Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient

Autores
Centomo, Antonella M.; Diaz Vergara, Ladislao I.; Rossi, Yanina E.; Vanden Braber, Noelia L.; Bodoira, Romina; Maestri, Damian; Cavaglieri, Lilia R.; Montenegro, Mariana A.
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
The aim of this study was to develop and evaluate the bioactive properties and storage stability of microcapsules (MCs) obtained by co-encapsulation of the potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus VM004 and peanut skin polyphenolic extract (PSE) by spray drying, using whey protein concentrate (WPC) and water-soluble chitosan (WSCh) as wall materials. The results showed that the selected wall materials provided protection to yeast during spray drying, storage, and simulated gastrointestinal conditions, obtaining better results for WPC and higher concentrations of PSE. Moreover, all formulations demonstrated cytoprotective effects against menadione-induced oxidative stress in normal rat ileum epithelial cells (IEC-18) at all concentrations and storage temperatures evaluated. These results suggest that the obtained MCs could be potential functional food ingredients, considering their antioxidant, cytoprotective, and potential probiotic properties.
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Materia
Antioxidants
Cytotoxicity
Kluyveromyces marxianus
Microencapsulation
Peanut polyphenols
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/553574

id RDUUNC_f00f73ef1dab6326176345a0fffeaef5
oai_identifier_str oai:rdu.unc.edu.ar:11086/553574
network_acronym_str RDUUNC
repository_id_str 2572
network_name_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
spelling Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredientCentomo, Antonella M.Diaz Vergara, Ladislao I.Rossi, Yanina E.Vanden Braber, Noelia L.Bodoira, RominaMaestri, DamianCavaglieri, Lilia R.Montenegro, Mariana A.AntioxidantsCytotoxicityKluyveromyces marxianusMicroencapsulationPeanut polyphenolsFil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.The aim of this study was to develop and evaluate the bioactive properties and storage stability of microcapsules (MCs) obtained by co-encapsulation of the potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus VM004 and peanut skin polyphenolic extract (PSE) by spray drying, using whey protein concentrate (WPC) and water-soluble chitosan (WSCh) as wall materials. The results showed that the selected wall materials provided protection to yeast during spray drying, storage, and simulated gastrointestinal conditions, obtaining better results for WPC and higher concentrations of PSE. Moreover, all formulations demonstrated cytoprotective effects against menadione-induced oxidative stress in normal rat ileum epithelial cells (IEC-18) at all concentrations and storage temperatures evaluated. These results suggest that the obtained MCs could be potential functional food ingredients, considering their antioxidant, cytoprotective, and potential probiotic properties.info:eu-repo/semantics/publishedVersionFil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.https://orcid.org/0009-0009-2736-5847https://orcid.org/0000-0002-9052-8874https://orcid.org/0000-0002-7500-0051https://orcid.org/0000-0002-3402-417Xhttps://orcid.org/0000-0002-3808-7899https://orcid.org/0000-0002-2102-308Xhttps://orcid.org/0000-0002-2380-906Xhttps://orcid.org/0000-0002-0872-755X2024-04-24info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/vnd.oasis.opendocument.textCentomo, A.M., Diaz Vergara, L.I., Rossi, Y.E., Vanden Braber, N.L., Bodoira, R., Maestri, D., Cavaglieri, L.R. and Montenegro, M.A. (2024), Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient. Int J Food Sci Technol, 59: 3918-3928. https://doi.org/10.1111/ijfs.171390950-5423http://hdl.handle.net/11086/5535741365-2621https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.17139https://doi.org/10.1111/ijfs.17139enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-09-04T12:32:28Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/553574Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-09-04 12:32:29.187Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse
dc.title.none.fl_str_mv Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient
title Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient
spellingShingle Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient
Centomo, Antonella M.
