Impact of lameness on production, reproduction and health of dairy cows

Autores
Suarez, Victor Humberto; Martinez, Gabriela Marcela; Wirsh, S.
Año de publicación
2025
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
In order to investigate the consequences of lameness on dairy cattle productive, reproductive efficiency, and health, records from the software of 6 dairy farms located in central Argentina were studied. Two randomly chosen cow groups were compared: lame group (LG; n= 510) and healthy control group without lameness (CG; n= 510). Milk liters at 305 days (L/305), total milk liters (TL), days in milk (DIM), open days (OD) insemination number (IN), calving intervals (CI), health disorders and culled or death cows were recorded. Parameters were taken in the initial lactation (IL) in which the lame occurred in LG or not in the CG and in their corresponding subsequent later lactation (LL). For the analysis a generalized mixed linear model, the chi-square test and Odds Ratio (OR) were used. Differences were found respectively in IL (p<0.0018) and LL (p<0.0017) in L/305 production between the LG (10939.3 and 10479.6 l) and CG (11542.8 and 11110.9 l). Regarding TL, in IL there were no significant differences (p<0.16), but in LL the TL was higher (p<0.001) in CG cows than in LG. In the IL, the OD, IN and CI of the LG exceeded (p<0.0001) those of the CG, but no differences were found in LL. During the IL, infertility problems (p<0.0001) and genital tract infections (p<0.007) were higher in the LG. In the LL, the number of lame cows (45.4%) was higher (p<0.0001) in the LG group than those of CG (9.26%). In the IL and LL, a greater number of cows (p<0.0001) in the LG had a higher probability of being culled or dead than those in the CG, IL: OR= 7.51, CI 4.7-11.8 and LL: OR= 5.82; CI 3.28 -10.3. The present study shows the damage caused by lameness to productive, reproductive and health indices of central Argentina dairy farms.
El objetivo de este trabajo fue determinar el impacto de las afecciones podales (AP) sobre la eficiencia productiva, reproductiva, la salud en vacas lecheras. A partir de los registros de los softwares de 6 tambos ubicados en las provincias de Córdoba y Entre Ríos, se conformaron 2 grupos de 510 vacas cada uno: grupo con AP (GAP) y grupo control sano (GCS). Se registraron la lactancia inicial en la que ocurrió o no el problema podal (LI) y en la lactancia posterior (LP), los litros de leche en 305 días (L/305), la leche total (LT), días abiertos (DA), número de inseminaciones (NI), intervalos entre partos (IPP), número de eventos de salud (ES) y número de vacas que continuaban en el tambo, vacas descartadas y muertas o sacrificadas. Para el análisis de las variables se utilizó un modelo lineal generalizado mixto y la prueba de chi cuadrado y el Odds Ratio (OR). Se encontraron diferencias en LI (p<0,0018) y LP (p<0,0017) en la producción L/305 respectivamente entre los grupos GAP (10939,3 y 10479,6 l) y GCS (11542,8 y 11110,9 l). En cuanto a la LT, en la LI no hubo diferencias significativas (p<0,16) entre grupos, pero sí en la LP la PT fue mayor (p<0,001) en las vacas del GCS que en las del GAP. En la lactancia LI, los DA, el NI y el IPP del GAP superaron (p<0,0001) a los de GCS, pero no se hallaron diferencias en la LP. Durante la LI, los problemas de infertilidad (p<0,0001) e infecciones del tracto genital en el gap(p<0,007) fueron más elevados en el GAP que en el GCS, pero sin diferencias (p<0,16) en cuanto a las mastitis. En la LP, el número de vacas del GAP que presentaron afecciones podales (45,4%) fue superior (p<0,0001) al número de vacas del GCS (9,26%). En la LI y la LP, un mayor número de vacas (p<0,0001) del GAP tuvo una mayor probabilidad de ser descartadas o muertas que las del GCS, LI: OR= 7,51, IC 4,7 – 11,8 y LP: OR= 5,82; IC 3,28 – 10,3. Estos resultados evidencian los daños productivos y sanitarios que causan las afecciones podales en los tambos del centro de la Argentina.
