Study on microstructure and physical properties of composite films based on chitosan and methylcellulose

Autores
Pinotti, Adriana Noemi; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet
Año de publicación
2007
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Biodegradable films obtained from chitosan (CH) and methylcellulose (MC) can reduce environmental problems associated with synthetic packagings. Biodegradable films still need a cost reduction to be economically profitable; the use of CH, a by-product obtained from wastes of the fishing industry would be a good alternative. The objectives of the present work were to characterize physical, mechanical and water vapor barrier properties and microstructure of films of CH, MC and their mixtures. Solutions of 2% CH and 1% MC were mixed in different proportions. Films were obtained by casting. Film microstructure was characterized by SEM, X-ray diffraction and FTIR spectroscopy. Water vapor permeabilities for CH and MC films were 6.67±0.74×10−11 and 7.55±0.60×10−11 g/s m Pa, respectively; composite film permeabilities did not differ significantly from these values. CH films showed rigid characteristics (high elastic modulus and low elongation). Flexibility of composite films increased with increasing MC content, the higher elongation and lower elastic modulus of composite films indicated the relevance of hydrocolloid interactions.
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Composite films
Chitosan
Methylcellulose
Microstructure
Barrier and mechanical properties
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
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Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
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description Biodegradable films obtained from chitosan (CH) and methylcellulose (MC) can reduce environmental problems associated with synthetic packagings. Biodegradable films still need a cost reduction to be economically profitable; the use of CH, a by-product obtained from wastes of the fishing industry would be a good alternative. The objectives of the present work were to characterize physical, mechanical and water vapor barrier properties and microstructure of films of CH, MC and their mixtures. Solutions of 2% CH and 1% MC were mixed in different proportions. Films were obtained by casting. Film microstructure was characterized by SEM, X-ray diffraction and FTIR spectroscopy. Water vapor permeabilities for CH and MC films were 6.67±0.74×10−11 and 7.55±0.60×10−11 g/s m Pa, respectively; composite film permeabilities did not differ significantly from these values. CH films showed rigid characteristics (high elastic modulus and low elongation). Flexibility of composite films increased with increasing MC content, the higher elongation and lower elastic modulus of composite films indicated the relevance of hydrocolloid interactions.
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