Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols
- Autores
- Piccoli, María Belén; Gulotta, Florencia Alejandra; Montenegro, Mariana Angélica; Vanden Braber, Noelia Luciana; Paz Zanini, Verónica Irene; Ferreyra, Nancy Fabiana
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Impact Factor: 4.9 (2023); 5-Year Impact Factor: 5.2 (2023).
Fil: Piccoli, María Belén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina.
Fil: Piccoli, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina.
Fil: Gulotta, Florencia Alejandra. Independent Researcher, Santiago del Estero, Argentina.
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina.
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina.
Fil: Paz Zanini, Verónica Irene. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Bionanotecnología del NOA, Argentina.
Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina.
Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina.
Glucosamine–chitosan synthesized by the Maillard reaction was combined with montmorillonite to obtain a nanohybrid composite to immobilize horseradish peroxidase. The material combines the advantageous properties of clay with those of the chitosan derivative; has improved water solubility and reduced molecular weight and viscosity; involves an eco-friendly synthesis; and exhibits ion exchange capacity, good adhesiveness, and a large specific surface area for enzyme adsorption. The physicochemical characteristics of the composite were analyzed by infrared spectroscopy and X-ray diffraction to determine clay–polycation interactions. The electrochemical response of the different polyphenols to glassy carbon electrodes modified with the composite was evaluated by cyclic voltammetry. The sensitivity and detection limit values obtained with the biosensor toward hydroquinone, chlorogenic acid, catechol, and resorcinol are (1.6 ± 0.2) × 102 µA mM−1 and (74 ± 8) nM; (1.2 ± 0.1) × 102 µA mM−1 and (26 ± 3) nM; (16 ± 2) µA mM−1 and (0.74 ± 0.09) µM; and (3.7± 0.3) µA mM−1 and (3.3 ± 0.2) µM, respectively. The biosensor was applied to quantify polyphenols in pennyroyal and lemon verbena extracts.
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Fil: Piccoli, María Belén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina.
Fil: Piccoli, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina.
Fil: Gulotta, Florencia Alejandra. Independent Researcher, Santiago del Estero, Argentina.
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina.
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina.
Fil: Paz Zanini, Verónica Irene. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Bionanotecnología del NOA, Argentina.
Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina.
Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina. - Materia
-
Water soluble chitosan derivatives
Glucosamine–chitosan
Sodium montmorillonite
Horseradish peroxidase
Polyphenols - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/552605
Ver los metadatos del registro completo
| id |
RDUUNC_db36f5dfc50ca4515dcf1f315a0a07da |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/552605 |
| network_acronym_str |
RDUUNC |
| repository_id_str |
2572 |
| network_name_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
| spelling |
Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of PolyphenolsPiccoli, María BelénGulotta, Florencia AlejandraMontenegro, Mariana AngélicaVanden Braber, Noelia LucianaPaz Zanini, Verónica IreneFerreyra, Nancy FabianaWater soluble chitosan derivativesGlucosamine–chitosanSodium montmorilloniteHorseradish peroxidasePolyphenolsImpact Factor: 4.9 (2023); 5-Year Impact Factor: 5.2 (2023).Fil: Piccoli, María Belén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina.Fil: Piccoli, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina.Fil: Gulotta, Florencia Alejandra. Independent Researcher, Santiago del Estero, Argentina.Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina.Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina.Fil: Paz Zanini, Verónica Irene. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Bionanotecnología del NOA, Argentina.Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina.Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina.Glucosamine–chitosan synthesized by the Maillard reaction was combined with montmorillonite to obtain a nanohybrid composite to immobilize horseradish peroxidase. The material combines the advantageous properties of clay with those of the chitosan derivative; has improved water solubility and reduced molecular weight and viscosity; involves an eco-friendly synthesis; and exhibits ion exchange capacity, good adhesiveness, and a large specific surface area for enzyme adsorption. The physicochemical characteristics of the composite were analyzed by infrared spectroscopy and X-ray diffraction to determine clay–polycation interactions. The electrochemical response of the different polyphenols to glassy carbon electrodes modified with the composite was evaluated by cyclic voltammetry. The sensitivity and detection limit values obtained with the biosensor toward hydroquinone, chlorogenic acid, catechol, and resorcinol are (1.6 ± 0.2) × 102 µA mM−1 and (74 ± 8) nM; (1.2 ± 0.1) × 102 µA mM−1 and (26 ± 3) nM; (16 ± 2) µA mM−1 and (0.74 ± 0.09) µM; and (3.7± 0.3) µA mM−1 and (3.3 ± 0.2) µM, respectively. The biosensor was applied to quantify polyphenols in pennyroyal and lemon verbena extracts.info:eu-repo/semantics/publishedVersionFil: Piccoli, María Belén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina.Fil: Piccoli, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina.Fil: Gulotta, Florencia Alejandra. Independent Researcher, Santiago del Estero, Argentina.Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina.Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina.Fil: Paz Zanini, Verónica Irene. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Bionanotecnología del NOA, Argentina.Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina.Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina.https://orcid.org/0000-0002-0872-755Xhttps://orcid.org/0000-0002-3402-417Xhttps://orcid.org/0000-0002-4180-975X2024-05-29info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfPiccoli, M. B., Gulotta, F. A., Montenegro, M. A., Vanden Braber, N. L., Paz Zanini, V. I., & Ferreyra, N. F. (2024). Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols. Biosensors, 14(6), 278.http://hdl.handle.net/11086/5526052079-6374https://www.mdpi.com/2079-6374/14/6/278https://doi.org/10.3390/bios14060278enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-10-23T11:16:29Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/552605Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-10-23 11:16:29.76Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols |
