Tumorigenic effect mediated by fatty acid synthase in a murine mammary adenocarcinoma model fed with high palmitic acid and fructose diet
- Autores
- Mazo, Tamara Magali; Ferrero, Victoria; Barotto, Nelso Neri; Don, Julieta; Yennerich, Laura Irene; Solla, Erika; Sosa, Liliana del Valle; Rodríguez, V.; Quintar, Amado Alfredo; Pasqualini, María Eugenia
- Año de publicación
- 2022
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- documento de conferencia
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Mazo, Tamara Magali. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico; Argentina.
Fil: Mazo, Tamara Magali. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina.
Fil: Ferrero, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras; Argentina.
Fil: Barotto, Nelso Neri. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Biología Celular, Histología y Embriología; Argentina.
Fil: Don, Julieta. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Odontología. Cátedra Microbiología e Inmunología B; Argentina.
Fil: Yennerich, Laura Irene. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Cátedra de Histología,embriología y Genética I; Argentina.
Fil: Solla, Erika. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina.
Fil: Sosa, Liliana del Valle. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Centro de Microscopía Electrónica; Argentina.
Fil: Rodríguez, V. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina.
Fil: Quintar, Amado Alfredo. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina.
Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología; Argentina.
Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Breast cancer (BC) is the first leading cause of mortality in women and is associated with genetic and epigenetic factors such as dietary compounds. The fatty acid synthase (FASN) is involved in de novo lipogenesis, catalyzing the synthesis of endogenous fatty acids. In early stages of carcinogenesis, the activation of FASN is mediated by hypoxia, which is induced by high concentrations of simple carbohydrates and fats. Its overexpression is associated with a poor prognosis, however, the dietary regulation of FASN in BC development is still unknown. The aim of this study was to evaluate the variation in dietary palmitic acid (PA) and fructose (Fr) on the regulation of FASN expression mediated by hypoxia in murine BC development. BALB/c mice (n=40) were divided in 4 dietary groups, CONTROL (6%corn oil+30%Fr), PCS (20%palm oil+15%Fr), PBA (20%corn oil+45%Fr) and PCS+PBA (20% palm oil+45%Fr). After 90 days mice were inoculated with murine breast adenocarcinoma LM3 cells (1x106cell). In this model we evaluated tumor volume (calimeter), lipid profile (gas chromatography, GC), FASN expression (Western Blot and immunohistochemistry) and tumor histology (H/E). In vitro model: cultured LM3 were treated with PA (40μM-50μM) and/or Fr (2.5μM) for 24hs. We evaluated viability (resazurin), apoptosis (Hoechst), lipid profile (GC), FASN expression. Three replicates were minimally performed by experiment and analyzed by ANOVA. The PCS presented the highest percentage of PA and the PBA, a high percentage of ω-6 PUFAs in membranes respect to the other groups. The PCS+PBA diet produced an increment in tumor growth, infiltration and necrosis. FASN expression was increased in this group as well as after PA and Fr (40/2.5uM) LM3 treatment (p<0.05). The PA and Fr (40/2.5uM) decreased LM3 apoptotic cells and PA 40μM increased cell viability (p<0.05). We demonstrated that diets high in PA and Fr induce tumor development in murine BC, mediated by an increment in FASN enzyme expression.
https://www.medicinabuenosaires.com/PMID/36368022.pdf
Fil: Mazo, Tamara Magali. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico; Argentina.
