Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient
- Autores
- Centomo, Antonella M.; Diaz Vergara, Ladislao I.; Rossi, Yanina E.; Vanden Braber, Noelia L.; Bodoira, Romina; Maestri, Damian; Cavaglieri, Lilia R.; Montenegro, Mariana A.
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
The aim of this study was to develop and evaluate the bioactive properties and storage stability of microcapsules (MCs) obtained by co-encapsulation of the potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus VM004 and peanut skin polyphenolic extract (PSE) by spray drying, using whey protein concentrate (WPC) and water-soluble chitosan (WSCh) as wall materials. The results showed that the selected wall materials provided protection to yeast during spray drying, storage, and simulated gastrointestinal conditions, obtaining better results for WPC and higher concentrations of PSE. Moreover, all formulations demonstrated cytoprotective effects against menadione-induced oxidative stress in normal rat ileum epithelial cells (IEC-18) at all concentrations and storage temperatures evaluated. These results suggest that the obtained MCs could be potential functional food ingredients, considering their antioxidant, cytoprotective, and potential probiotic properties.
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. - Materia
-
Antioxidants
Cytotoxicity
Kluyveromyces marxianus
Microencapsulation
Peanut polyphenols - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/553574
Ver los metadatos del registro completo
id |
RDUUNC_f00f73ef1dab6326176345a0fffeaef5 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/553574 |
network_acronym_str |
RDUUNC |
repository_id_str |
2572 |
network_name_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
spelling |
Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredientCentomo, Antonella M.Diaz Vergara, Ladislao I.Rossi, Yanina E.Vanden Braber, Noelia L.Bodoira, RominaMaestri, DamianCavaglieri, Lilia R.Montenegro, Mariana A.AntioxidantsCytotoxicityKluyveromyces marxianusMicroencapsulationPeanut polyphenolsFil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.The aim of this study was to develop and evaluate the bioactive properties and storage stability of microcapsules (MCs) obtained by co-encapsulation of the potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus VM004 and peanut skin polyphenolic extract (PSE) by spray drying, using whey protein concentrate (WPC) and water-soluble chitosan (WSCh) as wall materials. The results showed that the selected wall materials provided protection to yeast during spray drying, storage, and simulated gastrointestinal conditions, obtaining better results for WPC and higher concentrations of PSE. Moreover, all formulations demonstrated cytoprotective effects against menadione-induced oxidative stress in normal rat ileum epithelial cells (IEC-18) at all concentrations and storage temperatures evaluated. These results suggest that the obtained MCs could be potential functional food ingredients, considering their antioxidant, cytoprotective, and potential probiotic properties.info:eu-repo/semantics/publishedVersionFil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.https://orcid.org/0009-0009-2736-5847https://orcid.org/0000-0002-9052-8874https://orcid.org/0000-0002-7500-0051https://orcid.org/0000-0002-3402-417Xhttps://orcid.org/0000-0002-3808-7899https://orcid.org/0000-0002-2102-308Xhttps://orcid.org/0000-0002-2380-906Xhttps://orcid.org/0000-0002-0872-755X2024-04-24info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/vnd.oasis.opendocument.textCentomo, A.M., Diaz Vergara, L.I., Rossi, Y.E., Vanden Braber, N.L., Bodoira, R., Maestri, D., Cavaglieri, L.R. and Montenegro, M.A. (2024), Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient. Int J Food Sci Technol, 59: 3918-3928. https://doi.org/10.1111/ijfs.171390950-5423http://hdl.handle.net/11086/5535741365-2621https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.17139https://doi.org/10.1111/ijfs.17139enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-09-04T12:32:28Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/553574Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-09-04 12:32:29.187Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
title |
Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
spellingShingle |
Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient Centomo, Antonella M. Antioxidants Cytotoxicity Kluyveromyces marxianus Microencapsulation Peanut polyphenols |
title_short |
Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
title_full |
Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
title_fullStr |
Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
title_full_unstemmed |
Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
title_sort |
Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Centomo, Antonella M. Diaz Vergara, Ladislao I. Rossi, Yanina E. Vanden Braber, Noelia L. Bodoira, Romina Maestri, Damian Cavaglieri, Lilia R. Montenegro, Mariana A. |
author |
Centomo, Antonella M. |
author_facet |
Centomo, Antonella M. Diaz Vergara, Ladislao I. Rossi, Yanina E. Vanden Braber, Noelia L. Bodoira, Romina Maestri, Damian Cavaglieri, Lilia R. Montenegro, Mariana A. |
author_role |
author |
author2 |
Diaz Vergara, Ladislao I. Rossi, Yanina E. Vanden Braber, Noelia L. Bodoira, Romina Maestri, Damian Cavaglieri, Lilia R. Montenegro, Mariana A. |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
https://orcid.org/0009-0009-2736-5847 https://orcid.org/0000-0002-9052-8874 https://orcid.org/0000-0002-7500-0051 https://orcid.org/0000-0002-3402-417X https://orcid.org/0000-0002-3808-7899 https://orcid.org/0000-0002-2102-308X https://orcid.org/0000-0002-2380-906X https://orcid.org/0000-0002-0872-755X |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Antioxidants Cytotoxicity Kluyveromyces marxianus Microencapsulation Peanut polyphenols |
topic |
Antioxidants Cytotoxicity Kluyveromyces marxianus Microencapsulation Peanut polyphenols |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. The aim of this study was to develop and evaluate the bioactive properties and storage stability of microcapsules (MCs) obtained by co-encapsulation of the potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus VM004 and peanut skin polyphenolic extract (PSE) by spray drying, using whey protein concentrate (WPC) and water-soluble chitosan (WSCh) as wall materials. The results showed that the selected wall materials provided protection to yeast during spray drying, storage, and simulated gastrointestinal conditions, obtaining better results for WPC and higher concentrations of PSE. Moreover, all formulations demonstrated cytoprotective effects against menadione-induced oxidative stress in normal rat ileum epithelial cells (IEC-18) at all concentrations and storage temperatures evaluated. These results suggest that the obtained MCs could be potential functional food ingredients, considering their antioxidant, cytoprotective, and potential probiotic properties. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. |
description |
Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024-04-24 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/article http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
status_str |
publishedVersion |
format |
article |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
Centomo, A.M., Diaz Vergara, L.I., Rossi, Y.E., Vanden Braber, N.L., Bodoira, R., Maestri, D., Cavaglieri, L.R. and Montenegro, M.A. (2024), Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient. Int J Food Sci Technol, 59: 3918-3928. https://doi.org/10.1111/ijfs.17139 0950-5423 http://hdl.handle.net/11086/553574 1365-2621 https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.17139 https://doi.org/10.1111/ijfs.17139 |
identifier_str_mv |
Centomo, A.M., Diaz Vergara, L.I., Rossi, Y.E., Vanden Braber, N.L., Bodoira, R., Maestri, D., Cavaglieri, L.R. and Montenegro, M.A. (2024), Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient. Int J Food Sci Technol, 59: 3918-3928. https://doi.org/10.1111/ijfs.17139 0950-5423 1365-2621 |
url |
http://hdl.handle.net/11086/553574 https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.17139 https://doi.org/10.1111/ijfs.17139 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/vnd.oasis.opendocument.text |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC) instname:Universidad Nacional de Córdoba instacron:UNC |
reponame_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
collection |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
instname_str |
Universidad Nacional de Córdoba |
instacron_str |
UNC |
institution |
UNC |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba |
repository.mail.fl_str_mv |
oca.unc@gmail.com |
_version_ |
1842349641008414720 |
score |
13.13397 |