Changing Conditions for Local Food Actors to Operate Towards Agroecology During the COVID-19 Pandemic
- Autores
- Frank, Markus; Kaufmann, Brigitte; Ejarque, Mercedes; Lamaison, María Guadalupe; Nessi, María Virginia; Amoroso, Mariano Martin
- Año de publicación
- 2022
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Given the novel character of disturbances caused by the pandemic in food systems, initial studies have been conducted to stress the reinforced urgent need for food systems’ transformation toward sustainability. First assessments, conducted in the early months of the pandemic, found that local food actors responded to changing production and marketing conditions by implementing alternative practices under the umbrella of agroecology. However, given the unprecedented and dynamic character of the pandemic in regional situations, and related context-specific changes caused in food system actors’ operations, case studies are needed to assess in more detail under which changing conditions food actors implemented alternative practices. Moreover, the maintenance of practices as conditions normalize, and food actors’ transformative potential in relation to the principles of agroecology, need further assessment. In response to these emerging issues, we provide insights into our case study research conducted during 2021 in a local food system in Argentina. The aim of this research was to study how changing conditions triggered local food actors to (re-)frame their objectives and activities regarding marketing, and to assess the relevance of agroecological principles as a means of responding to changing conditions and to unfold longer-term transitions. We identified local producer shops (n = 5) and markets (n = 4) that were established or consolidated by self-organized producer groups (SOPGs) during the first months of the pandemic. Using semi-structured interviews with SOPG members (n = 12) and qualitative content analysis, we found that alternative practices were adopted in response to different changing conditions, and new needs and opportunities for producers and consumers brought about by the pandemic. Objectives pursued, and activities undertaken by the groups revealed reactive short-term mitigation strategies, and proactive longer-term transformative objectives. The relational analysis between practices and agroecological principles showed that the principles became important Frank et al. Local Food Actors During COVID-19 means of responding to changing conditions and to unfold longer-term transitions. The cases illustrate how local food actors operationalized agroecological principles, and in turn how principles can be used to investigate the nature and potentials of food actors’ alternative practices, highlighting the relevance of agroecology to co-design sustainability transitions in local food systems and to mitigate possible future crisis. Dado el carácter novedoso de las perturbaciones provocadas por la pandemia en los sistemas alimentarios, se han realizado estudios iniciales para enfatizar la necesidad urgente reforzada de alimentos transformación de los sistemas hacia la sostenibilidad. Primeras evaluaciones, realizadas en los primeros meses de la pandemia, encontró que los actores alimentarios locales respondieron a cambios condiciones de producción y comercialización mediante la implementación de prácticas alternativas bajo paraguas de la agroecología. Sin embargo, dado el carácter dinámico y sin precedentes de la pandemia en situaciones regionales, y los cambios específicos relacionados con el contexto causados en los alimentos operaciones de los actores del sistema, se necesitan estudios de caso para evaluar con más detalle bajo en qué condiciones cambiantes los actores alimentarios implementaron prácticas alternativas. Es más, el mantenimiento de las prácticas a medida que las condiciones se normalizan, y la transformación de los actores alimentarios potencial en relación con los principios de la agroecología, necesita una evaluación adicional. En respuesta a estos problemas emergentes, brindamos información sobre nuestra investigación de estudio de caso realizada durante 2021 en un sistema alimentario local en Argentina. El objetivo de esta investigación fue estudiar cómo las condiciones cambiantes impulsaron a los actores alimentarios locales a (re)enmarcar sus objetivos y actividades relacionadas con la comercialización, y para evaluar la pertinencia de los principios agroecológicos como un medio para responder a las condiciones cambiantes y desarrollar transiciones a más largo plazo. Identificamos tiendas de productores locales (n = 5) y mercados (n = 4) que se establecieron o consolidados por grupos de productores autoorganizados (SOPG) durante los primeros meses de la pandemia. Uso de entrevistas semiestructuradas con miembros de SOPG (n = 12) y análisis de contenido cualitativo, encontramos que se adoptaron prácticas alternativas en respuesta a diferentes condiciones cambiantes, y nuevas necesidades y oportunidades para productores y consumidores provocados por la pandemia. Objetivos perseguidos, y actividades emprendidas por los grupos revelaron estrategias reactivas de mitigación a corto plazo, y objetivos transformadores proactivos a más largo plazo. El análisis relacional entre prácticas y principios agroecológicos mostraron que los principios se volvieron importantes franco et al. Actores alimentarios locales durante el COVID-19 medios para responder a las condiciones cambiantes y desarrollar transiciones a más largo plazo. Él Los casos ilustran cómo los actores alimentarios locales pusieron en práctica los principios agroecológicos y, en cómo se pueden utilizar los principios para investigar la naturaleza y el potencial de los actores alimentarios prácticas alternativas, destacando la relevancia de la agroecología para co-diseñar la sostenibilidad transiciones en los sistemas alimentarios locales y mitigar posibles crisis futuras.
Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar Región Patagonia
Fil: Frank, Markus. German Institute for Tropical and Subtropical Agriculture (DITSL), Witzenhausen; Alemania
Fil: Kaufmann, Brigitte. German Institute for Tropical and Subtropical Agriculture (DITSL), Witzenhausen; Alemania
Fil: Ejarque, Mercedes. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Instituto de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar, Región Patagonia; Argentina
Fil: Lamaison, María Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Gino Germani (IIGG); Argentina
Fil: Nessi, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Gino Germani (IIGG); Argentina
Fil: Amoroso, Mariano Martin. Universidad Nacional de Río Negro (UNRN). Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural (IRNAD); El Bolsón, Argentina
Fil: Frank, Markus. University of Hohenheim. Institute of Agricultural Sciences in the Tropics (Hans-Ruthenberg-Institute). Social Ecology of Tropical and Subtropical Land-Use Systems; Alemania
Fil: Kaufmann, Brigitte. University of Hohenheim. Institute of Agricultural Sciences in the Tropics (Hans-Ruthenberg-Institute). Social Ecology of Tropical and Subtropical Land-Use Systems; Alemania
Fil: Lamaison, María Guadalupe. Universidad de Buenos Aires, Instituto de Investigaciones Gino Germani (IIGG); Argentina
Fil: Nessi, María Virginia. Universidad de Buenos Aires(UBA). Instituto de Investigaciones Gino Germani (IIGG); Argentina - Fuente
- Frontiers in sustainable food systems 6 : Article 866004. (June 2022)
- Materia
-
Agroecology
Pandemics
Agrifood Systems
Agroecología
Pandemias
Argentina
COVID-19
Sistemas Agroalimentarios
Agroecological Principles
Agroecological Transitions
Shock-Mitigation Responses
Transformative Potential of Local Food Actors
Principios Agroecológicos
Transiciones Agroecológicas
Respuestas de Mitigación de Impactos
Transformador Potencial de los Actores Alimentarios Locales - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/13940
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_3be654bccf490a702e0b7f3b26db18c7 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/13940 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Changing Conditions for Local Food Actors to Operate Towards Agroecology During the COVID-19 PandemicFrank, MarkusKaufmann, BrigitteEjarque, MercedesLamaison, María GuadalupeNessi, María VirginiaAmoroso, Mariano MartinAgroecologyPandemicsAgrifood SystemsAgroecologíaPandemiasArgentinaCOVID-19Sistemas AgroalimentariosAgroecological PrinciplesAgroecological TransitionsShock-Mitigation ResponsesTransformative Potential of Local Food ActorsPrincipios AgroecológicosTransiciones AgroecológicasRespuestas de Mitigación de ImpactosTransformador Potencial de los Actores Alimentarios LocalesGiven the novel character of disturbances caused by the pandemic in food systems, initial studies have been conducted to stress the reinforced urgent need for food systems’ transformation toward sustainability. First assessments, conducted in the early months of the pandemic, found that local food actors responded to changing production and marketing conditions by implementing alternative practices under the umbrella of agroecology. However, given the unprecedented and dynamic character of the pandemic in regional situations, and related context-specific changes caused in food system actors’ operations, case studies are needed to assess in more detail under which changing conditions food actors implemented alternative practices. Moreover, the maintenance of practices as conditions normalize, and food actors’ transformative potential in relation to the principles of agroecology, need further assessment. In response to these emerging issues, we provide insights into our case study research conducted during 2021 in a local food system in Argentina. The aim of this research was to study how changing conditions triggered local food actors to (re-)frame their objectives and activities regarding marketing, and to assess the relevance of agroecological principles as a means of responding to changing conditions and to unfold longer-term transitions. We identified local producer shops (n = 5) and markets (n = 4) that were established or consolidated by self-organized producer groups (SOPGs) during the first months of the pandemic. Using semi-structured interviews with SOPG members (n = 12) and qualitative content analysis, we found that alternative practices were adopted in response to different changing conditions, and new needs and opportunities