Microbial biostimulants to mitigate salt stress in lettuce

Autores
Moya, Karen; Maroniche, Guillermo Andrés; Vallejo, Daniela Adriana; Puente, Mariana Laura; Di Salvo, Luciana; Garcia, Julia Elena
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Póster y Resúmen
Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) can stimulate plant growth, increase yield, reduce pathogen infection, as well as reduce abiotic plant stress. These microorganisms are of interest for application in agriculture. Bioformulations based on PGPR are named as microbial biostimulants. They are used to enhance the uptake of water and nutrients from the soil, increase root growth, and make plants more resistant to water and heat stress and excessive salinity. The effectiveness of a specific PGPR strain for enhancing plant tolerance to abiotic stress depends on the crop, and the type and level of the stress. This study aims to evaluate different PGPR strains and their combinations to improve lettuce germination and early growth under salinity stress
Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMYZA)
Fil: Moya, Karen. Universidad de Buenos Aires (UBA). Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
Fil: Maroniche, Guillermo Andrés. Universidad Nacional de Mar del Plata (UNMdP). Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Maroniche, Guillermo Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina
Fil: Vallejo, Daniela Adriana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMyZA); Argentina
Fil: Puente, Mariana Laura. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMyZA); Argentina
Fil: Di Salvo, Luciana. Universidad de Buenos Aires (UBA). Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
Fil: Di Salvo, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina
Fil: Garcia, Julia Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMyZA); Argentina
Fuente
XIX Congreso de la Sociedad Argentina de Microbiología General (SAMIGE). Córdoba, 22 al 25 de octubre del 2024
Materia
Microbial flora
Biostimulants
Osmotic stress
Lettuces
Coinoculation
Flora microbiana
Bioestimulantes
Estrés osmótico
Lechuga
Coinoculación
Az39T
Azospirillum argentinense
Pseudomonas rhodesiae
Salt stress
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
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Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) can stimulate plant growth, increase yield, reduce pathogen infection, as well as reduce abiotic plant stress. These microorganisms are of interest for application in agriculture. Bioformulations based on PGPR are named as microbial biostimulants. They are used to enhance the uptake of water and nutrients from the soil, increase root growth, and make plants more resistant to water and heat stress and excessive salinity. The effectiveness of a specific PGPR strain for enhancing plant tolerance to abiotic stress depends on the crop, and the type and level of the stress. This study aims to evaluate different PGPR strains and their combinations to improve lettuce germination and early growth under salinity stress
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