Susceptibility to peroxidation and fatty acid composition of fresh boar semen obtained from different hog farms

Autores
Marmunti, Monica Edith; Gutiérrez, Ana María; Gavazza, Mariana Beatriz; Williams, Sara Inés; Palacios, Alejandro
Año de publicación
2012
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Objectives of this study were to determine the fatty acid composition and to analyze the sensitivity to lipid peroxidation of different boar fresh semen samples from two herds, H1 and H2. Lipid peroxidation was evaluated using chemiluminescence (cpm/mg of protein) and fatty acid profile by means of gas chromatography. The saturated fatty acid content found in the analyzed spermatozoa was approximately 43% in H1 and 33% in H2, whereas the total unsaturated fatty acid content was 47% in H1 and 59% in H2. When control and ascorbate-Fe++ dependent samples were compared, it was observed a significant increase in light emission. Consequently, significant decrease in the percentage of the polyunsaturated fatty acids was determined, being more affected: C22: 5 n6 and C22: 6 n3 in both herds, whereas C20: 4 n6 and C22: 4 n6 only in H2. The great amounts of polyunsaturated fatty acids found in H2 samples could be related to the loss of acrosomal integrity. Our results indicate that boar semen contains great amounts of polyunsaturated fatty acid in its composition, which were vulnerable to the lipid peroxidation.
El objetivo de este estudio fue conocer la composición de ácidos grasos y la sensibilidad a la peroxidación lipídica en diferentes muestras de semen fresco porcino de dos granjas, GP1 y GP2. La peroxidación lipídica fue evaluada utilizando quimioluminiscencia (cpm/mg de proteína) y el perfil de ácidos grasos fue valorado por cromatografía gaseosa. El porcentaje de ácidos grasos saturados hallado en los espermatozoides analizados de GP1 y GP2 fue de 43 y 33% aproximadamente, mientras que el porcentaje total de ácidos grasos insaturados fue de 47% en GP1 y 59% en GP2. Cuando se compararon las muestras control con las muestras ascorbato-Fe++ dependientes, se observó un incremento significativo en la emisión lumínica. Consecuentemente se obtuvo una disminución significativa en el porcentaje de los ácidos grasos polinosaturados, siendo los más afectados C22: 5 n6 y C22: 6 n3 en ambos establecimientos, mientras que sólo C20:4 n6 y C22:4 n6 en GP2. La mayor cantidad de ácidos grasos polinosaturados en GP2 guardó relación con una menor calidad seminal, medida sobretodo en el porcentaje de acrosomas normales. Los resultados indican que el semen porcino contiene grandes cantidades de ácidos grasos polinosaturados vulnerables a la peroxidación lipídica.
Facultad de Ciencias Veterinarias
Materia
Ciencias Veterinarias
Boar
Spermatozoa
Chemiluminescence
Polyunsaturated fatty acids
Reactive oxygen species
Cerdo
Espermatozoides
Quimioluminiscencia
Ácidos grasos polinosaturados
Especies reactivas del oxígeno
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Repositorio
SEDICI (UNLP)
Institución
Universidad Nacional de La Plata
OAI Identificador
oai:sedici.unlp.edu.ar:10915/109312

id SEDICI_38fe834274a78585e2724e911eb7bd39
oai_identifier_str oai:sedici.unlp.edu.ar:10915/109312
network_acronym_str SEDICI
repository_id_str 1329
network_name_str SEDICI (UNLP)
spelling Susceptibility to peroxidation and fatty acid composition of fresh boar semen obtained from different hog farmsSusceptibilidad a la peroxidación lipídica y composición de ácidos grasos de semen porcino obtenido de diferentes establecimientosMarmunti, Monica EdithGutiérrez, Ana MaríaGavazza, Mariana BeatrizWilliams, Sara InésPalacios, AlejandroCiencias VeterinariasBoarSpermatozoaChemiluminescencePolyunsaturated fatty acidsReactive oxygen speciesCerdoEspermatozoidesQuimioluminiscenciaÁcidos grasos polinosaturadosEspecies reactivas del oxígenoObjectives of this study were to determine the fatty acid composition and to analyze the sensitivity to lipid peroxidation of different boar fresh semen samples from two herds, H1 and H2. Lipid peroxidation was evaluated using chemiluminescence (cpm/mg of protein) and fatty acid profile by means of gas chromatography. The saturated fatty acid content found in the analyzed spermatozoa was approximately 43% in H1 and 33% in H2, whereas the total unsaturated fatty acid content was 47% in H1 and 59% in H2. When control and ascorbate-Fe++ dependent samples were compared, it was observed a significant increase in light emission. Consequently, significant decrease in the percentage of the polyunsaturated fatty