Efectos inhibitorios sobre el aprendizaje olfativo en la abeja doméstica (Apis mellifera)

Autores
Fernández, Vanesa Maribel
Año de publicación
2012
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
tesis doctoral
Estado
versión publicada
Colaborador/a o director/a de tesis
Farina, Walter Marcelo
Descripción
Entre los múltiples estímulos percibidos del entorno, los animales deben ser capaces de seleccionar aquellos que les sean útiles para sobrevivir. A tal efecto, las experiencias previas permiten diferenciar los estímulos relevantes de aquellos que no lo son; en especial esta Tesis se focalizará en los relacionados con la búsqueda y obtención de alimento. Cuando se pretende asociar un estímulo, que ha sido preexpuesto en el ambiente, a una recompensa, puede resultar difícil establecer una contingencia entre ellos. Este fenómeno ha sido definido como inhibición latente (IL) y se lo ha explorado a lo largo de esta Tesis usando como modelo experimental a la abeja Apis mellifera. A partir de ensayos de condicionamiento olfativo se evaluaron los efectos de volátiles preexpuestos tanto en el contexto social de la colmena como bajo condiciones experimentales controladas. Los volátiles preexpuestos en una colmena reducen las preferencias de las abejas hacia una fuente de alimento aromatizada con ese olor. Además, durante un condicionamiento clásico evaluado bajo el protocolo de extensión de probóscide, la preexposición olfativa dificulta la adquisición de una relación predictiva entre el olor preexpuesto y una recompensa. Esta reducción en el aprendizaje varía con la identidad del olor, siendo olor-específica. Si bien este fenómeno fue evidenciado para todas las categorías de edades de la casta obrera, en ninguna de ellas este efecto duró más de 24 hs. Asimismo, la preexposición de volátiles no provocó ningún cambio en la sensibilidad gustativa al azúcar de individuos de edades pre-recolectoras. Sin embargo, sí se observó que exposiciones prolongadas o mayores concentraciones del volátil afectan la persistencia de la IL. Finalmente, se estudiaron las vías aminérgicas involucradas en la IL de la abeja melífera; para lo cual se realizaron tratamientos farmacológicos que involucraron el uso de antagonistas de algunas aminas biogénicas (octopamina, dopamina y serotonina). Los resultados sugieren que la vía serotoninérgica podría estar involucrada en la modulación de la IL en la abeja melífera. Los resultados de esta Tesis muestran, por un lado, que los olores preexpuestos pueden reducir el rendimiento del aprendizaje asociativo si el mismo es subsecuentemente pareado con el alimento. Esta situación puede tener implicancias a nivel social, pudiendo influir en la propagación de información floral olfativa dentro de la colmena. Por otro lado, el hecho de que por primera vez se haya mostrado una interrupción de la IL mediante tratamientos farmacológicos abre nuevas perspectivas con relación al estudio de las vías neurales involucradas en este fenómeno en insectos.
Among all the stimuli perceived by animals in the environment, they must be able to select those that are useful for survival. In this context, previous experiences with the stimuli allow animals to differentiate those stimuli that are relevant from those that are not. This Thesis will focus on the olfactory experiences related to seeking and obtaining food. The retardation of associative learning as a function of prior stimulus exposure has been named Latent inhibition (LI) phenomenon, and it has been explored throughout this thesis by using the honey bee, Apis mellifera, as experimental model. The effects of volatile pre-exposure have been studied by using an olfactory conditioning procedure, both in the social environment of the hive and under controlled laboratory conditions. The pre-exposition to a volatile compound in a hive reduces the preferences of the bees for a certain food source scented with this odour. Furthermore, during a classical conditioning protocol assessed under the proboscis extension, olfactory preexposure reduces the acquisition of a predictive relationship between the pre-exposed odour and the reward. The LI effect varies with the odour identity and it has been found for the whole range of ages of workers bees. However, its effect did not last more than 24 h., unless the odour concentration was increased or its exposure prolonged. Moreover, the pre-exposition odour did not cause any changes in the gustative responsiveness for pre-foraging age bees. Finally, putative aminergic pathways involved in the LI- phenomenon in honey bees have been studied. Previously pharmacological treated individuals with antagonists of biogenic amines were exposed to a volatile compound, after which, their learning performances were studied. The results suggest that serotonergic pathway may be involved in the modulation of this phenomenon in honey bees. On one hand, the results of this Thesis show that pre-exposed odors may reduce the performance of associative learning if it is subsequently paired with food. This may have implications for the social level, because it may influence the spread of floral scent information within the hive. On the other hand, the fact that for the first time it has been shown a disruption of the IL by drug treatments opens new perspectives on the study of neural pathways involved in this phenomenon in insects.
Fil: Fernández, Vanesa Maribel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina.
