Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands

Autores
Winkel, Thierry; Álvarez Flores, Ricardo; Bertero, Hector Daniel; Cruz, Pablo; del Castillo, Carmen; Joffre, Richard; Peredo Parada, Santiago; Sáez Tonacca, Luis
Año de publicación
2014
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The debate on the environmental and social sustentainability of quinoa in its area of major world production (southern highlands of Bolivia) revived with the acceptance by the United Nations of the Bolivian proposal to declare in 2013 as the Year of the Quinoa. Public debate focused on local impacts of quinoa expansion in the Southern highlands of Bolivia, denouncing several negative impacts of quinoa culture such as land degradation, socioeconomic disrupts and biodiversity loss. However, the global or at least the international implications of the expanding quinoa market were less debated and often in caricature, varying between culpability and ingenuity among consumers, while Andean producers were described as trapped by poverty or short sighted greed. If researchers are to make a relevant contribution to the debate on the impact of quinoa expansion on the social and environmental sustainability of the Andean agriculture, is it necessary to re-evaluate present knowledge and ignorance about local Andean production systems integrated with links at the global scales, taking into account local- global interactions. In the present paper are revisited some major ill- founded assertions commonly expressed in this debate and three lines of arguments are used to support the need for a more cautious and ethical approach to quinoa related issues.
El debate sobre la sustentabilidad ambiental y social de la quínoa en el área de mayor producción en el mundo (tierras Andinas del sur de Bolivia) revivió con la aceptación por las Naciones Unidas de la propuesta de Bolivia de declarar el año 2013 como el Año Internacional de la Quínoa. El debate público se focalizó en los impactos locales de la expansión de la quínoa en las tierras Andinas del sur de Bolivia, denunciando diversos impactos negativos del cultivo de la quínoa tales como la degradación del suelo, conflictos socioeconómicos y pérdida de biodiversidad. Sin embargo, las implicancias internacionales o globales de la expansión del mercado de la quínoa fue menos debatido y a menudo cariturizado, fluctuando entre culpabilidad e ingenuidad entre consumidores en tanto que productores Andinos eran descritos como atrapados por la pobreza o una avaricia miope. Si los investigadores han de hacer un aporte relevante al debate del impacto de la expansión de la quínoa sobre la sustentabili-dad social y ambiental de la agricultura Andina, entonces es necesario reevaluar el conocimiento e ignorancia actual sobre los sistemas de producción andina en forma integrada con escalas globales, teniendo presente las interacciones locales- globales. En el presente estudio son revisadas algunas aseveraciones desafortunadas más importantes expresadas en este debate utilizando tras clases de argumentos para fundamentar la necesidad de un enfoque más cauto y ético en los problemas relacionados con la quínoa.
Fil: Winkel, Thierry. Centre National de la Recherche Scientifique. Institut de Recherche pour le Développement; Francia
Fil: Álvarez Flores, Ricardo. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia
Fil: Bertero, Hector Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Cruz, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras. Instituto Interdisciplinario Tilcara; Argentina
Fil: del Castillo, Carmen. Universidad Mayor de San Andrés; Bolivia
Fil: Joffre, Richard. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia
Fil: Peredo Parada, Santiago. Universidad de Santiago de Chile; Chile
Fil: Sáez Tonacca, Luis. Universidad de Santiago de Chile; Chile
Materia
BIODIVERSITY
DEBATE
SOCIOECOLOGICAL
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/85118

id CONICETDig_06dde4abdfb0615320f220f55964c642
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/85118
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlandsLlamado a una revaluación del impacto de la expansión del cultivo de quinua sobre la sostenibilidad agrícola en el altiplano andinoWinkel, ThierryÁlvarez Flores, RicardoBertero, Hector DanielCruz, Pablodel Castillo, CarmenJoffre, RichardPeredo Parada, SantiagoSáez Tonacca, LuisBIODIVERSITYDEBATESOCIOECOLOGICALhttps://purl.org/becyt/ford/4.5https://purl.org/becyt/ford/4The debate on the environmental and social sustentainability of quinoa in its area of major world production (southern highlands of Bolivia) revived with the acceptance by the United Nations of the Bolivian proposal to declare in 2013 as the Year of the Quinoa. Public debate focused on local impacts of quinoa expansion in the Southern highlands of Bolivia, denouncing several negative impacts of quinoa culture such as land degradation, socioeconomic disrupts and biodiversity loss. However, the global or at least the international implications of the expanding quinoa market were less debated and often in caricature, varying between culpability and ingenuity among consumers, while Andean producers were described as trapped by poverty or short sighted greed. If researchers are to make a relevant contribution to the debate on the impact of quinoa expansion on the social and environmental sustainability of the Andean agriculture, is it necessary to re-evaluate present knowledge and ignorance about local Andean production systems integrated with links at the global scales, taking into account local- global interactions. In the present paper are revisited some major ill- founded assertions commonly expressed in this debate and three lines of arguments are used to support the need for a more cautious and ethical approach to