Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands
- Autores
- Winkel, Thierry; Álvarez Flores, Ricardo; Bertero, Hector Daniel; Cruz, Pablo; del Castillo, Carmen; Joffre, Richard; Peredo Parada, Santiago; Sáez Tonacca, Luis
- Año de publicación
- 2014
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The debate on the environmental and social sustentainability of quinoa in its area of major world production (southern highlands of Bolivia) revived with the acceptance by the United Nations of the Bolivian proposal to declare in 2013 as the Year of the Quinoa. Public debate focused on local impacts of quinoa expansion in the Southern highlands of Bolivia, denouncing several negative impacts of quinoa culture such as land degradation, socioeconomic disrupts and biodiversity loss. However, the global or at least the international implications of the expanding quinoa market were less debated and often in caricature, varying between culpability and ingenuity among consumers, while Andean producers were described as trapped by poverty or short sighted greed. If researchers are to make a relevant contribution to the debate on the impact of quinoa expansion on the social and environmental sustainability of the Andean agriculture, is it necessary to re-evaluate present knowledge and ignorance about local Andean production systems integrated with links at the global scales, taking into account local- global interactions. In the present paper are revisited some major ill- founded assertions commonly expressed in this debate and three lines of arguments are used to support the need for a more cautious and ethical approach to quinoa related issues.
El debate sobre la sustentabilidad ambiental y social de la quínoa en el área de mayor producción en el mundo (tierras Andinas del sur de Bolivia) revivió con la aceptación por las Naciones Unidas de la propuesta de Bolivia de declarar el año 2013 como el Año Internacional de la Quínoa. El debate público se focalizó en los impactos locales de la expansión de la quínoa en las tierras Andinas del sur de Bolivia, denunciando diversos impactos negativos del cultivo de la quínoa tales como la degradación del suelo, conflictos socioeconómicos y pérdida de biodiversidad. Sin embargo, las implicancias internacionales o globales de la expansión del mercado de la quínoa fue menos debatido y a menudo cariturizado, fluctuando entre culpabilidad e ingenuidad entre consumidores en tanto que productores Andinos eran descritos como atrapados por la pobreza o una avaricia miope. Si los investigadores han de hacer un aporte relevante al debate del impacto de la expansión de la quínoa sobre la sustentabili-dad social y ambiental de la agricultura Andina, entonces es necesario reevaluar el conocimiento e ignorancia actual sobre los sistemas de producción andina en forma integrada con escalas globales, teniendo presente las interacciones locales- globales. En el presente estudio son revisadas algunas aseveraciones desafortunadas más importantes expresadas en este debate utilizando tras clases de argumentos para fundamentar la necesidad de un enfoque más cauto y ético en los problemas relacionados con la quínoa.
Fil: Winkel, Thierry. Centre National de la Recherche Scientifique. Institut de Recherche pour le Développement; Francia
Fil: Álvarez Flores, Ricardo. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia
Fil: Bertero, Hector Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Cruz, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras. Instituto Interdisciplinario Tilcara; Argentina
Fil: del Castillo, Carmen. Universidad Mayor de San Andrés; Bolivia
Fil: Joffre, Richard. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia
Fil: Peredo Parada, Santiago. Universidad de Santiago de Chile; Chile
Fil: Sáez Tonacca, Luis. Universidad de Santiago de Chile; Chile - Materia
-
BIODIVERSITY
DEBATE
SOCIOECOLOGICAL - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/85118
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_06dde4abdfb0615320f220f55964c642 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/85118 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlandsLlamado a una revaluación del impacto de la expansión del cultivo de quinua sobre la sostenibilidad agrícola en el altiplano andinoWinkel, ThierryÁlvarez Flores, RicardoBertero, Hector DanielCruz, Pablodel Castillo, CarmenJoffre, RichardPeredo Parada, SantiagoSáez Tonacca, LuisBIODIVERSITYDEBATESOCIOECOLOGICALhttps://purl.org/becyt/ford/4.5https://purl.org/becyt/ford/4The debate on the environmental and social sustentainability of quinoa in its area of major world production (southern highlands of Bolivia) revived with the acceptance by the United Nations of the Bolivian proposal to declare in 2013 as the Year of the Quinoa. Public debate focused on local impacts of quinoa expansion in the Southern highlands of Bolivia, denouncing several negative impacts of quinoa culture such as land degradation, socioeconomic disrupts and biodiversity loss. However, the global or at least the international implications of the expanding quinoa market were less debated and often in caricature, varying between culpability and ingenuity among consumers, while Andean producers were described as trapped by poverty or short sighted greed. If researchers are to make a relevant contribution to the debate on the impact of quinoa expansion on the social and environmental sustainability of the Andean agriculture, is it necessary to re-evaluate present