The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables
- Autores
- Adasme-Berríos, Cristian; Sánchez, Mercedes; Mora, Marcos; Díaz, José; Schnettler, Berta; Lobos, Germán
- Año de publicación
- 2019
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The role of food safety label in fresh vegetables has received little attention in developing economies and less attention from the perspective of gender. In this context, a conceptual model was developed to explain the effect of food safety label as a moderator variable of risk perception and quality perceived for fresh vegetables from the perspective of gender. A structural equation model was developed in central and south central Chile, using a convenience sample (n = 1114) of vegetables buyers. The main finding of the study was that for females, the food safety label moderated the effect of risk perception on perceived quality; while for males this effect was not significant. However, given that females are primarily responsible for purchasing food, food safety labels are a tool for consumers to recognize unsafe vegetables; at the same time, it can influence the purchase decision of those consumers worried by certain risks associated with fresh vegetables.
El rol de la etiqueta de inocuidad alimentaria en hortalizas frescas ha recibido poca atención en economías en desarrollo y menos atención desde la perspectiva del género. En este contexto, se desarrolló un modelo conceptual para explicar el efecto de la etiqueta de inocuidad alimentaria como una variable moderadora de la percepción de riesgo y la calidad percibida para hortalizas frescas desde la perspectiva del género. Se desarrolló un modelo de ecuaciones estructurales en el centro y sur de Chile central, utilizando una muestra por conveniencia (n = 1114) de compradores de hortalizas. El principal hallazgo del estudio fue que para las mujeres la etiqueta de inocuidad alimentaria moderó el efecto de la percepción de riesgo sobre la calidad percibida; mientras que para los hombres este efecto no fue significativo. Sin embargo, dado que las mujeres son las principales responsables de la compra de alimentos, las etiquetas de inocuidad alimentaria son una herramienta para que estos consumidores reconozcan las hortalizas riesgosas; al mismo tiempo, puede influir en la decisión de compra de aquellos consumidores preocupados por ciertos riesgos asociados con las hortalizas frescas.
Fil: Adasme-Berríos, Cristian. Universidad Católica del Maule (Talca, Chile)
Fil: Sánchez, Mercedes. Universidad Pública de Navarra (Pamplona, España)
Fil: Mora, Marcos. Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Agronómicas.
Fil: Díaz, José. Universidad de Talca
Fil: Schnettler, Berta. Universidad de La Frontera (Chile)
Fil: Lobos, Germán. Universidad de Talca - Fuente
- Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 51, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/12688 - Materia
-
Inocuidad alimentaria
Modelos de ecuaciones estructurales
Hortalizas
Chile
Economía agrícola
Food safety
Structural equation model
Risk perception
Fresh vegetables
Moderator variable
Vegetales frescos
Variable moderadora - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Universidad Nacional de Cuyo
- OAI Identificador
- oai:bdigital.uncu.edu.ar:13403
Ver los metadatos del registro completo
id |
BDUNCU_40c43778921729aacf54090bca689b35 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:bdigital.uncu.edu.ar:13403 |
network_acronym_str |
BDUNCU |
repository_id_str |
1584 |
network_name_str |
Biblioteca Digital (UNCu) |
spelling |
The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables El rol del género sobre el efecto moderador de una etiqueta de inocuidad alimentaria entre la calidad y riesgo percibido en vegetales frescos Adasme-Berríos, CristianSánchez, MercedesMora, MarcosDíaz, JoséSchnettler, BertaLobos, GermánInocuidad alimentariaModelos de ecuaciones estructuralesHortalizasChileEconomía agrícolaFood safetyStructural equation modelRisk perceptionFresh vegetablesModerator variableVegetales frescosVariable moderadoraThe role of food safety label in fresh vegetables has received little attention in developing economies and less attention from the perspective of gender. In this context, a conceptual model was developed to explain the effect of food safety label as a moderator variable of risk perception and quality perceived for fresh vegetables from the perspective of gender. A structural equation model was developed in central and south central Chile, using a convenience sample (n = 1114) of vegetables buyers. The main finding of the study was that for females, the food safety label moderated the effect of risk perception on perceived quality; while for males this effect was not significant. However, given that females are primarily responsible for purchasing food, food safety labels are a tool for consumers to recognize unsafe vegetables; at the same time, it can influence the purchase decision of those consumers worried by certain risks associated with fresh vegetables.El rol de la etiqueta de inocuidad alimentaria en hortalizas frescas ha recibido poca atención en economías en desarrollo y menos atención desde la perspectiva del género. En este contexto, se desarrolló un modelo conceptual para explicar el efecto de la etiqueta de inocuidad alimentaria como una variable moderadora de la percepción de riesgo y la calidad percibida para hortalizas frescas desde la perspectiva del género. Se desarrolló un modelo de ecuaciones estructurales en el centro y sur de Chile central, utilizando una muestra por conveniencia (n = 1114) de compradores de hortalizas. El principal hallazgo del estudio fue que para las mujeres la etiqueta de inocuidad alimentaria moderó el efecto de la percepción de riesgo sobre la calidad percibida; mientras que para los hombres este efecto no fue significativo. Sin embargo, dado que las mujeres son las principales responsables de la compra de alimentos, las etiquetas de inocuidad alimentaria son una herramienta para que estos consumidores reconozcan las hortalizas riesgosas; al mismo tiempo, puede influir en la decisión de compra de aquellos consumidores preocupados por ciertos riesgos asociados con las hortalizas frescas.Fil: Adasme-Berríos, Cristian. Universidad Católica del Maule (Talca, Chile) Fil: Sánchez, Mercedes. Universidad Pública de Navarra (Pamplona, España) Fil: Mora, Marcos. Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Agronómicas. Fil: Díaz, José. Universidad de Talca Fil: Schnettler, Berta. Universidad de La Frontera (Chile) Fil: Lobos, Germán. Universidad de Talca Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 2019-02-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://bdigital.uncu.edu.ar/13403Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 51, no. 1http://bdigital.uncu.edu.ar/12688reponame:Biblioteca Digital (UNCu)instname:Universidad Nacional de Cuyoinstacron:UNCUenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/2025-09-11T10:19:48Zoai:bdigital.uncu.edu.ar:13403Institucionalhttp://bdigital.uncu.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://bdigital.uncu.edu.ar/OAI/hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:15842025-09-11 10:19:49.338Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables El rol del género sobre el efecto moderador de una etiqueta de inocuidad alimentaria entre la calidad y riesgo percibido en vegetales frescos |
