Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivos

Autores
Blajman, Jesica; Zbrun, María Virginia; Astesana, Diego Martín; Berisvil, Ayelén Patricia; Romero Scharpen, Analía; Fusari, Marcia Lucia; Soto, Lorena Paola; Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro; Rosmini, Marcelo Raul; Frizzo, Laureano Sebastian
Año de publicación
2015
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The broiler industry has become an important economic activity in Argentina. Glo-bal production of broiler meat has been growing in Argentina faster than for any other meats,possibly due to declining poultry prices and increasing incomes. Modern rearing systems canproduce broilers ready to slaughter in 50 days, with the required 2.7 kg of weight and a feedconversion of about 1.6 kg feed/kg of meat. Nevertheless, broilers raised under these intensiveconditions are exposed to various stressors every day. For many years, feed supplementationwith antibiotics was widely used to stabilize the gut flora, improve general parameters andprevent avian diseases. However, the utility of antibiotics has been questioned because of theemergence and spread of antibiotic-resistant bacteria in meat. Therefore, there is a renewedinterest in finding viable alternatives to antibiotics. One potential method is the supplemen-tation of broiler diets with probiotics. This review provides an updated summary of the use ofprobiotics to improve sanitary conditions and enhance performance in broilers, demonstratingthe role of probiotics as a reliable option to replace antimicrobial growth promoters.
Fil: Blajman, Jesica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
Fil: Astesana, Diego Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Berisvil, Ayelén Patricia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Romero Scharpen, Analía. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Fusari, Marcia Lucia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
Fil: Soto, Lorena Paola. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Rosmini, Marcelo Raul. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
Materia
Broilers
Intestinal Microbiota
Probiotics
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/37790

id CONICETDig_1aaf3c097e56dc2a28b3293c36a7a797
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/37790
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivosProbiotics in broilers’ rearing: A strategy for intensive production modelsBlajman, JesicaZbrun, María VirginiaAstesana, Diego MartínBerisvil, Ayelén PatriciaRomero Scharpen, AnalíaFusari, Marcia LuciaSoto, Lorena PaolaSignorini Porchietto, Marcelo LisandroRosmini, Marcelo RaulFrizzo, Laureano SebastianBroilersIntestinal MicrobiotaProbioticshttps://purl.org/becyt/ford/4.3https://purl.org/becyt/ford/4The broiler industry has become an important economic activity in Argentina. Glo-bal production of broiler meat has been growing in Argentina faster than for any other meats,possibly due to declining poultry prices and increasing incomes. Modern rearing systems canproduce broilers ready to slaughter in 50 days, with the required 2.7 kg of weight and a feedconversion of about 1.6 kg feed/kg of meat. Nevertheless, broilers raised under these intensiveconditions are exposed to various stressors every day. For many years, feed supplementationwith antibiotics was widely used to stabilize the gut flora, improve general parameters andprevent avian diseases. However, the utility of antibiotics has been questioned because of theemergence and spread of antibiotic-resistant bacteria in meat. Therefore, there is a renewedinterest in finding viable alternatives to antibiotics. One potential method is the supplemen-tation of broiler diets with probiotics. This review provides an updated summary of the use ofprobiotics to improve sanitary conditions and enhance performance in broilers, demonstratingthe role of probiotics as a reliable option to replace antimicrobial growth promoters.Fil: Blajman, Jesica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; ArgentinaFil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; ArgentinaFil: Astesana, Diego Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; ArgentinaFil: Berisvil, Ayelén Patricia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Romero Scharpen, Analía. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Fusari, Marcia Lucia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; ArgentinaFil: Soto, Lorena Paola. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; ArgentinaFil: Rosmini, Marcelo Raul. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; ArgentinaFil: Frizzo, Laureano Sebastian. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; ArgentinaAsociación Argentina de Microbiología2015-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/37790Blajman, Jesica; Zbrun, María Virginia; Astesana, Diego Martín; Berisvil, Ayelén Patricia; Romero Scharpen, Analía; et al.; Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivos; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 47; 4; 10-2015; 360-3670325-75411851-7617CONICET DigitalCONICETspainfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.ram.2015.08.002info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0325754115001133info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/y5vdrcinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:10:16Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/37790instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:10:17.21CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivos
Probiotics in broilers’ rearing: A strategy for intensive production models
title Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivos
spellingShingle Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivos
Blajman, Jesica
Broilers
Intestinal Microbiota
Probiotics
title_short Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivos
title_full Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivos
title_fullStr Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivos
title_full_unstemmed Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivos
title_sort Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivos
dc.creator.none.fl_str_mv Blajman, Jesica
Zbrun, María Virginia
Astesana, Diego Martín
Berisvil, Ayelén Patricia
Romero Scharpen, Analía
Fusari, Marcia Lucia
Soto, Lorena Paola
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
Rosmini, Marcelo Raul
Frizzo, Laureano Sebastian
author Blajman, Jesica
author_facet Blajman, Jesica
Zbrun, María Virginia
Astesana, Diego Martín
Berisvil, Ayelén Patricia
Romero Scharpen, Analía
Fusari, Marcia Lucia
Soto, Lorena Paola
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
Rosmini, Marcelo Raul
Frizzo, Laureano Sebastian
author_role author
author2 Zbrun, María Virginia
Astesana, Diego Martín
Berisvil, Ayelén Patricia
Romero Scharpen, Analía
Fusari, Marcia Lucia
Soto, Lorena Paola
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
Rosmini, Marcelo Raul
Frizzo, Laureano Sebastian
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Broilers
Intestinal Microbiota
Probiotics
topic Broilers
Intestinal Microbiota
Probiotics
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.3
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv The broiler industry has become an important economic activity in Argentina. Glo-bal production of broiler meat has been growing in Argentina faster than for any other meats,possibly due to declining poultry prices and increasing incomes. Modern rearing systems canproduce broilers ready to slaughter in 50 days, with the required 2.7 kg of weight and a feedconversion of about 1.6 kg feed/kg of meat. Nevertheless, broilers raised under these intensiveconditions are exposed to various stressors every day. For many years, feed supplementationwith antibiotics was widely used to stabilize the gut flora, improve general parameters andprevent avian diseases. However, the utility of antibiotics has been questioned because of theemergence and spread of antibiotic-resistant bacteria in meat. Therefore, there is a renewedinterest in finding viable alternatives to antibiotics. One potential method is the supplemen-tation of broiler diets with probiotics. This review provides an updated summary of the use ofprobiotics to improve sanitary conditions and enhance performance in broilers, demonstratingthe role of probiotics as a reliable option to replace antimicrobial growth promoters.
Fil: Blajman, Jesica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
Fil: Astesana, Diego Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Berisvil, Ayelén Patricia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Romero Scharpen, Analía. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Fusari, Marcia Lucia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
Fil: Soto, Lorena Paola. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Rosmini, Marcelo Raul. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
description The broiler industry has become an important economic activity in Argentina. Glo-bal production of broiler meat has been growing in Argentina faster than for any other meats,possibly due to declining poultry prices and increasing incomes. Modern rearing systems canproduce broilers ready to slaughter in 50 days, with the required 2.7 kg of weight and a feedconversion of about 1.6 kg feed/kg of meat. Nevertheless, broilers raised under these intensiveconditions are exposed to various stressors every day. For many years, feed supplementationwith antibiotics was widely used to stabilize the gut flora, improve general parameters andprevent avian diseases. However, the utility of antibiotics has been questioned because of theemergence and spread of antibiotic-resistant bacteria in meat. Therefore, there is a renewedinterest in finding viable alternatives to antibiotics. One potential method is the supplemen-tation of broiler diets with probiotics. This review provides an updated summary of the use ofprobiotics to improve sanitary conditions and enhance performance in broilers, demonstratingthe role of probiotics as a reliable option to replace antimicrobial growth promoters.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-10
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/37790
Blajman, Jesica; Zbrun, María Virginia; Astesana, Diego Martín; Berisvil, Ayelén Patricia; Romero Scharpen, Analía; et al.; Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivos; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 47; 4; 10-2015; 360-367
0325-7541
1851-7617
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/37790
identifier_str_mv Blajman, Jesica; Zbrun, María Virginia; Astesana, Diego Martín; Berisvil, Ayelén Patricia; Romero Scharpen, Analía; et al.; Probióticos en pollos parrilleros: Una estrategia para los modelos productivos intensivos; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 47; 4; 10-2015; 360-367
0325-7541
1851-7617
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.ram.2015.08.002
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0325754115001133
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/y5vdrc
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Asociación Argentina de Microbiología
publisher.none.fl_str_mv Asociación Argentina de Microbiología
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842270112061587456
score 13.13397