The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables

Autores
Adasme-Berríos, Cristian; Sánchez, Mercedes; Mora, Marcos; Díaz, José; Schnettler, Berta; Lobos, Germán
Año de publicación
2019
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The role of food safety label in fresh vegetables has received little attention in developing economies and less attention from the perspective of gender. In this context, a conceptual model was developed to explain the effect of food safety label as a moderator variable of risk perception and quality perceived for fresh vegetables from the perspective of gender. A structural equation model was developed in central and south central Chile, using a convenience sample (n = 1114) of vegetables buyers. The main finding of the study was that for females, the food safety label moderated the effect of risk perception on perceived quality; while for males this effect was not significant. However, given that females are primarily responsible for purchasing food, food safety labels are a tool for consumers to recognize unsafe vegetables; at the same time, it can influence the purchase decision of those consumers worried by certain risks associated with fresh vegetables.
El rol de la etiqueta de inocuidad alimentaria en hortalizas frescas ha recibido poca atención en economías en desarrollo y menos atención desde la perspectiva del género. En este contexto, se desarrolló un modelo conceptual para explicar el efecto de la etiqueta de inocuidad alimentaria como una variable moderadora de la percepción de riesgo y la calidad percibida para hortalizas frescas desde la perspectiva del género. Se desarrolló un modelo de ecuaciones estructurales en el centro y sur de Chile central, utilizando una muestra por conveniencia (n = 1114) de compradores de hortalizas. El principal hallazgo del estudio fue que para las mujeres la etiqueta de inocuidad alimentaria moderó el efecto de la percepción de riesgo sobre la calidad percibida; mientras que para los hombres este efecto no fue significativo. Sin embargo, dado que las mujeres son las principales responsables de la compra de alimentos, las etiquetas de inocuidad alimentaria son una herramienta para que estos consumidores reconozcan las hortalizas riesgosas; al mismo tiempo, puede influir en la decisión de compra de aquellos consumidores preocupados por ciertos riesgos asociados con las hortalizas frescas.
Fil: Adasme-Berríos, Cristian. Universidad Católica del Maule (Talca, Chile)
Fil: Sánchez, Mercedes. Universidad Pública de Navarra (Pamplona, España)
Fil: Mora, Marcos. Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Agronómicas.
Fil: Díaz, José. Universidad de Talca
Fil: Schnettler, Berta. Universidad de La Frontera (Chile)
Fil: Lobos, Germán. Universidad de Talca
Fuente
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 51, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/12688
Materia
Inocuidad alimentaria
Modelos de ecuaciones estructurales
Hortalizas
Chile
Economía agrícola
Food safety
Structural equation model
Risk perception
Fresh vegetables
Moderator variable
Vegetales frescos
Variable moderadora
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
Biblioteca Digital (UNCu)
Institución
Universidad Nacional de Cuyo
OAI Identificador
oai:bdigital.uncu.edu.ar:13403

id BDUNCU_40c43778921729aacf54090bca689b35
oai_identifier_str oai:bdigital.uncu.edu.ar:13403
network_acronym_str BDUNCU
repository_id_str 1584
network_name_str Biblioteca Digital (UNCu)
spelling The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables El rol del género sobre el efecto moderador de una etiqueta de inocuidad alimentaria entre la calidad y riesgo percibido en vegetales frescos Adasme-Berríos, CristianSánchez, MercedesMora, MarcosDíaz, JoséSchnettler, BertaLobos, GermánInocuidad alimentariaModelos de ecuaciones estructuralesHortalizasChileEconomía agrícolaFood safetyStructural equation modelRisk perceptionFresh vegetablesModerator variableVegetales frescosVariable moderadoraThe role of food safety label in fresh vegetables has received little attention in developing economies and less attention from the perspective of gender. In this context, a conceptual model was developed to explain the effect of food safety label as a moderator variable of risk perception and quality perceived for fresh vegetables from the perspective of gender. A structural equation model was developed in central and south central Chile, using a convenience sample (n = 1114) of vegetables buyers. The main finding of the study was that for females, the food safety label moderated the effect of risk perception on perceived quality; while for males this effect was not significant. However, given that females are primarily responsible for purchasing food, food safety labels are a tool for consumers to recognize unsafe vegetables; at the same time, it can influence the purchase decision of those consumers worried by certain risks associated with fresh vegetables.El rol de la etiqueta de inocuidad alimentaria en hortalizas frescas ha recibido poca atención