| title |
Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols |
| spellingShingle |
Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols Piccoli, María Belén Water soluble chitosan derivatives Glucosamine–chitosan Sodium montmorillonite Horseradish peroxidase Polyphenols |
| title_short |
Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols |
| title_full |
Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols |
| title_fullStr |
Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols |
| title_full_unstemmed |
Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols |
| title_sort |
Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Piccoli, María Belén Gulotta, Florencia Alejandra Montenegro, Mariana Angélica Vanden Braber, Noelia Luciana Paz Zanini, Verónica Irene Ferreyra, Nancy Fabiana |
| author |
Piccoli, María Belén |
| author_facet |
Piccoli, María Belén Gulotta, Florencia Alejandra Montenegro, Mariana Angélica Vanden Braber, Noelia Luciana Paz Zanini, Verónica Irene Ferreyra, Nancy Fabiana |
| author_role |
author |
| author2 |
Gulotta, Florencia Alejandra Montenegro, Mariana Angélica Vanden Braber, Noelia Luciana Paz Zanini, Verónica Irene Ferreyra, Nancy Fabiana |
| author2_role |
author author author author author |
| dc.contributor.none.fl_str_mv |
https://orcid.org/0000-0002-0872-755X https://orcid.org/0000-0002-3402-417X https://orcid.org/0000-0002-4180-975X |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Water soluble chitosan derivatives Glucosamine–chitosan Sodium montmorillonite Horseradish peroxidase Polyphenols |
| topic |
Water soluble chitosan derivatives Glucosamine–chitosan Sodium montmorillonite Horseradish peroxidase Polyphenols |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Impact Factor: 4.9 (2023); 5-Year Impact Factor: 5.2 (2023). Fil: Piccoli, María Belén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina. Fil: Piccoli, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina. Fil: Gulotta, Florencia Alejandra. Independent Researcher, Santiago del Estero, Argentina. Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina. Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina. Fil: Paz Zanini, Verónica Irene. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Bionanotecnología del NOA, Argentina. Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina. Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina. Glucosamine–chitosan synthesized by the Maillard reaction was combined with montmorillonite to obtain a nanohybrid composite to immobilize horseradish peroxidase. The material combines the advantageous properties of clay with those of the chitosan derivative; has improved water solubility and reduced molecular weight and viscosity; involves an eco-friendly synthesis; and exhibits ion exchange capacity, good adhesiveness, and a large specific surface area for enzyme adsorption. The physicochemical characteristics of the composite were analyzed by infrared spectroscopy and X-ray diffraction to determine clay–polycation interactions. The electrochemical response of the different polyphenols to glassy carbon electrodes modified with the composite was evaluated by cyclic voltammetry. The sensitivity and detection limit values obtained with the biosensor toward hydroquinone, chlorogenic acid, catechol, and resorcinol are (1.6 ± 0.2) × 102 µA mM−1 and (74 ± 8) nM; (1.2 ± 0.1) × 102 µA mM−1 and (26 ± 3) nM; (16 ± 2) µA mM−1 and (0.74 ± 0.09) µM; and (3.7± 0.3) µA mM−1 and (3.3 ± 0.2) µM, respectively. The biosensor was applied to quantify polyphenols in pennyroyal and lemon verbena extracts. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Piccoli, María Belén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina. Fil: Piccoli, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina. Fil: Gulotta, Florencia Alejandra. Independent Researcher, Santiago del Estero, Argentina. Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina. Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina. Fil: Paz Zanini, Verónica Irene. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Bionanotecnología del NOA, Argentina. Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina. Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina. |
| description |
Impact Factor: 4.9 (2023); 5-Year Impact Factor: 5.2 (2023). |
| publishDate |
2024 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2024-05-29 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/article http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| status_str |
publishedVersion |
| format |
article |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
Piccoli, M. B., Gulotta, F. A., Montenegro, M. A., Vanden Braber, N. L., Paz Zanini, V. I., & Ferreyra, N. F. (2024). Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols. Biosensors, 14(6), 278. http://hdl.handle.net/11086/552605 2079-6374 https://www.mdpi.com/2079-6374/14/6/278 https://doi.org/10.3390/bios14060278 |
| identifier_str_mv |
Piccoli, M. B., Gulotta, F. A., Montenegro, M. A., Vanden Braber, N. L., Paz Zanini, V. I., & Ferreyra, N. F. (2024). Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols. Biosensors, 14(6), 278. 2079-6374 |
| url |
http://hdl.handle.net/11086/552605 https://www.mdpi.com/2079-6374/14/6/278 https://doi.org/10.3390/bios14060278 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC) instname:Universidad Nacional de Córdoba instacron:UNC |
| reponame_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
| collection |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
| instname_str |
Universidad Nacional de Córdoba |
| instacron_str |
UNC |
| institution |
UNC |
| repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba |
| repository.mail.fl_str_mv |
oca.unc@gmail.com |
| _version_ |
1846785256988868608 |
| score |
12.982451 |