Microbial biostimulants to mitigate salt stress in lettuce
- Autores
- Moya, Karen; Maroniche, Guillermo Andrés; Vallejo, Daniela Adriana; Puente, Mariana Laura; Di Salvo, Luciana; Garcia, Julia Elena
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- documento de conferencia
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Póster y Resúmen
Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) can stimulate plant growth, increase yield, reduce pathogen infection, as well as reduce abiotic plant stress. These microorganisms are of interest for application in agriculture. Bioformulations based on PGPR are named as microbial biostimulants. They are used to enhance the uptake of water and nutrients from the soil, increase root growth, and make plants more resistant to water and heat stress and excessive salinity. The effectiveness of a specific PGPR strain for enhancing plant tolerance to abiotic stress depends on the crop, and the type and level of the stress. This study aims to evaluate different PGPR strains and their combinations to improve lettuce germination and early growth under salinity stress
Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMYZA)
Fil: Moya, Karen. Universidad de Buenos Aires (UBA). Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
Fil: Maroniche, Guillermo Andrés. Universidad Nacional de Mar del Plata (UNMdP). Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Maroniche, Guillermo Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina
Fil: Vallejo, Daniela Adriana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMyZA); Argentina
Fil: Puente, Mariana Laura. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMyZA); Argentina
Fil: Di Salvo, Luciana. Universidad de Buenos Aires (UBA). Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
Fil: Di Salvo, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina
Fil: Garcia, Julia Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMyZA); Argentina - Fuente
- XIX Congreso de la Sociedad Argentina de Microbiología General (SAMIGE). Córdoba, 22 al 25 de octubre del 2024
- Materia
-
Microbial flora
Biostimulants
Osmotic stress
Lettuces
Coinoculation
Flora microbiana
Bioestimulantes
Estrés osmótico
Lechuga
Coinoculación
Az39T
Azospirillum argentinense
Pseudomonas rhodesiae
Salt stress - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/21135
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_12ac5aa49a0bb2acebc749b0870a0591 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/21135 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Microbial biostimulants to mitigate salt stress in lettuceMoya, KarenMaroniche, Guillermo AndrésVallejo, Daniela AdrianaPuente, Mariana LauraDi Salvo, LucianaGarcia, Julia ElenaMicrobial floraBiostimulantsOsmotic stressLettucesCoinoculationFlora microbianaBioestimulantesEstrés osmóticoLechugaCoinoculaciónAz39TAzospirillum argentinensePseudomonas rhodesiaeSalt stressPóster y ResúmenPlant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) can stimulate plant growth, increase yield, reduce pathogen infection, as well as reduce abiotic plant stress. These microorganisms are of interest for application in agriculture. Bioformulations based on PGPR are named as microbial biostimulants. They are used to enhance the uptake of water and nutrients from the soil, increase root growth, and make plants more resistant to water and heat stress and excessive salinity. The effectiveness of a specific PGPR strain for enhancing plant tolerance to abiotic stress depends on the crop, and the type and level of the stress. This study aims to evaluate different PGPR strains and their combinations to improve lettuce germination and early growth under salinity stressInstituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMYZA)Fil: Moya, Karen. Universidad de Buenos Aires (UBA). Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; ArgentinaFil: Maroniche, Guillermo Andrés. Universidad Nacional de Mar del Plata (UNMdP). Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Maroniche, Guillermo Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); ArgentinaFil: Vallejo, Daniela Adriana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMyZA); ArgentinaFil: Puente, Mariana Laura. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMyZA); ArgentinaFil: Di Salvo, Luciana. Universidad de Buenos Aires (UBA). Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; ArgentinaFil: Di Salvo, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); ArgentinaFil: Garcia, Julia Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMyZA); ArgentinaSociedad Argentina de Microbiología General (SAMIGE)2025-02-05T13:30:50Z2025-02-05T13:30:50Z2024-10-22info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/21135XIX Congreso de la sociedad argentina de microbiología general, 22 al 25 de octubre del 2024, Córdoba, Argentina.XIX Congreso de la Sociedad Argentina de Microbiología General (SAMIGE). Córdoba, 22 al 25 de octubre del 2024reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-11T10:25:33Zoai:localhost:20.500.12123/21135instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-11 10:25:33.857INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Microbial biostimulants to mitigate salt stress in lettuce |
