CRISPR/Cas9‑mediated knockout of SPL13 radically increases lettuce yield

Autores
Beracochea, Valeria Cecilia; Stritzler, Margarita; Radonic, Laura Mabel; Bottero, Ana Emilia; Jozefkowicz, Cintia; Darqui, Flavia Soledad; Ayub, Nicolás Daniel; Lopez Bilbao, Marisa Gisela; Soto, Gabriela Cynthia
Año de publicación
2022
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Cultivated lettuce (Lactuca sativa L.) is a diploid (2n = 2x = 18), autogamous species. This popular leafy vegetable is considered one of the first crops (Guo et al. 2022). Currently, lettuce is the third most consumed leafy vegetable worldwide (FAO 2020). In addition, this crop is used in molecular farming due to its low cost and highly scalable biomass production, low processing cost and excellent biosafety profile of the modified plants expressing different transgenes (Darqui et al. 2021; Zhang et al. 2019).
Instituto de Biotecnología
Fil: Beracochea, Valeria Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Beracochea, Valeria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Stritzler, Margarita. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Stritzler, Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Stritzler, Margarita. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Genética; Argentina
Fil: Radonic, Laura Mabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Radonic, Laura Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Bottero, Ana Emilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Bottero, Ana Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Bottero, Ana Emilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Genética; Argentina
Fil: Jozefkowicz, Cintia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Jozefkowicz, Cintia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Jozefkowicz, Cintia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Genética; Argentina
Fil: Darqui, Flavia Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Darqui, Flavia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ayub, Nicolás Daniel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Ayub, Nicolás Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ayub, Nicolás Daniel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Genética Ewald A. Favret; Argentina
Fil: Lopez Bilbao, Marisa Gisela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Lopez Bilbao, Marisa Gisela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Soto, Gabriela Cynthia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Soto, Gabriela Cynthia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Soto, Gabriela Cynthia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Genética; Argentina
Fuente
Plant Cell Reports (Published: 08 December 2022)
Materia
CRISPR
Repeticiones palindrómicas cortas agrupadas y regularmente interespaciadas
Lettuces
Lechugas
Lactuca sativa
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
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Instituto de Biotecnología
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