Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions...

Autores
Malovini, Emiliano; Arancibia, Celeste; Durán, Martín; Fontana, Ariel; Deis, Leonor; Gargantini, Raquel; Bottini, Rubén; Cavagnaro, Bruno; Martínez, Liliana; De Rosas, María inés
Año de publicación
2019
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Malovini, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Malovini, Emiliano. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Arancibia, Celeste. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Fil: Arancibia, Celeste. Corporación Vitivinícola Argentina; Argentina.
Fil: Durán, Martín. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Fontana, Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina.
Fil: Fontana, Ariel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: De Rosas, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: De Rosas, María Inés. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Deis, Leonor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola; Argentina.
Fil: Deis, Leonor. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Gargantini, Raquel. Instituto Nacional de Vitivinicultura; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Universidad Juan Agustín Maza. Área de Ciencia y Técnica; Argentina.
Fil: Cavagnaro, Bruno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Cavagnaro, Bruno. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Martínez, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola; Argentina.
Fil: Martínez, Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Martínez, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Martínez, Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Berry skins from red grape cultivars contain significant amounts of polyphenols that contribute to wine quality and provide health benefits. These compounds can be elicited by plant hormones. The aim of this work was to increase the content of anthocyanins (ANT) and trans-resveratrol (T-RES) by application of abscisic acid (ABA) and methyl jasmonate (MeJA) in five red V. vinifera cvs. (Bonarda, Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon, and Pinot Noir), in two Argentinean contrasting growing regions (Santa Rosa and Valle de Uco). Results showed positive and differential effects of ABA and MeJA on the total ANT content for the diverse cultivars with changes in the proportions of blue and red ANT. ABA increased total ANT in both viticultural region, while MeJA had a positive effect only in Santa Rosa. Also, ABA and MeJA induced an accumulation of T-RES in different cultivars, regardless of the region; T-RES accumulation elicited by ABA was not previously described. This work brings out the possibility to use these hormones as practical tools to produce high-quality red wines in two contrasting viticultural regions.
Fuente
51;2
Materia
Elicitors
Phenolic compounds
Grapevine
Plant hormones
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
UMaza Digital
Institución
Universidad Maza
OAI Identificador
oai:repositorio.umaza.edu.ar:00261/1679

id UMazaD_e6b0c8fdac4b6419103ab461c9d96972
oai_identifier_str oai:repositorio.umaza.edu.ar:00261/1679
network_acronym_str UMazaD
repository_id_str 4419
network_name_str UMaza Digital
spelling Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina.Malovini, EmilianoArancibia, CelesteDurán, MartínFontana, ArielDeis, LeonorGargantini, RaquelBottini, RubénCavagnaro, BrunoMartínez, LilianaDe Rosas, María inésElicitorsPhenolic compoundsGrapevinePlant hormonesFil: Malovini, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.Fil: Malovini, Emiliano. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Arancibia, Celeste. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.Fil: Arancibia, Celeste. Corporación Vitivinícola Argentina; Argentina.Fil: Durán, Martín. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Fontana, Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina.Fil: Fontana, Ariel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: De Rosas, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: De Rosas, María Inés. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Deis, Leonor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola; Argentina.Fil: Deis, Leonor. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: Gargantini, Raquel. Instituto Nacional de Vitivinicultura; Argentina.Fil: Bottini, Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina.Fil: Bottini, Rubén. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Bottini, Rubén. Universidad Juan Agustín Maza. Área de Ciencia y Técnica; Argentina.Fil: Cavagnaro, Bruno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: Cavagnaro, Bruno. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Martínez, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola; Argentina.Fil: Martínez, Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: Martínez, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: Martínez, Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Berry skins from red grape cultivars contain significant amounts of polyphenols that contribute to wine quality and provide health benefits. These compounds can be elicited by plant hormones. The aim of this work was to increase the content of anthocyanins (ANT) and trans-resveratrol (T-RES) by application of abscisic acid (ABA) and methyl jasmonate (MeJA) in five red V. vinifera cvs. (Bonarda, Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon, and Pinot Noir), in two Argentinean contrasting growing regions (Santa Rosa and Valle de Uco). Results showed positive and differential effects of ABA and MeJA on the total ANT content for the diverse cultivars with changes in the proportions of blue and red ANT. ABA increased total ANT in both viticultural region, while MeJA had a positive effect only in Santa Rosa. Also, ABA and MeJA induced an accumulation of T-RES in different cultivars, regardless of the region; T-RES accumulation elicited by ABA was not previously described. This work brings out the possibility to use these hormones as practical tools to produce high-quality red wines in two contrasting viticultural regions.Comité editor Revista de la Facultad de Cs. Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo.2019-11-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfMalovini, E., Arancibia, C., Durán, M., Fontana, A., de Rosas, M.I., Deis, L.,Gargantini, R., Bottini, R., Cavagnaro, B., & Martínez, L. (2019). Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. Dossier del Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo 51,(2), 451-460. Disponible en: http://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/27311853-8665http://repositorio.umaza.edu.ar//handle/00261/167951;2reponame:UMaza Digitalinstname:Universidad Mazaenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/2731/1976info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/2025-10-23T11:18:19Zoai:repositorio.umaza.edu.ar:00261/1679instacron:UMAZAInstitucionalhttp://repositorio.umaza.edu.ar/Universidad privadaNo correspondehttp://repositorio.umaza.edu.ar/oaicienciaytecnica@umaza.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:44192025-10-23 11:18:20.288UMaza Digital - Universidad Mazafalse
dc.title.none.fl_str_mv Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina.
title Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina.
spellingShingle Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina.
