A model of agricultural sustainable added value chain: The case of the Dominican Republic value chain

Autores
Gómez-Luciano, Cristino Alberto; De Koning, Wim; Vriesekoop, Frank; Urbano, Beatriz
Año de publicación
2019
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The aim of this paper is to develop a model of sustainable added value chain (SAVC). The model i) considers consumers expectations, ii) analyses the determinant producers´ factors to perform the SAVC and iii) ranks the agricultural subsectors according the SAVC. The value chain methodology was used to assess the sustainability of the agricultural value chain and develop the model. The model was tested in the Dominican Republic’s agricultural value chain. The results showed i) producers´ access to SAVC depends on the subsector, location and resources, ii) organic banana and avocado are the subsectors with the best potential SAVC while sweet potatoes and rice have the lowest potential and iii) producers are in an early stage to adopt the consumers´ expectations endangering SAVC. Using mixed methods to investigate the SAVC this paper provides an approach that reflects the complex and iterative nature of a real supply chains and can be used by researchers, policymakers and practitioners to better understand and describe decision making and to develop informed policies and interventions beyond SAVC. This research challenges the innate complexity of local supply chains and the presence of barriers for SAVC.
Este artículo tiene por objeto el desarrollo de un modelo de cadena de valor agraria sostenible (CVS). El modelo tiene en cuenta, i) la demanda de los consumidores, ii) los factores determinantes para que los productores accedan a la CVS y iii) ordena los sectores en la CVS. En el desarrollo se empleó la metodología de la cadena de valor y el modelo fue validado en la cadena de valor agraria de la República Dominicana. Los resultados muestran que, i) el acceso a la CVS por los productores dominicanos depende del sector, la localización y los medios disponibles, ii) sectores como el plátano orgánico y el aguacate están mejor posicionados en la CVS y los sectores del arroz y la batata están peor situados y iii) los productores consideran poco la demanda de los consumidores alejándose de la CVS. Este trabajo ayudará a investigadores, políticos y gestores en la toma de decisiones para alcanzar la CVS.
Fil: Gómez-Luciano, Cristino Alberto. Instituto Especializado de Estudios Superiores Loyola (República Dominicana)
Fil: De Koning, Wim . HAS University of Applied Sciences. Faculty of Business Administration & Agribusiness (Holanda)
Fil: Vriesekoop, Frank. Harper Adams University College (Inglaterra)
Fil: Urbano, Beatriz. Universidad de Valladolid (España)
Fuente
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 51, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/12688
Materia
República Dominicana
Sostenibilidad
Economía de la producción
Comportamiento del consumidor
Análisis logit
Agricultural value chain model
Consumers' expectations
Logit
Subsectors ranking
Producer's sustainability
Cadena de valor sostenible
Modelo de cadena de valor agraria
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
Biblioteca Digital (UNCu)
Institución
Universidad Nacional de Cuyo
OAI Identificador
oai:bdigital.uncu.edu.ar:13404

id BDUNCU_969eb61bd604349911f9628270ef6831
oai_identifier_str oai:bdigital.uncu.edu.ar:13404
network_acronym_str BDUNCU
repository_id_str 1584
network_name_str Biblioteca Digital (UNCu)
spelling A model of agricultural sustainable added value chain: The case of the Dominican Republic value chain Modelo de cadena de valor agraria sostenible: La cadena de valor de la República Dominicana Gómez-Luciano, Cristino AlbertoDe Koning, Wim Vriesekoop, FrankUrbano, BeatrizRepública DominicanaSostenibilidadEconomía de la producciónComportamiento del consumidorAnálisis logitAgricultural value chain modelConsumers' expectationsLogitSubsectors rankingProducer's sustainabilityCadena de valor sostenibleModelo de cadena de valor agrariaThe aim of this paper is to develop a model of sustainable added value chain (SAVC). The model i) considers consumers expectations, ii) analyses the determinant producers´ factors to perform the SAVC and iii) ranks the agricultural subsectors according the SAVC. The value chain methodology was used to assess the sustainability of the agricultural value chain and develop the model. The model was tested in the Dominican Republic’s agricultural value chain. The results showed i) producers´ access to SAVC depends on the subsector, location and resources, ii) organic banana and avocado are the subsectors with the