Emisión de gases en un sistema ganadero intensivo

Autores
Guzman, Maria Laura; Veneciano, Jorge Hugo; Sager, Ricardo Luis
Año de publicación
2014
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Los problemas ambientales que enfrentan los sistemas intensivos de engorde de bovinos se relacionan con el metabolismo animal y la degradación de estiércol, siendo el propósito de este trabajo estudiar el origen de emisiones de compuestos causantes del olor y gases de efecto invernadero (GEI) además de algunos factores que controlan su producción. Para ello, se realizó una incubación in vitro, bajo diferentes condiciones de aireación (aerobiosis y anaerobiosis) del suelo proveniente de un sistema de engorde a corral y se monitoreó, cada 48 h durante un periodo de 216 h, la generación de gases metano (CH4), monóxido de carbono (CO), dióxido de carbono (CO2) y oxígeno (O2). También se efectuaron mediciones a campo en distintas áreas de dicho sistema (corrales con y sin animales, trampa de sólidos, laguna aeróbica y anaeróbica) de los gases CH4, CO, CO2 y oxígeno (O2), con equipos portátiles adaptados a las condiciones propias del sistema productivo intensivo (Reike Keiki RH -515 y Eagle 2). Para controlar la producción del olor característico de un engorde a corral se evaluó un producto comercial enzimático que midió la concentración de sulfuro de hidrógeno (SH2), compuestos orgánicos volátiles (COV), amoníaco (NH3), CH4 y CO2 con medidores portátiles. Los resultados de producción de gases fueron similares en laboratorio y campo, ya que en ambas situaciones se observó digestión -anaeróbica y aeróbica, dependiendo de las condiciones prevalentes en el momento, mostrando la coexistencia de ambos metabolismos en el sistema. Ello sugiere la posibilidad de controlar las emisiones dependiendo del vector ambiental preponderante. Los niveles máximos ncontrados fueron de 0,109% LEL (límite inferior de explosividad) de CH4, 22,27 ppm de CO y 8,23% de CO2 para las condiciones in vitro en anaerobiosis, y 0,468% LEL de CH4, 0,43% de CO2, 7,21 ppm de NH3, 4,67 ppm de SH2 y 14,54 ppm de COV para las condiciones naturales. El tratamiento con el producto comercial enzimático sólo produjo modificaciones significativas en NH3 y COV, que disminuyeron, a diferencia de SH2 que aumentó. Se concluye que un buen manejo de la reducción de emisiones de gases y de control de efluentes potencialmente contaminantes debe prever más de una práctica alternativa que se adapte a las variables condiciones climáticas locales y a la heterogeneidad del sistema intensivo de producción de carne.
The environmental problems facing intensive fattening systems relate bovine animal metabolism and degradation of manure. The purpose of this work is to study the origin and factors that control emission and production of compounds causing odor and greenhouse gases (GHG). Questions were address in vitro (laboratory works) and in situ (field works) In vitro incubations of soil samples from a feedlot system were performed in the laboratory under different oxygen concentrations (aerobic and anaerobic), monitoring gas generation during 216 h. Field measurements were made at 4 random points within each area of the system (pens with and without animals, trap of solids, aerobic and anaerobic lagoons). The determinations of methane (CH4), carbon monoxide (CO) and carbon dioxide (CO2) and oxygen (O2) in both situations were performed with a portable detector Reike Keiki (RH -515) adapted to each individual case, probes were inserted within each experimental laboratory unit and closed field chambers. To control the production of feedlot odor, a commercial enzyme product was evaluated measuring the concentration of hydrogen sulfide (H2S), volatile organic compounds (VOC) ammonia (NH3) CH4 and CO2 with an Eagle 2 portable detector. In vitro gas production results showed significant difference for every gas; CO (p = 0.0189), CH4 (p = 0.0004), CO2 (p <0.0001) and O2 (p <0.0001). However, similar behavior was observed in both cases (lab and field) product of anaerobic or aerobic digestion, depending on the conditions prevailing at the time or the site, indicating the coexistence of both metabolisms in between. The highest levels found were 0.109 % LEL of CH4, CO= 22.27 ppm and 8.23 % CO2 for in vitro anaerobic conditions, and 0.468 % LEL of CH4 , 0.43% CO2, 7.21 ppm of NH3, 4.67 ppm of H2S and 14.54 ppm VOC for in situ natural conditions. Enzymatic treatment with a commercial product produced significant decrease in NH3 and VOC, unlike SH2 that increased. It is concluded that to do a good management of the emission of greenhouse gases and to control potentially polluting effluents, the problems should be address by more than one practice to suit local climatic conditions variables and heterogeneity of the meat production intensive system.
