Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles
- Autores
- Lamarra, Javier Andres; Damonte, Laura Cristina; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi
- Año de publicación
- 2018
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The incorporation of suspensions of nanoparticles functionalized with gallic acid (GA) was used as a strategy to obtain nanocomposite active films with different both, chitosan: tripolyphosphate (CH:TPP) and nanoparticles:chitosan (N:CH) ratios. The thermal analysis carried out by modulated differential scanning calorimetry (MDSC) allowed observing the shift of an endothermic event towards higher temperatures with a greater N:CH ratio. Analyzing ATR-FTIR spectra through-principal component analysis (PCA) can be inferred that the incorporation of the nanoparticles produced a discrimination of the samples into clusters when the region 1400-1700 cm-1 was considered.The decrease in crystalline size with the inclusion of nanoparticles (NA and NB), proved the existence of interactions among CH, TPP, and GA, resulting in a more amorphous structure. The positron annihilation lifetime spectroscopy (PALS) technique was adequate to correlate the glass transition temperatures (Tg) obtained by using the MDSC technique with parameters τ2 and I2 ascribed to the annihilation of positrons in the interface.The cross-section of nanocomposites obtained by scanning electron microscopy (SEM) clearly showed a homogeneous distribution of the nanoparticles without aggregation suggesting their compatibility with the CH matrix. By virtue of the obtained results, the nanocomposites with the greatest nanoparticle proportion and the highest TPP concentration attained significant modifications in relation to CH matrices, because of the crosslinking of the biopolymer with GA and TPP.
Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Damonte, Laura Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Física La Plata. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Física La Plata; Argentina
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
- quitosanos
- Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/86923
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_1152892a8bd8756063ef8e3a4190275f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/86923 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with NanoparticlesLamarra, Javier AndresDamonte, Laura CristinaRivero, Sandra G. M.Pinotti, Adriana Noemiquitosanoshttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1The incorporation of suspensions of nanoparticles functionalized with gallic acid (GA) was used as a strategy to obtain nanocomposite active films with different both, chitosan: tripolyphosphate (CH:TPP) and nanoparticles:chitosan (N:CH) ratios. The thermal analysis carried out by modulated differential scanning calorimetry (MDSC) allowed observing the shift of an endothermic event towards higher temperatures with a greater N:CH ratio. Analyzing ATR-FTIR spectra through-principal component analysis (PCA) can be inferred that the incorporation of the nanoparticles produced a discrimination of the samples into clusters when the region 1400-1700 cm-1 was considered.The decrease in crystalline size with the inclusion of nanoparticles (NA and NB), proved the existence of interactions among CH, TPP, and GA, resulting in a more amorphous structure. The positron annihilation lifetime spectroscopy (PALS) technique was adequate to correlate the glass transition temperatures (Tg) obtained by using the MDSC technique with parameters τ2 and I2 ascribed to the annihilation of positrons in the interface.The cross-section of nanocomposites obtained by scanning electron microscopy (SEM) clearly showed a homogeneous distribution of the nanoparticles without aggregation suggesting their compatibility with the CH matrix. By virtue of the obtained results, the nanocomposites with the greatest nanoparticle proportion and the highest TPP concentration attained significant modifications in relation to CH matrices, because of the crosslinking of the biopolymer with GA and TPP.Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Damonte, Laura Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Física La Plata. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Física La Plata; ArgentinaFil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaHindawi2018-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/86923Lamarra, Javier Andres; Damonte, Laura Cristina; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles; Hindawi; Advances in Materials Science and Eginiering; 2018; 2-2018; 1-111687-8434CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1155/5928info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.hindawi.com/journals/amse/2018/3965783/info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:07:53Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/86923instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:07:54.059CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles |
title |
Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles |
spellingShingle |
Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles Lamarra, Javier Andres quitosanos |