for producers and consumers brought about by the pandemic. Objectives pursued, and activities undertaken by the groups revealed reactive short-term mitigation strategies, and proactive longer-term transformative objectives. The relational analysis between practices and agroecological principles showed that the principles became important Frank et al. Local Food Actors During COVID-19 means of responding to changing conditions and to unfold longer-term transitions. The cases illustrate how local food actors operationalized agroecological principles, and in turn how principles can be used to investigate the nature and potentials of food actors’ alternative practices, highlighting the relevance of agroecology to co-design sustainability transitions in local food systems and to mitigate possible future crisis. Dado el carácter novedoso de las perturbaciones provocadas por la pandemia en los sistemas alimentarios, se han realizado estudios iniciales para enfatizar la necesidad urgente reforzada de alimentos transformación de los sistemas hacia la sostenibilidad. Primeras evaluaciones, realizadas en los primeros meses de la pandemia, encontró que los actores alimentarios locales respondieron a cambios condiciones de producción y comercialización mediante la implementación de prácticas alternativas bajo paraguas de la agroecología. Sin embargo, dado el carácter dinámico y sin precedentes de la pandemia en situaciones regionales, y los cambios específicos relacionados con el contexto causados en los alimentos operaciones de los actores del sistema, se necesitan estudios de caso para evaluar con más detalle bajo en qué condiciones cambiantes los actores alimentarios implementaron prácticas alternativas. Es más, el mantenimiento de las prácticas a medida que las condiciones se normalizan, y la transformación de los actores alimentarios potencial en relación con los principios de la agroecología, necesita una evaluación adicional. En respuesta a estos problemas emergentes, brindamos información sobre nuestra investigación de estudio de caso realizada durante 2021 en un sistema alimentario local en Argentina. El objetivo de esta investigación fue estudiar cómo las condiciones cambiantes impulsaron a los actores alimentarios locales a (re)enmarcar sus objetivos y actividades relacionadas con la comercialización, y para evaluar la pertinencia de los principios agroecológicos como un medio para responder a las condiciones cambiantes y desarrollar transiciones a más largo plazo. Identificamos tiendas de productores locales (n = 5) y mercados (n = 4) que se establecieron o consolidados por grupos de productores autoorganizados (SOPG) durante los primeros meses de la pandemia. Uso de entrevistas semiestructuradas con miembros de SOPG (n = 12) y análisis de contenido cualitativo, encontramos que se adoptaron prácticas alternativas en respuesta a diferentes condiciones cambiantes, y nuevas necesidades y oportunidades para productores y consumidores provocados por la pandemia. Objetivos perseguidos, y actividades emprendidas por los grupos revelaron estrategias reactivas de mitigación a corto plazo, y objetivos transformadores proactivos a más largo plazo. El análisis relacional entre prácticas y principios agroecológicos mostraron que los principios se volvieron importantes franco et al. Actores alimentarios locales durante el COVID-19 medios para responder a las condiciones cambiantes y desarrollar transiciones a más largo plazo. Él Los casos ilustran cómo los actores alimentarios locales pusieron en práctica los principios agroecológicos y, en cómo se pueden utilizar los principios para investigar la naturaleza y el potencial de los actores alimentarios prácticas alternativas, destacando la relevancia de la agroecología para co-diseñar la sostenibilidad transiciones en los sistemas alimentarios locales y mitigar posibles crisis futuras.Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar Región PatagoniaFil: Frank, Markus. German Institute for Tropical and Subtropical Agriculture (DITSL), Witzenhausen; AlemaniaFil: Kaufmann, Brigitte. German Institute for Tropical and Subtropical Agriculture (DITSL), Witzenhausen; AlemaniaFil: Ejarque, Mercedes. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Instituto de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar, Región Patagonia; ArgentinaFil: Lamaison, María Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Gino Germani (IIGG); ArgentinaFil: Nessi, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Gino Germani (IIGG); ArgentinaFil: Amoroso, Mariano Martin. Universidad Nacional de Río Negro (UNRN). Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural (IRNAD); El Bolsón, ArgentinaFil: Frank, Markus. University of Hohenheim. Institute of Agricultural Sciences in the Tropics (Hans-Ruthenberg-Institute). Social Ecology of Tropical and Subtropical Land-Use Systems; AlemaniaFil: Kaufmann, Brigitte. University of Hohenheim. Institute of Agricultural Sciences in the Tropics (Hans-Ruthenberg-Institute). Social Ecology of Tropical and Subtropical Land-Use Systems; AlemaniaFil: Lamaison, María Guadalupe. Universidad de Buenos Aires, Instituto de Investigaciones Gino Germani (IIGG); ArgentinaFil: Nessi, María Virginia. Universidad de Buenos Aires(UBA). Instituto de Investigaciones Gino Germani (IIGG); Argentina2023-01-27T14:39:42Z2023-01-27T14:39:42Z2022-06-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/13940https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fsufs.2022.866004/full2571-581Xhttps://doi.org/10.3389/fsufs.2022.866004Frontiers in sustainable food systems 6 : Article 866004. (June 2022)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repograntAgreement/INTA/2019-8191.PL459.001/2019-8191.PL459.001/AR./Producción local alimentos frutihortícolasinfo:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PE-E8-I173-001/2019-PE-E8-I173-001/AR./Comercialización y consumo de los productos de la Agricultura Familiarinfo:eu-repo/semantics/openAccess2025-09-04T09:49:42Zoai:localhost:20.500.12123/13940instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-04 09:49:43.464INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Changing Conditions for Local Food Actors to Operate Towards Agroecology During the COVID-19 Pandemic |
title |
Changing Conditions for Local Food Actors to Operate Towards Agroecology During the COVID-19 Pandemic |
spellingShingle |
Changing Conditions for Local Food Actors to Operate Towards Agroecology During the COVID-19 Pandemic Frank, Markus Agroecology Pandemics Agrifood Systems Agroecología Pandemias Argentina COVID-19 Sistemas Agroalimentarios Agroecological Principles Agroecological Transitions Shock-Mitigation Responses Transformative Potential of Local Food Actors Principios Agroecológicos Transiciones Agroecológicas Respuestas de Mitigación de Impactos Transformador Potencial de los Actores Alimentarios Locales |
title_short |
Changing Conditions for Local Food Actors to Operate Towards Agroecology During the COVID-19 Pandemic |
title_full |
Changing Conditions for Local Food Actors to Operate Towards Agroecology During the COVID-19 Pandemic |
title_fullStr |
Changing Conditions for Local Food Actors to Operate Towards Agroecology During the COVID-19 Pandemic |
title_full_unstemmed |
Changing Conditions for Local Food Actors to Operate Towards Agroecology During the COVID-19 Pandemic |
title_sort |
Changing Conditions for Local Food Actors to Operate Towards Agroecology During the COVID-19 Pandemic |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Frank, Markus Kaufmann, Brigitte Ejarque, Mercedes Lamaison, María Guadalupe Nessi, María Virginia Amoroso, Mariano Martin |
author |
Frank, Markus |
author_facet |
Frank, Markus Kaufmann, Brigitte Ejarque, Mercedes Lamaison, María Guadalupe Nessi, María Virginia Amoroso, Mariano Martin |
author_role |
author |
author2 |
Kaufmann, Brigitte Ejarque, Mercedes Lamaison, María Guadalupe Nessi, María Virginia Amoroso, Mariano Martin |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Agroecology Pandemics Agrifood Systems Agroecología Pandemias Argentina COVID-19 Sistemas Agroalimentarios Agroecological Principles Agroecological Transitions Shock-Mitigation Responses Transformative Potential of Local Food Actors Principios Agroecológicos Transiciones Agroecológicas Respuestas de Mitigación de Impactos Transformador Potencial de los Actores Alimentarios Locales |
topic |
