Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion
- Autores
- Lucini Mas, Agustin; Sabatino, María Eugenia; Theumer, Martin Gustavo; Wunderlin, Daniel Alberto; Baroni, María Veronica
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- 3.4. Impact Factor
Fil: Lucini Mas, Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, Argentina
Fil: Lucini Mas, Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.
Fil: Lucini Mas, Agustin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
Fil: Sabatino María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.
Fil: Sabatino María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
Fil: Theumer Martin Gustavo. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica, Argentina.
Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, Argentina
Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.
Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
Fil: Baroni María Veronica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, Argentina
Fil: Baroni María Veronica. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.
Food processing and digestion can alter bioactive compound composition of food, affecting their potential biological activity. In this study, we evaluated the direct and protective antioxidant effects of polyphenols extracted from defatted chia flour (DCF) (salviaflaside, rosmarinic and fertaric acid as major compounds), sweet cookies supplemented with DCF (CFC) (same major compounds), and their digested fractions (rosmarinic acid, salviaflaside, fertaric and salvianolic E/B/L acid as major compounds) in HepG2 cells in basal and in oxidative stress conditions. DCF showed protective antioxidant effects by decreasing reactive oxygen species (ROS) and protein oxidation products (POP) while increasing reduced glutathione (GSH). Additionally, CFC revealed similar protective effects and even showed enhanced modulation of the antioxidant system due to the activation of antioxidant enzymes. However, the digested fractions only decreased ROS, indicating continued antioxidant effects. This study underscores the importance of evaluating manufacturing and digestion effects to confirm a food’s antioxidant properties.
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Fil: Lucini Mas, Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, Argentina
Fil: Lucini Mas, Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.
Fil: Lucini Mas, Agustin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
Fil: Sabatino María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.
Fil: Sabatino María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
Fil: Theumer Martin Gustavo. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica, Argentina.
Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, Argentina
Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.
Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.
Fil: Baroni María Veronica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, Argentina
Fil: Baroni María Veronica. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina. - Materia
-
Polyphenols
Vegetal ingredients
Biological activity
Antioxidant enzymes
Reactive oxygen species
Reduced glutathione - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/552538
Ver los metadatos del registro completo
id |
RDUUNC_459323adf4af6880fc59ccdfe9d250c5 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/552538 |
network_acronym_str |
RDUUNC |
repository_id_str |
2572 |
network_name_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
spelling |
Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestionLucini Mas, AgustinSabatino, María EugeniaTheumer, Martin GustavoWunderlin, Daniel AlbertoBaroni, María VeronicaPolyphenolsVegetal ingredientsBiological activityAntioxidant enzymesReactive oxygen speciesReduced glutathione3.4. Impact FactorFil: Lucini Mas, Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, ArgentinaFil: Lucini Mas, Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.Fil: Lucini Mas, Agustin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.Fil: Sabatino María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.Fil: Sabatino María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.Fil: Theumer Martin Gustavo. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica, Argentina.Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, ArgentinaFil: Wunderlin Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.Fil: Baroni María Veronica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, ArgentinaFil: Baroni María Veronica. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.Food processing and digestion can alter bioactive compound composition of food, affecting their potential biological activity. In this study, we evaluated the direct and protective antioxidant effects of polyphenols extracted from defatted chia flour (DCF) (salviaflaside, rosmarinic and fertaric acid as major compounds), sweet cookies supplemented with DCF (CFC) (same major compounds), and their digested fractions (rosmarinic acid, salviaflaside, fertaric and salvianolic E/B/L acid as major compounds) in HepG2 cells in basal and in oxidative stress conditions. DCF showed protective antioxidant effects by decreasing reactive oxygen species (ROS) and protein oxidation products (POP) while increasing reduced glutathione (GSH). Additionally, CFC revealed similar protective effects and even showed enhanced modulation of the antioxidant system due to the activation of antioxidant enzymes. However, the digested fractions only decreased ROS, indicating continued antioxidant effects. This study underscores the importance of evaluating manufacturing and digestion effects to confirm a food’s antioxidant properties.info:eu-repo/semantics/publishedVersionFil: Lucini Mas, Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, ArgentinaFil: Lucini Mas, Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.Fil: Lucini Mas, Agustin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.Fil: Sabatino María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.Fil: Sabatino María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.Fil: Theumer Martin Gustavo. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica, Argentina.Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, ArgentinaFil: Wunderlin Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina.Fil: Baroni María Veronica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, ArgentinaFil: Baroni María Veronica. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina.Cell Presshttps://orcid.org/0009-0003-3095-2547https://orcid.org/0000-0002-9653-8766https://orcid.org/0000-0002-2052-6566https://orcid.org/0000-0001-9316-79072024-01-15info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfMas, A. L., Sabatino, M. E., Theumer, M. G., Wunderlin, D. A., & Baroni, M. V. (2024). Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion. Heliyon, 10(1).http://hdl.handle.net/11086/5525382405-8440https://www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(24)00156-7#%20https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10788807/https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e24125enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-09-29T13:42:45Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/552538Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-09-29 13:42:46.104Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion |
