Electrically treated composite FILMS based on chitosan and methylcellulose blends

Autores
Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet
Año de publicación
2009
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Films obtained from chitosan (CH) and methylcellulose (MC) can reduce environmental problems associated with synthetic packaging. The objective of the present work was to analyze the effect of an electrical field applied during drying on microstructure and macroscopic properties of films obtained with different mixtures of CH and MC. SEM and X-ray diffraction indicated that CH electrically treated film exhibited a more ordered structure and lower water vapor permeability (WVP) values than those of the control films. With regard to mechanical properties of electrical treated samples, longitudinal probes presented higher elongation values than those of transverse ones. CH treated films showed higher Young's modulus values than the control ones; in composite control samples, Young's modulus and tensile strength increased with CH concentration, leading to stronger films. Electrical field treatment would be a good alternative to improve film flexibility and water vapor barrier properties.
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
BARRIER AND MECHANICAL PROPERTIES
CHITOSAN
ELECTRICALLY TREATED FILMS
METHYLCELLULOSE
MICROSTRUCTURE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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description Films obtained from chitosan (CH) and methylcellulose (MC) can reduce environmental problems associated with synthetic packaging. The objective of the present work was to analyze the effect of an electrical field applied during drying on microstructure and macroscopic properties of films obtained with different mixtures of CH and MC. SEM and X-ray diffraction indicated that CH electrically treated film exhibited a more ordered structure and lower water vapor permeability (WVP) values than those of the control films. With regard to mechanical properties of electrical treated samples, longitudinal probes presented higher elongation values than those of transverse ones. CH treated films showed higher Young's modulus values than the control ones; in composite control samples, Young's modulus and tensile strength increased with CH concentration, leading to stronger films. Electrical field treatment would be a good alternative to improve film flexibility and water vapor barrier properties.
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