title |
Microbial biostimulants to mitigate salt stress in lettuce |
spellingShingle |
Microbial biostimulants to mitigate salt stress in lettuce Moya, Karen Microbial flora Biostimulants Osmotic stress Lettuces Coinoculation Flora microbiana Bioestimulantes Estrés osmótico Lechuga Coinoculación Az39T Azospirillum argentinense Pseudomonas rhodesiae Salt stress |
title_short |
Microbial biostimulants to mitigate salt stress in lettuce |
title_full |
Microbial biostimulants to mitigate salt stress in lettuce |
title_fullStr |
Microbial biostimulants to mitigate salt stress in lettuce |
title_full_unstemmed |
Microbial biostimulants to mitigate salt stress in lettuce |
title_sort |
Microbial biostimulants to mitigate salt stress in lettuce |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Moya, Karen Maroniche, Guillermo Andrés Vallejo, Daniela Adriana Puente, Mariana Laura Di Salvo, Luciana Garcia, Julia Elena |
author |
Moya, Karen |
author_facet |
Moya, Karen Maroniche, Guillermo Andrés Vallejo, Daniela Adriana Puente, Mariana Laura Di Salvo, Luciana Garcia, Julia Elena |
author_role |
author |
author2 |
Maroniche, Guillermo Andrés Vallejo, Daniela Adriana Puente, Mariana Laura Di Salvo, Luciana Garcia, Julia Elena |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Microbial flora Biostimulants Osmotic stress Lettuces Coinoculation Flora microbiana Bioestimulantes Estrés osmótico Lechuga Coinoculación Az39T Azospirillum argentinense Pseudomonas rhodesiae Salt stress |
topic |
Microbial flora Biostimulants Osmotic stress Lettuces Coinoculation Flora microbiana Bioestimulantes Estrés osmótico Lechuga Coinoculación Az39T Azospirillum argentinense Pseudomonas rhodesiae Salt stress |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Póster y Resúmen Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) can stimulate plant growth, increase yield, reduce pathogen infection, as well as reduce abiotic plant stress. These microorganisms are of interest for application in agriculture. Bioformulations based on PGPR are named as microbial biostimulants. They are used to enhance the uptake of water and nutrients from the soil, increase root growth, and make plants more resistant to water and heat stress and excessive salinity. The effectiveness of a specific PGPR strain for enhancing plant tolerance to abiotic stress depends on the crop, and the type and level of the stress. This study aims to evaluate different PGPR strains and their combinations to improve lettuce germination and early growth under salinity stress Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMYZA) Fil: Moya, Karen. Universidad de Buenos Aires (UBA). Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina Fil: Maroniche, Guillermo Andrés. Universidad Nacional de Mar del Plata (UNMdP). Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina Fil: Maroniche, Guillermo Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina Fil: Vallejo, Daniela Adriana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMyZA); Argentina Fil: Puente, Mariana Laura. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMyZA); Argentina Fil: Di Salvo, Luciana. Universidad de Buenos Aires (UBA). Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina Fil: Di Salvo, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina Fil: Garcia, Julia Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMyZA); Argentina |
description |
Póster y Resúmen |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024-10-22 2025-02-05T13:30:50Z 2025-02-05T13:30:50Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/conferenceObject info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_5794 info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia |
format |
conferenceObject |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/21135 XIX Congreso de la sociedad argentina de microbiología general, 22 al 25 de octubre del 2024, Córdoba, Argentina. |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/21135 |
identifier_str_mv |
XIX Congreso de la sociedad argentina de microbiología general, 22 al 25 de octubre del 2024, Córdoba, Argentina. |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedad Argentina de Microbiología General (SAMIGE) |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedad Argentina de Microbiología General (SAMIGE) |
dc.source.none.fl_str_mv |
XIX Congreso de la Sociedad Argentina de Microbiología General (SAMIGE). Córdoba, 22 al 25 de octubre del 2024 reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1842975538948341760 |
score |
12.993085 |