acids was determined, being more affected: C22: 5 n6 and C22: 6 n3 in both herds, whereas C20: 4 n6 and C22: 4 n6 only in H2. The great amounts of polyunsaturated fatty acids found in H2 samples could be related to the loss of acrosomal integrity. Our results indicate that boar semen contains great amounts of polyunsaturated fatty acid in its composition, which were vulnerable to the lipid peroxidation.El objetivo de este estudio fue conocer la composición de ácidos grasos y la sensibilidad a la peroxidación lipídica en diferentes muestras de semen fresco porcino de dos granjas, GP1 y GP2. La peroxidación lipídica fue evaluada utilizando quimioluminiscencia (cpm/mg de proteína) y el perfil de ácidos grasos fue valorado por cromatografía gaseosa. El porcentaje de ácidos grasos saturados hallado en los espermatozoides analizados de GP1 y GP2 fue de 43 y 33% aproximadamente, mientras que el porcentaje total de ácidos grasos insaturados fue de 47% en GP1 y 59% en GP2. Cuando se compararon las muestras control con las muestras ascorbato-Fe++ dependientes, se observó un incremento significativo en la emisión lumínica. Consecuentemente se obtuvo una disminución significativa en el porcentaje de los ácidos grasos polinosaturados, siendo los más afectados C22: 5 n6 y C22: 6 n3 en ambos establecimientos, mientras que sólo C20:4 n6 y C22:4 n6 en GP2. La mayor cantidad de ácidos grasos polinosaturados en GP2 guardó relación con una menor calidad seminal, medida sobretodo en el porcentaje de acrosomas normales. Los resultados indican que el semen porcino contiene grandes cantidades de ácidos grasos polinosaturados vulnerables a la peroxidación lipídica.Facultad de Ciencias Veterinarias2012info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArticulohttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdf8-14http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/109312enginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/issn/1669-6840info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.30972/vet.2311798info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)reponame:SEDICI (UNLP)instname:Universidad Nacional de La Platainstacron:UNLP2025-09-03T10:56:57Zoai:sedici.unlp.edu.ar:10915/109312Institucionalhttp://sedici.unlp.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://sedici.unlp.edu.ar/oai/snrdalira@sedici.unlp.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:13292025-09-03 10:56:58.083SEDICI (UNLP) - Universidad Nacional de La Platafalse
dc.title.none.fl_str_mv Susceptibility to peroxidation and fatty acid composition of fresh boar semen obtained from different hog farms
Susceptibilidad a la peroxidación lipídica y composición de ácidos grasos de semen porcino obtenido de diferentes establecimientos
title Susceptibility to peroxidation and fatty acid composition of fresh boar semen obtained from different hog farms
spellingShingle Susceptibility to peroxidation and fatty acid composition of fresh boar semen obtained from different hog farms
Marmunti, Monica Edith
Ciencias Veterinarias
Boar
Spermatozoa
Chemiluminescence
Polyunsaturated fatty acids
Reactive oxygen species
Cerdo
Espermatozoides
Quimioluminiscencia
Ácidos grasos polinosaturados
Especies reactivas del oxígeno
title_short Susceptibility to peroxidation and fatty acid composition of fresh boar semen obtained from different hog farms
title_full Susceptibility to peroxidation and fatty acid composition of fresh boar semen obtained from different hog farms
title_fullStr Susceptibility to peroxidation and fatty acid composition of fresh boar semen obtained from different hog farms
title_full_unstemmed Susceptibility to peroxidation and fatty acid composition of fresh boar semen obtained from different hog farms
title_sort Susceptibility to peroxidation and fatty acid composition of fresh boar semen obtained from different hog farms
dc.creator.none.fl_str_mv Marmunti, Monica Edith
Gutiérrez, Ana María
Gavazza, Mariana Beatriz
Williams, Sara Inés
Palacios, Alejandro
author Marmunti, Monica Edith
author_facet Marmunti, Monica Edith
Gutiérrez, Ana María
Gavazza, Mariana Beatriz
Williams, Sara Inés
Palacios, Alejandro
author_role author
author2 Gutiérrez, Ana María
Gavazza, Mariana Beatriz
Williams, Sara Inés
Palacios, Alejandro
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Ciencias Veterinarias
Boar
Spermatozoa
Chemiluminescence
Polyunsaturated fatty acids
Reactive oxygen species
Cerdo
Espermatozoides
Quimioluminiscencia
Ácidos grasos polinosaturados
Especies reactivas del oxígeno
topic Ciencias Veterinarias
