Physicochemical Characterization Of Argentinian Honeys From The Phytogeographic Provinces Pampeana, Espinal And Monte Based On Their Sugar Profiles And Quality Parameters

Autores
Poliero, Aimará Ayelen; Aubone, Ines; Marisa Amadei Enghelmayer; Rosso, Valeria Soledad; Sánchez Pascua, Gabriela Leonor; Casales, Maria Rosa; Yeannes, Maria Isabel; Fernandez, Leticia; Grandinetti, Gisela; Fuselli, Sandra Rosa; Alonso Salces, Rosa Maria
Año de publicación
2022
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The honeys from the Phytogeographic Provinces (PP) of the south of Buenos Airesprovince (Argentina) were characterised by the sugar composition and physicochemicalparameters used for honey quality control. A large set (n=329) of traceable raw honeysamples obtained from beekeepers were analysed and met the specifications of thenational and/or international standards for the evaluated parameters, which denotedtheir blossom origin and confirmed their authenticity, good maturity and freshness. Theinfluence of flora and the pedoclimatic conditions of each phytogeographical region, aswell as their beekeeping practices, on the physical and chemical properties of honeyallowed its characterization. Thus, the honeys from the southeast of Buenos Airesprovince were characterized by higher contents of moisture, fructose, maltose, erlose,hydroxymethylfurfural (HMF) and ash, pH and electrical conductivity (EC) and slightlylighter colours; while southwest honeys showed higher free acidities, sucrose content andºBrix values. Honeys from the PP Espinal exhibited characteristic lower contents offructose, HMF and ash and EC values, and larger amounts of sucrose. Honeys from thePP Monte presented typical lower moisture contents and slightly darker colours. Honeysfrom the PP Pampeana were typified by higher amounts of fructose.
Fil: Poliero, Aimará Ayelen. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente.; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente. - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente; Argentina
Fil: Aubone, Ines. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente.; Argentina
Fil: Marisa Amadei Enghelmayer. Nexco S.a.; Argentina
Fil: Rosso, Valeria Soledad. Nexco S.a.; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Sánchez Pascua, Gabriela Leonor. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Fil: Casales, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Fil: Fernandez, Leticia. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Agronomía. Laboratorio de Estudios Apícolas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Grandinetti, Gisela. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Agronomía. Laboratorio de Estudios Apícolas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Fuselli, Sandra Rosa. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Cs.exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones En Sanidad Produccion y Ambiente. - Comision de Investigaciones Cientificas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones En Sanidad Produccion y Ambiente.; Argentina
Fil: Alonso Salces, Rosa Maria. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente.; Argentina
Materia
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SACCHARIDES
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QUALITY
TRACEABILITY
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Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
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Institución
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Honeys from thePP Monte presented typical lower moisture contents and slightly darker colours. Honeysfrom the PP Pampeana were typified by higher amounts of fructose.Fil: Poliero, Aimará Ayelen. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente.; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente. - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente; ArgentinaFil: Aubone, Ines. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. 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Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; ArgentinaFil: Fernandez, Leticia. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Agronomía. Laboratorio de Estudios Apícolas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Grandinetti, Gisela. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Agronomía. Laboratorio de Estudios Apícolas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Fuselli, Sandra Rosa. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Cs.exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones En Sanidad Produccion y Ambiente. - Comision de Investigaciones Cientificas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones En Sanidad Produccion y Ambiente.; ArgentinaFil: Alonso Salces, Rosa Maria. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. 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Fil: Fuselli, Sandra Rosa. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Cs.exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones En Sanidad Produccion y Ambiente. - Comision de Investigaciones Cientificas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones En Sanidad Produccion y Ambiente.; Argentina
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