EEA Salta
Fil: Suárez, Víctor Humberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina
Fil: Martinez, Gabriela Marcela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina
Fil: Wirsh, S. Asesor privado; Argentina
Fuente
RIA 51 (2) : 97-105. (agosto 2025)
Materia
Ganado de Leche
Vacas Lecheras
Reproducción Animal
Sanidad Animal
Cojera
Producción Lechera
Dairy Cattle
Dairy Cows
Animal Reproduction
Animal Health
Lameness
Milk Production
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/23490

id INTADig_c3d6df4275277dfa40edd4954e2f1eee
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/23490
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Impact of lameness on production, reproduction and health of dairy cowsSuarez, Victor HumbertoMartinez, Gabriela MarcelaWirsh, S.Ganado de LecheVacas LecherasReproducción AnimalSanidad AnimalCojeraProducción LecheraDairy CattleDairy CowsAnimal ReproductionAnimal HealthLamenessMilk ProductionIn order to investigate the consequences of lameness on dairy cattle productive, reproductive efficiency, and health, records from the software of 6 dairy farms located in central Argentina were studied. Two randomly chosen cow groups were compared: lame group (LG; n= 510) and healthy control group without lameness (CG; n= 510). Milk liters at 305 days (L/305), total milk liters (TL), days in milk (DIM), open days (OD) insemination number (IN), calving intervals (CI), health disorders and culled or death cows were recorded. Parameters were taken in the initial lactation (IL) in which the lame occurred in LG or not in the CG and in their corresponding subsequent later lactation (LL). For the analysis a generalized mixed linear model, the chi-square test and Odds Ratio (OR) were used. Differences were found respectively in IL (p<0.0018) and LL (p<0.0017) in L/305 production between the LG (10939.3 and 10479.6 l) and CG (11542.8 and 11110.9 l). Regarding TL, in IL there were no significant differences (p<0.16), but in LL the TL was higher (p<0.001) in CG cows than in LG. In the IL, the OD, IN and CI of the LG exceeded (p<0.0001) those of the CG, but no differences were found in LL. During the IL, infertility problems (p<0.0001) and genital tract infections (p<0.007) were higher in the LG. In the LL, the number of lame cows (45.4%) was higher (p<0.0001) in the LG group than those of CG (9.26%). In the IL and LL, a greater number of cows (p<0.0001) in the LG had a higher probability of being culled or dead than those in the CG, IL: OR= 7.51, CI 4.7-11.8 and LL: OR= 5.82; CI 3.28 -10.3. The present study shows the damage caused by lameness to productive, reproductive and health indices of central Argentina dairy farms.El objetivo de este trabajo fue determinar el impacto de las afecciones podales (AP) sobre la eficiencia productiva, reproductiva, la salud en vacas lecheras. A partir de los registros de los softwares de 6 tambos ubicados en las provincias de Córdoba y Entre Ríos, se conformaron 2 grupos de 510 vacas cada uno: grupo con AP (GAP) y grupo control sano (GCS). Se registraron la lactancia inicial en la que ocurrió o no el problema podal (LI) y en la lactancia posterior (LP), los litros de leche en 305 días (L/305), la leche total (LT), días abiertos (DA), número de inseminaciones (NI), intervalos entre partos (IPP), número de eventos de salud (ES) y número de vacas que continuaban en el tambo, vacas descartadas y muertas o sacrificadas. Para el análisis de las variables se utilizó un modelo lineal generalizado mixto y la prueba de chi cuadrado y el Odds Ratio (OR). Se encontraron diferencias en LI (p<0,0018) y LP (p<0,0017) en la producción L/305 respectivamente entre los grupos GAP (10939,3 y 10479,6 l) y GCS (11542,8 y 11110,9 l). En cuanto a la LT, en la LI no hubo diferencias significativas (p<0,16) entre grupos, pero sí en la LP la PT fue mayor (p<0,001) en las vacas del GCS que en las del GAP. En la lactancia LI, los DA, el NI y el IPP del GAP superaron (p<0,0001) a los de GCS, pero no se hallaron diferencias en la LP. Durante la LI, los problemas de infertilidad (p<0,0001) e infecciones del tracto genital en el gap(p<0,007) fueron más elevados en el GAP que en el GCS, pero sin diferencias (p<0,16) en cuanto a las mastitis. En la LP, el número de vacas del GAP que presentaron afecciones podales (45,4%) fue superior (p<0,0001) al número de vacas del GCS (9,26%). En la LI y la LP, un mayor número de vacas (p<0,0001) del GAP tuvo una mayor probabilidad de ser descartadas o muertas que las del GCS, LI: OR= 7,51, IC 4,7 – 11,8 y LP: OR= 5,82; IC 3,28 – 10,3. Estos resultados evidencian los daños productivos y sanitarios que causan las afecciones podales en los tambos del centro de la Argentina.EEA SaltaFil: Suárez, Víctor Humberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; ArgentinaFil: Martinez, Gabriela Marcela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; ArgentinaFil: Wirsh, S. Asesor privado; ArgentinaEdiciones INTA2025-08-20T12:27:40Z2025-08-20T12:27:40Z2025-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/234900325-87181669-2314https://doi.org/10.58149/ndw3-6a22RIA 51 (2) : 97-105. (agosto 2025)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:47:28Zoai:localhost:20.500.12123/23490instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:47:29.369INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Impact of lameness on production, reproduction and health of dairy cows
title Impact of lameness on production, reproduction and health of dairy cows
spellingShingle Impact of lameness on production, reproduction and health of dairy cows
Suarez, Victor Humberto
Ganado de Leche
Vacas Lecheras
Reproducción Animal
Sanidad Animal
Cojera
Producción Lechera
Dairy Cattle
Dairy Cows
Animal Reproduction
Animal Health
Lameness
Milk Production
title_short Impact of lameness on production, reproduction and health of dairy cows
title_full Impact of lameness on production, reproduction and health of dairy cows
title_fullStr Impact of lameness on production, reproduction and health of dairy cows
title_full_unstemmed Impact of lameness on production, reproduction and health of dairy cows
title_sort Impact of lameness on production, reproduction and health of dairy cows
dc.creator.none.fl_str_mv Suarez, Victor Humberto
Martinez, Gabriela Marcela
Wirsh, S.
author Suarez, Victor Humberto
author_facet Suarez, Victor Humberto
Martinez, Gabriela Marcela
Wirsh, S.
author_role author
author2 Martinez, Gabriela Marcela
Wirsh, S.
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Ganado de Leche
Vacas Lecheras
Reproducción Animal
Sanidad Animal
Cojera
Producción Lechera
Dairy Cattle
Dairy Cows
Animal Reproduction
Animal Health
Lameness
Milk Production
topic Ganado de Leche
Vacas Lecheras
Reproducción Animal
Sanidad Animal
Cojera
Producción Lechera
Dairy Cattle
Dairy Cows
Animal Reproduction
Animal Health
Lameness
Milk Production
dc.description.none.fl_txt_mv In order to investigate the consequences of lameness on dairy cattle productive, reproductive efficiency, and health, records from the software of 6 dairy farms located in central Argentina were studied. Two randomly chosen cow groups were compared: lame group (LG; n= 510) and healthy control group without lameness (CG; n= 510). Milk liters at 305 days (L/305), total milk liters (TL), days in milk (DIM), open days (OD) insemination number (IN), calving intervals (CI), health disorders and culled or death cows were recorded. Parameters were taken in the initial lactation (IL) in which the lame occurred in LG or not in the CG and in their corresponding subsequent later lactation (LL). For the analysis a generalized mixed linear model, the chi-square test and Odds Ratio (OR) were used. Differences were found respectively in IL (p<0.0018) and LL (p<0.0017) in L/305 production between the LG (10939.3 and 10479.6 l) and CG (11542.8 and 11110.9 l). Regarding TL, in IL there were no significant differences (p<0.16), but in LL the TL was higher (p<0.001) in CG cows than in LG. In the IL, the OD, IN and CI of the LG exceeded (p<0.0001) those of the CG, but no differences were found in LL. During the IL, infertility problems (p<0.0001) and genital tract infections (p<0.007) were higher in the LG. In the LL, the number of lame cows (45.4%) was higher (p<0.0001) in the LG group than those of CG (9.26%). In the IL and LL, a greater number of cows (p<0.0001) in the LG had a higher probability of being culled or dead than those in the CG, IL: OR= 7.51, CI 4.7-11.8 and LL: OR= 5.82; CI 3.28 -10.3. The present study shows the damage caused by lameness to productive, reproductive and health indices of central Argentina dairy farms.
