Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols

Autores
Piccoli, María Belén; Gulotta, Florencia Alejandra; Montenegro, Mariana Angélica; Vanden Braber, Noelia Luciana; Paz Zanini, Verónica Irene; Ferreyra, Nancy Fabiana
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Impact Factor: 4.9 (2023); 5-Year Impact Factor: 5.2 (2023).
Fil: Piccoli, María Belén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina.
Fil: Piccoli, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina.
Fil: Gulotta, Florencia Alejandra. Independent Researcher, Santiago del Estero, Argentina.
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina.
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Universidad Nacional de Villa María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María, Argentina.
Fil: Paz Zanini, Verónica Irene. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Bionanotecnología del NOA, Argentina.
Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina.
Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina.
Glucosamine–chitosan synthesized by the Maillard reaction was combined with montmorillonite to obtain a nanohybrid composite to immobilize horseradish peroxidase. The material combines the advantageous properties of clay with those of the chitosan derivative; has improved water solubility and reduced molecular weight and viscosity; involves an eco-friendly synthesis; and exhibits ion exchange capacity, good adhesiveness, and a large specific surface area for enzyme adsorption. The physicochemical characteristics of the composite were analyzed by infrared spectroscopy and X-ray diffraction to determine clay–polycation interactions. The electrochemical response of the different polyphenols to glassy carbon electrodes modified with the composite was evaluated by cyclic voltammetry. The sensitivity and detection limit values obtained with the biosensor toward hydroquinone, chlorogenic acid, catechol, and resorcinol are (1.6 ± 0.2) × 102 µA mM−1 and (74 ± 8) nM; (1.2 ± 0.1) × 102 µA mM−1 and (26 ± 3) nM; (16 ± 2) µA mM−1 and (0.74 ± 0.09) µM; and (3.7± 0.3) µA mM−1 and (3.3 ± 0.2) µM, respectively. The biosensor was applied to quantify polyphenols in pennyroyal and lemon verbena extracts.
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Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina.
Materia
Water soluble chitosan derivatives
Glucosamine–chitosan
Sodium montmorillonite
Horseradish peroxidase
Polyphenols
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
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Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Bionanotecnología del NOA, Argentina.Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Fisicoquímica, Argentina.Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Fisicoquímica de Córdoba, Argentina.https://orcid.org/0000-0002-0872-755Xhttps://orcid.org/0000-0002-3402-417Xhttps://orcid.org/0000-0002-4180-975X2024-05-29info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfPiccoli, M. B., Gulotta, F. A., Montenegro, M. A., Vanden Braber, N. L., Paz Zanini, V. I., & Ferreyra, N. F. (2024). Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols. 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