Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas

Autores
Fernandez, Ana Cecilia; Borelli, Romina Soledad; Furio, Ramiro Nicolás; Mariotti Martinez, Jorge Alberto; Maldonado, Luis Maria; Coll García, Yamillet; Díaz Ricci, Juan; Salazar, Sergio Miguel
Año de publicación
2024
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Poster
Brassinosteroids (BRs) are considered the sixth group of phytohormones and have been shown to improve fruit productivity and quality in different crops. The aim of this work was to evaluate the effect of the application of an epibrasinolide and functional analogues of BRs on physicalchemical parameters of strawberries in protected soilless cultivation. The compounds evaluated were the natural BR EP24, the synthetic analogue BIOBRAS 16 (BB16), and the functional analogues of BB16, BB16-C and BB16-O. The BRs were applied monthly by foliar spraying on strawberry plants (Fragaria ananassa) cv. 'Frontera'. For the analyses, the harvested fruits were frozen and their juice was extracted, from which pH, total soluble solids, titratable acidity and ratio were determined. In addition, the antioxidant capacity, total phenol content and anthocyanin content were measured. As a result, fruits from BR treatments showed an increase in total soluble solids, while the control showed a higher pH. BB16 and BB16-O showed higher acidity and, regarding the ratio, there were no significant differences. BB16-O and EP24 treatments showed the highest antioxidant capacity, while the total phenol content was higher in BB16 and BB16-C. Regarding the anthocyanin content, it was significantly higher in BB16-C. Thus, the application of BRs can modify the characteristics of fruits, improving their organoleptic and antioxidant properties, resulting in potential biotechnological tools for sustainable agriculture.
EEA Famaillá
Fil: Fernandez, Ana Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Fernandez, Ana Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro Científico Tecnológico NOA Sur; Argentina
Fil: Borelli, Romina Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Furio, Ramiro Nicolás. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Furio, Ramiro Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro Científico Tecnológico NOA Sur; Argentina
Fil: Mariotti Martinez, Jorge Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Coll García, Yamillet. Universidad de La Habana. Centro de Estudios de Productos Naturales; Cuba
Fil: Díaz Ricci, Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Díaz Ricci, Juan. Universidad Nacional de Tucumán (UNT). Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Salazar, Sergio Miguel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Salazar, Sergio Miguel. Universidad Nacional de Tucumán (UNT). Facultad de Agronomía, Zootecnia y Veterinaria; Argentina
Fuente
IX Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, Córdoba,16 al 18 de octubre 2024
Materia
Brasinolida
Brasinoesteroide
Fresa
Proceso Fisicoquimico
Cultivo Protegido
Brassinolide
Brassinosteroids
Strawberries
Physicochemical Processes
Protected Cultivation
Frutilla
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/23536

id INTADig_ffe32fab603d6c111abf5ffda95ebbee
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/23536
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillasFernandez, Ana CeciliaBorelli, Romina SoledadFurio, Ramiro NicolásMariotti Martinez, Jorge AlbertoMaldonado, Luis MariaColl García, YamilletDíaz Ricci, JuanSalazar, Sergio MiguelBrasinolidaBrasinoesteroideFresaProceso FisicoquimicoCultivo ProtegidoBrassinolideBrassinosteroidsStrawberriesPhysicochemical ProcessesProtected CultivationFrutillaPosterBrassinosteroids (BRs) are considered the sixth group of phytohormones and have been shown to improve fruit productivity and quality in different crops. The aim of this work was to evaluate the effect of the application of an epibrasinolide and functional analogues of BRs on physicalchemical parameters of strawberries in protected soilless cultivation. The compounds evaluated were the natural BR EP24, the synthetic analogue BIOBRAS 16 (BB16), and the functional analogues of BB16, BB16-C and BB16-O. The BRs were applied monthly by foliar spraying on strawberry plants (Fragaria ananassa) cv. 'Frontera'. For the analyses, the harvested fruits were frozen and their juice was extracted, from which pH, total soluble solids, titratable acidity and ratio were determined. In addition, the antioxidant capacity, total phenol content and anthocyanin content were measured. As a result, fruits from BR treatments showed an increase in total soluble solids, while the control showed a higher pH. BB16 and BB16-O showed higher acidity and, regarding the ratio, there were no significant differences. BB16-O and EP24 treatments showed the highest antioxidant capacity, while the total phenol content was higher in BB16 and BB16-C. Regarding the anthocyanin content, it was significantly higher in BB16-C. Thus, the application of BRs can modify the characteristics of fruits, improving their organoleptic and antioxidant properties, resulting in potential biotechnological tools for sustainable agriculture.EEA FamailláFil: Fernandez, Ana Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Fernandez, Ana Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro Científico Tecnológico NOA Sur; ArgentinaFil: Borelli, Romina Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Furio, Ramiro Nicolás. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Furio, Ramiro Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro Científico Tecnológico NOA Sur; ArgentinaFil: Mariotti Martinez, Jorge Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Coll García, Yamillet. Universidad de La Habana. Centro de Estudios de Productos Naturales; CubaFil: Díaz Ricci, Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; ArgentinaFil: Díaz Ricci, Juan. Universidad Nacional de Tucumán (UNT). Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; ArgentinaFil: Salazar, Sergio Miguel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Salazar, Sergio Miguel. Universidad Nacional de Tucumán (UNT). Facultad de Agronomía, Zootecnia y Veterinaria; ArgentinaMinisterio de Producción, Ciencia e Innovación Tecnológica, Córdoba2025-08-22T19:20:43Z2025-08-22T19:20:43Z2024-10info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/23536IX Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, Córdoba,16 al 18 de octubre 2024reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaspainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-04T09:51:16Zoai:localhost:20.500.12123/23536instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-04 09:51:16.244INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas
title Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas
spellingShingle Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas
Fernandez, Ana Cecilia
Brasinolida
Brasinoesteroide
Fresa
Proceso Fisicoquimico
Cultivo Protegido
Brassinolide
Brassinosteroids
Strawberries
Physicochemical Processes
Protected Cultivation
Frutilla
title_short Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas
title_full Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas
title_fullStr Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas
title_full_unstemmed Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas
title_sort Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas
dc.creator.none.fl_str_mv Fernandez, Ana Cecilia
Borelli, Romina Soledad
Furio, Ramiro Nicolás
Mariotti Martinez, Jorge Alberto
Maldonado, Luis Maria
Coll García, Yamillet
Díaz Ricci, Juan
Salazar, Sergio Miguel
author Fernandez, Ana Cecilia
author_facet Fernandez, Ana Cecilia
Borelli, Romina Soledad
Furio, Ramiro Nicolás
Mariotti Martinez, Jorge Alberto
Maldonado, Luis Maria
Coll García, Yamillet
Díaz Ricci, Juan
Salazar, Sergio Miguel
author_role author
author2 Borelli, Romina Soledad
Furio, Ramiro Nicolás
Mariotti Martinez, Jorge Alberto
Maldonado, Luis Maria
Coll García, Yamillet
Díaz Ricci, Juan
Salazar, Sergio Miguel
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Brasinolida
Brasinoesteroide
Fresa
Proceso Fisicoquimico
Cultivo Protegido
Brassinolide
Brassinosteroids
Strawberries
Physicochemical Processes
Protected Cultivation
Frutilla
topic Brasinolida
Brasinoesteroide
Fresa
Proceso Fisicoquimico
Cultivo Protegido
Brassinolide
Brassinosteroids
Strawberries
Physicochemical Processes
Protected Cultivation
Frutilla
dc.description.none.fl_txt_mv Poster
Brassinosteroids (BRs) are considered the sixth group of phytohormones and have been shown to improve fruit productivity and quality in different crops. The aim of this work was to evaluate the effect of the application of an epibrasinolide and functional analogues of BRs on physicalchemical parameters of strawberries in protected soilless cultivation. The compounds evaluated were the natural BR EP24, the synthetic analogue BIOBRAS 16 (BB16), and the functional analogues of BB16, BB16-C and BB16-O. The BRs were applied monthly by foliar spraying on strawberry plants (Fragaria ananassa) cv. 'Frontera'. For the analyses, the harvested fruits were frozen and their juice was extracted, from which pH, total soluble solids, titratable acidity and ratio were determined. In addition, the antioxidant capacity, total phenol content and anthocyanin content were measured. As a result, fruits from BR treatments showed an increase in total soluble solids, while the control showed a higher pH. BB16 and BB16-O showed higher acidity and, regarding the ratio, there were no significant differences. BB16-O and EP24 treatments showed the highest antioxidant capacity, while the total phenol content was higher in BB16 and BB16-C. Regarding the anthocyanin content, it was significantly higher in BB16-C. Thus, the application of BRs can modify the characteristics of fruits, improving their organoleptic and antioxidant properties, resulting in potential biotechnological tools for sustainable agriculture.
EEA Famaillá
Fil: Fernandez, Ana Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Fernandez, Ana Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro Científico Tecnológico NOA Sur; Argentina
Fil: Borelli, Romina Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Furio, Ramiro Nicolás. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Furio, Ramiro Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro Científico Tecnológico NOA Sur; Argentina
Fil: Mariotti Martinez, Jorge Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Coll García, Yamillet. Universidad de La Habana. Centro de Estudios de Productos Naturales; Cuba
Fil: Díaz Ricci, Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Díaz Ricci, Juan. Universidad Nacional de Tucumán (UNT). Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Salazar, Sergio Miguel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Salazar, Sergio Miguel. Universidad Nacional de Tucumán (UNT). Facultad de Agronomía, Zootecnia y Veterinaria; Argentina
description Poster
publishDate 2024
dc.date.none.fl_str_mv 2024-10
2025-08-22T19:20:43Z
2025-08-22T19:20:43Z
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/conferenceObject
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia
format conferenceObject
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/23536
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/23536
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Ministerio de Producción, Ciencia e Innovación Tecnológica, Córdoba
publisher.none.fl_str_mv Ministerio de Producción, Ciencia e Innovación Tecnológica, Córdoba
dc.source.none.fl_str_mv IX Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, Córdoba,16 al 18 de octubre 2024
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1842341444604395520
score 12.623145