Sorption characteristics of rosehip, apple and tomato pulp formulations as determined by gravimetric and hygrometric methods

Autores
Demarchi, Silvana María; Quintero Ruiz, Natalia Andrea; De Michelis, Antonio; Giner, Sergio Adrian
Año de publicación
2013
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The sorption characteristics of three formulations based on rosehip, apple and tomato pulp, added with saccharides, and aimed at preparing fruit leathers, were studied. Desorption isotherms were determined at 20 and 40 °C, both by the static gravimetric and the hygrometric method. Experimental isotherms were all J-shaped, as expected for rich-sugar matrices. A model previously developed for apple leather isotherms, the GAB equation and the Halsey model were fitted to the gravimetric data. Hygrometric isotherms exhibited a typical behavior at high moisture contents although, at lower values, the water activity readings were consistently higher than in the gravimetric method, and were never below 0.363. Apparently, the low-moisture, high-sugar samples behave as non-hygroscopic materials in the short times allowed by the hygrometric measurement, possibly due to the presence of crystallized sugars. On these grounds, the fast hygrometric method appears to be unsuitable to measure the water activity of such samples.
EEA Bariloche
Fil: Demarchi, Silvana María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Quintero Ruiz, Natalia Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: De Michelis, Antonio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche. Agencia de Extensión Rural El Bolsón; Argentina
Fil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fuente
LWT - Food Science and Technology 52 (1) : 21-26 (June 2013)
Materia
Frutas
Manzana
Tomate
Pulpa de Frutas
Sorción
Sorption
Carbohidratos
Fruits
Apples
Rose Hips
Tomatoes
Fruit Pulps
Carbohydrates
Rosa Mosqueta
Sacáridos
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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Fil: Demarchi, Silvana María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
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