Malovini, Emiliano
Elicitors
Phenolic compounds
Grapevine
Plant hormones
title_short Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina.
title_full Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina.
title_fullStr Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina.
title_full_unstemmed Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina.
title_sort Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina.
dc.creator.none.fl_str_mv Malovini, Emiliano
Arancibia, Celeste
Durán, Martín
Fontana, Ariel
Deis, Leonor
Gargantini, Raquel
Bottini, Rubén
Cavagnaro, Bruno
Martínez, Liliana
De Rosas, María inés
author Malovini, Emiliano
author_facet Malovini, Emiliano
Arancibia, Celeste
Durán, Martín
Fontana, Ariel
Deis, Leonor
Gargantini, Raquel
Bottini, Rubén
Cavagnaro, Bruno
Martínez, Liliana
De Rosas, María inés
author_role author
author2 Arancibia, Celeste
Durán, Martín
Fontana, Ariel
Deis, Leonor
Gargantini, Raquel
Bottini, Rubén
Cavagnaro, Bruno
Martínez, Liliana
De Rosas, María inés
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Elicitors
Phenolic compounds
Grapevine
Plant hormones
topic Elicitors
Phenolic compounds
Grapevine
Plant hormones
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Malovini, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Malovini, Emiliano. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Arancibia, Celeste. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Fil: Arancibia, Celeste. Corporación Vitivinícola Argentina; Argentina.
Fil: Durán, Martín. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Fontana, Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina.
Fil: Fontana, Ariel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: De Rosas, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: De Rosas, María Inés. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Deis, Leonor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola; Argentina.
Fil: Deis, Leonor. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Gargantini, Raquel. Instituto Nacional de Vitivinicultura; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Universidad Juan Agustín Maza. Área de Ciencia y Técnica; Argentina.
Fil: Cavagnaro, Bruno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Cavagnaro, Bruno. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Martínez, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola; Argentina.
Fil: Martínez, Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Martínez, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Martínez, Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Berry skins from red grape cultivars contain significant amounts of polyphenols that contribute to wine quality and provide health benefits. These compounds can be elicited by plant hormones. The aim of this work was to increase the content of anthocyanins (ANT) and trans-resveratrol (T-RES) by application of abscisic acid (ABA) and methyl jasmonate (MeJA) in five red V. vinifera cvs. (Bonarda, Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon, and Pinot Noir), in two Argentinean contrasting growing regions (Santa Rosa and Valle de Uco). Results showed positive and differential effects of ABA and MeJA on the total ANT content for the diverse cultivars with changes in the proportions of blue and red ANT. ABA increased total ANT in both viticultural region, while MeJA had a positive effect only in Santa Rosa. Also, ABA and MeJA induced an accumulation of T-RES in different cultivars, regardless of the region; T-RES accumulation elicited by ABA was not previously described. This work brings out the possibility to use these hormones as practical tools to produce high-quality red wines in two contrasting viticultural regions.
description Fil: Malovini, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-11-06
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv Malovini, E., Arancibia, C., Durán, M., Fontana, A., de Rosas, M.I., Deis, L.,Gargantini, R., Bottini, R., Cavagnaro, B., & Martínez, L. (2019). Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. Dossier del Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo 51,(2), 451-460. Disponible en: http://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/2731
1853-8665
http://repositorio.umaza.edu.ar//handle/00261/1679
identifier_str_mv Malovini, E., Arancibia, C., Durán, M., Fontana, A., de Rosas, M.I., Deis, L.,Gargantini, R., Bottini, R., Cavagnaro, B., & Martínez, L. (2019). Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. Dossier del Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo 51,(2), 451-460. Disponible en: http://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/2731
1853-8665
url http://repositorio.umaza.edu.ar//handle/00261/1679
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/2731/1976
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Comité editor Revista de la Facultad de Cs. Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo.
publisher.none.fl_str_mv Comité editor Revista de la Facultad de Cs. Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo.
dc.source.none.fl_str_mv 51;2
reponame:UMaza Digital
instname:Universidad Maza
reponame_str UMaza Digital
collection UMaza Digital
instname_str Universidad Maza
repository.name.fl_str_mv UMaza Digital - Universidad Maza
repository.mail.fl_str_mv cienciaytecnica@umaza.edu.ar
_version_ 1846787883473567744
score 12.471625