Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina

Autores
Rodríguez, María Emilia; Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio; Acreche, Martin Moises; Castaldo, Vanesa; Pérez, Maximiliano; Schneider-Teixeira, Aline; Deladino, Lorena; Ixtaina, Vanesa Yanet
Año de publicación
2022
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Trabajo presentado a IV Conference Ia ValSe-Food CYTED and VII Symposium Chia-Link, La Plata y Jujuy, Argentina, 14–18 noviembre de 2022
Chia (Salvia hispanica L.), an ancestral crop currently revalued for its nutritional properties, is one of the main sources of omega-3 fatty acids. It is a short-day plant and sensitive to frost. The objective of this study was to assess the possibility of growing chia in La Plata (Buenos Aires, Argentina) (34°54′29″ S, 58°2′25″ W) by analyzing interpopulation variability between four accessions of this species. Chia was sown on February 11 in a randomized complete block design (three replicates). Ten uniform and representative plants per plot were labeled and monitored throughout the crop cycle. Phenological stages and morphological characteristics (plant height, width of the main stem, number of pairs of folded leaves and number of pairs of side shoots, and length of central inflorescence) were recorded from seedling emergence to harvest. The emergence and the first pair of unfolded leaves were recorded 3 and 10 days after sowing, respectively. The beginning of verticillaster emergence was detected after 50 days and the beginning of flowering after 66 days of sowing. The highest growth rates were achieved in CMP and EMP. After 77 days of sowing, CMP presented the highest values for the width of the main stem (10.4 mm) and height (90.89 cm), which were statistically different from EMP. The lowest variability between populations was found for the number of pairs of unfolded leaves and side shoots. The observed variability is promising for plant breeding to obtain cultivars capable of completing their cycle at this latitude.
EEA Salta
Fil: Rodríguez, María Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Rodríguez, María Emilia. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres (EEAOC); Argentina
Fil: Acreche, Martin Moises. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina
Fil: Acreche, Martin Moises. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Castaldo, Vanesa. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Desarrollo Agrario. Estación Experimental Gorina; Argentina
Fil: Pérez, Maximiliano. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Desarrollo Agrario. Estación Experimental Gorina; Argentina
Fil: Schneider-Teixeira, Aline. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Schneider-Teixeira, Aline. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Deladino, Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Deladino, Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fuente
Biology and Life Sciences Forum 17 (1) : 16. (2022)
Materia
Salvia hispanica
Chia Seeds
Germplasm
Agronomic Characters
Phenology
Semilla de Chía
Germoplasma
Características Agronómicas
Fenología
Chia
La Plata, Buenos Aires
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/14269

id INTADig_3e91c60c0827e21c47b529fd79ae3935
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/14269
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, ArgentinaRodríguez, María EmiliaLobo-Zavalía, Ramiro IgnacioAcreche, Martin MoisesCastaldo, VanesaPérez, MaximilianoSchneider-Teixeira, AlineDeladino, LorenaIxtaina, Vanesa YanetSalvia hispanicaChia SeedsGermplasmAgronomic CharactersPhenologySemilla de ChíaGermoplasmaCaracterísticas AgronómicasFenologíaChiaLa Plata, Buenos AiresTrabajo presentado a IV Conference Ia ValSe-Food CYTED and VII Symposium Chia-Link, La Plata y Jujuy, Argentina, 14–18 noviembre de 2022Chia (Salvia hispanica L.), an ancestral crop currently revalued for its nutritional properties, is one of the main sources of omega-3 fatty acids. It is a short-day plant and sensitive to frost. The objective of this study was to assess the possibility of growing chia in La Plata (Buenos Aires, Argentina) (34°54′29″ S, 58°2′25″ W) by analyzing interpopulation variability between four accessions of this species. Chia was sown on February 11 in a randomized complete block design (three replicates). Ten uniform and representative plants per plot were labeled and monitored throughout the crop cycle. Phenological stages and morphological characteristics (plant height, width of the main stem, number of pairs of folded leaves and number of pairs of side shoots, and length of central inflorescence) were recorded from seedling emergence to harvest. The emergence and the first pair of unfolded leaves were recorded 3 and 10 days after sowing, respectively. The beginning of verticillaster emergence was detected after 50 days and the beginning of flowering after 66 days of sowing. The highest growth rates were achieved in CMP and EMP. After 77 days of sowing, CMP presented the highest values for the width of the main stem (10.4 mm) and height (90.89 cm), which were statistically different from EMP. The lowest variability between populations was found for the number of pairs of unfolded leaves and side shoots. The observed variability is promising for plant breeding to obtain cultivars capable of completing their cycle at this latitude.EEA SaltaFil: Rodríguez, María Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Rodríguez, María Emilia. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres (EEAOC); ArgentinaFil: Acreche, Martin Moises. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; ArgentinaFil: Acreche, Martin Moises. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Castaldo, Vanesa. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Desarrollo Agrario. Estación Experimental Gorina; ArgentinaFil: Pérez, Maximiliano. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Desarrollo Agrario. Estación Experimental Gorina; ArgentinaFil: Schneider-Teixeira, Aline. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Schneider-Teixeira, Aline. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Deladino, Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Deladino, Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); ArgentinaFil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaMDPI2023-03-17T17:13:20Z2023-03-17T17:13:20Z2022-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/14269https://www.mdpi.com/2673-9976/17/1/162673-9976https://doi.org/10.3390/blsf2022017016Biology and Life Sciences Forum 17 (1) : 16. (2022)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología AgropecuariaengLa Plata .......... (inhabited place) (World, South America, Argentina, Buenos Aires)7006289info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:45:55Zoai:localhost:20.500.12123/14269instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:45:56.017INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina
title Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina
spellingShingle Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina
Rodríguez, María Emilia
Salvia hispanica
Chia Seeds
Germplasm
Agronomic Characters
Phenology
Semilla de Chía
Germoplasma
Características Agronómicas
Fenología
Chia
La Plata, Buenos Aires
title_short Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina
title_full Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina
title_fullStr Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina
title_full_unstemmed Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina
title_sort Characterization and Agronomic Evaluation of Chia Germplasm in La Plata, Buenos Aires, Argentina
dc.creator.none.fl_str_mv Rodríguez, María Emilia
Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio
Acreche, Martin Moises
Castaldo, Vanesa
Pérez, Maximiliano
Schneider-Teixeira, Aline
Deladino, Lorena
Ixtaina, Vanesa Yanet
author Rodríguez, María Emilia
author_facet Rodríguez, María Emilia
Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio
Acreche, Martin Moises
Castaldo, Vanesa
Pérez, Maximiliano
Schneider-Teixeira, Aline
Deladino, Lorena
Ixtaina, Vanesa Yanet
author_role author
author2 Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio
Acreche, Martin Moises
Castaldo, Vanesa
Pérez, Maximiliano
Schneider-Teixeira, Aline
Deladino, Lorena
Ixtaina, Vanesa Yanet
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Salvia hispanica
Chia Seeds
Germplasm
Agronomic Characters
Phenology
Semilla de Chía
Germoplasma
Características Agronómicas
Fenología
Chia
La Plata, Buenos Aires
topic Salvia hispanica
Chia Seeds
Germplasm
Agronomic Characters
Phenology
Semilla de Chía
Germoplasma
Características Agronómicas
Fenología
Chia
La Plata, Buenos Aires
dc.description.none.fl_txt_mv Trabajo presentado a IV Conference Ia ValSe-Food CYTED and VII Symposium Chia-Link, La Plata y Jujuy, Argentina, 14–18 noviembre de 2022
Chia (Salvia hispanica L.), an ancestral crop currently revalued for its nutritional properties, is one of the main sources of omega-3 fatty acids. It is a short-day plant and sensitive to frost. The objective of this study was to assess the possibility of growing chia in La Plata (Buenos Aires, Argentina) (34°54′29″ S, 58°2′25″ W) by analyzing interpopulation variability between four accessions of this species. Chia was sown on February 11 in a randomized complete block design (three replicates). Ten uniform and representative plants per plot were labeled and monitored throughout the crop cycle. Phenological stages and morphological characteristics (plant height, width of the main stem, number of pairs of folded leaves and number of pairs of side shoots, and length of central inflorescence) were recorded from seedling emergence to harvest. The emergence and the first pair of unfolded leaves were recorded 3 and 10 days after sowing, respectively. The beginning of verticillaster emergence was detected after 50 days and the beginning of flowering after 66 days of sowing. The highest growth rates were achieved in CMP and EMP. After 77 days of sowing, CMP presented the highest values for the width of the main stem (10.4 mm) and height (90.89 cm), which were statistically different from EMP. The lowest variability between populations was found for the number of pairs of unfolded leaves and side shoots. The observed variability is promising for plant breeding to obtain cultivars capable of completing their cycle at this latitude.
EEA Salta
Fil: Rodríguez, María Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Rodríguez, María Emilia. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Lobo-Zavalía, Ramiro Ignacio. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres (EEAOC); Argentina
Fil: Acreche, Martin Moises. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina
Fil: Acreche, Martin Moises. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Castaldo, Vanesa. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Desarrollo Agrario. Estación Experimental Gorina; Argentina
Fil: Pérez, Maximiliano. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Desarrollo Agrario. Estación Experimental Gorina; Argentina
Fil: Schneider-Teixeira, Aline. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Schneider-Teixeira, Aline. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Deladino, Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Deladino, Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de los Alimentos (CIDCA); Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
description Trabajo presentado a IV Conference Ia ValSe-Food CYTED and VII Symposium Chia-Link, La Plata y Jujuy, Argentina, 14–18 noviembre de 2022
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-10
2023-03-17T17:13:20Z
2023-03-17T17:13:20Z
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/14269
https://www.mdpi.com/2673-9976/17/1/16
2673-9976
https://doi.org/10.3390/blsf2022017016
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/14269
https://www.mdpi.com/2673-9976/17/1/16
https://doi.org/10.3390/blsf2022017016
identifier_str_mv 2673-9976
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv La Plata .......... (inhabited place) (World, South America, Argentina, Buenos Aires)
7006289
dc.publisher.none.fl_str_mv MDPI
publisher.none.fl_str_mv MDPI
dc.source.none.fl_str_mv Biology and Life Sciences Forum 17 (1) : 16. (2022)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1844619174990577664
score 12.559606