Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas
- Autores
- Fernandez, Ana Cecilia; Borelli, Romina Soledad; Furio, Ramiro Nicolás; Mariotti Martinez, Jorge Alberto; Maldonado, Luis Maria; Coll García, Yamillet; Díaz Ricci, Juan; Salazar, Sergio Miguel
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- documento de conferencia
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Poster
Brassinosteroids (BRs) are considered the sixth group of phytohormones and have been shown to improve fruit productivity and quality in different crops. The aim of this work was to evaluate the effect of the application of an epibrasinolide and functional analogues of BRs on physicalchemical parameters of strawberries in protected soilless cultivation. The compounds evaluated were the natural BR EP24, the synthetic analogue BIOBRAS 16 (BB16), and the functional analogues of BB16, BB16-C and BB16-O. The BRs were applied monthly by foliar spraying on strawberry plants (Fragaria ananassa) cv. 'Frontera'. For the analyses, the harvested fruits were frozen and their juice was extracted, from which pH, total soluble solids, titratable acidity and ratio were determined. In addition, the antioxidant capacity, total phenol content and anthocyanin content were measured. As a result, fruits from BR treatments showed an increase in total soluble solids, while the control showed a higher pH. BB16 and BB16-O showed higher acidity and, regarding the ratio, there were no significant differences. BB16-O and EP24 treatments showed the highest antioxidant capacity, while the total phenol content was higher in BB16 and BB16-C. Regarding the anthocyanin content, it was significantly higher in BB16-C. Thus, the application of BRs can modify the characteristics of fruits, improving their organoleptic and antioxidant properties, resulting in potential biotechnological tools for sustainable agriculture.
EEA Famaillá
Fil: Fernandez, Ana Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Fernandez, Ana Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro Científico Tecnológico NOA Sur; Argentina
Fil: Borelli, Romina Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Furio, Ramiro Nicolás. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Furio, Ramiro Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro Científico Tecnológico NOA Sur; Argentina
Fil: Mariotti Martinez, Jorge Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Coll García, Yamillet. Universidad de La Habana. Centro de Estudios de Productos Naturales; Cuba
Fil: Díaz Ricci, Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Díaz Ricci, Juan. Universidad Nacional de Tucumán (UNT). Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Salazar, Sergio Miguel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Salazar, Sergio Miguel. Universidad Nacional de Tucumán (UNT). Facultad de Agronomía, Zootecnia y Veterinaria; Argentina - Fuente
- IX Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, Córdoba,16 al 18 de octubre 2024
- Materia
-
Brasinolida
Brasinoesteroide
Fresa
Proceso Fisicoquimico
Cultivo Protegido
Brassinolide
Brassinosteroids
Strawberries
Physicochemical Processes
Protected Cultivation
Frutilla - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/23536
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_ffe32fab603d6c111abf5ffda95ebbee |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/23536 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillasFernandez, Ana CeciliaBorelli, Romina SoledadFurio, Ramiro NicolásMariotti Martinez, Jorge AlbertoMaldonado, Luis MariaColl García, YamilletDíaz Ricci, JuanSalazar, Sergio MiguelBrasinolidaBrasinoesteroideFresaProceso FisicoquimicoCultivo ProtegidoBrassinolideBrassinosteroidsStrawberriesPhysicochemical ProcessesProtected CultivationFrutillaPosterBrassinosteroids (BRs) are considered the sixth group of phytohormones and have been shown to improve fruit productivity and quality in different crops. The aim of this work was to evaluate the effect of the application of an epibrasinolide and functional analogues of BRs on physicalchemical parameters of strawberries in protected soilless cultivation. The compounds evaluated were the natural BR EP24, the synthetic analogue BIOBRAS 16 (BB16), and the functional analogues of BB16, BB16-C and BB16-O. The BRs were applied monthly by foliar spraying on strawberry plants (Fragaria ananassa) cv. 'Frontera'. For the analyses, the harvested fruits were frozen and their juice was extracted, from which pH, total soluble solids, titratable acidity and ratio were determined. In addition, the antioxidant capacity, total phenol content and anthocyanin content were measured. As a result, fruits from BR treatments showed an increase in total soluble solids, while the control showed a higher pH. BB16 and BB16-O showed higher acidity and, regarding the ratio, there were no significant differences. BB16-O and EP24 treatments showed the highest antioxidant capacity, while the total phenol content was higher in BB16 and BB16-C. Regarding the anthocyanin content, it was significantly higher in BB16-C. Thus, the application of BRs can modify the characteristics of fruits, improving their organoleptic and antioxidant properties, resulting in potential biotechnological tools for sustainable agriculture.EEA FamailláFil: Fernandez, Ana Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Fernandez, Ana Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro Científico Tecnológico NOA Sur; ArgentinaFil: Borelli, Romina Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Furio, Ramiro Nicolás. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Furio, Ramiro Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro Científico Tecnológico NOA Sur; ArgentinaFil: Mariotti Martinez, Jorge Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Coll García, Yamillet. Universidad de La Habana. Centro de Estudios de Productos Naturales; CubaFil: Díaz Ricci, Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; ArgentinaFil: Díaz Ricci, Juan. Universidad Nacional de Tucumán (UNT). Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; ArgentinaFil: Salazar, Sergio Miguel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Salazar, Sergio Miguel. Universidad Nacional de Tucumán (UNT). Facultad de Agronomía, Zootecnia y Veterinaria; ArgentinaMinisterio de Producción, Ciencia e Innovación Tecnológica, Córdoba2025-08-22T19:20:43Z2025-08-22T19:20:43Z2024-10info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/23536IX Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, Córdoba,16 al 18 de octubre 2024reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaspainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-04T09:51:16Zoai:localhost:20.500.12123/23536instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-04 09:51:16.244INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas |
title |
Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas |
spellingShingle |
Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas Fernandez, Ana Cecilia Brasinolida Brasinoesteroide Fresa Proceso Fisicoquimico Cultivo Protegido Brassinolide Brassinosteroids Strawberries Physicochemical Processes Protected Cultivation Frutilla |
title_short |
Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas |
title_full |
Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas |
title_fullStr |
Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas |
title_full_unstemmed |
Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas |
title_sort |
Efecto del uso de epibrasinólida y análogos funcionales de brasinoesteroides en parámetros físicoquímicos de frutillas |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Fernandez, Ana Cecilia Borelli, Romina Soledad Furio, Ramiro Nicolás Mariotti Martinez, Jorge Alberto Maldonado, Luis Maria Coll García, Yamillet Díaz Ricci, Juan Salazar, Sergio Miguel |
author |
Fernandez, Ana Cecilia |
author_facet |
Fernandez, Ana Cecilia Borelli, Romina Soledad Furio, Ramiro Nicolás Mariotti Martinez, Jorge Alberto Maldonado, Luis Maria Coll García, Yamillet Díaz Ricci, Juan Salazar, Sergio Miguel |
author_role |
author |
author2 |
Borelli, Romina Soledad Furio, Ramiro Nicolás Mariotti Martinez, Jorge Alberto Maldonado, Luis Maria Coll García, Yamillet Díaz Ricci, Juan Salazar, Sergio Miguel |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Brasinolida Brasinoesteroide Fresa Proceso Fisicoquimico Cultivo Protegido Brassinolide Brassinosteroids Strawberries Physicochemical Processes Protected Cultivation Frutilla |
topic |
Brasinolida Brasinoesteroide Fresa Proceso Fisicoquimico Cultivo Protegido Brassinolide Brassinosteroids Strawberries Physicochemical Processes Protected Cultivation Frutilla |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Poster Brassinosteroids (BRs) are considered the sixth group of phytohormones and have been shown to improve fruit productivity and quality in different crops. The aim of this work was to evaluate the effect of the application of an epibrasinolide and functional analogues of BRs on physicalchemical parameters of strawberries in protected soilless cultivation. The compounds evaluated were the natural BR EP24, the synthetic analogue BIOBRAS 16 (BB16), and the functional analogues of BB16, BB16-C and BB16-O. The BRs were applied monthly by foliar spraying on strawberry plants (Fragaria ananassa) cv. 'Frontera'. For the analyses, the harvested fruits were frozen and their juice was extracted, from which pH, total soluble solids, titratable acidity and ratio were determined. In addition, the antioxidant capacity, total phenol content and anthocyanin content were measured. As a result, fruits from BR treatments showed an increase in total soluble solids, while the control showed a higher pH. BB16 and BB16-O showed higher acidity and, regarding the ratio, there were no significant differences. BB16-O and EP24 treatments showed the highest antioxidant capacity, while the total phenol content was higher in BB16 and BB16-C. Regarding the anthocyanin content, it was significantly higher in BB16-C. Thus, the application of BRs can modify the characteristics of fruits, improving their organoleptic and antioxidant properties, resulting in potential biotechnological tools for sustainable agriculture. EEA Famaillá Fil: Fernandez, Ana Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina Fil: Fernandez, Ana Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro Científico Tecnológico NOA Sur; Argentina Fil: Borelli, Romina Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina Fil: Furio, Ramiro Nicolás. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina Fil: Furio, Ramiro Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro Científico Tecnológico NOA Sur; Argentina Fil: Mariotti Martinez, Jorge Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina Fil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina Fil: Coll García, Yamillet. Universidad de La Habana. Centro de Estudios de Productos Naturales; Cuba Fil: Díaz Ricci, Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina Fil: Díaz Ricci, Juan. Universidad Nacional de Tucumán (UNT). Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina Fil: Salazar, Sergio Miguel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina Fil: Salazar, Sergio Miguel. Universidad Nacional de Tucumán (UNT). Facultad de Agronomía, Zootecnia y Veterinaria; Argentina |
description |
Poster |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024-10 2025-08-22T19:20:43Z 2025-08-22T19:20:43Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/conferenceObject info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_5794 info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia |
format |
conferenceObject |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/23536 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/23536 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Ministerio de Producción, Ciencia e Innovación Tecnológica, Córdoba |
publisher.none.fl_str_mv |
Ministerio de Producción, Ciencia e Innovación Tecnológica, Córdoba |
dc.source.none.fl_str_mv |
IX Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, Córdoba,16 al 18 de octubre 2024 reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1842341444604395520 |
score |
12.623145 |