Pyrosequencing reveals changes in soil bacterial communities after conversion of Yungas forests to agriculture

Autores
Montecchia, Marcela Susana; Tosi, Micaela; Soria, Marcelo Abel; Vogrig, Jimena Andrea; Sydorenko, Oksana; Correa, Olga Susana
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Montecchia, Marcela Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Montecchia, Marcela Susana. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Montecchia, Marcela Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Tosi, Micaela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Tosi, Micaela. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
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Fil: Soria, Marcelo Abel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Soria, Marcelo Abel. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
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Fil: Vogrig, Jimena Andrea. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Vogrig, Jimena Andrea. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Vogrig, Jimena Andrea. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Sydorenko, Oksana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Sydorenko, Oksana. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Sydorenko, Oksana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Correa, Olga Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Correa, Olga Susana. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Correa, Olga Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina.
The Southern Andean Yungas in Northwest Argentina constitute one of the main biodiversity hotspots in the world. Considerable changes in land use have taken place in this ecoregion, predominantly related to forest conversion to croplands, inducing losses in above-ground biodiversity and with potential impact on soil microbial communities. In this study, we used high-throughput pyrosequencing of the 16S ribosomal RNA gene to assess whether landuse change and time under agriculture affect the composition and diversity of soil bacterial communities. We selected two areas dedicated to sugarcane and soybean production, comprising both short- and long-term agricultural sites, and used the adjacent native forest soils as a reference. Land-use change altered the composition of bacterial communities, with differences between productive areas despite the similarities between both forests. At the phylum level, only Verrucomicrobia and Firmicutes changed in abundance after deforestation for sugarcane and soybean cropping, respectively. In cultivated soils, Verrucomicrobia decreased sharply (;80 percent), while Firmicutes were more abundant. Despite the fact that local diversity was increased in sugarcane systems and was not altered by soybean cropping, phylogenetic beta diversity declined along both chronosequences, evidencing a homogenization of soil bacterial communities over time. In spite of the detected alteration in composition and diversity, we found a core microbiome resistant to the disturbances caused by the conversion of forests to cultivated lands and few or none exclusive OTUs for each land-use type. The overall changes in the relative abundance of copiotrophic and oligotrophic taxa may have an impact in soil ecosystem functionality. However, communities with many taxa in common may also share many functional attributes, allowing to maintain at least some soil ecosystem services after forest conversion to croplands.
Fuente
Plos One
Vol.10, no.3
e0119426
http://www.plosone.org/home.action
Materia
VERRUCOMICROBIA
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SUGARCANE
SOYBEAN
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POPULATION ABUNDANCE
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OTUS
NONHUMAN
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GLYCINE MAX
FOREST SOIL
FIRMICUTES
DNA 16S
DEFORESTATION
CROPPING SYSTEM
CROPLAND
CONTROLLED STUDY
CHRONOSEQUENCE
BIOTRANSFORMATION
BACTERIA (MICROORGANISMS)
ARGENTINA
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
acceso abierto
Repositorio
FAUBA Digital (UBA-FAUBA)
Institución
Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía
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Considerable changes in land use have taken place in this ecoregion, predominantly related to forest conversion to croplands, inducing losses in above-ground biodiversity and with potential impact on soil microbial communities. In this study, we used high-throughput pyrosequencing of the 16S ribosomal RNA gene to assess whether landuse change and time under agriculture affect the composition and diversity of soil bacterial communities. We selected two areas dedicated to sugarcane and soybean production, comprising both short- and long-term agricultural sites, and used the adjacent native forest soils as a reference. Land-use change altered the composition of bacterial communities, with differences between productive areas despite the similarities between both forests. At the phylum level, only Verrucomicrobia and Firmicutes changed in abundance after deforestation for sugarcane and soybean cropping, respectively. In cultivated soils, Verrucomicrobia decreased sharply (;80 percent), while Firmicutes were more abundant. Despite the fact that local diversity was increased in sugarcane systems and was not altered by soybean cropping, phylogenetic beta diversity declined along both chronosequences, evidencing a homogenization of soil bacterial communities over time. In spite of the detected alteration in composition and diversity, we found a core microbiome resistant to the disturbances caused by the conversion of forests to cultivated lands and few or none exclusive OTUs for each land-use type. The overall changes in the relative abundance of copiotrophic and oligotrophic taxa may have an impact in soil ecosystem functionality. However, communities with many taxa in common may also share many functional attributes, allowing to maintain at least some soil ecosystem services after forest conversion to croplands.2015info:eu-repo/semantics/articlepublishedVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfdoi:10.1371/journal.pone.0119426issn:1932-6203http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2015montecchiaPlos OneVol.10, no.3e0119426http://www.plosone.org/home.actionreponame:FAUBA Digital (UBA-FAUBA)instname:Universidad de Buenos Aires. 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Fil: Soria, Marcelo Abel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Soria, Marcelo Abel. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Soria, Marcelo Abel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Vogrig, Jimena Andrea. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Vogrig, Jimena Andrea. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Vogrig, Jimena Andrea. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Sydorenko, Oksana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Sydorenko, Oksana. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Sydorenko, Oksana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Correa, Olga Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Correa, Olga Susana. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Correa, Olga Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina.
The Southern Andean Yungas in Northwest Argentina constitute one of the main biodiversity hotspots in the world. Considerable changes in land use have taken place in this ecoregion, predominantly related to forest conversion to croplands, inducing losses in above-ground biodiversity and with potential impact on soil microbial communities. In this study, we used high-throughput pyrosequencing of the 16S ribosomal RNA gene to assess whether landuse change and time under agriculture affect the composition and diversity of soil bacterial communities. We selected two areas dedicated to sugarcane and soybean production, comprising both short- and long-term agricultural sites, and used the adjacent native forest soils as a reference. Land-use change altered the composition of bacterial communities, with differences between productive areas despite the similarities between both forests. At the phylum level, only Verrucomicrobia and Firmicutes changed in abundance after deforestation for sugarcane and soybean cropping, respectively. In cultivated soils, Verrucomicrobia decreased sharply (;80 percent), while Firmicutes were more abundant. Despite the fact that local diversity was increased in sugarcane systems and was not altered by soybean cropping, phylogenetic beta diversity declined along both chronosequences, evidencing a homogenization of soil bacterial communities over time. In spite of the detected alteration in composition and diversity, we found a core microbiome resistant to the disturbances caused by the conversion of forests to cultivated lands and few or none exclusive OTUs for each land-use type. The overall changes in the relative abundance of copiotrophic and oligotrophic taxa may have an impact in soil ecosystem functionality. However, communities with many taxa in common may also share many functional attributes, allowing to maintain at least some soil ecosystem services after forest conversion to croplands.
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