title |
Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion |
spellingShingle |
Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion Lucini Mas, Agustin Polyphenols Vegetal ingredients Biological activity Antioxidant enzymes Reactive oxygen species Reduced glutathione |
title_short |
Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion |
title_full |
Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion |
title_fullStr |
Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion |
title_full_unstemmed |
Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion |
title_sort |
Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Lucini Mas, Agustin Sabatino, María Eugenia Theumer, Martin Gustavo Wunderlin, Daniel Alberto Baroni, María Veronica |
author |
Lucini Mas, Agustin |
author_facet |
Lucini Mas, Agustin Sabatino, María Eugenia Theumer, Martin Gustavo Wunderlin, Daniel Alberto Baroni, María Veronica |
author_role |
author |
author2 |
Sabatino, María Eugenia Theumer, Martin Gustavo Wunderlin, Daniel Alberto Baroni, María Veronica |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
https://orcid.org/0009-0003-3095-2547 https://orcid.org/0000-0002-9653-8766 https://orcid.org/0000-0002-2052-6566 https://orcid.org/0000-0001-9316-7907 |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Polyphenols Vegetal ingredients Biological activity Antioxidant enzymes Reactive oxygen species Reduced glutathione |
topic |
Polyphenols Vegetal ingredients Biological activity Antioxidant enzymes Reactive oxygen species Reduced glutathione |
dc.description.none.fl_txt_mv |
3.4. Impact Factor Fil: Lucini Mas, Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, Argentina Fil: Lucini Mas, Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina. Fil: Lucini Mas, Agustin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina. Fil: Sabatino María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina. Fil: Sabatino María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina. Fil: Theumer Martin Gustavo. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica, Argentina. Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, Argentina Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina. Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina. Fil: Baroni María Veronica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, Argentina Fil: Baroni María Veronica. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina. Food processing and digestion can alter bioactive compound composition of food, affecting their potential biological activity. In this study, we evaluated the direct and protective antioxidant effects of polyphenols extracted from defatted chia flour (DCF) (salviaflaside, rosmarinic and fertaric acid as major compounds), sweet cookies supplemented with DCF (CFC) (same major compounds), and their digested fractions (rosmarinic acid, salviaflaside, fertaric and salvianolic E/B/L acid as major compounds) in HepG2 cells in basal and in oxidative stress conditions. DCF showed protective antioxidant effects by decreasing reactive oxygen species (ROS) and protein oxidation products (POP) while increasing reduced glutathione (GSH). Additionally, CFC revealed similar protective effects and even showed enhanced modulation of the antioxidant system due to the activation of antioxidant enzymes. However, the digested fractions only decreased ROS, indicating continued antioxidant effects. This study underscores the importance of evaluating manufacturing and digestion effects to confirm a food’s antioxidant properties. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Lucini Mas, Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, Argentina Fil: Lucini Mas, Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina. Fil: Lucini Mas, Agustin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina. Fil: Sabatino María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina. Fil: Sabatino María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina. Fil: Theumer Martin Gustavo. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica, Argentina. Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, Argentina Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina. Fil: Wunderlin Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba, Argentina. Fil: Baroni María Veronica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Organica, Argentina Fil: Baroni María Veronica. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología, Argentina. |
description |
3.4. Impact Factor |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024-01-15 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/article http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
status_str |
publishedVersion |
format |
article |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
Mas, A. L., Sabatino, M. E., Theumer, M. G., Wunderlin, D. A., & Baroni, M. V. (2024). Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion. Heliyon, 10(1). http://hdl.handle.net/11086/552538 2405-8440 https://www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(24)00156-7#%20 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10788807/ https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e24125 |
identifier_str_mv |
Mas, A. L., Sabatino, M. E., Theumer, M. G., Wunderlin, D. A., & Baroni, M. V. (2024). Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion. Heliyon, 10(1). 2405-8440 |
url |
http://hdl.handle.net/11086/552538 https://www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(24)00156-7#%20 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10788807/ https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e24125 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Cell Press |
publisher.none.fl_str_mv |
Cell Press |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC) instname:Universidad Nacional de Córdoba instacron:UNC |
reponame_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
collection |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
instname_str |
Universidad Nacional de Córdoba |
instacron_str |
UNC |
institution |
UNC |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba |
repository.mail.fl_str_mv |
oca.unc@gmail.com |
_version_ |
1844618936022204416 |
score |
13.070432 |