Boar
Spermatozoa
Chemiluminescence
Polyunsaturated fatty acids
Reactive oxygen species
Cerdo
Espermatozoides
Quimioluminiscencia
Ácidos grasos polinosaturados
Especies reactivas del oxígeno
dc.description.none.fl_txt_mv Objectives of this study were to determine the fatty acid composition and to analyze the sensitivity to lipid peroxidation of different boar fresh semen samples from two herds, H1 and H2. Lipid peroxidation was evaluated using chemiluminescence (cpm/mg of protein) and fatty acid profile by means of gas chromatography. The saturated fatty acid content found in the analyzed spermatozoa was approximately 43% in H1 and 33% in H2, whereas the total unsaturated fatty acid content was 47% in H1 and 59% in H2. When control and ascorbate-Fe++ dependent samples were compared, it was observed a significant increase in light emission. Consequently, significant decrease in the percentage of the polyunsaturated fatty acids was determined, being more affected: C22: 5 n6 and C22: 6 n3 in both herds, whereas C20: 4 n6 and C22: 4 n6 only in H2. The great amounts of polyunsaturated fatty acids found in H2 samples could be related to the loss of acrosomal integrity. Our results indicate that boar semen contains great amounts of polyunsaturated fatty acid in its composition, which were vulnerable to the lipid peroxidation.
El objetivo de este estudio fue conocer la composición de ácidos grasos y la sensibilidad a la peroxidación lipídica en diferentes muestras de semen fresco porcino de dos granjas, GP1 y GP2. La peroxidación lipídica fue evaluada utilizando quimioluminiscencia (cpm/mg de proteína) y el perfil de ácidos grasos fue valorado por cromatografía gaseosa. El porcentaje de ácidos grasos saturados hallado en los espermatozoides analizados de GP1 y GP2 fue de 43 y 33% aproximadamente, mientras que el porcentaje total de ácidos grasos insaturados fue de 47% en GP1 y 59% en GP2. Cuando se compararon las muestras control con las muestras ascorbato-Fe++ dependientes, se observó un incremento significativo en la emisión lumínica. Consecuentemente se obtuvo una disminución significativa en el porcentaje de los ácidos grasos polinosaturados, siendo los más afectados C22: 5 n6 y C22: 6 n3 en ambos establecimientos, mientras que sólo C20:4 n6 y C22:4 n6 en GP2. La mayor cantidad de ácidos grasos polinosaturados en GP2 guardó relación con una menor calidad seminal, medida sobretodo en el porcentaje de acrosomas normales. Los resultados indican que el semen porcino contiene grandes cantidades de ácidos grasos polinosaturados vulnerables a la peroxidación lipídica.
Facultad de Ciencias Veterinarias
description Objectives of this study were to determine the fatty acid composition and to analyze the sensitivity to lipid peroxidation of different boar fresh semen samples from two herds, H1 and H2. Lipid peroxidation was evaluated using chemiluminescence (cpm/mg of protein) and fatty acid profile by means of gas chromatography. The saturated fatty acid content found in the analyzed spermatozoa was approximately 43% in H1 and 33% in H2, whereas the total unsaturated fatty acid content was 47% in H1 and 59% in H2. When control and ascorbate-Fe++ dependent samples were compared, it was observed a significant increase in light emission. Consequently, significant decrease in the percentage of the polyunsaturated fatty acids was determined, being more affected: C22: 5 n6 and C22: 6 n3 in both herds, whereas C20: 4 n6 and C22: 4 n6 only in H2. The great amounts of polyunsaturated fatty acids found in H2 samples could be related to the loss of acrosomal integrity. Our results indicate that boar semen contains great amounts of polyunsaturated fatty acid in its composition, which were vulnerable to the lipid peroxidation.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Articulo
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/109312
url http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/109312
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/issn/1669-6840
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.30972/vet.2311798
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
8-14
dc.source.none.fl_str_mv reponame:SEDICI (UNLP)
instname:Universidad Nacional de La Plata
instacron:UNLP
reponame_str SEDICI (UNLP)
collection SEDICI (UNLP)
instname_str Universidad Nacional de La Plata
instacron_str UNLP
institution UNLP
repository.name.fl_str_mv SEDICI (UNLP) - Universidad Nacional de La Plata
repository.mail.fl_str_mv alira@sedici.unlp.edu.ar
_version_ 1842260458772365312
score 13.13397