The falling production of mexican cacao analyzed through the lens of Mincerian earnings function in the context of social capital of smallholders

Autores
Hes, Tomás; Mintah, Samuel; Sulaiman, Haiyan; Banda Arrieta, José Samuel; Ramírez Esquivel, José; Martínez Saldaña, Tomás; Aguirre López, Juan Manuel
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The cacao belongs to most important agricultural crops worldwide, in recent decades facing increasing demand as well as falling production capacity. The dramatically fall of production of cacao in Mexican agriculture, where it was first domesticated, is becoming a serious concern for diversity of local production, as local producers are substituting cacao plantations with more rentable crops thus giving away a rich genetic as well as agricultural legacy that could under adequate conditions provide a source of income for large region while maintaining the natural diversity. The paper tries to find the answer in studying the social capital of cacao producers of Tabasco region, coming to the conclusion that it is collective action and social capital led production set of practices that is crucial for the re-installment and prosperity of the plantations, rather than a single motive such as the recent invasion of Moniliophthora roreri fungus.
El cacao pertenece a los cultivos agrícolas más importantes en todo el mundo. En las últimas décadas se enfrenta con una creciente demanda, así como con la caída de la capacidad de producción. La caída de la producción de cacao en la agricultura mexicana, donde fue el cacao domesticado por primera vez, se está convirtiendo en una seria preocupación por la diversidad de la producción local, ya que los productores locales están sustituyendo las plantaciones con cultivos más rentables, perdiendo la riqueza genética y cultural. El artículo trata de encontrar la respuesta en el análisis del capital social de los productores de cacao de la región de Tabasco, llegando a la conclusión de que la produccion de cacao es una acción colectiva y relacionada con el tejido sociocultural y por lo tanto el capital social sirve como una base de conjunto de prácticas cruciales para la prosperidad de las plantaciones y lucha exitosa contra Moniliophthora roreri, uno de lo motivos de caída de la producción.
Fil: Hes, Tomás. Czech University of Life Sciences Prague
Fil: Mintah, Samuel. Czech University of Life Sciences Prague
Fil: Sulaiman, Haiyan. Czech University of Life Sciences Prague
Fil: Banda Arrieta, José Samuel. Universidad Autónoma Chapingo (México)
Fil: Ramírez Esquivel, José. Universidad Autónoma Chapingo (México)
Fil: Martínez Saldaña, Tomás. Texcoco (México). Colegio de Postgraduados
Fil: Aguirre López, Juan Manuel. Universidad Autónoma Chapingo (México)
Fuente
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 50, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/10654
Materia
Theobroma cacao
Pequeño productor
Capital social
Moniliophthora roreri
Tabasco (México)
Social capital
Moniliophthora roreri
Mincerian function
Función Minceriana
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
Biblioteca Digital (UNCu)
Institución
Universidad Nacional de Cuyo
OAI Identificador
oai:bdigital.uncu.edu.ar:10842

id BDUNCU_7abf9061e2f77d6c3cd29dac1b85842a
oai_identifier_str oai:bdigital.uncu.edu.ar:10842
network_acronym_str BDUNCU
repository_id_str 1584
network_name_str Biblioteca Digital (UNCu)
spelling The falling production of mexican cacao analyzed through the lens of Mincerian earnings function in the context of social capital of smallholders La caída de la producción del cacao mexicano analizada a través de la función Minceriana en el contexto del capital social de pequeños productores Hes, TomásMintah, SamuelSulaiman, HaiyanBanda Arrieta, José SamuelRamírez Esquivel, JoséMartínez Saldaña, TomásAguirre López, Juan ManuelTheobroma cacaoPequeño productorCapital socialMoniliophthora roreriTabasco (México)Social capitalMoniliophthora roreriMincerian functionFunción MincerianaThe cacao belongs to most important agricultural crops worldwide, in recent decades facing increasing demand as well as falling production capacity. The dramatically fall of production of cacao in Mexican agriculture, where it was first domesticated, is becoming a serious concern for diversity of local production, as local producers are substituting cacao plantations with more rentable crops thus giving away a rich genetic as well as agricultural legacy that could under adequate conditions provide a source of income for large region while maintaining the natural diversity. The paper