Utilización de los desechos de la producción de hongos comestibles como co-digestor para obtener biogás

Autores
Colavolpe, B.; Casanovas, Guido José; Reymundo, Fernando; Della Vecchia, Francisco; Albertó, E.; Iorio, F. de
Año de publicación
2012
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
El presente trabajo plantea la posibilidad de utilizar los desechos de la producción del hongo comestible Pleurotus ostreatus en el proceso de biodigestión anaerobia. El uso potencial biotecnológico y en aplicaciones medioambientales de los hongos de podredumbre blanca (Pleurotus spp) para la biodegradación de la lignina se ha discutido ampliamente, y se han observado resultados favorables en el proceso de biodigestión. Los objetivos de este trabajo son: evaluar el proceso de co-digestión anaerobia con desechos de la producción de P. ostreatus cultivado en paja de trigo, caracterizar la producción de biogás y analizar la factibilidad de integrar la producción de hongos comestibles con la de biogás. Se utilizaron heces ovinas, paja de trigo y desechos resultantes de la producción de P. ostreatus. Se midieron variables físico-químicas, producción diaria y total de biogás. Los resultados permitieron evidenciar la importancia de la co-digestión para aumentar los rendimientos de los biodigestores anaerobios.
This paper discusses the possibility of using waste from the production of edible mushroom Pleurotus ostreatus in the process of anaerobic digestion. Biogas production from lignocellulosic biomass requires the depolymerization of these materials into fermentable sugars by methanogenic bacteria responsible for this natural process. The potential use in biotechnology and environmental applications of white-rot fungi (Pleurotus spp) for the biodegradation of lignin has been widely discussed, and favorable results have been observed in the process of bio-digestion. The objectives of this work are: to evaluate the process of anaerobic co-digestion of waste production of P. ostreatus grown on wheat straw, characterize the biogas production and analyze the feasibility of integrating the production of edible fungi with biogas. Sheep feces were used, wheat straw and waste from the production of P. ostreatus. Physico-chemical variables and the total daily production of biogas were measured. The results revealed the importance of co-digestion and the feasibility of using wheat straw and wheat straw degraded by mushrooms to increase the yields of anaerobic digesters.
Asociación Argentina de Energías Renovables y Medio Ambiente (ASADES)
Materia
Química
Ecología
Biogás
Co-digestión
Fermentación anaeróbica
Paja de trigo
Pleurotus ostreatus
Anaerobic fermentation,
Co-digestion
P. ostreatus
Wheat straw
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
SEDICI (UNLP)
Institución
Universidad Nacional de La Plata
OAI Identificador
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This paper discusses the possibility of using waste from the production of edible mushroom Pleurotus ostreatus in the process of anaerobic digestion. Biogas production from lignocellulosic biomass requires the depolymerization of these materials into fermentable sugars by methanogenic bacteria responsible for this natural process. The potential use in biotechnology and environmental applications of white-rot fungi (Pleurotus spp) for the biodegradation of lignin has been widely discussed, and favorable results have been observed in the process of bio-digestion. The objectives of this work are: to evaluate the process of anaerobic co-digestion of waste production of P. ostreatus grown on wheat straw, characterize the biogas production and analyze the feasibility of integrating the production of edible fungi with biogas. Sheep feces were used, wheat straw and waste from the production of P. ostreatus. Physico-chemical variables and the total daily production of biogas were measured. The results revealed the importance of co-digestion and the feasibility of using wheat straw and wheat straw degraded by mushrooms to increase the yields of anaerobic digesters.
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