Response of tomato (Solanum lycopersicum L.) to water consumption, leaf area and yield with respect to the number of stems in the greenhouse
- Autores
- Mendoza-Pérez, Cándido; Ramírez-Ayala, Carlos; Ojeda-Bustamante, Waldo; Trejo, Carlos; López-Ordaz, Anselmo; Quevedo-Nolasco, Abel; Martínez Ruiz, Antonio
- Año de publicación
- 2018
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The objective of this study was to analyze tomato responses to water requirements (evaluated by means of balance lysimeters), leaf area, yield, quality and its relationship with weather, depending on the number of stems. The work was carried out in a greenhouse under hydroponic conditions. Tezontle (Stuff) was used as a substrate and a drip irrigation system was installed. The experiment consisted of three treatments, with one (T1), two (T2) and three (T3) stems per plant. The daily crop evapotranspiration was 0.30 L m-2 in the initial stage, up to 4.41, 4.77 and 6.0 L m-2, in the stage of maximum demand for T1, T2 and T3. The gross volume applied throughout the cycle was 352.2, 388.4 and 434.7 L m-2 for T1, T2 and T3, with productivities of 49, 41 and 36 kg m3 and yields of 20, 18 and 16 kg m-2 for T1, T2 and T3. Regarding quality parameters in size, T1 was the best, with 69, 23, 8 and 1% fruits of first, second, third and small fruits per plant respectively. The meteorological variables such as; temperature, wind, relative humidity, vapor pressure deficit and atmospheric water potential determined the consumption of water and nutrients in crops and are variables for irrigation scheduling.
El objetivo de este estudio fue analizar las respuestas del jitomate a los requerimientos hídricos (evaluado por medio de lisímetros de balance), área foliar, rendimiento, calidad y su relación con el tiempo atmosférico, en función del número de tallos. El trabajo se realizó en un invernadero en condiciones de hidroponía. Se utilizó tezontle como sustrato y un sistema de riego por goteo. El experimento consistió en tres tratamientos, con uno (T1), dos (T2) y tres (T3) tallos por planta. El consumo por evapotranspiración diaria del cultivo fue 0,30 L m-2 en la etapa inicial, hasta 4,41, 4,77 y 6,0 L m-2 en la etapa de máxima demanda para T1, T2 y T3. El volumen bruto aplicado durante todo el ciclo fue 352,2; 388,4 y 434,7 L m-2 para T1, T2 y T3, con productividades de 49, 41 y 36 kg m3 y rendimientos de 20, 18 y 16 kg m-2 para T1, T2 y T3. Con relación a los parámetros de calidad en tamaño, el T1 fue mejor, con 69, 23, 8 y 1% frutos de primera, segunda, tercera y frutos pequeños por planta. Las variables meteorológicas como temperatura, viento, humedad relativa, déficit de presión de vapor y potencial hídrico atmosférico determinan el consumo de agua y nutrimentos en los cultivos y son variables para calendarización del riego.
Fil: Mendoza-Pérez, Cándido. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México)
Fil: Ramírez-Ayala, Carlos. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México)
Fil: Ojeda-Bustamante, Waldo. Instituto Mexicano de Tecnología del Agua (Morelos, México).
