Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS)

Autores
Kovalskys, Irina; Fisberg, Mauro; Gómez, Georgina; Pareja, Rossina G.; Yépez García, Martha Cecilia; Cortés Sanabria, Lilia Y.; Herrera Cuenca, Marianella; Rigotti, Attilio; Guajardo, Viviana; Zalcman Zimberg, Ioná; Nogueira Previdelli, Ágatha; Moreno, Luis A.; Koletzko, Berthold; Estudio Latinoamericano de Nutrición y Salud
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Kovalskys, Irina. International Life Sciences Institute. Committee of Nutrition and Wellbeing; Argentina
Fil: Kovalskys, Irina. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
Fil: Fisberg, Mauro. Hospital Infantil Sabara. Fundação Jose Luiz Egydio Setubal. Instituto Pensi; Brasil
Fil: Fisberg, Mauro. Universidade Federal de São Paulo. Departamento de Pediatria; Brasil
Fil: Gómez, Georgina. Universidad de Costa Rica. Escuela de Medicina. Departamento de Bioquímica; Costa Rica
Fil: Pareja, Rossina G. Instituto de Investigación Nutricional; Perú
Fil: Yépez García, Martha C. Universidad San Francisco de Quito. Colegio de Ciencias de la Salud; Ecuador
Fil: Cortés Sanabria, Lilia Y. Pontificia Universidad Javeriana. Departamento de Nutrición y Bioquímica; Colombia
Fil: Herrera-Cuenca, Marianella. Universidad Central de Venezuela. Centro de Estudiosdel Desarrollo; Venezuela
Fil: Herrera-Cuenca, Marianella. Fundación Bengoa; Venezuela
Fil: Rigotti, Attilio. Pontificia Universidad Católica. Escuela de Medicina. Centro de Nutrición Molecular y Enfermedades Crónicas. Departamento de Nutrición, Diabetes y Metabolismo; Chile
Fil: Guajardo, Viviana. International Life Sciences Institute. Committee of Nutrition and Wellbeing; Argentina
Fil: Zalcman Zimberg, Ioná. Universidade Federal de São Paulo. Departamento de Psicobiologia; Brasil
Fil: Nogueira Previdelli, Agatha. Universidade São Judas Tadeu. Faculdade de Ciências Biológicas e da Saúde; Brasil
Fil: Moreno, Luis A. University of Zaragoza. Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición. Instituto de Investigación Sanitaria Aragón; España
Fil: Moreno, Luis A. University of Zaragoza. Instituto Agroalimentario de Aragón. Growth, Exercise, Nutrition and Development Research Group; España
Fil: Koletzko, Berthold. University of Munich Medical Center. Dr. von Hauner Children’s Hospital. Division of Metabolic and Nutritional Medicine. Ludwig-Maximilians-Universität Munich; Alemania
Abstract: Few previous studies in Latin America (LA) have provided data on dietary intake composition with a standardized methodology. The present study aimed to characterize energy intake (EI) and to describe the main food sources of energy in representative samples of the urban population from eight LA countries from the Latin American Study in Nutrition and Health (ELANS).
Fuente
Public Health Nutrition. 2018, 21(14)
Materia
NUTRICION
ALIMENTACION
AMERICA LATINA
DIETA
CALORIAS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
Repositorio Institucional (UCA)
Institución
Pontificia Universidad Católica Argentina
OAI Identificador
oai:ucacris:123456789/9582

id RIUCA_88e702fdda06e2373d325a3ab15bf5ea
oai_identifier_str oai:ucacris:123456789/9582
network_acronym_str RIUCA
repository_id_str 2585
network_name_str Repositorio Institucional (UCA)
spelling Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS)Kovalskys, IrinaFisberg, MauroGómez, GeorginaPareja, Rossina G.Yépez García, Martha CeciliaCortés Sanabria, Lilia Y.Herrera Cuenca, MarianellaRigotti, AttilioGuajardo, VivianaZalcman Zimberg, IonáNogueira Previdelli, ÁgathaMoreno, Luis A.Koletzko, BertholdEstudio Latinoamericano de Nutrición y SaludNUTRICIONALIMENTACIONAMERICA LATINADIETACALORIASFil: Kovalskys, Irina. International Life Sciences Institute. Committee of Nutrition and Wellbeing; ArgentinaFil: Kovalskys, Irina. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Médicas; ArgentinaFil: Fisberg, Mauro. Hospital Infantil Sabara. Fundação Jose Luiz Egydio Setubal. Instituto Pensi; BrasilFil: Fisberg, Mauro. Universidade Federal de São Paulo. Departamento de Pediatria; BrasilFil: Gómez, Georgina. Universidad de Costa Rica. Escuela de Medicina. Departamento de Bioquímica; Costa RicaFil: Pareja, Rossina G. Instituto de Investigación Nutricional; PerúFil: Yépez García, Martha C. Universidad San Francisco de Quito. Colegio de Ciencias de la Salud; EcuadorFil: Cortés Sanabria, Lilia Y. Pontificia Universidad Javeriana. Departamento de Nutrición y Bioquímica; ColombiaFil: Herrera-Cuenca, Marianella. Universidad Central de Venezuela. Centro de Estudiosdel Desarrollo; VenezuelaFil: Herrera-Cuenca, Marianella. Fundación Bengoa; VenezuelaFil: Rigotti, Attilio. Pontificia Universidad Católica. Escuela de Medicina. Centro de Nutrición Molecular y Enfermedades Crónicas. Departamento de Nutrición, Diabetes y Metabolismo; ChileFil: Guajardo, Viviana. International Life Sciences Institute. Committee of Nutrition and Wellbeing; ArgentinaFil: Zalcman Zimberg, Ioná. Universidade Federal de São Paulo. Departamento de Psicobiologia; BrasilFil: Nogueira Previdelli, Agatha. Universidade São Judas Tadeu. Faculdade de Ciências Biológicas e da Saúde; BrasilFil: Moreno, Luis A. University of Zaragoza. Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición. Instituto de Investigación Sanitaria Aragón; EspañaFil: Moreno, Luis A. University of Zaragoza. Instituto Agroalimentario de Aragón. Growth, Exercise, Nutrition and Development Research Group; EspañaFil: Koletzko, Berthold. University of Munich Medical Center. Dr. von Hauner Children’s Hospital. Division of Metabolic and Nutritional Medicine. Ludwig-Maximilians-Universität Munich; AlemaniaAbstract: Few previous studies in Latin America (LA) have provided data on dietary intake composition with a standardized methodology. The present study aimed to characterize energy intake (EI) and to describe the main food sources of energy in representative samples of the urban population from eight LA countries from the Latin American Study in Nutrition and Health (ELANS).Cambridge University Press2018info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/95821368-9800 (impreso)1475-2727 (online)10.1017/S136898001800122229848396Kovalskys, I. et. al. Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS) [en línea]. Public Health Nutrition. 2018, 21(14). doi:10.1017/S1368980018001222 Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/9582Public Health Nutrition. 2018, 21(14)reponame:Repositorio Institucional (UCA)instname:Pontificia Universidad Católica Argentinaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/2025-07-03T10:57:09Zoai:ucacris:123456789/9582instacron:UCAInstitucionalhttps://repositorio.uca.edu.ar/Universidad privadaNo correspondehttps://repositorio.uca.edu.ar/oaiclaudia_fernandez@uca.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25852025-07-03 10:57:09.521Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentinafalse
dc.title.none.fl_str_mv Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS)
title Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS)
spellingShingle Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS)
Kovalskys, Irina
NUTRICION
ALIMENTACION
AMERICA LATINA
DIETA
CALORIAS
title_short Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS)
title_full Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS)
title_fullStr Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS)
title_full_unstemmed Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS)
title_sort Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS)
dc.creator.none.fl_str_mv Kovalskys, Irina
Fisberg, Mauro
Gómez, Georgina
Pareja, Rossina G.
Yépez García, Martha Cecilia
Cortés Sanabria, Lilia Y.
Herrera Cuenca, Marianella
Rigotti, Attilio
Guajardo, Viviana
Zalcman Zimberg, Ioná
Nogueira Previdelli, Ágatha
Moreno, Luis A.
Koletzko, Berthold
Estudio Latinoamericano de Nutrición y Salud
author Kovalskys, Irina
author_facet Kovalskys, Irina
Fisberg, Mauro
Gómez, Georgina
Pareja, Rossina G.
Yépez García, Martha Cecilia
Cortés Sanabria, Lilia Y.
Herrera Cuenca, Marianella
Rigotti, Attilio
Guajardo, Viviana
Zalcman Zimberg, Ioná
Nogueira Previdelli, Ágatha
Moreno, Luis A.
Koletzko, Berthold
Estudio Latinoamericano de Nutrición y Salud
author_role author
author2 Fisberg, Mauro
Gómez, Georgina
Pareja, Rossina G.
