The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet

Autores
Lucini Mas, Agustín; Canalis, Alejandra Mariel; Pasqualini, María Eugenia; Wunderlin, Daniel Alberto; Baroni, María Verónica
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Lucini Mas, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina.
Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina.
Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina.
Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Pasqualini, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología. Instituto de Biología Celular; Argentina.
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina.
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina.
Fil: Baroni, María Verónica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina.
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina.
Today, consumption of diets rich in saturated fat and fructose, associated with a variety of metabolic deregulations, has increased. The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation with a residue of defatted chia seed on a diet with low nutritional quality. To do this, C57BL/6 male mice were fed with the Control (C), Low-Nutritional-Quality (LNQ), or supplemented-with-chia-defatted-flour (LNQ+C) diets. After 12 weeks, the glucose and lactate levels were determined in the serum, liver, and kidney, along with reactive oxygen species (ROS) levels, antioxidant enzyme activity, reduced glutathione (GSH), and protein oxidation (AOPP). The LNQ diet increased the glucose and lactate levels (+25% and +50% approx. in the liver, with respect to the control group) and generated oxidative stress by modifying the levels of ROS and the activity of antioxidant enzymes, causing oxidative damage to proteins (+12% in the liver, with respect to the control). Chia supplementation helped to restore the glucose to control levels and modulate the endogenous antioxidant system, resulting in a decrease in protein oxidation products with no differences compared to the control group. In conclusion, supplementation with chia showed beneficial effects on the general health of mice, even when fed a low-nutritional-quality diet.
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Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina.
Materia
Oxidative stress
Chia
Glucose metabolism
Polyphenols
Antioxidant
High fructose
High saturated fatty acids
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
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Departamento de Química Orgánica; Argentina.Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina.Today, consumption of diets rich in saturated fat and fructose, associated with a variety of metabolic deregulations, has increased. The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation with a residue of defatted chia seed on a diet with low nutritional quality. To do this, C57BL/6 male mice were fed with the Control (C), Low-Nutritional-Quality (LNQ), or supplemented-with-chia-defatted-flour (LNQ+C) diets. After 12 weeks, the glucose and lactate levels were determined in the serum, liver, and kidney, along with reactive oxygen species (ROS) levels, antioxidant enzyme activity, reduced glutathione (GSH), and protein oxidation (AOPP). The LNQ diet increased the glucose and lactate levels (+25% and +50% approx. in the liver, with respect to the control group) and generated oxidative stress by modifying the levels of ROS and the activity of antioxidant enzymes, causing oxidative damage to proteins (+12% in the liver, with respect to the control). Chia supplementation helped to restore the glucose to control levels and modulate the endogenous antioxidant system, resulting in a decrease in protein oxidation products with no differences compared to the control group. In conclusion, supplementation with chia showed beneficial effects on the general health of mice, even when fed a low-nutritional-quality diet.info:eu-repo/semantics/publishedVersionFil: Lucini Mas, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina.Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina.Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina.Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Pasqualini, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología. 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Today, consumption of diets rich in saturated fat and fructose, associated with a variety of metabolic deregulations, has increased. The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation with a residue of defatted chia seed on a diet with low nutritional quality. To do this, C57BL/6 male mice were fed with the Control (C), Low-Nutritional-Quality (LNQ), or supplemented-with-chia-defatted-flour (LNQ+C) diets. After 12 weeks, the glucose and lactate levels were determined in the serum, liver, and kidney, along with reactive oxygen species (ROS) levels, antioxidant enzyme activity, reduced glutathione (GSH), and protein oxidation (AOPP). The LNQ diet increased the glucose and lactate levels (+25% and +50% approx. in the liver, with respect to the control group) and generated oxidative stress by modifying the levels of ROS and the activity of antioxidant enzymes, causing oxidative damage to proteins (+12% in the liver, with respect to the control). Chia supplementation helped to restore the glucose to control levels and modulate the endogenous antioxidant system, resulting in a decrease in protein oxidation products with no differences compared to the control group. In conclusion, supplementation with chia showed beneficial effects on the general health of mice, even when fed a low-nutritional-quality diet.
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Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología. Instituto de Biología Celular; Argentina.
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