Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions...
- Autores
- Malovini, Emiliano; Arancibia, Celeste; Durán, Martín; Fontana, Ariel; Deis, Leonor; Gargantini, Raquel; Bottini, Rubén; Cavagnaro, Bruno; Martínez, Liliana; De Rosas, María inés
- Año de publicación
- 2019
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Malovini, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Malovini, Emiliano. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Arancibia, Celeste. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Fil: Arancibia, Celeste. Corporación Vitivinícola Argentina; Argentina.
Fil: Durán, Martín. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Fontana, Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina.
Fil: Fontana, Ariel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: De Rosas, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: De Rosas, María Inés. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Deis, Leonor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola; Argentina.
Fil: Deis, Leonor. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Gargantini, Raquel. Instituto Nacional de Vitivinicultura; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Universidad Juan Agustín Maza. Área de Ciencia y Técnica; Argentina.
Fil: Cavagnaro, Bruno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Cavagnaro, Bruno. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Martínez, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola; Argentina.
Fil: Martínez, Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Martínez, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Martínez, Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Berry skins from red grape cultivars contain significant amounts of polyphenols that contribute to wine quality and provide health benefits. These compounds can be elicited by plant hormones. The aim of this work was to increase the content of anthocyanins (ANT) and trans-resveratrol (T-RES) by application of abscisic acid (ABA) and methyl jasmonate (MeJA) in five red V. vinifera cvs. (Bonarda, Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon, and Pinot Noir), in two Argentinean contrasting growing regions (Santa Rosa and Valle de Uco). Results showed positive and differential effects of ABA and MeJA on the total ANT content for the diverse cultivars with changes in the proportions of blue and red ANT. ABA increased total ANT in both viticultural region, while MeJA had a positive effect only in Santa Rosa. Also, ABA and MeJA induced an accumulation of T-RES in different cultivars, regardless of the region; T-RES accumulation elicited by ABA was not previously described. This work brings out the possibility to use these hormones as practical tools to produce high-quality red wines in two contrasting viticultural regions. - Fuente
- 51;2
- Materia
-
Elicitors
Phenolic compounds
Grapevine
Plant hormones - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio

- Institución
- Universidad Maza
- OAI Identificador
- oai:repositorio.umaza.edu.ar:00261/1679
Ver los metadatos del registro completo
| id |
UMazaD_e6b0c8fdac4b6419103ab461c9d96972 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:repositorio.umaza.edu.ar:00261/1679 |
| network_acronym_str |
UMazaD |
| repository_id_str |
4419 |
| network_name_str |
UMaza Digital |
| spelling |
Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina.Malovini, EmilianoArancibia, CelesteDurán, MartínFontana, ArielDeis, LeonorGargantini, RaquelBottini, RubénCavagnaro, BrunoMartínez, LilianaDe Rosas, María inésElicitorsPhenolic compoundsGrapevinePlant hormonesFil: Malovini, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.Fil: Malovini, Emiliano. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Arancibia, Celeste. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.Fil: Arancibia, Celeste. Corporación Vitivinícola Argentina; Argentina.Fil: Durán, Martín. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Fontana, Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina.Fil: Fontana, Ariel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: De Rosas, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: De Rosas, María Inés. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Deis, Leonor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola; Argentina.Fil: Deis, Leonor. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: Gargantini, Raquel. Instituto Nacional de Vitivinicultura; Argentina.Fil: Bottini, Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina.Fil: Bottini, Rubén. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Bottini, Rubén. Universidad Juan Agustín Maza. Área de Ciencia y Técnica; Argentina.Fil: Cavagnaro, Bruno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: Cavagnaro, Bruno. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Martínez, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola; Argentina.Fil: Martínez, Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: Martínez, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: Martínez, Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Berry skins from red grape cultivars contain significant amounts of polyphenols that contribute to wine quality and provide health benefits. These compounds can be elicited by plant hormones. The aim of this work was to increase the content of anthocyanins (ANT) and trans-resveratrol (T-RES) by application of abscisic acid (ABA) and methyl jasmonate (MeJA) in five red V. vinifera cvs. (Bonarda, Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon, and Pinot Noir), in two Argentinean contrasting growing regions (Santa Rosa and Valle de Uco). Results showed positive and differential effects of ABA and MeJA on the total ANT content for the diverse cultivars with changes in the proportions of blue and red ANT. ABA increased total ANT in both viticultural region, while MeJA had a positive effect only in Santa Rosa. Also, ABA and MeJA induced an accumulation of T-RES in different cultivars, regardless of the region; T-RES accumulation elicited by ABA was not previously described. This work brings out the possibility to use these hormones as practical tools to produce high-quality red wines in two contrasting viticultural regions.Comité editor Revista de la Facultad de Cs. Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo.2019-11-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfMalovini, E., Arancibia, C., Durán, M., Fontana, A., de Rosas, M.I., Deis, L.,Gargantini, R., Bottini, R., Cavagnaro, B., & Martínez, L. (2019). Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. Dossier del Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo 51,(2), 451-460. Disponible en: http://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/27311853-8665http://repositorio.umaza.edu.ar//handle/00261/167951;2reponame:UMaza Digitalinstname:Universidad Mazaenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/2731/1976info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/2025-10-23T11:18:19Zoai:repositorio.umaza.edu.ar:00261/1679instacron:UMAZAInstitucionalhttp://repositorio.umaza.edu.ar/Universidad privadaNo correspondehttp://repositorio.umaza.edu.ar/oaicienciaytecnica@umaza.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:44192025-10-23 11:18:20.288UMaza Digital - Universidad Mazafalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. |