El objetivo de este trabajo fue determinar el impacto de las afecciones podales (AP) sobre la eficiencia productiva, reproductiva, la salud en vacas lecheras. A partir de los registros de los softwares de 6 tambos ubicados en las provincias de Córdoba y Entre Ríos, se conformaron 2 grupos de 510 vacas cada uno: grupo con AP (GAP) y grupo control sano (GCS). Se registraron la lactancia inicial en la que ocurrió o no el problema podal (LI) y en la lactancia posterior (LP), los litros de leche en 305 días (L/305), la leche total (LT), días abiertos (DA), número de inseminaciones (NI), intervalos entre partos (IPP), número de eventos de salud (ES) y número de vacas que continuaban en el tambo, vacas descartadas y muertas o sacrificadas. Para el análisis de las variables se utilizó un modelo lineal generalizado mixto y la prueba de chi cuadrado y el Odds Ratio (OR). Se encontraron diferencias en LI (p<0,0018) y LP (p<0,0017) en la producción L/305 respectivamente entre los grupos GAP (10939,3 y 10479,6 l) y GCS (11542,8 y 11110,9 l). En cuanto a la LT, en la LI no hubo diferencias significativas (p<0,16) entre grupos, pero sí en la LP la PT fue mayor (p<0,001) en las vacas del GCS que en las del GAP. En la lactancia LI, los DA, el NI y el IPP del GAP superaron (p<0,0001) a los de GCS, pero no se hallaron diferencias en la LP. Durante la LI, los problemas de infertilidad (p<0,0001) e infecciones del tracto genital en el gap(p<0,007) fueron más elevados en el GAP que en el GCS, pero sin diferencias (p<0,16) en cuanto a las mastitis. En la LP, el número de vacas del GAP que presentaron afecciones podales (45,4%) fue superior (p<0,0001) al número de vacas del GCS (9,26%). En la LI y la LP, un mayor número de vacas (p<0,0001) del GAP tuvo una mayor probabilidad de ser descartadas o muertas que las del GCS, LI: OR= 7,51, IC 4,7 – 11,8 y LP: OR= 5,82; IC 3,28 – 10,3. Estos resultados evidencian los daños productivos y sanitarios que causan las afecciones podales en los tambos del centro de la Argentina.
EEA Salta
Fil: Suárez, Víctor Humberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina
Fil: Martinez, Gabriela Marcela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina
Fil: Wirsh, S. Asesor privado; Argentina
description In order to investigate the consequences of lameness on dairy cattle productive, reproductive efficiency, and health, records from the software of 6 dairy farms located in central Argentina were studied. Two randomly chosen cow groups were compared: lame group (LG; n= 510) and healthy control group without lameness (CG; n= 510). Milk liters at 305 days (L/305), total milk liters (TL), days in milk (DIM), open days (OD) insemination number (IN), calving intervals (CI), health disorders and culled or death cows were recorded. Parameters were taken in the initial lactation (IL) in which the lame occurred in LG or not in the CG and in their corresponding subsequent later lactation (LL). For the analysis a generalized mixed linear model, the chi-square test and Odds Ratio (OR) were used. Differences were found respectively in IL (p<0.0018) and LL (p<0.0017) in L/305 production between the LG (10939.3 and 10479.6 l) and CG (11542.8 and 11110.9 l). Regarding TL, in IL there were no significant differences (p<0.16), but in LL the TL was higher (p<0.001) in CG cows than in LG. In the IL, the OD, IN and CI of the LG exceeded (p<0.0001) those of the CG, but no differences were found in LL. During the IL, infertility problems (p<0.0001) and genital tract infections (p<0.007) were higher in the LG. In the LL, the number of lame cows (45.4%) was higher (p<0.0001) in the LG group than those of CG (9.26%). In the IL and LL, a greater number of cows (p<0.0001) in the LG had a higher probability of being culled or dead than those in the CG, IL: OR= 7.51, CI 4.7-11.8 and LL: OR= 5.82; CI 3.28 -10.3. The present study shows the damage caused by lameness to productive, reproductive and health indices of central Argentina dairy farms.
publishDate 2025
dc.date.none.fl_str_mv 2025-08-20T12:27:40Z
2025-08-20T12:27:40Z
2025-08
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/23490
0325-8718
1669-2314
https://doi.org/10.58149/ndw3-6a22
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/23490
https://doi.org/10.58149/ndw3-6a22
identifier_str_mv 0325-8718
1669-2314
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Ediciones INTA
publisher.none.fl_str_mv Ediciones INTA
dc.source.none.fl_str_mv RIA 51 (2) : 97-105. (agosto 2025)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1844619208291254272
score 12.559606