Agroecology Pandemics Agrifood Systems Agroecología Pandemias Argentina COVID-19 Sistemas Agroalimentarios Agroecological Principles Agroecological Transitions Shock-Mitigation Responses Transformative Potential of Local Food Actors Principios Agroecológicos Transiciones Agroecológicas Respuestas de Mitigación de Impactos Transformador Potencial de los Actores Alimentarios Locales |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Given the novel character of disturbances caused by the pandemic in food systems, initial studies have been conducted to stress the reinforced urgent need for food systems’ transformation toward sustainability. First assessments, conducted in the early months of the pandemic, found that local food actors responded to changing production and marketing conditions by implementing alternative practices under the umbrella of agroecology. However, given the unprecedented and dynamic character of the pandemic in regional situations, and related context-specific changes caused in food system actors’ operations, case studies are needed to assess in more detail under which changing conditions food actors implemented alternative practices. Moreover, the maintenance of practices as conditions normalize, and food actors’ transformative potential in relation to the principles of agroecology, need further assessment. In response to these emerging issues, we provide insights into our case study research conducted during 2021 in a local food system in Argentina. The aim of this research was to study how changing conditions triggered local food actors to (re-)frame their objectives and activities regarding marketing, and to assess the relevance of agroecological principles as a means of responding to changing conditions and to unfold longer-term transitions. We identified local producer shops (n = 5) and markets (n = 4) that were established or consolidated by self-organized producer groups (SOPGs) during the first months of the pandemic. Using semi-structured interviews with SOPG members (n = 12) and qualitative content analysis, we found that alternative practices were adopted in response to different changing conditions, and new needs and opportunities for producers and consumers brought about by the pandemic. Objectives pursued, and activities undertaken by the groups revealed reactive short-term mitigation strategies, and proactive longer-term transformative objectives. The relational analysis between practices and agroecological principles showed that the principles became important Frank et al. Local Food Actors During COVID-19 means of responding to changing conditions and to unfold longer-term transitions. The cases illustrate how local food actors operationalized agroecological principles, and in turn how principles can be used to investigate the nature and potentials of food actors’ alternative practices, highlighting the relevance of agroecology to co-design sustainability transitions in local food systems and to mitigate possible future crisis. Dado el carácter novedoso de las perturbaciones provocadas por la pandemia en los sistemas alimentarios, se han realizado estudios iniciales para enfatizar la necesidad urgente reforzada de alimentos transformación de los sistemas hacia la sostenibilidad. Primeras evaluaciones, realizadas en los primeros meses de la pandemia, encontró que los actores alimentarios locales respondieron a cambios condiciones de producción y comercialización mediante la implementación de prácticas alternativas bajo paraguas de la agroecología. Sin embargo, dado el carácter dinámico y sin precedentes de la pandemia en situaciones regionales, y los cambios específicos relacionados con el contexto causados en los alimentos operaciones de los actores del sistema, se necesitan estudios de caso para evaluar con más detalle bajo en qué condiciones cambiantes los actores alimentarios implementaron prácticas alternativas. Es más, el mantenimiento de las prácticas a medida que las condiciones se normalizan, y la transformación de los actores alimentarios potencial en relación con los principios de la agroecología, necesita una evaluación adicional. En respuesta a estos problemas emergentes, brindamos información sobre nuestra investigación de estudio de caso realizada durante 2021 en un sistema alimentario local en Argentina. El objetivo de esta investigación fue estudiar cómo las condiciones cambiantes impulsaron a los actores alimentarios locales a (re)enmarcar sus objetivos y actividades relacionadas con la comercialización, y para evaluar la pertinencia de los principios agroecológicos como un medio para responder a las condiciones cambiantes y desarrollar transiciones a más largo plazo. Identificamos tiendas de productores locales (n = 5) y mercados (n = 4) que se establecieron o consolidados por grupos de productores autoorganizados (SOPG) durante los primeros meses de la pandemia. Uso de entrevistas semiestructuradas con miembros de SOPG (n = 12) y análisis de contenido cualitativo, encontramos que se adoptaron prácticas alternativas en respuesta a diferentes condiciones cambiantes, y nuevas necesidades y oportunidades para productores y consumidores provocados por la