| title |
Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. |
| spellingShingle |
Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. Malovini, Emiliano Elicitors Phenolic compounds Grapevine Plant hormones |
| title_short |
Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. |
| title_full |
Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. |
| title_fullStr |
Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. |
| title_full_unstemmed |
Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. |
| title_sort |
Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Malovini, Emiliano Arancibia, Celeste Durán, Martín Fontana, Ariel Deis, Leonor Gargantini, Raquel Bottini, Rubén Cavagnaro, Bruno Martínez, Liliana De Rosas, María inés |
| author |
Malovini, Emiliano |
| author_facet |
Malovini, Emiliano Arancibia, Celeste Durán, Martín Fontana, Ariel Deis, Leonor Gargantini, Raquel Bottini, Rubén Cavagnaro, Bruno Martínez, Liliana De Rosas, María inés |
| author_role |
author |
| author2 |
Arancibia, Celeste Durán, Martín Fontana, Ariel Deis, Leonor Gargantini, Raquel Bottini, Rubén Cavagnaro, Bruno Martínez, Liliana De Rosas, María inés |
| author2_role |
author author author author author author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Elicitors Phenolic compounds Grapevine Plant hormones |
| topic |
Elicitors Phenolic compounds Grapevine Plant hormones |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Malovini, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Fil: Malovini, Emiliano. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Fil: Arancibia, Celeste. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina. Fil: Arancibia, Celeste. Corporación Vitivinícola Argentina; Argentina. Fil: Durán, Martín. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Fil: Fontana, Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Fil: Fontana, Ariel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Fil: De Rosas, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina. Fil: De Rosas, María Inés. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Fil: Deis, Leonor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola; Argentina. Fil: Deis, Leonor. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina. Fil: Gargantini, Raquel. Instituto Nacional de Vitivinicultura; Argentina. Fil: Bottini, Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Fil: Bottini, Rubén. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Fil: Bottini, Rubén. Universidad Juan Agustín Maza. Área de Ciencia y Técnica; Argentina. Fil: Cavagnaro, Bruno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina. Fil: Cavagnaro, Bruno. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Fil: Martínez, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola; Argentina. Fil: Martínez, Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina. Fil: Martínez, Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina. Fil: Martínez, Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Berry skins from red grape cultivars contain significant amounts of polyphenols that contribute to wine quality and provide health benefits. These compounds can be elicited by plant hormones. The aim of this work was to increase the content of anthocyanins (ANT) and trans-resveratrol (T-RES) by application of abscisic acid (ABA) and methyl jasmonate (MeJA) in five red V. vinifera cvs. (Bonarda, Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon, and Pinot Noir), in two Argentinean contrasting growing regions (Santa Rosa and Valle de Uco). Results showed positive and differential effects of ABA and MeJA on the total ANT content for the diverse cultivars with changes in the proportions of blue and red ANT. ABA increased total ANT in both viticultural region, while MeJA had a positive effect only in Santa Rosa. Also, ABA and MeJA induced an accumulation of T-RES in different cultivars, regardless of the region; T-RES accumulation elicited by ABA was not previously described. This work brings out the possibility to use these hormones as practical tools to produce high-quality red wines in two contrasting viticultural regions. |
| description |
Fil: Malovini, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. |
| publishDate |
2019 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2019-11-06 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
Malovini, E., Arancibia, C., Durán, M., Fontana, A., de Rosas, M.I., Deis, L.,Gargantini, R., Bottini, R., Cavagnaro, B., & Martínez, L. (2019). Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. Dossier del Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo 51,(2), 451-460. Disponible en: http://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/2731 1853-8665 http://repositorio.umaza.edu.ar//handle/00261/1679 |
| identifier_str_mv |
Malovini, E., Arancibia, C., Durán, M., Fontana, A., de Rosas, M.I., Deis, L.,Gargantini, R., Bottini, R., Cavagnaro, B., & Martínez, L. (2019). Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. Dossier del Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo 51,(2), 451-460. Disponible en: http://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/2731 1853-8665 |
| url |
http://repositorio.umaza.edu.ar//handle/00261/1679 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/2731/1976 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Comité editor Revista de la Facultad de Cs. Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo. |
| publisher.none.fl_str_mv |
Comité editor Revista de la Facultad de Cs. Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo. |
| dc.source.none.fl_str_mv |
51;2 reponame:UMaza Digital instname:Universidad Maza |
| reponame_str |
UMaza Digital |
| collection |
UMaza Digital |
| instname_str |
Universidad Maza |
| repository.name.fl_str_mv |
UMaza Digital - Universidad Maza |
| repository.mail.fl_str_mv |
cienciaytecnica@umaza.edu.ar |
| _version_ |
1846787883473567744 |
| score |
12.471625 |