title_short |
Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles |
title_full |
Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles |
title_fullStr |
Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles |
title_full_unstemmed |
Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles |
title_sort |
Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Lamarra, Javier Andres Damonte, Laura Cristina Rivero, Sandra G. M. Pinotti, Adriana Noemi |
author |
Lamarra, Javier Andres |
author_facet |
Lamarra, Javier Andres Damonte, Laura Cristina Rivero, Sandra G. M. Pinotti, Adriana Noemi |
author_role |
author |
author2 |
Damonte, Laura Cristina Rivero, Sandra G. M. Pinotti, Adriana Noemi |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
quitosanos |
topic |
quitosanos |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The incorporation of suspensions of nanoparticles functionalized with gallic acid (GA) was used as a strategy to obtain nanocomposite active films with different both, chitosan: tripolyphosphate (CH:TPP) and nanoparticles:chitosan (N:CH) ratios. The thermal analysis carried out by modulated differential scanning calorimetry (MDSC) allowed observing the shift of an endothermic event towards higher temperatures with a greater N:CH ratio. Analyzing ATR-FTIR spectra through-principal component analysis (PCA) can be inferred that the incorporation of the nanoparticles produced a discrimination of the samples into clusters when the region 1400-1700 cm-1 was considered.The decrease in crystalline size with the inclusion of nanoparticles (NA and NB), proved the existence of interactions among CH, TPP, and GA, resulting in a more amorphous structure. The positron annihilation lifetime spectroscopy (PALS) technique was adequate to correlate the glass transition temperatures (Tg) obtained by using the MDSC technique with parameters τ2 and I2 ascribed to the annihilation of positrons in the interface.The cross-section of nanocomposites obtained by scanning electron microscopy (SEM) clearly showed a homogeneous distribution of the nanoparticles without aggregation suggesting their compatibility with the CH matrix. By virtue of the obtained results, the nanocomposites with the greatest nanoparticle proportion and the highest TPP concentration attained significant modifications in relation to CH matrices, because of the crosslinking of the biopolymer with GA and TPP. Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Damonte, Laura Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Física La Plata. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Física La Plata; Argentina Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
description |
The incorporation of suspensions of nanoparticles functionalized with gallic acid (GA) was used as a strategy to obtain nanocomposite active films with different both, chitosan: tripolyphosphate (CH:TPP) and nanoparticles:chitosan (N:CH) ratios. The thermal analysis carried out by modulated differential scanning calorimetry (MDSC) allowed observing the shift of an endothermic event towards higher temperatures with a greater N:CH ratio. Analyzing ATR-FTIR spectra through-principal component analysis (PCA) can be inferred that the incorporation of the nanoparticles produced a discrimination of the samples into clusters when the region 1400-1700 cm-1 was considered.The decrease in crystalline size with the inclusion of nanoparticles (NA and NB), proved the existence of interactions among CH, TPP, and GA, resulting in a more amorphous structure. The positron annihilation lifetime spectroscopy (PALS) technique was adequate to correlate the glass transition temperatures (Tg) obtained by using the MDSC technique with parameters τ2 and I2 ascribed to the annihilation of positrons in the interface.The cross-section of nanocomposites obtained by scanning electron microscopy (SEM) clearly showed a homogeneous distribution of the nanoparticles without aggregation suggesting their compatibility with the CH matrix. By virtue of the obtained results, the nanocomposites with the greatest nanoparticle proportion and the highest TPP concentration attained significant modifications in relation to CH matrices, because of the crosslinking of the biopolymer with GA and TPP. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-02 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/86923 Lamarra, Javier Andres; Damonte, Laura Cristina; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles; Hindawi; Advances in Materials Science and Eginiering; 2018; 2-2018; 1-11 1687-8434 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/86923 |
identifier_str_mv |
Lamarra, Javier Andres; Damonte, Laura Cristina; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles; Hindawi; Advances in Materials Science and Eginiering; 2018; 2-2018; 1-11 1687-8434 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1155/5928 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.hindawi.com/journals/amse/2018/3965783/ |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Hindawi |
publisher.none.fl_str_mv |
Hindawi |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613944333828096 |
score |
13.070432 |