tries to find the answer in studying the social capital of cacao producers of Tabasco region, coming to the conclusion that it is collective action and social capital led production set of practices that is crucial for the re-installment and prosperity of the plantations, rather than a single motive such as the recent invasion of Moniliophthora roreri fungus.El cacao pertenece a los cultivos agrícolas más importantes en todo el mundo. En las últimas décadas se enfrenta con una creciente demanda, así como con la caída de la capacidad de producción. La caída de la producción de cacao en la agricultura mexicana, donde fue el cacao domesticado por primera vez, se está convirtiendo en una seria preocupación por la diversidad de la producción local, ya que los productores locales están sustituyendo las plantaciones con cultivos más rentables, perdiendo la riqueza genética y cultural. El artículo trata de encontrar la respuesta en el análisis del capital social de los productores de cacao de la región de Tabasco, llegando a la conclusión de que la produccion de cacao es una acción colectiva y relacionada con el tejido sociocultural y por lo tanto el capital social sirve como una base de conjunto de prácticas cruciales para la prosperidad de las plantaciones y lucha exitosa contra Moniliophthora roreri, uno de lo motivos de caída de la producción.Fil: Hes, Tomás. Czech University of Life Sciences Prague Fil: Mintah, Samuel. Czech University of Life Sciences Prague Fil: Sulaiman, Haiyan. Czech University of Life Sciences Prague Fil: Banda Arrieta, José Samuel. Universidad Autónoma Chapingo (México) Fil: Ramírez Esquivel, José. Universidad Autónoma Chapingo (México) Fil: Martínez Saldaña, Tomás. Texcoco (México). Colegio de Postgraduados Fil: Aguirre López, Juan Manuel. Universidad Autónoma Chapingo (México) Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 2018-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://bdigital.uncu.edu.ar/10842Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 50, no. 1http://bdigital.uncu.edu.ar/10654reponame:Biblioteca Digital (UNCu)instname:Universidad Nacional de Cuyoinstacron:UNCUenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/2025-09-11T10:19:17Zoai:bdigital.uncu.edu.ar:10842Institucionalhttp://bdigital.uncu.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://bdigital.uncu.edu.ar/OAI/hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:15842025-09-11 10:19:17.956Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyofalse
dc.title.none.fl_str_mv The falling production of mexican cacao analyzed through the lens of Mincerian earnings function in the context of social capital of smallholders
La caída de la producción del cacao mexicano analizada a través de la función Minceriana en el contexto del capital social de pequeños productores
title The falling production of mexican cacao analyzed through the lens of Mincerian earnings function in the context of social capital of smallholders
spellingShingle The falling production of mexican cacao analyzed through the lens of Mincerian earnings function in the context of social capital of smallholders
Hes, Tomás
Theobroma cacao
Pequeño productor
Capital social
Moniliophthora roreri
Tabasco (México)
Social capital
Moniliophthora roreri
Mincerian function
Función Minceriana
title_short The falling production of mexican cacao analyzed through the lens of Mincerian earnings function in the context of social capital of smallholders
title_full The falling production of mexican cacao analyzed through the lens of Mincerian earnings function in the context of social capital of smallholders
title_fullStr The falling production of mexican cacao analyzed through the lens of Mincerian earnings function in the context of social capital of smallholders
title_full_unstemmed The falling production of mexican cacao analyzed through the lens of Mincerian earnings function in the context of social capital of smallholders
title_sort The falling production of mexican cacao analyzed through the lens of Mincerian earnings function in the context of social capital of smallholders
dc.creator.none.fl_str_mv Hes, Tomás
Mintah, Samuel
Sulaiman, Haiyan
Banda Arrieta, José Samuel
Ramírez Esquivel, José
Martínez Saldaña, Tomás
Aguirre López, Juan Manuel
author Hes, Tomás
author_facet Hes, Tomás
Mintah, Samuel
Sulaiman, Haiyan
Banda Arrieta, José Samuel
Ramírez Esquivel, José
Martínez Saldaña, Tomás
Aguirre López, Juan Manuel
author_role author
author2 Mintah, Samuel
Sulaiman, Haiyan
Banda Arrieta, José Samuel
Ramírez Esquivel, José
Martínez Saldaña, Tomás
Aguirre López, Juan Manuel