quinoa related issues.El debate sobre la sustentabilidad ambiental y social de la quínoa en el área de mayor producción en el mundo (tierras Andinas del sur de Bolivia) revivió con la aceptación por las Naciones Unidas de la propuesta de Bolivia de declarar el año 2013 como el Año Internacional de la Quínoa. El debate público se focalizó en los impactos locales de la expansión de la quínoa en las tierras Andinas del sur de Bolivia, denunciando diversos impactos negativos del cultivo de la quínoa tales como la degradación del suelo, conflictos socioeconómicos y pérdida de biodiversidad. Sin embargo, las implicancias internacionales o globales de la expansión del mercado de la quínoa fue menos debatido y a menudo cariturizado, fluctuando entre culpabilidad e ingenuidad entre consumidores en tanto que productores Andinos eran descritos como atrapados por la pobreza o una avaricia miope. Si los investigadores han de hacer un aporte relevante al debate del impacto de la expansión de la quínoa sobre la sustentabili-dad social y ambiental de la agricultura Andina, entonces es necesario reevaluar el conocimiento e ignorancia actual sobre los sistemas de producción andina en forma integrada con escalas globales, teniendo presente las interacciones locales- globales. En el presente estudio son revisadas algunas aseveraciones desafortunadas más importantes expresadas en este debate utilizando tras clases de argumentos para fundamentar la necesidad de un enfoque más cauto y ético en los problemas relacionados con la quínoa.Fil: Winkel, Thierry. Centre National de la Recherche Scientifique. Institut de Recherche pour le Développement; FranciaFil: Álvarez Flores, Ricardo. Centre National de la Recherche Scientifique; FranciaFil: Bertero, Hector Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Cruz, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras. Instituto Interdisciplinario Tilcara; ArgentinaFil: del Castillo, Carmen. Universidad Mayor de San Andrés; BoliviaFil: Joffre, Richard. Centre National de la Recherche Scientifique; FranciaFil: Peredo Parada, Santiago. Universidad de Santiago de Chile; ChileFil: Sáez Tonacca, Luis. Universidad de Santiago de Chile; ChileUniversidad de Tarapacá. Facultad de Ciencias Agronómicas2014-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/85118Winkel, Thierry; Álvarez Flores, Ricardo; Bertero, Hector Daniel; Cruz, Pablo; del Castillo, Carmen; et al.; Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands; Universidad de Tarapacá. Facultad de Ciencias Agronómicas; Idesia; 32; 4; 11-2014; 95-1000718-3429CONICET DigitalCONICETspainfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.4067/S0718-34292014000400012info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292014000400012info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:35:29Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/85118instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:35:29.933CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands
Llamado a una revaluación del impacto de la expansión del cultivo de quinua sobre la sostenibilidad agrícola en el altiplano andino
title Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands
spellingShingle Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands
Winkel, Thierry
BIODIVERSITY
DEBATE
SOCIOECOLOGICAL
title_short Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands
title_full Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands
title_fullStr Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands
title_full_unstemmed Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands
title_sort Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands
dc.creator.none.fl_str_mv Winkel, Thierry
Álvarez Flores, Ricardo
Bertero, Hector Daniel
Cruz, Pablo
del Castillo, Carmen
Joffre, Richard
Peredo Parada, Santiago
Sáez Tonacca, Luis
author Winkel, Thierry
author_facet Winkel, Thierry
Álvarez Flores, Ricardo
Bertero, Hector Daniel
Cruz, Pablo
del Castillo, Carmen
Joffre, Richard
Peredo Parada, Santiago
Sáez Tonacca, Luis
author_role author
author2 Álvarez Flores, Ricardo
Bertero, Hector Daniel
Cruz, Pablo
del Castillo, Carmen
Joffre, Richard
Peredo Parada, Santiago
Sáez Tonacca, Luis
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv BIODIVERSITY
DEBATE
SOCIOECOLOGICAL
topic BIODIVERSITY
DEBATE
SOCIOECOLOGICAL
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.5
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv The debate on the environmental and social sustentainability of quinoa in its area of major world production (southern highlands of Bolivia) revived with the acceptance by the United Nations of the Bolivian proposal to declare in 2013 as the Year of the Quinoa. Public debate focused on local impacts of quinoa expansion in the Southern highlands of Bolivia, denouncing several negative impacts of quinoa culture such as land degradation, socioeconomic disrupts and biodiversity loss. However, the global or at least the international implications of the expanding quinoa market were less debated and often in caricature, varying between culpability and ingenuity among consumers, while Andean producers were described as trapped by poverty or short sighted greed. If researchers are to make a relevant contribution to the debate on the impact of quinoa expansion on the social and environmental sustainability of the Andean agriculture, is it necessary to re-evaluate present knowledge and ignorance about local Andean production systems integrated with links at the global scales, taking into account local- global interactions. In the present paper are revisited some major ill- founded assertions commonly expressed in this debate and three lines of arguments are used to support the need for a more cautious and ethical approach to quinoa related issues.