en economías en desarrollo y menos atención desde la perspectiva del género. En este contexto, se desarrolló un modelo conceptual para explicar el efecto de la etiqueta de inocuidad alimentaria como una variable moderadora de la percepción de riesgo y la calidad percibida para hortalizas frescas desde la perspectiva del género. Se desarrolló un modelo de ecuaciones estructurales en el centro y sur de Chile central, utilizando una muestra por conveniencia (n = 1114) de compradores de hortalizas. El principal hallazgo del estudio fue que para las mujeres la etiqueta de inocuidad alimentaria moderó el efecto de la percepción de riesgo sobre la calidad percibida; mientras que para los hombres este efecto no fue significativo. Sin embargo, dado que las mujeres son las principales responsables de la compra de alimentos, las etiquetas de inocuidad alimentaria son una herramienta para que estos consumidores reconozcan las hortalizas riesgosas; al mismo tiempo, puede influir en la decisión de compra de aquellos consumidores preocupados por ciertos riesgos asociados con las hortalizas frescas.Fil: Adasme-Berríos, Cristian. Universidad Católica del Maule (Talca, Chile) Fil: Sánchez, Mercedes. Universidad Pública de Navarra (Pamplona, España) Fil: Mora, Marcos. Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Agronómicas. Fil: Díaz, José. Universidad de Talca Fil: Schnettler, Berta. Universidad de La Frontera (Chile) Fil: Lobos, Germán. Universidad de Talca Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 2019-02-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://bdigital.uncu.edu.ar/13403Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 51, no. 1http://bdigital.uncu.edu.ar/12688reponame:Biblioteca Digital (UNCu)instname:Universidad Nacional de Cuyoinstacron:UNCUenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/2025-09-11T10:19:48Zoai:bdigital.uncu.edu.ar:13403Institucionalhttp://bdigital.uncu.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://bdigital.uncu.edu.ar/OAI/hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:15842025-09-11 10:19:49.338Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyofalse
dc.title.none.fl_str_mv The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables
El rol del género sobre el efecto moderador de una etiqueta de inocuidad alimentaria entre la calidad y riesgo percibido en vegetales frescos
title The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables
spellingShingle The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables
Adasme-Berríos, Cristian
Inocuidad alimentaria
Modelos de ecuaciones estructurales
Hortalizas
Chile
Economía agrícola
Food safety
Structural equation model
Risk perception
Fresh vegetables
Moderator variable
Vegetales frescos
Variable moderadora
title_short The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables
title_full The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables
title_fullStr The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables
title_full_unstemmed The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables
title_sort The gender role on moderator effect of food safety label between perceived quality and risk on fresh vegetables
dc.creator.none.fl_str_mv Adasme-Berríos, Cristian
Sánchez, Mercedes
Mora, Marcos
Díaz, José
Schnettler, Berta
Lobos, Germán
author Adasme-Berríos, Cristian
author_facet Adasme-Berríos, Cristian
Sánchez, Mercedes
Mora, Marcos
Díaz, José
Schnettler, Berta
Lobos, Germán
author_role author
author2 Sánchez, Mercedes
Mora, Marcos
Díaz, José
Schnettler, Berta
Lobos, Germán
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Inocuidad alimentaria
Modelos de ecuaciones estructurales
Hortalizas
Chile
Economía agrícola
Food safety
Structural equation model
Risk perception
Fresh vegetables
Moderator variable
Vegetales frescos
Variable moderadora
topic Inocuidad alimentaria
Modelos de ecuaciones estructurales
Hortalizas
Chile
Economía agrícola
Food safety
Structural equation model
Risk perception
Fresh vegetables
Moderator variable
Vegetales frescos
Variable moderadora
dc.description.none.fl_txt_mv The role of food safety label in fresh vegetables has received little attention in developing economies and less attention from the perspective of gender. In this context, a conceptual model was developed to explain the effect of food safety label as a moderator variable of risk perception and quality perceived for fresh vegetables from the perspective of gender. A structural equation model was developed in central and south central Chile, using a convenience sample (n = 1114) of vegetables buyers. The main finding of the study was that for females, the food safety label moderated the effect of risk perception on perceived quality; while for males this effect was not significant. However, given that females are primarily responsible for purchasing food, food safety labels are a tool for consumers to recognize unsafe vegetables; at the same time, it can influence the purchase decision of those consumers worried by certain risks associated with fresh vegetables.