Yépez García, Martha Cecilia
Cortés Sanabria, Lilia Y.
Herrera Cuenca, Marianella
Rigotti, Attilio
Guajardo, Viviana
Zalcman Zimberg, Ioná
Nogueira Previdelli, Ágatha
Moreno, Luis A.
Koletzko, Berthold
Estudio Latinoamericano de Nutrición y Salud
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv NUTRICION
ALIMENTACION
AMERICA LATINA
DIETA
CALORIAS
topic NUTRICION
ALIMENTACION
AMERICA LATINA
DIETA
CALORIAS
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Kovalskys, Irina. International Life Sciences Institute. Committee of Nutrition and Wellbeing; Argentina
Fil: Kovalskys, Irina. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
Fil: Fisberg, Mauro. Hospital Infantil Sabara. Fundação Jose Luiz Egydio Setubal. Instituto Pensi; Brasil
Fil: Fisberg, Mauro. Universidade Federal de São Paulo. Departamento de Pediatria; Brasil
Fil: Gómez, Georgina. Universidad de Costa Rica. Escuela de Medicina. Departamento de Bioquímica; Costa Rica
Fil: Pareja, Rossina G. Instituto de Investigación Nutricional; Perú
Fil: Yépez García, Martha C. Universidad San Francisco de Quito. Colegio de Ciencias de la Salud; Ecuador
Fil: Cortés Sanabria, Lilia Y. Pontificia Universidad Javeriana. Departamento de Nutrición y Bioquímica; Colombia
Fil: Herrera-Cuenca, Marianella. Universidad Central de Venezuela. Centro de Estudiosdel Desarrollo; Venezuela
Fil: Herrera-Cuenca, Marianella. Fundación Bengoa; Venezuela
Fil: Rigotti, Attilio. Pontificia Universidad Católica. Escuela de Medicina. Centro de Nutrición Molecular y Enfermedades Crónicas. Departamento de Nutrición, Diabetes y Metabolismo; Chile
Fil: Guajardo, Viviana. International Life Sciences Institute. Committee of Nutrition and Wellbeing; Argentina
Fil: Zalcman Zimberg, Ioná. Universidade Federal de São Paulo. Departamento de Psicobiologia; Brasil
Fil: Nogueira Previdelli, Agatha. Universidade São Judas Tadeu. Faculdade de Ciências Biológicas e da Saúde; Brasil
Fil: Moreno, Luis A. University of Zaragoza. Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición. Instituto de Investigación Sanitaria Aragón; España
Fil: Moreno, Luis A. University of Zaragoza. Instituto Agroalimentario de Aragón. Growth, Exercise, Nutrition and Development Research Group; España
Fil: Koletzko, Berthold. University of Munich Medical Center. Dr. von Hauner Children’s Hospital. Division of Metabolic and Nutritional Medicine. Ludwig-Maximilians-Universität Munich; Alemania
Abstract: Few previous studies in Latin America (LA) have provided data on dietary intake composition with a standardized methodology. The present study aimed to characterize energy intake (EI) and to describe the main food sources of energy in representative samples of the urban population from eight LA countries from the Latin American Study in Nutrition and Health (ELANS).
description Fil: Kovalskys, Irina. International Life Sciences Institute. Committee of Nutrition and Wellbeing; Argentina
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/9582
1368-9800 (impreso)
1475-2727 (online)
10.1017/S1368980018001222
29848396
Kovalskys, I. et. al. Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS) [en línea]. Public Health Nutrition. 2018, 21(14). doi:10.1017/S1368980018001222 Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/9582
url https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/9582
identifier_str_mv 1368-9800 (impreso)
1475-2727 (online)
10.1017/S1368980018001222
29848396
Kovalskys, I. et. al. Energy intake and food sources of eight Latin American countries : results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS) [en línea]. Public Health Nutrition. 2018, 21(14). doi:10.1017/S1368980018001222 Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/9582
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Cambridge University Press
publisher.none.fl_str_mv Cambridge University Press
dc.source.none.fl_str_mv Public Health Nutrition. 2018, 21(14)
reponame:Repositorio Institucional (UCA)
instname:Pontificia Universidad Católica Argentina
reponame_str Repositorio Institucional (UCA)
collection Repositorio Institucional (UCA)
instname_str Pontificia Universidad Católica Argentina
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentina
repository.mail.fl_str_mv claudia_fernandez@uca.edu.ar
_version_ 1836638350111408128
score 13.070432