knowledge and ignorance about local Andean production systems integrated with links at the global scales, taking into account local- global interactions. In the present paper are revisited some major ill- founded assertions commonly expressed in this debate and three lines of arguments are used to support the need for a more cautious and ethical approach to quinoa related issues.El debate sobre la sustentabilidad ambiental y social de la quínoa en el área de mayor producción en el mundo (tierras Andinas del sur de Bolivia) revivió con la aceptación por las Naciones Unidas de la propuesta de Bolivia de declarar el año 2013 como el Año Internacional de la Quínoa. El debate público se focalizó en los impactos locales de la expansión de la quínoa en las tierras Andinas del sur de Bolivia, denunciando diversos impactos negativos del cultivo de la quínoa tales como la degradación del suelo, conflictos socioeconómicos y pérdida de biodiversidad. Sin embargo, las implicancias internacionales o globales de la expansión del mercado de la quínoa fue menos debatido y a menudo cariturizado, fluctuando entre culpabilidad e ingenuidad entre consumidores en tanto que productores Andinos eran descritos como atrapados por la pobreza o una avaricia miope. Si los investigadores han de hacer un aporte relevante al debate del impacto de la expansión de la quínoa sobre la sustentabili-dad social y ambiental de la agricultura Andina, entonces es necesario reevaluar el conocimiento e ignorancia actual sobre los sistemas de producción andina en forma integrada con escalas globales, teniendo presente las interacciones locales- globales. En el presente estudio son revisadas algunas aseveraciones desafortunadas más importantes expresadas en este debate utilizando tras clases de argumentos para fundamentar la necesidad de un enfoque más cauto y ético en los problemas relacionados con la quínoa.Fil: Winkel, Thierry. Centre National de la Recherche Scientifique. Institut de Recherche pour le Développement; FranciaFil: Álvarez Flores, Ricardo. Centre National de la Recherche Scientifique; FranciaFil: Bertero, Hector Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Cruz, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras. Instituto Interdisciplinario Tilcara; ArgentinaFil: del Castillo, Carmen. Universidad Mayor de San Andrés; BoliviaFil: Joffre, Richard. Centre National de la Recherche Scientifique; FranciaFil: Peredo Parada, Santiago. Universidad de Santiago de Chile; ChileFil: Sáez Tonacca, Luis. Universidad de Santiago de Chile; ChileUniversidad de Tarapacá. Facultad de Ciencias Agronómicas2014-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/85118Winkel, Thierry; Álvarez Flores, Ricardo; Bertero, Hector Daniel; Cruz, Pablo; del Castillo, Carmen; et al.; Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands; Universidad de Tarapacá. Facultad de Ciencias Agronómicas; Idesia; 32; 4; 11-2014; 95-1000718-3429CONICET DigitalCONICETspainfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.4067/S0718-34292014000400012info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292014000400012info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:35:29Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/85118instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:35:29.933CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands Llamado a una revaluación del impacto de la expansión del cultivo de quinua sobre la sostenibilidad agrícola en el altiplano andino |
title |
Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands |
spellingShingle |
Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands Winkel, Thierry BIODIVERSITY DEBATE SOCIOECOLOGICAL |
title_short |
Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands |
title_full |
Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands |
title_fullStr |
Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands |
title_full_unstemmed |
Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands |
title_sort |
Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Winkel, Thierry Álvarez Flores, Ricardo Bertero, Hector Daniel Cruz, Pablo del Castillo, Carmen Joffre, Richard Peredo Parada, Santiago Sáez Tonacca, Luis |
author |
Winkel, Thierry |
author_facet |
Winkel, Thierry Álvarez Flores, Ricardo Bertero, Hector Daniel Cruz, Pablo del Castillo, Carmen Joffre, Richard Peredo Parada, Santiago Sáez Tonacca, Luis |
author_role |
author |
author2 |
Álvarez Flores, Ricardo Bertero, Hector Daniel Cruz, Pablo del Castillo, Carmen Joffre, Richard Peredo Parada, Santiago Sáez Tonacca, Luis |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
BIODIVERSITY DEBATE SOCIOECOLOGICAL |
topic |