pandemia. Objetivos perseguidos, y actividades emprendidas por los grupos revelaron estrategias reactivas de mitigación a corto plazo, y objetivos transformadores proactivos a más largo plazo. El análisis relacional entre prácticas y principios agroecológicos mostraron que los principios se volvieron importantes franco et al. Actores alimentarios locales durante el COVID-19 medios para responder a las condiciones cambiantes y desarrollar transiciones a más largo plazo. Él Los casos ilustran cómo los actores alimentarios locales pusieron en práctica los principios agroecológicos y, en cómo se pueden utilizar los principios para investigar la naturaleza y el potencial de los actores alimentarios prácticas alternativas, destacando la relevancia de la agroecología para co-diseñar la sostenibilidad transiciones en los sistemas alimentarios locales y mitigar posibles crisis futuras. Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar Región Patagonia Fil: Frank, Markus. German Institute for Tropical and Subtropical Agriculture (DITSL), Witzenhausen; Alemania Fil: Kaufmann, Brigitte. German Institute for Tropical and Subtropical Agriculture (DITSL), Witzenhausen; Alemania Fil: Ejarque, Mercedes. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Instituto de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar, Región Patagonia; Argentina Fil: Lamaison, María Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Gino Germani (IIGG); Argentina Fil: Nessi, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Gino Germani (IIGG); Argentina Fil: Amoroso, Mariano Martin. Universidad Nacional de Río Negro (UNRN). Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural (IRNAD); El Bolsón, Argentina Fil: Frank, Markus. University of Hohenheim. Institute of Agricultural Sciences in the Tropics (Hans-Ruthenberg-Institute). Social Ecology of Tropical and Subtropical Land-Use Systems; Alemania Fil: Kaufmann, Brigitte. University of Hohenheim. Institute of Agricultural Sciences in the Tropics (Hans-Ruthenberg-Institute). Social Ecology of Tropical and Subtropical Land-Use Systems; Alemania Fil: Lamaison, María Guadalupe. Universidad de Buenos Aires, Instituto de Investigaciones Gino Germani (IIGG); Argentina Fil: Nessi, María Virginia. Universidad de Buenos Aires(UBA). Instituto de Investigaciones Gino Germani (IIGG); Argentina |
description |
Given the novel character of disturbances caused by the pandemic in food systems, initial studies have been conducted to stress the reinforced urgent need for food systems’ transformation toward sustainability. First assessments, conducted in the early months of the pandemic, found that local food actors responded to changing production and marketing conditions by implementing alternative practices under the umbrella of agroecology. However, given the unprecedented and dynamic character of the pandemic in regional situations, and related context-specific changes caused in food system actors’ operations, case studies are needed to assess in more detail under which changing conditions food actors implemented alternative practices. Moreover, the maintenance of practices as conditions normalize, and food actors’ transformative potential in relation to the principles of agroecology, need further assessment. In response to these emerging issues, we provide insights into our case study research conducted during 2021 in a local food system in Argentina. The aim of this research was to study how changing conditions triggered local food actors to (re-)frame their objectives and activities regarding marketing, and to assess the relevance of agroecological principles as a means of responding to changing conditions and to unfold longer-term transitions. We identified local producer shops (n = 5) and markets (n = 4) that were established or consolidated by self-organized producer groups (SOPGs) during the first months of the pandemic. Using semi-structured interviews with SOPG members (n = 12) and qualitative content analysis, we found that alternative practices were adopted in response to different changing conditions, and new needs and opportunities for producers and consumers brought about by the pandemic. Objectives pursued, and activities undertaken by the groups revealed reactive short-term mitigation strategies, and proactive longer-term transformative objectives. The relational analysis between practices and agroecological principles showed that the principles became important Frank et al. Local Food Actors During COVID-19 means of responding to changing conditions