment. Encapsulated minerals may be incorporated into food products submitted to microwave heating, thus it is interesting to study their interaction with microwaves due to the relevant dielectric properties of the ions during heating. In the present work, zinc sulphate heptahydrate, ferrous sulphate heptahydrate, calcium chloride and sodium alginate were used to test metal ion-alginate beads under microwave heating. The objective was to compare the behavior of free ions in solution with those trapped within the alginate matrix while being submitted to electromagnetic radiation. The beads were characterized before and after heating by texture profiles, differential scanning calorimetry and infrared spectroscopy (FTIR). During microwave heating, the presence of zinc and iron increased the inner temperature of the system; however calcium did not show the same behavior. These differences were attributed to the microstructure of the beads.
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Bruno, Dominga Estela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description Encapsulation is defined as a technique to protect solid, liquid or gaseous active compounds from interacting with the environment. Encapsulated minerals may be incorporated into food products submitted to microwave heating, thus it is interesting to study their interaction with microwaves due to the relevant dielectric properties of the ions during heating. In the present work, zinc sulphate heptahydrate, ferrous sulphate heptahydrate, calcium chloride and sodium alginate were used to test metal ion-alginate beads under microwave heating. The objective was to compare the behavior of free ions in solution with those trapped within the alginate matrix while being submitted to electromagnetic radiation. The beads were characterized before and after heating by texture profiles, differential scanning calorimetry and infrared spectroscopy (FTIR). During microwave heating, the presence of zinc and iron increased the inner temperature of the system; however calcium did not show the same behavior. These differences were attributed to the microstructure of the beads.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-03
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/32394
Martino, Miriam Nora; Campañone, Laura Analia; Bruno, Dominga Estela; Effect of microwave treatment on metal-alginate beads; Elsevier; Journal of Food Engineering; 135; 3-2014; 26-30
0260-8774
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/32394
identifier_str_mv Martino, Miriam Nora; Campañone, Laura Analia; Bruno, Dominga Estela; Effect of microwave treatment on metal-alginate beads; Elsevier; Journal of Food Engineering; 135; 3-2014; 26-30
0260-8774
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jfoodeng.2014.03.004
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877414001010
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842270023719059456
score 13.13397