Fil: Trejo, Carlos. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México)
Fil: López-Ordaz, Anselmo. Texcoco (México). Colegio de Postgraduados
Fil: Quevedo-Nolasco, Abel. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México)
Fil: Martínez Ruiz, Antonio. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (México) - Fuente
- Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 50, no. 2
http://bdigital.uncu.edu.ar/11479 - Materia
-
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Response of tomato (Solanum lycopersicum L.) to water consumption, leaf area and yield with respect to the number of stems in the greenhouse Respuesta del tomate (Solanum lycopersicum L.) al consumo hídrico, área foliar y rendimiento con respecto al número de tallos en invernadero Mendoza-Pérez, CándidoRamírez-Ayala, CarlosOjeda-Bustamante, WaldoTrejo, CarlosLópez-Ordaz, AnselmoQuevedo-Nolasco, AbelMartínez Ruiz, AntonioSolanum lycopersicumTomateRelaciones planta aguaÁrea foliarRiego por goteoEvapotranspiraciónLisímetrosBalance lysimeterTezontleEvapotranspirationFruit qualityConsumo hídricoJitomateHidroponíaTezontle como sustratoThe objective of this study was to analyze tomato responses to water requirements (evaluated by means of balance lysimeters), leaf area, yield, quality and its relationship with weather, depending on the number of stems. The work was carried out in a greenhouse under hydroponic conditions. Tezontle (Stuff) was used as a substrate and a drip irrigation system was installed. The experiment consisted of three treatments, with one (T1), two (T2) and three (T3) stems per plant. The daily crop evapotranspiration was 0.30 L m-2 in the initial stage, up to 4.41, 4.77 and 6.0 L m-2, in the stage of maximum demand for T1, T2 and T3. The gross volume applied throughout the cycle was 352.2, 388.4 and 434.7 L m-2 for T1, T2 and T3, with productivities of 49, 41 and 36 kg m3 and yields of 20, 18 and 16 kg m-2 for T1, T2 and T3. Regarding quality parameters in size, T1 was the best, with 69, 23, 8 and 1% fruits of first, second, third and small fruits per plant respectively. The meteorological variables such as; temperature, wind, relative humidity, vapor pressure deficit and atmospheric water potential determined the consumption of water and nutrients in crops and are variables for irrigation scheduling.El objetivo de este estudio fue analizar las respuestas del jitomate a los requerimientos hídricos (evaluado por medio de lisímetros de balance), área foliar, rendimiento, calidad y su relación con el tiempo atmosférico, en función del número de tallos. El trabajo se realizó en un invernadero en condiciones de hidroponía. Se utilizó tezontle como sustrato y un sistema de riego por goteo. El experimento consistió en tres tratamientos, con uno (T1), dos (T2) y tres (T3) tallos por planta. El consumo por evapotranspiración diaria del cultivo fue 0,30 L m-2 en la etapa inicial, hasta 4,41, 4,77 y 6,0 L m-2 en la etapa de máxima demanda para T1, T2 y T3. El volumen bruto aplicado durante todo el ciclo fue 352,2; 388,4 y 434,7 L m-2 para T1, T2 y T3, con productividades de 49, 41 y 36 kg m3 y rendimientos de 20, 18 y 16 kg m-2 para T1, T2 y T3. Con relación a los parámetros de calidad en tamaño, el T1 fue mejor, con 69, 23, 8 y 1% frutos de primera, segunda, tercera y frutos pequeños por planta. Las variables meteorológicas como temperatura, viento, humedad relativa, déficit de presión de vapor y potencial hídrico atmosférico determinan el consumo de agua y nutrimentos en los cultivos y son variables para calendarización del riego.Fil: Mendoza-Pérez, Cándido. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México) Fil: Ramírez-Ayala, Carlos. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México) Fil: Ojeda-Bustamante, Waldo. Instituto Mexicano de Tecnología del Agua (Morelos, México). Fil: Trejo, Carlos. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México) Fil: López-Ordaz, Anselmo. Texcoco (México). Colegio de Postgraduados Fil: Quevedo-Nolasco, Abel. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México) Fil: Martínez Ruiz, Antonio. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (México) Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 2018-12-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://bdigital.uncu.edu.ar/11672Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 50, no. 2http://bdigital.uncu.edu.ar/11479reponame:Biblioteca Digital (UNCu)instname:Universidad Nacional de Cuyoinstacron:UNCUenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/2025-10-23T11:15:26Zoai:bdigital.uncu.edu.ar:11672Institucionalhttp://bdigital.uncu.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://bdigital.uncu.edu.ar/OAI/hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:15842025-10-23 11:15:26.873Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyofalse |
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