and to unfold longer-term transitions. The cases illustrate how local food actors operationalized agroecological principles, and in turn how principles can be used to investigate the nature and potentials of food actors’ alternative practices, highlighting the relevance of agroecology to co-design sustainability transitions in local food systems and to mitigate possible future crisis. Dado el carácter novedoso de las perturbaciones provocadas por la pandemia en los sistemas alimentarios, se han realizado estudios iniciales para enfatizar la necesidad urgente reforzada de alimentos transformación de los sistemas hacia la sostenibilidad. Primeras evaluaciones, realizadas en los primeros meses de la pandemia, encontró que los actores alimentarios locales respondieron a cambios condiciones de producción y comercialización mediante la implementación de prácticas alternativas bajo paraguas de la agroecología. Sin embargo, dado el carácter dinámico y sin precedentes de la pandemia en situaciones regionales, y los cambios específicos relacionados con el contexto causados en los alimentos operaciones de los actores del sistema, se necesitan estudios de caso para evaluar con más detalle bajo en qué condiciones cambiantes los actores alimentarios implementaron prácticas alternativas. Es más, el mantenimiento de las prácticas a medida que las condiciones se normalizan, y la transformación de los actores alimentarios potencial en relación con los principios de la agroecología, necesita una evaluación adicional. En respuesta a estos problemas emergentes, brindamos información sobre nuestra investigación de estudio de caso realizada durante 2021 en un sistema alimentario local en Argentina. El objetivo de esta investigación fue estudiar cómo las condiciones cambiantes impulsaron a los actores alimentarios locales a (re)enmarcar sus objetivos y actividades relacionadas con la comercialización, y para evaluar la pertinencia de los principios agroecológicos como un medio para responder a las condiciones cambiantes y desarrollar transiciones a más largo plazo. Identificamos tiendas de productores locales (n = 5) y mercados (n = 4) que se establecieron o consolidados por grupos de productores autoorganizados (SOPG) durante los primeros meses de la pandemia. Uso de entrevistas semiestructuradas con miembros de SOPG (n = 12) y análisis de contenido cualitativo, encontramos que se adoptaron prácticas alternativas en respuesta a diferentes condiciones cambiantes, y nuevas necesidades y oportunidades para productores y consumidores provocados por la pandemia. Objetivos perseguidos, y actividades emprendidas por los grupos revelaron estrategias reactivas de mitigación a corto plazo, y objetivos transformadores proactivos a más largo plazo. El análisis relacional entre prácticas y principios agroecológicos mostraron que los principios se volvieron importantes franco et al. Actores alimentarios locales durante el COVID-19 medios para responder a las condiciones cambiantes y desarrollar transiciones a más largo plazo. Él Los casos ilustran cómo los actores alimentarios locales pusieron en práctica los principios agroecológicos y, en cómo se pueden utilizar los principios para investigar la naturaleza y el potencial de los actores alimentarios prácticas alternativas, destacando la relevancia de la agroecología para co-diseñar la sostenibilidad transiciones en los sistemas alimentarios locales y mitigar posibles crisis futuras. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-06-16 2023-01-27T14:39:42Z 2023-01-27T14:39:42Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/13940 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fsufs.2022.866004/full 2571-581X https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.866004 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/13940 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fsufs.2022.866004/full https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.866004 |
identifier_str_mv |
2571-581X |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repograntAgreement/INTA/2019-8191.PL459.001/2019-8191.PL459.001/AR./Producción local alimentos frutihortícolas info:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PE-E8-I173-001/2019-PE-E8-I173-001/AR./Comercialización y consumo de los productos de la Agricultura Familiar |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Frontiers in sustainable food systems 6 : Article 866004. (June 2022) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1842341408252362752 |
score |
12.623145 |