Evaluation of crop forcing technique in Syrah (Vitis vinifera L.) to increase wine quality

Autores
Pacheco, Daniela; Pugliese, Maria Beatriz; Guzmán, Yanina; Giménez, Fernanda; Battistella, Maximiliano
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Poster
In warm climates, grape varieties reach enough soluble solids content, however color intensity is low to obtein wines of high quality. Crop forcing technique, force the regrowth of the buds in the same season of development and change the fenology of the vines. So the period from veraison to harvest occurred with lower temperatures. The aim of this study was to assess the effect of crop forcing technique on phenology, yield and wine quality of Syrah, trained on a vertical trellys system, in San Juan-Argentina
EEA San Juan
Fil: Pacheco, Daniela. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); Argentina
Fil: Pacheco, Daniela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina.
Fil: Pugliese, María Beatriz. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); Argentina
Fil: Pugliese, María Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina.
Fil: Guzmán, Yanina. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); Argentina
Fil: Giménez, Fernanda. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); Argentina
Fil: Battistella, Maximiliano. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); Argentina
Fil: Battistella, Maximiliano. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina.
Fuente
RAFV Conference 2021 XXXIII Argentinian meeting of Plant Physiology. (Reunión Argentina de Fisiología Vegetal) September 13-17 2021, Santa Fe, Argentina
Materia
Vid
Vitis vinifera
Cultivo Forzado
Vinos
Calidad
Forcing
Wines
Quality
Grapevines
Syrah
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/13771

id INTADig_797fdf72028f6ad47c40503846e8f6d1
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/13771
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Evaluation of crop forcing technique in Syrah (Vitis vinifera L.) to increase wine qualityPacheco, DanielaPugliese, Maria BeatrizGuzmán, YaninaGiménez, FernandaBattistella, MaximilianoVidVitis viniferaCultivo ForzadoVinosCalidadForcingWinesQualityGrapevinesSyrahPosterIn warm climates, grape varieties reach enough soluble solids content, however color intensity is low to obtein wines of high quality. Crop forcing technique, force the regrowth of the buds in the same season of development and change the fenology of the vines. So the period from veraison to harvest occurred with lower temperatures. The aim of this study was to assess the effect of crop forcing technique on phenology, yield and wine quality of Syrah, trained on a vertical trellys system, in San Juan-ArgentinaEEA San JuanFil: Pacheco, Daniela. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); ArgentinaFil: Pacheco, Daniela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina.Fil: Pugliese, María Beatriz. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); ArgentinaFil: Pugliese, María Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina.Fil: Guzmán, Yanina. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); ArgentinaFil: Giménez, Fernanda. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); ArgentinaFil: Battistella, Maximiliano. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); ArgentinaFil: Battistella, Maximiliano. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina.Sociedad Argentina de Fisiología Vegetal2023-01-02T10:37:14Z2023-01-02T10:37:14Z2021-09-13info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/13771RAFV Conference 2021 XXXIII Argentinian meeting of Plant Physiology. (Reunión Argentina de Fisiología Vegetal) September 13-17 2021, Santa Fe, Argentinareponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PD-E3-I060-001/2019-PD-E3-I060-001/AR./Adaptación de los cultivos al cambio climático: Bases ecofisiológicas para el manejo y la mejora genéticainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-04T09:49:41Zoai:localhost:20.500.12123/13771instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-04 09:49:41.567INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Evaluation of crop forcing technique in Syrah (Vitis vinifera L.) to increase wine quality
title Evaluation of crop forcing technique in Syrah (Vitis vinifera L.) to increase wine quality
spellingShingle Evaluation of crop forcing technique in Syrah (Vitis vinifera L.) to increase wine quality
Pacheco, Daniela
Vid
Vitis vinifera
Cultivo Forzado
Vinos
Calidad
Forcing
Wines
Quality
Grapevines
Syrah
title_short Evaluation of crop forcing technique in Syrah (Vitis vinifera L.) to increase wine quality
title_full Evaluation of crop forcing technique in Syrah (Vitis vinifera L.) to increase wine quality
title_fullStr Evaluation of crop forcing technique in Syrah (Vitis vinifera L.) to increase wine quality
title_full_unstemmed Evaluation of crop forcing technique in Syrah (Vitis vinifera L.) to increase wine quality
title_sort Evaluation of crop forcing technique in Syrah (Vitis vinifera L.) to increase wine quality
dc.creator.none.fl_str_mv Pacheco, Daniela
Pugliese, Maria Beatriz
Guzmán, Yanina
Giménez, Fernanda
Battistella, Maximiliano
author Pacheco, Daniela
author_facet Pacheco, Daniela
Pugliese, Maria Beatriz
Guzmán, Yanina
Giménez, Fernanda
Battistella, Maximiliano
author_role author
author2 Pugliese, Maria Beatriz
Guzmán, Yanina
Giménez, Fernanda
Battistella, Maximiliano
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Vid
Vitis vinifera
Cultivo Forzado
Vinos
Calidad
Forcing
Wines
Quality
Grapevines
Syrah
topic Vid
Vitis vinifera
Cultivo Forzado
Vinos
Calidad
Forcing
Wines
Quality
Grapevines
Syrah
dc.description.none.fl_txt_mv Poster
In warm climates, grape varieties reach enough soluble solids content, however color intensity is low to obtein wines of high quality. Crop forcing technique, force the regrowth of the buds in the same season of development and change the fenology of the vines. So the period from veraison to harvest occurred with lower temperatures. The aim of this study was to assess the effect of crop forcing technique on phenology, yield and wine quality of Syrah, trained on a vertical trellys system, in San Juan-Argentina
EEA San Juan
Fil: Pacheco, Daniela. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); Argentina
Fil: Pacheco, Daniela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina.
Fil: Pugliese, María Beatriz. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); Argentina
Fil: Pugliese, María Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina.
Fil: Guzmán, Yanina. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); Argentina
Fil: Giménez, Fernanda. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); Argentina
Fil: Battistella, Maximiliano. Unidad Integrada Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) - Universidad Nacional de San Juan (UNSJ); Argentina
Fil: Battistella, Maximiliano. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina.
description Poster
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-09-13
2023-01-02T10:37:14Z
2023-01-02T10:37:14Z
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/conferenceObject
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia
format conferenceObject
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/13771
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/13771
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PD-E3-I060-001/2019-PD-E3-I060-001/AR./Adaptación de los cultivos al cambio climático: Bases ecofisiológicas para el manejo y la mejora genética
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedad Argentina de Fisiología Vegetal
publisher.none.fl_str_mv Sociedad Argentina de Fisiología Vegetal
dc.source.none.fl_str_mv RAFV Conference 2021 XXXIII Argentinian meeting of Plant Physiology. (Reunión Argentina de Fisiología Vegetal) September 13-17 2021, Santa Fe, Argentina
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1842341407455444992
score 12.623145