Efficient wheat germ agglutinin purification with a chitosan‐based affinity chromatographic matrix

Autores
Baieli, María Fernanda; Urtasun, Nicolás; Miranda, Maria Victoria; Cascone, Osvaldo; Wolman, Federico Javier
Año de publicación
2012
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
An efficient affinity chromatographic matrix based on chitosan for wheat germ agglutinin(WGA) purification was developed. The matrices assayed consisted of chitosan minispheres cross-linked with epichlorhydrin 45, 250 or 500 mM. The maximum adsorption capacity of pure WGA ? calculated from the corresponding isotherms ? was between 43.2 and 48.9 mg/g at pH 5.0 and between 16.6 and 27.6 mg/g at pH 8.5. However, the adsorption of agglutinin from wheat germ extract was higher at pH 8.5. In addition, 0.5 g of mini-spheres cross-linked with epichlorhydrin 250mM adsorbed 94.5% of the WGA present in 5mL of the concentrated extract. Acetic acid was able to elute 100% of the adsorbed WGA. The purity of the WGA obtained was greater than 95% and the purification factor was 56.8. The matrix was able to maintain an efficient performance of the purification process for three consecutive cycles. A new method to monitor the purification process by RP-HPLC was developed.
Fil: Baieli, María Fernanda. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay; Argentina
Fil: Urtasun, Nicolás. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay; Argentina
Fil: Miranda, Maria Victoria. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay; Argentina
Fil: Cascone, Osvaldo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay; Argentina
Fil: Wolman, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina
Materia
AFFINITY PURIFICATION
CHITOSAN
CHROMATOGRAPHIC MATRIX
WHEAT GERM AGGLUTININ
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Fil: Baieli, María Fernanda. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay; Argentina
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