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Theobroma cacao
Pequeño productor
Capital social
Moniliophthora roreri
Tabasco (México)
Social capital
Moniliophthora roreri
Mincerian function
Función Minceriana
topic Theobroma cacao
Pequeño productor
Capital social
Moniliophthora roreri
Tabasco (México)
Social capital
Moniliophthora roreri
Mincerian function
Función Minceriana
dc.description.none.fl_txt_mv The cacao belongs to most important agricultural crops worldwide, in recent decades facing increasing demand as well as falling production capacity. The dramatically fall of production of cacao in Mexican agriculture, where it was first domesticated, is becoming a serious concern for diversity of local production, as local producers are substituting cacao plantations with more rentable crops thus giving away a rich genetic as well as agricultural legacy that could under adequate conditions provide a source of income for large region while maintaining the natural diversity. The paper tries to find the answer in studying the social capital of cacao producers of Tabasco region, coming to the conclusion that it is collective action and social capital led production set of practices that is crucial for the re-installment and prosperity of the plantations, rather than a single motive such as the recent invasion of Moniliophthora roreri fungus.
El cacao pertenece a los cultivos agrícolas más importantes en todo el mundo. En las últimas décadas se enfrenta con una creciente demanda, así como con la caída de la capacidad de producción. La caída de la producción de cacao en la agricultura mexicana, donde fue el cacao domesticado por primera vez, se está convirtiendo en una seria preocupación por la diversidad de la producción local, ya que los productores locales están sustituyendo las plantaciones con cultivos más rentables, perdiendo la riqueza genética y cultural. El artículo trata de encontrar la respuesta en el análisis del capital social de los productores de cacao de la región de Tabasco, llegando a la conclusión de que la produccion de cacao es una acción colectiva y relacionada con el tejido sociocultural y por lo tanto el capital social sirve como una base de conjunto de prácticas cruciales para la prosperidad de las plantaciones y lucha exitosa contra Moniliophthora roreri, uno de lo motivos de caída de la producción.
Fil: Hes, Tomás. Czech University of Life Sciences Prague
Fil: Mintah, Samuel. Czech University of Life Sciences Prague
Fil: Sulaiman, Haiyan. Czech University of Life Sciences Prague
Fil: Banda Arrieta, José Samuel. Universidad Autónoma Chapingo (México)
Fil: Ramírez Esquivel, José. Universidad Autónoma Chapingo (México)
Fil: Martínez Saldaña, Tomás. Texcoco (México). Colegio de Postgraduados
Fil: Aguirre López, Juan Manuel. Universidad Autónoma Chapingo (México)
description The cacao belongs to most important agricultural crops worldwide, in recent decades facing increasing demand as well as falling production capacity. The dramatically fall of production of cacao in Mexican agriculture, where it was first domesticated, is becoming a serious concern for diversity of local production, as local producers are substituting cacao plantations with more rentable crops thus giving away a rich genetic as well as agricultural legacy that could under adequate conditions provide a source of income for large region while maintaining the natural diversity. The paper tries to find the answer in studying the social capital of cacao producers of Tabasco region, coming to the conclusion that it is collective action and social capital led production set of practices that is crucial for the re-installment and prosperity of the plantations, rather than a single motive such as the recent invasion of Moniliophthora roreri fungus.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018-06-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://bdigital.uncu.edu.ar/10842
url http://bdigital.uncu.edu.ar/10842
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
dc.source.none.fl_str_mv Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 50, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/10654
reponame:Biblioteca Digital (UNCu)
instname:Universidad Nacional de Cuyo
instacron:UNCU
reponame_str Biblioteca Digital (UNCu)
collection Biblioteca Digital (UNCu)
instname_str Universidad Nacional de Cuyo
instacron_str UNCU
institution UNCU
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyo
repository.mail.fl_str_mv hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.com
_version_ 1842974856609529856
score 13.070432