El debate sobre la sustentabilidad ambiental y social de la quínoa en el área de mayor producción en el mundo (tierras Andinas del sur de Bolivia) revivió con la aceptación por las Naciones Unidas de la propuesta de Bolivia de declarar el año 2013 como el Año Internacional de la Quínoa. El debate público se focalizó en los impactos locales de la expansión de la quínoa en las tierras Andinas del sur de Bolivia, denunciando diversos impactos negativos del cultivo de la quínoa tales como la degradación del suelo, conflictos socioeconómicos y pérdida de biodiversidad. Sin embargo, las implicancias internacionales o globales de la expansión del mercado de la quínoa fue menos debatido y a menudo cariturizado, fluctuando entre culpabilidad e ingenuidad entre consumidores en tanto que productores Andinos eran descritos como atrapados por la pobreza o una avaricia miope. Si los investigadores han de hacer un aporte relevante al debate del impacto de la expansión de la quínoa sobre la sustentabili-dad social y ambiental de la agricultura Andina, entonces es necesario reevaluar el conocimiento e ignorancia actual sobre los sistemas de producción andina en forma integrada con escalas globales, teniendo presente las interacciones locales- globales. En el presente estudio son revisadas algunas aseveraciones desafortunadas más importantes expresadas en este debate utilizando tras clases de argumentos para fundamentar la necesidad de un enfoque más cauto y ético en los problemas relacionados con la quínoa.
Fil: Winkel, Thierry. Centre National de la Recherche Scientifique. Institut de Recherche pour le Développement; Francia
Fil: Álvarez Flores, Ricardo. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia
Fil: Bertero, Hector Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Cruz, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras. Instituto Interdisciplinario Tilcara; Argentina
Fil: del Castillo, Carmen. Universidad Mayor de San Andrés; Bolivia
Fil: Joffre, Richard. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia
Fil: Peredo Parada, Santiago. Universidad de Santiago de Chile; Chile
Fil: Sáez Tonacca, Luis. Universidad de Santiago de Chile; Chile
description The debate on the environmental and social sustentainability of quinoa in its area of major world production (southern highlands of Bolivia) revived with the acceptance by the United Nations of the Bolivian proposal to declare in 2013 as the Year of the Quinoa. Public debate focused on local impacts of quinoa expansion in the Southern highlands of Bolivia, denouncing several negative impacts of quinoa culture such as land degradation, socioeconomic disrupts and biodiversity loss. However, the global or at least the international implications of the expanding quinoa market were less debated and often in caricature, varying between culpability and ingenuity among consumers, while Andean producers were described as trapped by poverty or short sighted greed. If researchers are to make a relevant contribution to the debate on the impact of quinoa expansion on the social and environmental sustainability of the Andean agriculture, is it necessary to re-evaluate present knowledge and ignorance about local Andean production systems integrated with links at the global scales, taking into account local- global interactions. In the present paper are revisited some major ill- founded assertions commonly expressed in this debate and three lines of arguments are used to support the need for a more cautious and ethical approach to quinoa related issues.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-11
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/85118
Winkel, Thierry; Álvarez Flores, Ricardo; Bertero, Hector Daniel; Cruz, Pablo; del Castillo, Carmen; et al.; Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands; Universidad de Tarapacá. Facultad de Ciencias Agronómicas; Idesia; 32; 4; 11-2014; 95-100
0718-3429
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/85118
identifier_str_mv Winkel, Thierry; Álvarez Flores, Ricardo; Bertero, Hector Daniel; Cruz, Pablo; del Castillo, Carmen; et al.; Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands; Universidad de Tarapacá. Facultad de Ciencias Agronómicas; Idesia; 32; 4; 11-2014; 95-100
0718-3429
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.4067/S0718-34292014000400012
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292014000400012
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad de Tarapacá. Facultad de Ciencias Agronómicas
publisher.none.fl_str_mv Universidad de Tarapacá. Facultad de Ciencias Agronómicas
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613105487708160
score 13.070432