Eco-physiology of maize crops under combined stresses

Autores
Cagnola, Juan I.; D´Andrea, Karina Elizabeth; Rotili, Diego Hernán; Mercau, Jorge Luis; Ploschuk, Edmundo L.; Maddonni, Gustavo Angel; Otegui, María Elena; Casal, Jorge José
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The yield of maize (Zea mays L.) crops depends on their ability to intercept sunlight throughout the growing cycle, transform this energy into biomass and allocate it to the kernels. Abiotic stresses affect these eco-physiological determinants, reducing crop grain yield below the potential of each environment. Here we analyse the impact of combined abiotic stresses, such as water restriction and nitrogen deficiency or water restriction and elevated temperatures. Crop yield depends on the product of kernel yield per plant and the number of plants per unit soil area, but increasing plant population density imposes a crowding stress that reduces yield per plant, even within the range that maximises crop yield per unit soil area. Therefore, we also analyse the impact of abiotic stresses under different plant densities. We show that the magnitude of the detrimental effects of two combined stresses on field-grown plants can be lower, similar or higher than the sum of the individual stresses. These patterns depend on the timing and intensity of each one of the combined stresses and on the effects of one of the stresses on the status of the resource whose limitation causes the other. The analysis of the eco-physiological determinants of crop yield is useful to guide and prioritise the rapidly progressing studies aimed at understanding the molecular mechanisms underlying plant responses to combined stresses.
EEA San Luis
Fil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Cagnola, Juan I. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina
Fil: D'Andrea, Karina Elizabeth. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: D'Andrea, Karina Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: D´Andrea, Karina Elizabeth. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina
Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Rotili, Diego Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina
Fil: Mercau, Jorge Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Luis. Agencia de Extensión Rural San Luis; Argentina
Fil: Ploschuk, Edmundo L. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina
Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina
Fil: Otegui, María E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Otegui, María E. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; Argentina
Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Casal, Jorge José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
Fil: Casal, Jorge J. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. CONICET; Argentina
Fuente
The Plant Journal : 1-17. (First published: 19 December 2023)
Materia
Maíz
Rendimiento
Ecofisiología
Estres
Estrés Abiótico
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Maize
Yields
Ecophysiology
Stress
Abiotic Stress
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Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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Crop yield depends on the product of kernel yield per plant and the number of plants per unit soil area, but increasing plant population density imposes a crowding stress that reduces yield per plant, even within the range that maximises crop yield per unit soil area. Therefore, we also analyse the impact of abiotic stresses under different plant densities. We show that the magnitude of the detrimental effects of two combined stresses on field-grown plants can be lower, similar or higher than the sum of the individual stresses. These patterns depend on the timing and intensity of each one of the combined stresses and on the effects of one of the stresses on the status of the resource whose limitation causes the other. The analysis of the eco-physiological determinants of crop yield is useful to guide and prioritise the rapidly progressing studies aimed at understanding the molecular mechanisms underlying plant responses to combined stresses.EEA San LuisFil: Cagnola, Juan I. 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Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Rotili, Diego Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; ArgentinaFil: Mercau, Jorge Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Luis. Agencia de Extensión Rural San Luis; ArgentinaFil: Ploschuk, Edmundo L. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; ArgentinaFil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Maddonni, Gustavo Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; ArgentinaFil: Otegui, María E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: Otegui, María E. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; ArgentinaFil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Casal, Jorge José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; ArgentinaFil: Casal, Jorge J. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. CONICET; ArgentinaWiley2024-01-09T15:08:30Z2024-01-09T15:08:30Z2023-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/16491https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/tpj.165950960-74121365-313Xhttps://doi.org/10.1111/tpj.16595The Plant Journal : 1-17. 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