Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina
- Autores
- Rodríguez, María Emilia; Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio; Acreche, Martin Moises; Castaldo, Vanesa; Pérez, Maximiliano; Schneider-Teixeira, Aline; Deladino, Lorena; Ixtaina, Vanesa Yanet
- Año de publicación
- 2022
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Trabajo presentado a IV Conference Ia ValSe-Food CYTED and VII Symposium Chia-Link, La Plata y Jujuy, Argentina, 14–18 noviembre de 2022
Chia (Salvia hispanica L.), an ancestral crop currently revalued for its nutritional properties, is one of the main sources of omega-3 fatty acids. It is a short-day plant and sensitive to frost. The objective of this study was to assess the possibility of growing chia in La Plata (Buenos Aires, Argentina) (34°54′29″ S, 58°2′25″ W) by analyzing interpopulation variability between four accessions of this species. Chia was sown on February 11 in a randomized complete block design (three replicates). Ten uniform and representative plants per plot were labeled and monitored throughout the crop cycle. Phenological stages and morphological characteristics (plant height, width of the main stem, number of pairs of folded leaves and number of pairs of side shoots, and length of central inflorescence) were recorded from seedling emergence to harvest. The emergence and the first pair of unfolded leaves were recorded 3 and 10 days after sowing, respectively. The beginning of verticillaster emergence was detected after 50 days and the beginning of flowering after 66 days of sowing. The highest growth rates were achieved in CMP and EMP. After 77 days of sowing, CMP presented the highest values for the width of the main stem (10.4 mm) and height (90.89 cm), which were statistically different from EMP. The lowest variability between populations was found for the number of pairs of unfolded leaves and side shoots. The observed variability is promising for plant breeding to obtain cultivars capable of completing their cycle at this latitude.
EEA Salta
Fil: Rodríguez, María Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Rodríguez, María Emilia. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres (EEAOC); Argentina
Fil: Acreche, Martin Moises. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina
Fil: Acreche, Martin Moises. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Castaldo, Vanesa. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Desarrollo Agrario. Estación Experimental Gorina; Argentina
Fil: Pérez, Maximiliano. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Desarrollo Agrario. Estación Experimental Gorina; Argentina
Fil: Schneider-Teixeira, Aline. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Schneider-Teixeira, Aline. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Deladino, Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Deladino, Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina - Fuente
- Biology and Life Sciences Forum 17 (1) : 16. (2022)
- Materia
-
Salvia hispanica
Chia Seeds
Germplasm
Agronomic Characters
Phenology
Semilla de Chía
Germoplasma
Características Agronómicas
Fenología
Chia
La Plata, Buenos Aires - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/14269
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_3e91c60c0827e21c47b529fd79ae3935 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/14269 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, ArgentinaRodríguez, María EmiliaLobo-Zavalía, Ramiro IgnacioAcreche, Martin MoisesCastaldo, VanesaPérez, MaximilianoSchneider-Teixeira, AlineDeladino, LorenaIxtaina, Vanesa YanetSalvia hispanicaChia SeedsGermplasmAgronomic CharactersPhenologySemilla de ChíaGermoplasmaCaracterísticas AgronómicasFenologíaChiaLa Plata, Buenos AiresTrabajo presentado a IV Conference Ia ValSe-Food CYTED and VII Symposium Chia-Link, La Plata y Jujuy, Argentina, 14–18 noviembre de 2022Chia (Salvia hispanica L.), an ancestral crop currently revalued for its nutritional properties, is one of the main sources of omega-3 fatty acids. It is a short-day plant and sensitive to frost. The objective of this study was to assess the possibility of growing chia in La Plata (Buenos Aires, Argentina) (34°54′29″ S, 58°2′25″ W) by analyzing interpopulation variability between four accessions of this species. Chia was sown on February 11 in a randomized complete block design (three replicates). Ten uniform and representative plants per plot were labeled and monitored throughout the crop cycle. Phenological stages and morphological characteristics (plant height, width of the main stem, number of pairs of folded leaves and number of pairs of side shoots, and length of central inflorescence) were recorded from seedling emergence to harvest. The emergence and the first pair of unfolded leaves were recorded 3 and 10 days after sowing, respectively. The beginning of verticillaster emergence was detected after 50 days and the beginning of flowering after 66 days of sowing. The highest growth rates were achieved in CMP and EMP. After 77 days of sowing, CMP presented the highest values for the width of the main stem (10.4 mm) and height (90.89 cm), which were statistically different from EMP. The lowest variability between populations was found for the number of pairs of unfolded leaves and side shoots. The observed variability is promising for plant breeding to obtain cultivars capable of completing their cycle at this latitude.EEA SaltaFil: Rodríguez, María Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Rodríguez, María Emilia. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres (EEAOC); ArgentinaFil: Acreche, Martin Moises. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; ArgentinaFil: Acreche, Martin Moises. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Castaldo, Vanesa. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Desarrollo Agrario. Estación Experimental Gorina; ArgentinaFil: Pérez, Maximiliano. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Desarrollo Agrario. Estación Experimental Gorina; ArgentinaFil: Schneider-Teixeira, Aline. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Schneider-Teixeira, Aline. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Deladino, Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Deladino, Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaMDPI2023-03-17T17:13:20Z2023-03-17T17:13:20Z2022-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/14269https://www.mdpi.com/2673-9976/17/1/162673-9976https://doi.org/10.3390/blsf2022017016Biology and Life Sciences Forum 17 (1) : 16. (2022)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología AgropecuariaengLa Plata .......... (inhabited place) (World, South America, Argentina, Buenos Aires)7006289info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:45:55Zoai:localhost:20.500.12123/14269instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:45:56.017INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina |
title |
Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina |
spellingShingle |
Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina Rodríguez, María Emilia Salvia hispanica Chia Seeds Germplasm Agronomic Characters Phenology Semilla de Chía Germoplasma Características Agronómicas Fenología Chia La Plata, Buenos Aires |
title_short |
Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina |
title_full |
Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina |
title_fullStr |
Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina |
title_full_unstemmed |
Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina |
title_sort |
Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Rodríguez, María Emilia Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio Acreche, Martin Moises Castaldo, Vanesa Pérez, Maximiliano Schneider-Teixeira, Aline Deladino, Lorena Ixtaina, Vanesa Yanet |
author |
Rodríguez, María Emilia |
author_facet |
Rodríguez, María Emilia Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio Acreche, Martin Moises Castaldo, Vanesa Pérez, Maximiliano Schneider-Teixeira, Aline Deladino, Lorena Ixtaina, Vanesa Yanet |
author_role |
author |
author2 |
Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio Acreche, Martin Moises Castaldo, Vanesa Pérez, Maximiliano Schneider-Teixeira, Aline Deladino, Lorena Ixtaina, Vanesa Yanet |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Salvia hispanica Chia Seeds Germplasm Agronomic Characters Phenology Semilla de Chía Germoplasma Características Agronómicas Fenología Chia La Plata, Buenos Aires |
topic |
Salvia hispanica Chia Seeds Germplasm Agronomic Characters Phenology Semilla de Chía Germoplasma Características Agronómicas Fenología Chia La Plata, Buenos Aires |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Trabajo presentado a IV Conference Ia ValSe-Food CYTED and VII Symposium Chia-Link, La Plata y Jujuy, Argentina, 14–18 noviembre de 2022 Chia (Salvia hispanica L.), an ancestral crop currently revalued for its nutritional properties, is one of the main sources of omega-3 fatty acids. It is a short-day plant and sensitive to frost. The objective of this study was to assess the possibility of growing chia in La Plata (Buenos Aires, Argentina) (34°54′29″ S, 58°2′25″ W) by analyzing interpopulation variability between four accessions of this species. Chia was sown on February 11 in a randomized complete block design (three replicates). Ten uniform and representative plants per plot were labeled and monitored throughout the crop cycle. Phenological stages and morphological characteristics (plant height, width of the main stem, number of pairs of folded leaves and number of pairs of side shoots, and length of central inflorescence) were recorded from seedling emergence to harvest. The emergence and the first pair of unfolded leaves were recorded 3 and 10 days after sowing, respectively. The beginning of verticillaster emergence was detected after 50 days and the beginning of flowering after 66 days of sowing. The highest growth rates were achieved in CMP and EMP. After 77 days of sowing, CMP presented the highest values for the width of the main stem (10.4 mm) and height (90.89 cm), which were statistically different from EMP. The lowest variability between populations was found for the number of pairs of unfolded leaves and side shoots. The observed variability is promising for plant breeding to obtain cultivars capable of completing their cycle at this latitude. EEA Salta Fil: Rodríguez, María Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina Fil: Rodríguez, María Emilia. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina Fil: Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres (EEAOC); Argentina Fil: Acreche, Martin Moises. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina Fil: Acreche, Martin Moises. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Castaldo, Vanesa. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Desarrollo Agrario. Estación Experimental Gorina; Argentina Fil: Pérez, Maximiliano. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Desarrollo Agrario. Estación Experimental Gorina; Argentina Fil: Schneider-Teixeira, Aline. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina Fil: Schneider-Teixeira, Aline. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina Fil: Deladino, Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina Fil: Deladino, Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina |
description |
Trabajo presentado a IV Conference Ia ValSe-Food CYTED and VII Symposium Chia-Link, La Plata y Jujuy, Argentina, 14–18 noviembre de 2022 |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-10 2023-03-17T17:13:20Z 2023-03-17T17:13:20Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/14269 https://www.mdpi.com/2673-9976/17/1/16 2673-9976 https://doi.org/10.3390/blsf2022017016 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/14269 https://www.mdpi.com/2673-9976/17/1/16 https://doi.org/10.3390/blsf2022017016 |
identifier_str_mv |
2673-9976 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
La Plata .......... (inhabited place) (World, South America, Argentina, Buenos Aires) 7006289 |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
MDPI |
publisher.none.fl_str_mv |
MDPI |
dc.source.none.fl_str_mv |
Biology and Life Sciences Forum 17 (1) : 16. (2022) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1844619174990577664 |
score |
12.559606 |