best potential SAVC while sweet potatoes and rice have the lowest potential and iii) producers are in an early stage to adopt the consumers´ expectations endangering SAVC. Using mixed methods to investigate the SAVC this paper provides an approach that reflects the complex and iterative nature of a real supply chains and can be used by researchers, policymakers and practitioners to better understand and describe decision making and to develop informed policies and interventions beyond SAVC. This research challenges the innate complexity of local supply chains and the presence of barriers for SAVC.Este artículo tiene por objeto el desarrollo de un modelo de cadena de valor agraria sostenible (CVS). El modelo tiene en cuenta, i) la demanda de los consumidores, ii) los factores determinantes para que los productores accedan a la CVS y iii) ordena los sectores en la CVS. En el desarrollo se empleó la metodología de la cadena de valor y el modelo fue validado en la cadena de valor agraria de la República Dominicana. Los resultados muestran que, i) el acceso a la CVS por los productores dominicanos depende del sector, la localización y los medios disponibles, ii) sectores como el plátano orgánico y el aguacate están mejor posicionados en la CVS y los sectores del arroz y la batata están peor situados y iii) los productores consideran poco la demanda de los consumidores alejándose de la CVS. Este trabajo ayudará a investigadores, políticos y gestores en la toma de decisiones para alcanzar la CVS.Fil: Gómez-Luciano, Cristino Alberto. Instituto Especializado de Estudios Superiores Loyola (República Dominicana) Fil: De Koning, Wim . HAS University of Applied Sciences. Faculty of Business Administration & Agribusiness (Holanda) Fil: Vriesekoop, Frank. Harper Adams University College (Inglaterra) Fil: Urbano, Beatriz. Universidad de Valladolid (España) Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 2019-02-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://bdigital.uncu.edu.ar/13404Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 51, no. 1http://bdigital.uncu.edu.ar/12688reponame:Biblioteca Digital (UNCu)instname:Universidad Nacional de Cuyoinstacron:UNCUenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/2025-09-11T10:19:48Zoai:bdigital.uncu.edu.ar:13404Institucionalhttp://bdigital.uncu.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://bdigital.uncu.edu.ar/OAI/hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:15842025-09-11 10:19:49.341Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyofalse
dc.title.none.fl_str_mv A model of agricultural sustainable added value chain: The case of the Dominican Republic value chain
Modelo de cadena de valor agraria sostenible: La cadena de valor de la República Dominicana
title A model of agricultural sustainable added value chain: The case of the Dominican Republic value chain
spellingShingle A model of agricultural sustainable added value chain: The case of the Dominican Republic value chain
Gómez-Luciano, Cristino Alberto
República Dominicana
Sostenibilidad
Economía de la producción
Comportamiento del consumidor
Análisis logit
Agricultural value chain model
Consumers' expectations
Logit
Subsectors ranking
Producer's sustainability
Cadena de valor sostenible
Modelo de cadena de valor agraria
title_short A model of agricultural sustainable added value chain: The case of the Dominican Republic value chain
title_full A model of agricultural sustainable added value chain: The case of the Dominican Republic value chain
title_fullStr A model of agricultural sustainable added value chain: The case of the Dominican Republic value chain
title_full_unstemmed A model of agricultural sustainable added value chain: The case of the Dominican Republic value chain
title_sort A model of agricultural sustainable added value chain: The case of the Dominican Republic value chain
dc.creator.none.fl_str_mv Gómez-Luciano, Cristino Alberto
De Koning, Wim
Vriesekoop, Frank
Urbano, Beatriz
author Gómez-Luciano, Cristino Alberto
author_facet Gómez-Luciano, Cristino Alberto
De Koning, Wim
Vriesekoop, Frank
Urbano, Beatriz
author_role author
author2 De Koning, Wim
Vriesekoop, Frank
Urbano, Beatriz
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv República Dominicana
Sostenibilidad
Economía de la producción
Comportamiento del consumidor
Análisis logit
Agricultural value chain model
Consumers' expectations
Logit
Subsectors ranking
Producer's sustainability
Cadena de valor sostenible
Modelo de cadena de valor agraria
topic República Dominicana
Sostenibilidad
Economía de la producción
Comportamiento del consumidor
Análisis logit
Agricultural value chain model
