Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest Fruits

Autores
Alberto, Maria Rosa; Cardozo, María Luz; Ordóñez, Roxana Mabel; Zampini, Iris Catiana; Isla, Maria Ines
Año de publicación
2010
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Many Northwest Argentinean fruits have been consumed since ancient times by native and rural communities because of their properties towards human health. In the present study, the antioxidant effect (free radicals scavenging capacity) and anti-inflammatory capacity (inhibitory effect on lipoxygenase enzyme) of regional fruits (Psychotria carthagenensis, Prosopis alba, Prosopis nigra, Ziziphus mistol, Cereus forbesii, Myrcianthes pungens, Morus nigra and Eugenia uniflora), were assayed. The results indicated that all fruits have DPPH radical scavenging activity in the following order: E. uniflora > C. forbesii > M. pungens > P.carthagenensis > Z. mistol >M. nigra > P. nigra > P. alba. The order of anti-inflammatory activity was: E. uniflora > P. carthagenensis > Z. mistol > M. pungens > C. forbesii > M. nigra > P. nigra > P. alba. A positive correlation was found between antioxidant activity and anti-inflammatory activity.
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
Fil: Cardozo, María Luz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
Materia
Antiinflamatory Activity
Northwest Fruits
Antioxidant Activity
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/53240

id CONICETDig_090a840ca317c40c6409c4d8d6c7cc78
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/53240
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest FruitsAlberto, Maria RosaCardozo, María LuzOrdóñez, Roxana MabelZampini, Iris CatianaIsla, Maria InesAntiinflamatory ActivityNorthwest FruitsAntioxidant ActivityMany Northwest Argentinean fruits have been consumed since ancient times by native and rural communities because of their properties towards human health. In the present study, the antioxidant effect (free radicals scavenging capacity) and anti-inflammatory capacity (inhibitory effect on lipoxygenase enzyme) of regional fruits (Psychotria carthagenensis, Prosopis alba, Prosopis nigra, Ziziphus mistol, Cereus forbesii, Myrcianthes pungens, Morus nigra and Eugenia uniflora), were assayed. The results indicated that all fruits have DPPH radical scavenging activity in the following order: E. uniflora > C. forbesii > M. pungens > P.carthagenensis > Z. mistol >M. nigra > P. nigra > P. alba. The order of anti-inflammatory activity was: E. uniflora > P. carthagenensis > Z. mistol > M. pungens > C. forbesii > M. nigra > P. nigra > P. alba. A positive correlation was found between antioxidant activity and anti-inflammatory activity.Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; ArgentinaFil: Cardozo, María Luz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; ArgentinaFil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; ArgentinaFil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; ArgentinaFil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; ArgentinaInstituto de Investigación de las Ciencias Exactas Físicas y Naturales2010-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/53240Alberto, Maria Rosa; Cardozo, María Luz; Ordóñez, Roxana Mabel; Zampini, Iris Catiana; Isla, Maria Ines; Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest Fruits; Instituto de Investigación de las Ciencias Exactas Físicas y Naturales; Molecular Medicinal Chemistry; 20; 4-2010; 1-61666-888XCONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http//:www.idecefyn.com.arinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-11-12T09:58:01Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/53240instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-11-12 09:58:01.583CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest Fruits
title Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest Fruits
spellingShingle Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest Fruits
Alberto, Maria Rosa
Antiinflamatory Activity
Northwest Fruits
Antioxidant Activity
title_short Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest Fruits
title_full Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest Fruits
title_fullStr Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest Fruits
title_full_unstemmed Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest Fruits
title_sort Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest Fruits
dc.creator.none.fl_str_mv Alberto, Maria Rosa
Cardozo, María Luz
Ordóñez, Roxana Mabel
Zampini, Iris Catiana
Isla, Maria Ines
author Alberto, Maria Rosa
author_facet Alberto, Maria Rosa
Cardozo, María Luz
Ordóñez, Roxana Mabel
Zampini, Iris Catiana
Isla, Maria Ines
author_role author
author2 Cardozo, María Luz
Ordóñez, Roxana Mabel
Zampini, Iris Catiana
Isla, Maria Ines
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Antiinflamatory Activity
Northwest Fruits
Antioxidant Activity
topic Antiinflamatory Activity
Northwest Fruits
Antioxidant Activity
dc.description.none.fl_txt_mv Many Northwest Argentinean fruits have been consumed since ancient times by native and rural communities because of their properties towards human health. In the present study, the antioxidant effect (free radicals scavenging capacity) and anti-inflammatory capacity (inhibitory effect on lipoxygenase enzyme) of regional fruits (Psychotria carthagenensis, Prosopis alba, Prosopis nigra, Ziziphus mistol, Cereus forbesii, Myrcianthes pungens, Morus nigra and Eugenia uniflora), were assayed. The results indicated that all fruits have DPPH radical scavenging activity in the following order: E. uniflora > C. forbesii > M. pungens > P.carthagenensis > Z. mistol >M. nigra > P. nigra > P. alba. The order of anti-inflammatory activity was: E. uniflora > P. carthagenensis > Z. mistol > M. pungens > C. forbesii > M. nigra > P. nigra > P. alba. A positive correlation was found between antioxidant activity and anti-inflammatory activity.
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
Fil: Cardozo, María Luz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
description Many Northwest Argentinean fruits have been consumed since ancient times by native and rural communities because of their properties towards human health. In the present study, the antioxidant effect (free radicals scavenging capacity) and anti-inflammatory capacity (inhibitory effect on lipoxygenase enzyme) of regional fruits (Psychotria carthagenensis, Prosopis alba, Prosopis nigra, Ziziphus mistol, Cereus forbesii, Myrcianthes pungens, Morus nigra and Eugenia uniflora), were assayed. The results indicated that all fruits have DPPH radical scavenging activity in the following order: E. uniflora > C. forbesii > M. pungens > P.carthagenensis > Z. mistol >M. nigra > P. nigra > P. alba. The order of anti-inflammatory activity was: E. uniflora > P. carthagenensis > Z. mistol > M. pungens > C. forbesii > M. nigra > P. nigra > P. alba. A positive correlation was found between antioxidant activity and anti-inflammatory activity.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-04
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/53240
Alberto, Maria Rosa; Cardozo, María Luz; Ordóñez, Roxana Mabel; Zampini, Iris Catiana; Isla, Maria Ines; Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest Fruits; Instituto de Investigación de las Ciencias Exactas Físicas y Naturales; Molecular Medicinal Chemistry; 20; 4-2010; 1-6
1666-888X
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/53240
identifier_str_mv Alberto, Maria Rosa; Cardozo, María Luz; Ordóñez, Roxana Mabel; Zampini, Iris Catiana; Isla, Maria Ines; Anti-inflammatory and Antioxidant Activities of Argentine Northwest Fruits; Instituto de Investigación de las Ciencias Exactas Físicas y Naturales; Molecular Medicinal Chemistry; 20; 4-2010; 1-6
1666-888X
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http//:www.idecefyn.com.ar
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Instituto de Investigación de las Ciencias Exactas Físicas y Naturales
publisher.none.fl_str_mv Instituto de Investigación de las Ciencias Exactas Físicas y Naturales
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1848598393184583680
score 12.976206