Antioxidants
Cytotoxicity
Kluyveromyces marxianus
Microencapsulation
Peanut polyphenols
title_short Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient
title_full Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient
title_fullStr Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient
title_full_unstemmed Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient
title_sort Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient
dc.creator.none.fl_str_mv Centomo, Antonella M.
Diaz Vergara, Ladislao I.
Rossi, Yanina E.
Vanden Braber, Noelia L.
Bodoira, Romina
Maestri, Damian
Cavaglieri, Lilia R.
Montenegro, Mariana A.
author Centomo, Antonella M.
author_facet Centomo, Antonella M.
Diaz Vergara, Ladislao I.
Rossi, Yanina E.
Vanden Braber, Noelia L.
Bodoira, Romina
Maestri, Damian
Cavaglieri, Lilia R.
Montenegro, Mariana A.
author_role author
author2 Diaz Vergara, Ladislao I.
Rossi, Yanina E.
Vanden Braber, Noelia L.
Bodoira, Romina
Maestri, Damian
Cavaglieri, Lilia R.
Montenegro, Mariana A.
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv https://orcid.org/0009-0009-2736-5847
https://orcid.org/0000-0002-9052-8874
https://orcid.org/0000-0002-7500-0051
https://orcid.org/0000-0002-3402-417X
https://orcid.org/0000-0002-3808-7899
https://orcid.org/0000-0002-2102-308X
https://orcid.org/0000-0002-2380-906X
https://orcid.org/0000-0002-0872-755X
dc.subject.none.fl_str_mv Antioxidants
Cytotoxicity
Kluyveromyces marxianus
Microencapsulation
Peanut polyphenols
topic Antioxidants
Cytotoxicity
Kluyveromyces marxianus
Microencapsulation
Peanut polyphenols
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
The aim of this study was to develop and evaluate the bioactive properties and storage stability of microcapsules (MCs) obtained by co-encapsulation of the potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus VM004 and peanut skin polyphenolic extract (PSE) by spray drying, using whey protein concentrate (WPC) and water-soluble chitosan (WSCh) as wall materials. The results showed that the selected wall materials provided protection to yeast during spray drying, storage, and simulated gastrointestinal conditions, obtaining better results for WPC and higher concentrations of PSE. Moreover, all formulations demonstrated cytoprotective effects against menadione-induced oxidative stress in normal rat ileum epithelial cells (IEC-18) at all concentrations and storage temperatures evaluated. These results suggest that the obtained MCs could be potential functional food ingredients, considering their antioxidant, cytoprotective, and potential probiotic properties.
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
description Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
publishDate 2024
dc.date.none.fl_str_mv 2024-04-24
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/article
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
status_str publishedVersion
format article
dc.identifier.none.fl_str_mv Centomo, A.M., Diaz Vergara, L.I., Rossi, Y.E., Vanden Braber, N.L., Bodoira, R., Maestri, D., Cavaglieri, L.R. and Montenegro, M.A. (2024), Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient. Int J Food Sci Technol, 59: 3918-3928. https://doi.org/10.1111/ijfs.17139
0950-5423
http://hdl.handle.net/11086/553574
1365-2621
https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.17139
https://doi.org/10.1111/ijfs.17139
identifier_str_mv Centomo, A.M., Diaz Vergara, L.I., Rossi, Y.E., Vanden Braber, N.L., Bodoira, R., Maestri, D., Cavaglieri, L.R. and Montenegro, M.A. (2024), Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient. Int J Food Sci Technol, 59: 3918-3928. https://doi.org/10.1111/ijfs.17139
0950-5423
1365-2621
url http://hdl.handle.net/11086/553574
https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.17139
https://doi.org/10.1111/ijfs.17139
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/vnd.oasis.opendocument.text
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname:Universidad Nacional de Córdoba
instacron:UNC
reponame_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname_str Universidad Nacional de Córdoba
instacron_str UNC
institution UNC
repository.name.fl_str_mv Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba
repository.mail.fl_str_mv oca.unc@gmail.com
_version_ 1842349641008414720
score 13.13397