Genotypic characterization of non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli in beef abattoirs of Argentina

Autores
Masana, Marcelo; D'Astek, Beatriz A; Palladino, Martin P; Galli, Lucía; Del Castillo, L. L.; Carbonari, Carolina C; Leotta, G. A.; Vilacoba, E.; Irino, Kinue; Rivas, Marta
Año de publicación
2011
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Masana, Marcelo O. Instituto Tecnología de Alimentos. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina.
Fil: D'Astek, Beatriz A. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Servicio Fisiopatogenia; Argentina.
Fil: Palladino, Martin P. Instituto Tecnología de Alimentos. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina.
Fil: Galli, Lucía. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Servicio Fisiopatogenia; Argentina.
Fil: Del Castillo, L L. Instituto Tecnología de Alimentos. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina.
Fil: Carbonari, Carolina C. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Servicio Fisiopatogenia; Argentina.
Fil: Leotta, G A. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Servicio Fisiopatogenia; Argentina.
Fil: Vilacoba, E. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Servicio Fisiopatogenia; Argentina.
Fil: Irino, Kinue. Instituto Adolfo Lutz. Seção de Bacteriologia; Brasil.
Fil: Rivas, Marta. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Servicio Fisiopatogenia; Argentina.
The non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) contamination in carcasses and feces of 811 bovines in nine beef abattoirs from Argentina was analyzed during a period of 17 months. The feces of 181 (22.3%) bovines were positive for non-O157 STEC, while 73 (9.0%) of the carcasses showed non-O157 STEC contamination. Non-O157 STEC strains isolated from feces (227) and carcasses (80) were characterized. The main serotypes identified were O178:H19, O8:H19, O130:H11, and O113:H21, all of which have produced sporadic cases of hemolytic-uremic syndrome in Argentina and worldwide. Twenty-two (7.2%) strains carried a fully virulent stx/eae/ehxA genotype. Among them, strains of serotypes O103:[H2], O145:NM, and O111:NM represented 4.8% of the isolates. Xba I pulsed-field gel electrophoresis pattern analysis showed 234 different patterns, with 76 strains grouped in 30 clusters. Nine of the clusters grouped strains isolated from feces and from carcasses of the same or different bovines in a lot, while three clusters were comprised of strains distributed in more than one abattoir. Patterns AREXSX01.0157, AREXBX01.0015, and AREXPX01.0013 were identified as 100% compatible with the patterns of one strain isolated from a hemolytic-uremic syndrome case and two strains previously isolated from beef medallions, included in the Argentine PulseNet Database. In this survey, 4.8% (39 of 811) of the bovine carcasses appeared to be contaminated with nonO157 STEC strains potentially capable of producing sporadic human disease, and a lower proportion (0.25%) with strains able to produce outbreaks of severe disease.
Fuente
Journal of Food Protection 2011; 74(12):2008-2017
Materia
Animales
Argentina
Bovinos
ADN Bacteriano
Brotes de Enfermedades
Heces
Femenino
Contaminación de Alimentos
Genotipo
Síndrome Hemolítico-Urémico
Humanos
Masculino
Prevalencia
Medición de Riesgo
Serotipificación
Escherichia coli Shiga-Toxigénica
Piel
Mataderos
Seguridad de Productos para el Consumidor
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
none
Repositorio
Sistema de Gestión del Conocimiento ANLIS MALBRÁN
Institución
Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud "Dr. Carlos G. Malbrán"
OAI Identificador
oai:sgc.anlis.gob.ar:123456789/2007

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