Peces piscívoros en lagunas de la cuenca superior del río Salado (Buenos Aires, Argentina) : abundancia relativa y autoecología

Autores
Barla, María J.; Vera, María S.; O´Brien Emma D.
Año de publicación
2003
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
El objetivo de este trabajo fue analizar la estructura de la comunidad de peces consumidores secundarios y terciarios, considerando aspectos autoecológicos que dieran cuenta del estado de estas poblaciones, en las lagunas de la cuenca superior del río Salado. Se registraron 14 especies de peces, de las cuales 3 eran depredadores piscívoros que representaban un 11.4% de la abundancia numérica y un 10.8% de la biomasa. La abundancia relativa de este nivel trófico fue de 89% (Oligosarcus jenynsii), 11% (Rhamdia sapo) y 0.5% (Hoplias malabaricus malabaricus). Considerando la biomasa, el 61% correspondió a Oligosarcus jenynsii, el 33% a Rhamdia sapo y el 6% a Hoplias malabaricus malabaricus. La relación longitud-peso, el factor de condición y el índice cefálico indicaron un desarrollo normal de las poblaciones de estas tres especies. Se clasificaron los estómagos de las mismas de acuerdo a la cantidad de alimento, observándose diferencias en el grado de repleción atribuibles al comportamiento alimentario de las especies. La abundancia relativa difirió de la encontrada en otros ambientes de la misma cuenca. Esta variación podría atribuirse a la competencia interespecífica o a las diferencias en la disponibilidad de recursos.
The Salado River is an important watercourse in northern Pampean region of Argentina which includes several lakes in the upper part of its basin. This upper part shows lesser fish species richness than the lower section of the river. In this paper, an analysis of community structure of secondary and tertiary consumers and its autecology are presented. Among the 14 fish species recorded, 3 were mainly or totally piscivorous as adults. They constituted 11.4% of the numeric abundance and 10.8% of the biomass. Their numeric abundance was 89% (Oligosarcus jenynsii), 11% (Rhamdia sapo), and 0.5% (Hoplias malabaricus malabaricus), and their relative biomass was 61%, 33%, and 6%, respectively. Length/weight ratio, condition factor, and cephalic index indicate that the three populations presented normal development. Stomachs were classified according to the degree of repletion. Differences in repletion were attributable to the feeding behaviour of the different species. The relative abundance differed from the one observed in other environments within the same basin. This variation could be the result of interspecific competition or of differences in resource availability.
Fuente
Ecol. austral (En línea) 2003;02(013):205-214
Materia
CHARACIFORMES
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BIOCENOLOGIA
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Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar
Repositorio
Biblioteca Digital (UBA-FCEN)
Institución
Universidad Nacional de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales
OAI Identificador
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The Salado River is an important watercourse in northern Pampean region of Argentina which includes several lakes in the upper part of its basin. This upper part shows lesser fish species richness than the lower section of the river. In this paper, an analysis of community structure of secondary and tertiary consumers and its autecology are presented. Among the 14 fish species recorded, 3 were mainly or totally piscivorous as adults. They constituted 11.4% of the numeric abundance and 10.8% of the biomass. Their numeric abundance was 89% (Oligosarcus jenynsii), 11% (Rhamdia sapo), and 0.5% (Hoplias malabaricus malabaricus), and their relative biomass was 61%, 33%, and 6%, respectively. Length/weight ratio, condition factor, and cephalic index indicate that the three populations presented normal development. Stomachs were classified according to the degree of repletion. Differences in repletion were attributable to the feeding behaviour of the different species. The relative abundance differed from the one observed in other environments within the same basin. This variation could be the result of interspecific competition or of differences in resource availability.
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