Effect of dietary fat on serum parameters, and productive and reproductive performance of multiparous sows = Efecto de los lípidos de la dieta sobre parámetros séricos y desempeño...

Autores
Rivas, Francisco G.; Gonzalez, Maria De Los Angeles; Matiller, Valentina; Williams, Sara I.
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The objective of the study was to evaluate the effect of fat inclusion on the productive and reproductive parameters of sows and their litters as well as the serum concentrations of insulin, glucose, luteinizing hormone (LH) and non-esterified fatty acids (NEFAs). Thirty multiparous sows were divided into three groups (n=10) and randomly assigned to treatments T0, T1 and T2, corresponding to gestation and lactation diets with 0%, 3.5%, and 7% of fat inclusion, respectively. Blood samples were obtained from the jugular vein the day of weaning and on days 3, 5, and 7 after. The variables recorded were the sow average daily feed intake (ADFI), average daily energy intake (ADEI), body weight loss, litter size, survival rate, and litter average daily gain (ADG), litter weight at birth and weaning and the wean-to-estrus interval (WEI). Analyses were performed using the MIXED procedure of SAS (SAS Inst. Inc., Cary, NC). Fat inclusion improved the ADFI and ADEI of sows, and the piglet ADG. The WEI was reduced by 0.7 days in those sows supplemented with fat compared to the control group. Glucose, LH and insulin levels were not altered between treatments. However, NEFAs levels were higher in those sows consuming diets with no fat added.
Se evaluó el efecto de la inclusión de grasa sobre parámetros productivos y reproductivos de cerdas, sus camadas y en niveles séricos de insulina, glucosa, hormona luteinizante (LH) y ácidos grasos no esterificados (NEFAs). Treinta cerdas multíparas fueron divididas en tres grupos (n=10) y asignadas aleatoriamente a los tratamientos T0, T1 y T2 correspondien-tes a dietas de gestación y lactancia con 0, 3.5 y 7% de grasa respectivamente. Se tomaron muestras de sangre de la vena yugular el día del destete y en los días 3, 5 y 7 posteriores. Se registró la ingesta media diaria de alimento (ADFI) y energía (ADEI) de las cerdas, pérdida de peso corporal, tasa de supervivencia y ganancia media diaria de la camada (ADG), peso de la camada al nacimiento y al destete, y el intervalo destete-celo (WEI). Se empleó el procedimiento MIXED de SAS (SAS Inst. Inc., Cary, NC) para el análisis estadístico. La inclusión de grasa mejoró la ADFI, ADEI y la ADG. El WEI en las cerdas suplementadas con grasa disminuyó 0.7 días en comparación con el grupo control. No hubo diferencias en los niveles de glucosa, LH e insulina entre tratamientos, pero los niveles de NEFAs fueron superiores en las cerdas del T0.
EEA Las Breñas
Fil: Rivas, Francisco G. Vetifarma S.A., La Plata; Argentina
Fil: Gonzalez, Maria De Los Angeles. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Las Breñas; Argentina
Fil: Matiller, Valentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Matiller, Valentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Williams, Sara I. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fuente
FAVE Sección Ciencias Veterinarias 23 : e0029. (2024)
Materia
Cerdas
Reproducción
Dieta
Lípidos
Nutrición Animal
Alimentación de los Animales
Sows
Reproduction
Diet
Lipids
Animal Nutrition
Animal Feeding
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
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