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Otras Ciencias de la Salud - Materia
-
Palmitic acid
Fructose
Breast cancer - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
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- Universidad Nacional de Córdoba
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Cátedra Microbiología e Inmunología B; Argentina.Fil: Yennerich, Laura Irene. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Cátedra de Histología,embriología y Genética I; Argentina.Fil: Solla, Erika. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina.Fil: Sosa, Liliana del Valle. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Centro de Microscopía Electrónica; Argentina.Fil: Rodríguez, V. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina.Fil: Quintar, Amado Alfredo. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina.Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología; Argentina.Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Breast cancer (BC) is the first leading cause of mortality in women and is associated with genetic and epigenetic factors such as dietary compounds. The fatty acid synthase (FASN) is involved in de novo lipogenesis, catalyzing the synthesis of endogenous fatty acids. In early stages of carcinogenesis, the activation of FASN is mediated by hypoxia, which is induced by high concentrations of simple carbohydrates and fats. Its overexpression is associated with a poor prognosis, however, the dietary regulation of FASN in BC development is still unknown. The aim of this study was to evaluate the variation in dietary palmitic acid (PA) and fructose (Fr) on the regulation of FASN expression mediated by hypoxia in murine BC development. BALB/c mice (n=40) were divided in 4 dietary groups, CONTROL (6%corn oil+30%Fr), PCS (20%palm oil+15%Fr), PBA (20%corn oil+45%Fr) and PCS+PBA (20% palm oil+45%Fr). After 90 days mice were inoculated with murine breast adenocarcinoma LM3 cells (1x106cell). In this model we evaluated tumor volume (calimeter), lipid profile (gas chromatography, GC), FASN expression (Western Blot and immunohistochemistry) and tumor histology (H/E). In vitro model: cultured LM3 were treated with PA (40μM-50μM) and/or Fr (2.5μM) for 24hs. We evaluated viability (resazurin), apoptosis (Hoechst), lipid profile (GC), FASN expression. Three replicates were minimally performed by experiment and analyzed by ANOVA. The PCS presented the highest percentage of PA and the PBA, a high percentage of ω-6 PUFAs in membranes respect to the other groups. The PCS+PBA diet produced an increment in tumor growth, infiltration and necrosis. FASN expression was increased in this group as well as after PA and Fr (40/2.5uM) LM3 treatment (p<0.05). The PA and Fr (40/2.5uM) decreased LM3 apoptotic cells and PA 40μM increased cell viability (p<0.05). We demonstrated that diets high in PA and Fr induce tumor development in murine BC, mediated by an increment in FASN enzyme expression.https://www.medicinabuenosaires.com/PMID/36368022.pdfFil: Mazo, Tamara Magali. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico; Argentina.Fil: Mazo, Tamara Magali. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina.Fil: Ferrero, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras; Argentina.Fil: Barotto, Nelso Neri. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Biología Celular, Histología y Embriología; Argentina.Fil: Don, Julieta. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Odontología. Cátedra Microbiología e Inmunología B; Argentina.Fil: Yennerich, Laura Irene. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Cátedra de Histología,embriología y Genética I; Argentina.Fil: Solla, Erika. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina.Fil: Sosa, Liliana del Valle. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Centro de Microscopía Electrónica; Argentina.Fil: Rodríguez, V. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina.Fil: Quintar, Amado Alfredo. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina.Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología; Argentina.Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. 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Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Centro de Microscopía Electrónica; Argentina. Fil: Rodríguez, V. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Fil: Quintar, Amado Alfredo. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Breast cancer (BC) is the first leading cause of mortality in women and is associated with genetic and epigenetic factors such as dietary compounds. The fatty acid synthase (FASN) is involved in de novo lipogenesis, catalyzing the synthesis of endogenous fatty acids. 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We evaluated viability (resazurin), apoptosis (Hoechst), lipid profile (GC), FASN expression. Three replicates were minimally performed by experiment and analyzed by ANOVA. The PCS presented the highest percentage of PA and the PBA, a high percentage of ω-6 PUFAs in membranes respect to the other groups. The PCS+PBA diet produced an increment in tumor growth, infiltration and necrosis. FASN expression was increased in this group as well as after PA and Fr (40/2.5uM) LM3 treatment (p<0.05). The PA and Fr (40/2.5uM) decreased LM3 apoptotic cells and PA 40μM increased cell viability (p<0.05). We demonstrated that diets high in PA and Fr induce tumor development in murine BC, mediated by an increment in FASN enzyme expression. https://www.medicinabuenosaires.com/PMID/36368022.pdf Fil: Mazo, Tamara Magali. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico; Argentina. Fil: Mazo, Tamara Magali. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Fil: Ferrero, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras; Argentina. Fil: Barotto, Nelso Neri. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Biología Celular, Histología y Embriología; Argentina. Fil: Don, Julieta. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Odontología. Cátedra Microbiología e Inmunología B; Argentina. Fil: Yennerich, Laura Irene. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Cátedra de Histología,embriología y Genética I; Argentina. Fil: Solla, Erika. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Fil: Sosa, Liliana del Valle. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Centro de Microscopía Electrónica; Argentina. Fil: Rodríguez, V. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Fil: Quintar, Amado Alfredo. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Otras Ciencias de la Salud |
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