Exploring maize grain yield response to boron fertilization in Mollisols : critical thresholds and predictive models

Autores
Barbieri, Pablo; Crespo, Cecilia; Wyngaard, Nicolás; Eyherabide, Mercedes; Martinez Cuesta, Nicolás; Reussi Calvo, Nahuel Ignacio; Sainz Rozas, Hernan Rene; Angelini, Hernán Pablo; Carciochi, Walter; Gudelj, Vicente Jorge; Espósito Goya, Gabriel Pablo; Salvagiotti, Fernando; Ferraris, Gustavo Nestor; Sanchez, Héctor; Ventimiglia, Luis Alberto; Torrens Baudrix, Lisandro
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Background: There are no extractable boron (B) thresholds for maize (Zea mays L.) in Mollisols determined by field calibrations. Aims: Our objectives were to: (1) explore maize grain yield response to B fertilization, (2) calibrate the soil hot water extractable B (HW-B) as a predictor of maize response to B fertilization under field conditions, and (3) assess the contribution of clay, pH, and soil organic matter (SOM) as predictive variables of maize response to B fertilization. Methods: We conducted 53 field trials with 2 treatments: with and without B fertilization. At all sites, we measured clay, SOM, pH, and HW-B at a 0–20 cm depth. Results: Maize grain yield ranged from 5.34 to 17.35 Mg ha−1. Grain yield response to fertilization was observed in 6 out of 53 sites (11.3%). In responsive sites, average grain yield response was 1.0 Mg ha−1. Multiple regression models to predict yield response to B addition that included soil, pH, and SOM only explained 19% of the variability. The critical soil HW-B concentration threshold was 0.78 mg kg−1, correctly diagnosing 79% of the site-years. Conclusion: The critical threshold for maize B levels resulting from our field study is the first of its kind in Mollisols. This threshold will improve the identification of soils deficient in B.
EEA Pergamino
Fil: Barbieri, P. A. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; Argentina
Fil: Barbieri, Pablo Andrés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Barbieri, P. A. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Crespo, C. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; Argentina
Fil: Crespo, C. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Crespo, C. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Wyngaard, N. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; Argentina
Fil: Wyngaard, N. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Wyngaard, N. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Eyhérabide, M. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; Argentina
Fil: Eyhérabide, M. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Martínez Cuesta, N. Agronomy Department. BASF. R&D Crop Protection; Argentina
Fil: Reussi Calvo, N.I. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; Argentina
Fil: Reussi Calvo, N.I. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Reussi Calvo, N.I. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Sainz Rozas, H.R. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; Argentina
Fil: Sainz Rozas, H.R. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Sainz Rozas, H.R. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Angelini, H.P. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; Argentina
Fil: Angelini, H.P. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Carciochi, W. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; Argentina
Fil: Carciochi, W. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Carciochi, W. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Gudelj, Vicente. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Marcos Juárez; Argentina
Fil: Espósito Goya, G.P. Universidad Nacional de Río Cuarto. Departamento de Agronomía; Argentina
Fil: Salvagiotti, Fernando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Oliveros; Argentina
Fil: Salvagiotti, Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ferraris, Gustavo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Grupo Manejo de cultivos; Argentina
Fil: Sánchez, H. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina.
Fil: Ventimiglia, Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Agencia de Extensión Rural 9 de Julio; Argentina
Fil: Torrens Baudrix, Lisandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Agencia de Extensión Rural 9 de Julio; Argentina
Fuente
Journal of Plant Nutrition and Soil Science 187 (3) : 1-11. (June 2024)
Materia
Maíz
Aplicación de Abonos
Tratamiento del Suelo
Boro
Molisol
Materia Orgánica
Rendimiento de Cultivos
Crop Yield
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Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
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Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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Aims: Our objectives were to: (1) explore maize grain yield response to B fertilization, (2) calibrate the soil hot water extractable B (HW-B) as a predictor of maize response to B fertilization under field conditions, and (3) assess the contribution of clay, pH, and soil organic matter (SOM) as predictive variables of maize response to B fertilization. Methods: We conducted 53 field trials with 2 treatments: with and without B fertilization. At all sites, we measured clay, SOM, pH, and HW-B at a 0–20 cm depth. Results: Maize grain yield ranged from 5.34 to 17.35 Mg ha−1. Grain yield response to fertilization was observed in 6 out of 53 sites (11.3%). In responsive sites, average grain yield response was 1.0 Mg ha−1. Multiple regression models to predict yield response to B addition that included soil, pH, and SOM only explained 19% of the variability. The critical soil HW-B concentration threshold was 0.78 mg kg−1, correctly diagnosing 79% of the site-years. Conclusion: The critical threshold for maize B levels resulting from our field study is the first of its kind in Mollisols. This threshold will improve the identification of soils deficient in B.EEA PergaminoFil: Barbieri, P. A. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; ArgentinaFil: Barbieri, Pablo Andrés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; ArgentinaFil: Barbieri, P. A. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Crespo, C. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; ArgentinaFil: Crespo, C. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; ArgentinaFil: Crespo, C. 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Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; ArgentinaFil: Carciochi, W. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; ArgentinaFil: Carciochi, W. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; ArgentinaFil: Carciochi, W. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Gudelj, Vicente. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Marcos Juárez; ArgentinaFil: Espósito Goya, G.P. Universidad Nacional de Río Cuarto. Departamento de Agronomía; ArgentinaFil: Salvagiotti, Fernando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Oliveros; ArgentinaFil: Salvagiotti, Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Ferraris, Gustavo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Grupo Manejo de cultivos; ArgentinaFil: Sánchez, H. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina.Fil: Ventimiglia, Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Agencia de Extensión Rural 9 de Julio; ArgentinaFil: Torrens Baudrix, Lisandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Agencia de Extensión Rural 9 de Julio; ArgentinaWiley2024-07-08T11:41:11Z2024-07-08T11:41:11Z2024-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/18417https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jpln.2024000111436-87301522-2624 (online)https://doi.org/10.1002/jpln.202400011Journal of Plant Nutrition and Soil Science 187 (3) : 1-11. 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Fil: Martínez Cuesta, N. Agronomy Department. BASF. R&D Crop Protection; Argentina
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Fil: Reussi Calvo, N.I. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Reussi Calvo, N.I. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Sainz Rozas, H.R. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; Argentina
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Fil: Sainz Rozas, H.R. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Angelini, H.P. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Unidad Integrada Balcarce; Argentina
Fil: Angelini, H.P. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
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Fil: Carciochi, W. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Carciochi, W. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Gudelj, Vicente. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Marcos Juárez; Argentina
Fil: Espósito Goya, G.P. Universidad Nacional de Río Cuarto. Departamento de Agronomía; Argentina
Fil: Salvagiotti, Fernando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Oliveros; Argentina
Fil: Salvagiotti, Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ferraris, Gustavo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Grupo Manejo de cultivos; Argentina
Fil: Sánchez, H. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina.
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