title |
The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables |
spellingShingle |
The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables Adasme-Berríos, Cristian Inocuidad alimentaria Modelos de ecuaciones estructurales Hortalizas Chile Economía agrícola Food safety Structural equation model Risk perception Fresh vegetables Moderator variable Vegetales frescos Variable moderadora |
title_short |
The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables |
title_full |
The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables |
title_fullStr |
The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables |
title_full_unstemmed |
The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables |
title_sort |
The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Adasme-Berríos, Cristian Sánchez, Mercedes Mora, Marcos Díaz, José Schnettler, Berta Lobos, Germán |
author |
Adasme-Berríos, Cristian |
author_facet |
Adasme-Berríos, Cristian Sánchez, Mercedes Mora, Marcos Díaz, José Schnettler, Berta Lobos, Germán |
author_role |
author |
author2 |
Sánchez, Mercedes Mora, Marcos Díaz, José Schnettler, Berta Lobos, Germán |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Inocuidad alimentaria Modelos de ecuaciones estructurales Hortalizas Chile Economía agrícola Food safety Structural equation model Risk perception Fresh vegetables Moderator variable Vegetales frescos Variable moderadora |
topic |
Inocuidad alimentaria Modelos de ecuaciones estructurales Hortalizas Chile Economía agrícola Food safety Structural equation model Risk perception Fresh vegetables Moderator variable Vegetales frescos Variable moderadora |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The role of food safety label in fresh vegetables has received little attention in developing economies and less attention from the perspective of gender. In this context, a conceptual model was developed to explain the effect of food safety label as a moderator variable of risk perception and quality perceived for fresh vegetables from the perspective of gender. A structural equation model was developed in central and south central Chile, using a convenience sample (n = 1114) of vegetables buyers. The main finding of the study was that for females, the food safety label moderated the effect of risk perception on perceived quality; while for males this effect was not significant. However, given that females are primarily responsible for purchasing food, food safety labels are a tool for consumers to recognize unsafe vegetables; at the same time, it can influence the purchase decision of those consumers worried by certain risks associated with fresh vegetables. El rol de la etiqueta de inocuidad alimentaria en hortalizas frescas ha recibido poca atención en economías en desarrollo y menos atención desde la perspectiva del género. En este contexto, se desarrolló un modelo conceptual para explicar el efecto de la etiqueta de inocuidad alimentaria como una variable moderadora de la percepción de riesgo y la calidad percibida para hortalizas frescas desde la perspectiva del género. Se desarrolló un modelo de ecuaciones estructurales en el centro y sur de Chile central, utilizando una muestra por conveniencia (n = 1114) de compradores de hortalizas. El principal hallazgo del estudio fue que para las mujeres la etiqueta de inocuidad alimentaria moderó el efecto de la percepción de riesgo sobre la calidad percibida; mientras que para los hombres este efecto no fue significativo. Sin embargo, dado que las mujeres son las principales responsables de la compra de alimentos, las etiquetas de inocuidad alimentaria son una herramienta para que estos consumidores reconozcan las hortalizas riesgosas; al mismo tiempo, puede influir en la decisión de compra de aquellos consumidores preocupados por ciertos riesgos asociados con las hortalizas frescas. Fil: Adasme-Berríos, Cristian. Universidad Católica del Maule (Talca, Chile) Fil: Sánchez, Mercedes. Universidad Pública de Navarra (Pamplona, España) Fil: Mora, Marcos. Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Agronómicas. Fil: Díaz, José. Universidad de Talca Fil: Schnettler, Berta. Universidad de La Frontera (Chile) Fil: Lobos, Germán. Universidad de Talca |
description |
The role of food safety label in fresh vegetables has received little attention in developing economies and less attention from the perspective of gender. In this context, a conceptual model was developed to explain the effect of food safety label as a moderator variable of risk perception and quality perceived for fresh vegetables from the perspective of gender. A structural equation model was developed in central and south central Chile, using a convenience sample (n = 1114) of vegetables buyers. The main finding of the study was that for females, the food safety label moderated the effect of risk perception on perceived quality; while for males this effect was not significant. However, given that females are primarily responsible for purchasing food, food safety labels are a tool for consumers to recognize unsafe vegetables; at the same time, it can influence the purchase decision of those consumers worried by certain risks associated with fresh vegetables. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-02-01 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://bdigital.uncu.edu.ar/13403 |
url |
http://bdigital.uncu.edu.ar/13403 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 51, no. 1 http://bdigital.uncu.edu.ar/12688 reponame:Biblioteca Digital (UNCu) instname:Universidad Nacional de Cuyo instacron:UNCU |
reponame_str |
Biblioteca Digital (UNCu) |
collection |
Biblioteca Digital (UNCu) |
instname_str |
Universidad Nacional de Cuyo |
instacron_str |
UNCU |
institution |
UNCU |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyo |
repository.mail.fl_str_mv |
hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.com |
_version_ |
1842974865825464320 |
score |
13.070432 |