El rol de la etiqueta de inocuidad alimentaria en hortalizas frescas ha recibido poca atención en economías en desarrollo y menos atención desde la perspectiva del género. En este contexto, se desarrolló un modelo conceptual para explicar el efecto de la etiqueta de inocuidad alimentaria como una variable moderadora de la percepción de riesgo y la calidad percibida para hortalizas frescas desde la perspectiva del género. Se desarrolló un modelo de ecuaciones estructurales en el centro y sur de Chile central, utilizando una muestra por conveniencia (n = 1114) de compradores de hortalizas. El principal hallazgo del estudio fue que para las mujeres la etiqueta de inocuidad alimentaria moderó el efecto de la percepción de riesgo sobre la calidad percibida; mientras que para los hombres este efecto no fue significativo. Sin embargo, dado que las mujeres son las principales responsables de la compra de alimentos, las etiquetas de inocuidad alimentaria son una herramienta para que estos consumidores reconozcan las hortalizas riesgosas; al mismo tiempo, puede influir en la decisión de compra de aquellos consumidores preocupados por ciertos riesgos asociados con las hortalizas frescas.
Fil: Adasme-Berríos, Cristian. Universidad Católica del Maule (Talca, Chile)
Fil: Sánchez, Mercedes. Universidad Pública de Navarra (Pamplona, España)
Fil: Mora, Marcos. Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Agronómicas.
Fil: Díaz, José. Universidad de Talca
Fil: Schnettler, Berta. Universidad de La Frontera (Chile)
Fil: Lobos, Germán. Universidad de Talca
description The role of food safety label in fresh vegetables has received little attention in developing economies and less attention from the perspective of gender. In this context, a conceptual model was developed to explain the effect of food safety label as a moderator variable of risk perception and quality perceived for fresh vegetables from the perspective of gender. A structural equation model was developed in central and south central Chile, using a convenience sample (n = 1114) of vegetables buyers. The main finding of the study was that for females, the food safety label moderated the effect of risk perception on perceived quality; while for males this effect was not significant. However, given that females are primarily responsible for purchasing food, food safety labels are a tool for consumers to recognize unsafe vegetables; at the same time, it can influence the purchase decision of those consumers worried by certain risks associated with fresh vegetables.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-02-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://bdigital.uncu.edu.ar/13403
url http://bdigital.uncu.edu.ar/13403
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
dc.source.none.fl_str_mv Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 51, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/12688
reponame:Biblioteca Digital (UNCu)
instname:Universidad Nacional de Cuyo
instacron:UNCU
reponame_str Biblioteca Digital (UNCu)
collection Biblioteca Digital (UNCu)
instname_str Universidad Nacional de Cuyo
instacron_str UNCU
institution UNCU
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyo
repository.mail.fl_str_mv hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.com
_version_ 1842974865825464320
score 13.070432