EEA San Luis
Fil: Guzmán, María Laura. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agropecuarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Luis; Argentina
Fil: Veneciano, Jorge Hugo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Luis; Argentina
Fil: Sager, Ricardo Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agropecuarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Luis; Argentina
Fuente
RIA, 40 (3) : 269-275
Materia
Gases
Emisión
Ganadería
Crianza Intensiva
Emission
Animal Husbandry
Intensive Husbandry
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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También se efectuaron mediciones a campo en distintas áreas de dicho sistema (corrales con y sin animales, trampa de sólidos, laguna aeróbica y anaeróbica) de los gases CH4, CO, CO2 y oxígeno (O2), con equipos portátiles adaptados a las condiciones propias del sistema productivo intensivo (Reike Keiki RH -515 y Eagle 2). Para controlar la producción del olor característico de un engorde a corral se evaluó un producto comercial enzimático que midió la concentración de sulfuro de hidrógeno (SH2), compuestos orgánicos volátiles (COV), amoníaco (NH3), CH4 y CO2 con medidores portátiles. Los resultados de producción de gases fueron similares en laboratorio y campo, ya que en ambas situaciones se observó digestión -anaeróbica y aeróbica, dependiendo de las condiciones prevalentes en el momento, mostrando la coexistencia de ambos metabolismos en el sistema. Ello sugiere la posibilidad de controlar las emisiones dependiendo del vector ambiental preponderante. 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The purpose of this work is to study the origin and factors that control emission and production of compounds causing odor and greenhouse gases (GHG). Questions were address in vitro (laboratory works) and in situ (field works) In vitro incubations of soil samples from a feedlot system were performed in the laboratory under different oxygen concentrations (aerobic and anaerobic), monitoring gas generation during 216 h. Field measurements were made at 4 random points within each area of the system (pens with and without animals, trap of solids, aerobic and anaerobic lagoons). The determinations of methane (CH4), carbon monoxide (CO) and carbon dioxide (CO2) and oxygen (O2) in both situations were performed with a portable detector Reike Keiki (RH -515) adapted to each individual case, probes were inserted within each experimental laboratory unit and closed field chambers. 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It is concluded that to do a good management of the emission of greenhouse gases and to control potentially polluting effluents, the problems should be address by more than one practice to suit local climatic conditions variables and heterogeneity of the meat production intensive system.EEA San LuisFil: Guzmán, María Laura. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agropecuarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Luis; ArgentinaFil: Veneciano, Jorge Hugo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Luis; ArgentinaFil: Sager, Ricardo Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agropecuarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). 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The environmental problems facing intensive fattening systems relate bovine animal metabolism and degradation of manure. The purpose of this work is to study the origin and factors that control emission and production of compounds causing odor and greenhouse gases (GHG). Questions were address in vitro (laboratory works) and in situ (field works) In vitro incubations of soil samples from a feedlot system were performed in the laboratory under different oxygen concentrations (aerobic and anaerobic), monitoring gas generation during 216 h. Field measurements were made at 4 random points within each area of the system (pens with and without animals, trap of solids, aerobic and anaerobic lagoons). The determinations of methane (CH4), carbon monoxide (CO) and carbon dioxide (CO2) and oxygen (O2) in both situations were performed with a portable detector Reike Keiki (RH -515) adapted to each individual case, probes were inserted within each experimental laboratory unit and closed field chambers. To control the production of feedlot odor, a commercial enzyme product was evaluated measuring the concentration of hydrogen sulfide (H2S), volatile organic compounds (VOC) ammonia (NH3) CH4 and CO2 with an Eagle 2 portable detector. In vitro gas production results showed significant difference for every gas; CO (p = 0.0189), CH4 (p = 0.0004), CO2 (p <0.0001) and O2 (p <0.0001). However, similar behavior was observed in both cases (lab and field) product of anaerobic or aerobic digestion, depending on the conditions prevailing at the time or the site, indicating the coexistence of both metabolisms in between. The highest levels found were 0.109 % LEL of CH4, CO= 22.27 ppm and 8.23 % CO2 for in vitro anaerobic conditions, and 0.468 % LEL of CH4 , 0.43% CO2, 7.21 ppm of NH3, 4.67 ppm of H2S and 14.54 ppm VOC for in situ natural conditions. Enzymatic treatment with a commercial product produced significant decrease in NH3 and VOC, unlike SH2 that increased. It is concluded that to do a good management of the emission of greenhouse gases and to control potentially polluting effluents, the problems should be address by more than one practice to suit local climatic conditions variables and heterogeneity of the meat production intensive system.
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