Phenolic Characterization of a Purple Maize (Zea mays cv. “Moragro”) by HPLC–QTOF-MS and Study of Its Bioaccessibility Using a Simulated In Vitro Digestion/Caco-2 Culture Model...

Autores
Rodriguez, Marianela Desireé; Monsierra, Luisina; Mansilla, Pablo Sebastián; Pérez, Gabriela Teresa; De Pascual-Teresa, Sonia
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Rodriguez, Marianela Desireé. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Rodriguez, Marianela Desireé. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Departamento de Metabolismo y Nutrición. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España.
Fil: Monsierra, Luisina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Monsierra, Luisina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
Fil: Mansilla, Pablo Sebastián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Mansilla, Pablo Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
Fil: Pérez, Gabriela Teresa. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Pérez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
Fil: De Pascual-Teresa, Sonia. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Departamento de Metabolismo y Nutrición. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España.
The present work aimed to characterize the phenolic and antioxidant content of the Argentinian purple maize“Moragro” cultivar. Additionally, the INFOGEST simulated in vitro digestion model was used to establish the effect of digestion onbioactive compounds. Finally, digestion samples were used to treat Caco-2 cells in the transwell model to better understand theirbioavailability. Twenty-six phenolic compounds were found in purple maize cv. “Moragro”, 15 nonanthocyanins and 11anthocyanins. Several compounds were identified in maize for the first time, such as pyrogallol, citric acid, gallic acid, kaempferol 3-(6″-ferulylglucoside), and kaempferol 3-glucuronide. Anthocyanins accounted for 24.9% of total polyphenols, with the predominantanthocyanin being cyanidin-3-(6″ malonylglucoside). Catechin-(4,8)-cyanidin-3,5-diglucoside and catechin-(4,8)-cyanidin-3-malonylglucoside-5-glucoside were detected as characteristics of this American maize variety. Total polyphenol content (TPC;by the Folin−Ciocalteu method), HPLC-DAD/MSMS, and antioxidant activity [by DPPH and ferric-reducing antioxidant power(FRAP)] were evaluated throughout in vitro digestion. TPC, DPPH, and FRAP results were 2.71 mg gallic acid equivalents (GAE)/g, 24 μmol Trolox equiv/g, and 22 μmol Trolox eq/g, respectively. The in vitro digestion process did not cause significantdifferences in TPC. However, the antioxidant activity was significantly decreased. Moreover, the bioavailability of anthocyanins wasstudied, showing that a small fraction of polyphenols in their intact form was conserved at the end of digestion. Finally, a protectiveeffect of digested maize polyphenols was observed in the Caco-2 cell viability. The results suggest that “Moragro” purple maize is agood source of bioavailable anthocyanins in the diet and an interesting source of this group of compounds for the food industry.
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Fil: Rodriguez, Marianela Desireé. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Rodriguez, Marianela Desireé. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Departamento de Metabolismo y Nutrición. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España.
Fil: Monsierra, Luisina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Monsierra, Luisina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
Fil: Mansilla, Pablo Sebastián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Mansilla, Pablo Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
Fil: Pérez, Gabriela Teresa. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Pérez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
Fil: De Pascual-Teresa, Sonia. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Departamento de Metabolismo y Nutrición. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España.
Materia
Anthocyanins
Zea mays L
Purple maize flour
Antioxidant activity
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/553609

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Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.Fil: Mansilla, Pablo Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.Fil: Pérez, Gabriela Teresa. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.Fil: Pérez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.Fil: De Pascual-Teresa, Sonia. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Departamento de Metabolismo y Nutrición. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España.The present work aimed to characterize the phenolic and antioxidant content of the Argentinian purple maize“Moragro” cultivar. Additionally, the INFOGEST simulated in vitro digestion model was used to establish the effect of digestion onbioactive compounds. Finally, digestion samples were used to treat Caco-2 cells in the transwell model to better understand theirbioavailability. Twenty-six phenolic compounds were found in purple maize cv. “Moragro”, 15 nonanthocyanins and 11anthocyanins. Several compounds were identified in maize for the first time, such as pyrogallol, citric acid, gallic acid, kaempferol 3-(6″-ferulylglucoside), and kaempferol 3-glucuronide. Anthocyanins accounted for 24.9% of total polyphenols, with the predominantanthocyanin being cyanidin-3-(6″ malonylglucoside). Catechin-(4,8)-cyanidin-3,5-diglucoside and catechin-(4,8)-cyanidin-3-malonylglucoside-5-glucoside were detected as characteristics of this American maize variety. Total polyphenol content (TPC;by the Folin−Ciocalteu method), HPLC-DAD/MSMS, and antioxidant activity [by DPPH and ferric-reducing antioxidant power(FRAP)] were evaluated throughout in vitro digestion. TPC, DPPH, and FRAP results were 2.71 mg gallic acid equivalents (GAE)/g, 24 μmol Trolox equiv/g, and 22 μmol Trolox eq/g, respectively. The in vitro digestion process did not cause significantdifferences in TPC. However, the antioxidant activity was significantly decreased. Moreover, the bioavailability of anthocyanins wasstudied, showing that a small fraction of polyphenols in their intact form was conserved at the end of digestion. Finally, a protectiveeffect of digested maize polyphenols was observed in the Caco-2 cell viability. The results suggest that “Moragro” purple maize is agood source of bioavailable anthocyanins in the diet and an interesting source of this group of compounds for the food industry.info:eu-repo/semantics/publishedVersionFil: Rodriguez, Marianela Desireé. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.Fil: Rodriguez, Marianela Desireé. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Departamento de Metabolismo y Nutrición. 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The present work aimed to characterize the phenolic and antioxidant content of the Argentinian purple maize“Moragro” cultivar. Additionally, the INFOGEST simulated in vitro digestion model was used to establish the effect of digestion onbioactive compounds. Finally, digestion samples were used to treat Caco-2 cells in the transwell model to better understand theirbioavailability. Twenty-six phenolic compounds were found in purple maize cv. “Moragro”, 15 nonanthocyanins and 11anthocyanins. Several compounds were identified in maize for the first time, such as pyrogallol, citric acid, gallic acid, kaempferol 3-(6″-ferulylglucoside), and kaempferol 3-glucuronide. Anthocyanins accounted for 24.9% of total polyphenols, with the predominantanthocyanin being cyanidin-3-(6″ malonylglucoside). Catechin-(4,8)-cyanidin-3,5-diglucoside and catechin-(4,8)-cyanidin-3-malonylglucoside-5-glucoside were detected as characteristics of this American maize variety. Total polyphenol content (TPC;by the Folin−Ciocalteu method), HPLC-DAD/MSMS, and antioxidant activity [by DPPH and ferric-reducing antioxidant power(FRAP)] were evaluated throughout in vitro digestion. TPC, DPPH, and FRAP results were 2.71 mg gallic acid equivalents (GAE)/g, 24 μmol Trolox equiv/g, and 22 μmol Trolox eq/g, respectively. The in vitro digestion process did not cause significantdifferences in TPC. However, the antioxidant activity was significantly decreased. Moreover, the bioavailability of anthocyanins wasstudied, showing that a small fraction of polyphenols in their intact form was conserved at the end of digestion. Finally, a protectiveeffect of digested maize polyphenols was observed in the Caco-2 cell viability. The results suggest that “Moragro” purple maize is agood source of bioavailable anthocyanins in the diet and an interesting source of this group of compounds for the food industry.
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Fil: Rodriguez, Marianela Desireé. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Departamento de Metabolismo y Nutrición. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España.
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Fil: Monsierra, Luisina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
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