Materia
INHIBICION LATENTE
APIS MELLIFERA
PREEXPOSICION OLFATIVA
APRENDIZAJE ASOCIATIVO
VIAS AMINERGICAS
LATENT INHIBITION
APIS MELLIFERA
ODOUR PRE-EXPOSURE
ASSOCIATIVE LEARNING
AMINERGIC PATHWAYS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar
Repositorio
Biblioteca Digital (UBA-FCEN)
Institución
Universidad Nacional de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales
OAI Identificador
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Este fenómeno ha sido definido como inhibición latente (IL) y se lo ha explorado a lo largo de esta Tesis usando como modelo experimental a la abeja Apis mellifera. A partir de ensayos de condicionamiento olfativo se evaluaron los efectos de volátiles preexpuestos tanto en el contexto social de la colmena como bajo condiciones experimentales controladas. Los volátiles preexpuestos en una colmena reducen las preferencias de las abejas hacia una fuente de alimento aromatizada con ese olor. Además, durante un condicionamiento clásico evaluado bajo el protocolo de extensión de probóscide, la preexposición olfativa dificulta la adquisición de una relación predictiva entre el olor preexpuesto y una recompensa. Esta reducción en el aprendizaje varía con la identidad del olor, siendo olor-específica. Si bien este fenómeno fue evidenciado para todas las categorías de edades de la casta obrera, en ninguna de ellas este efecto duró más de 24 hs. Asimismo, la preexposición de volátiles no provocó ningún cambio en la sensibilidad gustativa al azúcar de individuos de edades pre-recolectoras. Sin embargo, sí se observó que exposiciones prolongadas o mayores concentraciones del volátil afectan la persistencia de la IL. Finalmente, se estudiaron las vías aminérgicas involucradas en la IL de la abeja melífera; para lo cual se realizaron tratamientos farmacológicos que involucraron el uso de antagonistas de algunas aminas biogénicas (octopamina, dopamina y serotonina). Los resultados sugieren que la vía serotoninérgica podría estar involucrada en la modulación de la IL en la abeja melífera. Los resultados de esta Tesis muestran, por un lado, que los olores preexpuestos pueden reducir el rendimiento del aprendizaje asociativo si el mismo es subsecuentemente pareado con el alimento. Esta situación puede tener implicancias a nivel social, pudiendo influir en la propagación de información floral olfativa dentro de la colmena. Por otro lado, el hecho de que por primera vez se haya mostrado una interrupción de la IL mediante tratamientos farmacológicos abre nuevas perspectivas con relación al estudio de las vías neurales involucradas en este fenómeno en insectos.Among all the stimuli perceived by animals in the environment, they must be able to select those that are useful for survival. In this context, previous experiences with the stimuli allow animals to differentiate those stimuli that are relevant from those that are not. This Thesis will focus on the olfactory experiences related to seeking and obtaining food. The retardation of associative learning as a function of prior stimulus exposure has been named Latent inhibition (LI) phenomenon, and it has been explored throughout this thesis by using the honey bee, Apis mellifera, as experimental model. The effects of volatile pre-exposure have been studied by using an olfactory conditioning procedure, both in the social environment of the hive and under controlled laboratory conditions. The pre-exposition to a volatile compound in a hive reduces the preferences of the bees for a certain food source scented with this odour. Furthermore, during a classical conditioning protocol assessed under the proboscis extension, olfactory preexposure reduces the acquisition of a predictive relationship between the pre-exposed odour and the reward. The LI effect varies with the odour identity and it has been found for the whole range of ages of workers bees. However, its effect did not last more than 24 h., unless the odour concentration was increased or its exposure prolonged. Moreover, the pre-exposition odour did not cause any changes in the gustative responsiveness for pre-foraging age bees. Finally, putative aminergic pathways involved in the LI- phenomenon in honey bees have been studied. Previously pharmacological treated individuals with antagonists of biogenic amines were exposed to a volatile compound, after which, their learning performances were studied. The results suggest that serotonergic pathway may be involved in the modulation of this phenomenon in honey bees. On one hand, the results of this Thesis show that pre-exposed odors may reduce the performance of associative learning if it is subsequently paired with food. This may have implications for the social level, because it may influence the spread of floral scent information within the hive. On the other hand, the fact that for the first time it has been shown a disruption of the IL by drug treatments opens new perspectives on the study of neural pathways involved in this phenomenon in insects.Fil: Fernández, Vanesa Maribel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina.Universidad de Buenos Aires. 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Among all the stimuli perceived by animals in the environment, they must be able to select those that are useful for survival. In this context, previous experiences with the stimuli allow animals to differentiate those stimuli that are relevant from those that are not. This Thesis will focus on the olfactory experiences related to seeking and obtaining food. The retardation of associative learning as a function of prior stimulus exposure has been named Latent inhibition (LI) phenomenon, and it has been explored throughout this thesis by using the honey bee, Apis mellifera, as experimental model. The effects of volatile pre-exposure have been studied by using an olfactory conditioning procedure, both in the social environment of the hive and under controlled laboratory conditions. The pre-exposition to a volatile compound in a hive reduces the preferences of the bees for a certain food source scented with this odour. Furthermore, during a classical conditioning protocol assessed under the proboscis extension, olfactory preexposure reduces the acquisition of a predictive relationship between the pre-exposed odour and the reward. The LI effect varies with the odour identity and it has been found for the whole range of ages of workers bees. However, its effect did not last more than 24 h., unless the odour concentration was increased or its exposure prolonged. Moreover, the pre-exposition odour did not cause any changes in the gustative responsiveness for pre-foraging age bees. Finally, putative aminergic pathways involved in the LI- phenomenon in honey bees have been studied. Previously pharmacological treated individuals with antagonists of biogenic amines were exposed to a volatile compound, after which, their learning performances were studied. The results suggest that serotonergic pathway may be involved in the modulation of this phenomenon in honey bees. On one hand, the results of this Thesis show that pre-exposed odors may reduce the performance of associative learning if it is subsequently paired with food. This may have implications for the social level, because it may influence the spread of floral scent information within the hive. On the other hand, the fact that for the first time it has been shown a disruption of the IL by drug treatments opens new perspectives on the study of neural pathways involved in this phenomenon in insects.
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