BIODIVERSITY DEBATE SOCIOECOLOGICAL |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/4.5 https://purl.org/becyt/ford/4 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The debate on the environmental and social sustentainability of quinoa in its area of major world production (southern highlands of Bolivia) revived with the acceptance by the United Nations of the Bolivian proposal to declare in 2013 as the Year of the Quinoa. Public debate focused on local impacts of quinoa expansion in the Southern highlands of Bolivia, denouncing several negative impacts of quinoa culture such as land degradation, socioeconomic disrupts and biodiversity loss. However, the global or at least the international implications of the expanding quinoa market were less debated and often in caricature, varying between culpability and ingenuity among consumers, while Andean producers were described as trapped by poverty or short sighted greed. If researchers are to make a relevant contribution to the debate on the impact of quinoa expansion on the social and environmental sustainability of the Andean agriculture, is it necessary to re-evaluate present knowledge and ignorance about local Andean production systems integrated with links at the global scales, taking into account local- global interactions. In the present paper are revisited some major ill- founded assertions commonly expressed in this debate and three lines of arguments are used to support the need for a more cautious and ethical approach to quinoa related issues. El debate sobre la sustentabilidad ambiental y social de la quínoa en el área de mayor producción en el mundo (tierras Andinas del sur de Bolivia) revivió con la aceptación por las Naciones Unidas de la propuesta de Bolivia de declarar el año 2013 como el Año Internacional de la Quínoa. El debate público se focalizó en los impactos locales de la expansión de la quínoa en las tierras Andinas del sur de Bolivia, denunciando diversos impactos negativos del cultivo de la quínoa tales como la degradación del suelo, conflictos socioeconómicos y pérdida de biodiversidad. Sin embargo, las implicancias internacionales o globales de la expansión del mercado de la quínoa fue menos debatido y a menudo cariturizado, fluctuando entre culpabilidad e ingenuidad entre consumidores en tanto que productores Andinos eran descritos como atrapados por la pobreza o una avaricia miope. Si los investigadores han de hacer un aporte relevante al debate del impacto de la expansión de la quínoa sobre la sustentabili-dad social y ambiental de la agricultura Andina, entonces es necesario reevaluar el conocimiento e ignorancia actual sobre los sistemas de producción andina en forma integrada con escalas globales, teniendo presente las interacciones locales- globales. En el presente estudio son revisadas algunas aseveraciones desafortunadas más importantes expresadas en este debate utilizando tras clases de argumentos para fundamentar la necesidad de un enfoque más cauto y ético en los problemas relacionados con la quínoa. Fil: Winkel, Thierry. Centre National de la Recherche Scientifique. Institut de Recherche pour le Développement; Francia Fil: Álvarez Flores, Ricardo. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia Fil: Bertero, Hector Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina Fil: Cruz, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras. Instituto Interdisciplinario Tilcara; Argentina Fil: del Castillo, Carmen. Universidad Mayor de San Andrés; Bolivia Fil: Joffre, Richard. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia Fil: Peredo Parada, Santiago. Universidad de Santiago de Chile; Chile Fil: Sáez Tonacca, Luis. Universidad de Santiago de Chile; Chile |
description |
The debate on the environmental and social sustentainability of quinoa in its area of major world production (southern highlands of Bolivia) revived with the acceptance by the United Nations of the Bolivian proposal to declare in 2013 as the Year of the Quinoa. Public debate focused on local impacts of quinoa expansion in the Southern highlands of Bolivia, denouncing several negative impacts of quinoa culture such as land degradation, socioeconomic disrupts and biodiversity loss. However, the global or at least the international implications of the expanding quinoa market were less debated and often in caricature, varying between culpability and ingenuity among consumers, while Andean producers were described as trapped by poverty or short sighted greed. If researchers are to make a relevant contribution to the debate on the impact of quinoa expansion on the social and environmental sustainability of the Andean agriculture, is it necessary to re-evaluate present knowledge and ignorance about local Andean production systems integrated with links at the global scales, taking into account local- global interactions. In the present paper are revisited some major ill- founded assertions commonly expressed in this debate and three lines of arguments are used to support the need for a more cautious and ethical approach to quinoa related issues. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-11 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/85118 Winkel, Thierry; Álvarez Flores, Ricardo; Bertero, Hector Daniel; Cruz, Pablo; del Castillo, Carmen; et al.; Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands; Universidad de Tarapacá. Facultad de Ciencias Agronómicas; Idesia; 32; 4; 11-2014; 95-100 0718-3429 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/85118 |
identifier_str_mv |
Winkel, Thierry; Álvarez Flores, Ricardo; Bertero, Hector Daniel; Cruz, Pablo; del Castillo, Carmen; et al.; Calling for a reappraisal of the impact of quinoa expansion on agricultural sustainability in the Andean highlands; Universidad de Tarapacá. Facultad de Ciencias Agronómicas; Idesia; 32; 4; 11-2014; 95-100 0718-3429 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.4067/S0718-34292014000400012 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292014000400012 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de Tarapacá. Facultad de Ciencias Agronómicas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de Tarapacá. Facultad de Ciencias Agronómicas |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613105487708160 |
score |
13.070432 |