Consumers' expectations
Logit
Subsectors ranking
Producer's sustainability
Cadena de valor sostenible
Modelo de cadena de valor agraria
dc.description.none.fl_txt_mv The aim of this paper is to develop a model of sustainable added value chain (SAVC). The model i) considers consumers expectations, ii) analyses the determinant producers´ factors to perform the SAVC and iii) ranks the agricultural subsectors according the SAVC. The value chain methodology was used to assess the sustainability of the agricultural value chain and develop the model. The model was tested in the Dominican Republic’s agricultural value chain. The results showed i) producers´ access to SAVC depends on the subsector, location and resources, ii) organic banana and avocado are the subsectors with the best potential SAVC while sweet potatoes and rice have the lowest potential and iii) producers are in an early stage to adopt the consumers´ expectations endangering SAVC. Using mixed methods to investigate the SAVC this paper provides an approach that reflects the complex and iterative nature of a real supply chains and can be used by researchers, policymakers and practitioners to better understand and describe decision making and to develop informed policies and interventions beyond SAVC. This research challenges the innate complexity of local supply chains and the presence of barriers for SAVC.
Este artículo tiene por objeto el desarrollo de un modelo de cadena de valor agraria sostenible (CVS). El modelo tiene en cuenta, i) la demanda de los consumidores, ii) los factores determinantes para que los productores accedan a la CVS y iii) ordena los sectores en la CVS. En el desarrollo se empleó la metodología de la cadena de valor y el modelo fue validado en la cadena de valor agraria de la República Dominicana. Los resultados muestran que, i) el acceso a la CVS por los productores dominicanos depende del sector, la localización y los medios disponibles, ii) sectores como el plátano orgánico y el aguacate están mejor posicionados en la CVS y los sectores del arroz y la batata están peor situados y iii) los productores consideran poco la demanda de los consumidores alejándose de la CVS. Este trabajo ayudará a investigadores, políticos y gestores en la toma de decisiones para alcanzar la CVS.
Fil: Gómez-Luciano, Cristino Alberto. Instituto Especializado de Estudios Superiores Loyola (República Dominicana)
Fil: De Koning, Wim . HAS University of Applied Sciences. Faculty of Business Administration & Agribusiness (Holanda)
Fil: Vriesekoop, Frank. Harper Adams University College (Inglaterra)
Fil: Urbano, Beatriz. Universidad de Valladolid (España)
description The aim of this paper is to develop a model of sustainable added value chain (SAVC). The model i) considers consumers expectations, ii) analyses the determinant producers´ factors to perform the SAVC and iii) ranks the agricultural subsectors according the SAVC. The value chain methodology was used to assess the sustainability of the agricultural value chain and develop the model. The model was tested in the Dominican Republic’s agricultural value chain. The results showed i) producers´ access to SAVC depends on the subsector, location and resources, ii) organic banana and avocado are the subsectors with the best potential SAVC while sweet potatoes and rice have the lowest potential and iii) producers are in an early stage to adopt the consumers´ expectations endangering SAVC. Using mixed methods to investigate the SAVC this paper provides an approach that reflects the complex and iterative nature of a real supply chains and can be used by researchers, policymakers and practitioners to better understand and describe decision making and to develop informed policies and interventions beyond SAVC. This research challenges the innate complexity of local supply chains and the presence of barriers for SAVC.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-02-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://bdigital.uncu.edu.ar/13404
url http://bdigital.uncu.edu.ar/13404
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
dc.source.none.fl_str_mv Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 51, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/12688
reponame:Biblioteca Digital (UNCu)
instname:Universidad Nacional de Cuyo
instacron:UNCU
reponame_str Biblioteca Digital (UNCu)
collection Biblioteca Digital (UNCu)
instname_str Universidad Nacional de Cuyo
instacron_str UNCU
institution UNCU
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyo
repository.mail.fl_str_mv hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.com
_version_ 1842974865827561472
score 13.070432